Šta je novo?

Subvencija za otvaranje firme

milos0888

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2013
Poruke
1,443
Poena
305
Moja oprema  
CPU & Cooler
R5 1600af
Matična ploča
gigabyte ab350m-gaming 3
RAM
2x16gb 3200mhz
GPU
rx 6700xt
Storage
m2, 3xhdd
Zvuk
Edifier 350db
PSU
asus strix 650w gold
Monitor
philips 4k tv 50"
Mobilni telefon
Iphone 13 pro 256
Pametni uređaji
Apple watch SE
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav, interesuje me da li je neko uzeo ovo preko biroa? Trenutno daju 250k . Interesuje me koliko je komplikovano da se ostvari to i da li posle inspekcija dolazi na adresu da proverava? Ja big to zaista potrosio na nesto sto bih mogao da opravdam tipa pc, klima, sto, stolica itd... Otvorio bih firmu za propratne usluge u transportu. Druga firma bi tu uplatila jednom mesecno u dolarima do 1000 max.
I ja ne bih radio na adresi te firme
Znaci ja tu firmu svakako hocu da otvorim, ovo sam video da ima pa ako moze da se iskoristi sto da ne
 
hmm, to samo za doo ili i za puasalce,
uzmem subvenzciju i platim pausal za tih 12 meseci tj budem kratak mesec 2
 
Ne znam nista, video skoro kad sam se prijavljivao na biro zbog 60e heh...
 
Postoje valjda neki jos uslovi, tj ide prema ukupnim bodovima ako sam dobro razumeo neke postove iz prethodnih tema...
Znam da je valjda prednost ukoliko se poseduje nekretnina na svoje ime itd.

U svakom slucaju jeste lep podstrek ko zeli da pokrene privatni biznis, ipak znaci da si miran skoro godinu dana pausalnih troskova npr.
 
Nije ovo lose. I ako ne uspe biznis, posle placenih poreza i doprinosa ostaje cca. 70000din pod uslovom da se ne placa zakup lokala i slicno.
 
Nema nikoga da je iskoristio ovo?
 
Uzeo je drugar prosle godine, imas u ovoj temi nesto o tome:
Tad je bilo 160k a sad daju 250k. Moras da budes mesec dana na NZS prijavljen najmanje, ne smes da imas ili si imao firmu bar 3 godine. Moras da napravis biznis plan i da prilozis racune na svoje ime da si kupio neka sredstva za rad (racunar, stampac, monitor, namestaj itd) u visi subvencije da bi dobio dodatne poene i povecao sanse da dobijes sredstva. Takodje dosta poena donosi nekretnina ili lokal na svoje ime ili delatnost gde ti lokal nije neophodan.
Predajes zahtev i onda cekas, ne smes da otvaras firmu dok ti ne jave da si dobio. Kad dobijes trebace ti dva ziranta i patnja sa popunjavanjem menica koje se mnogo tesko popunjavaju, mora pisanim slovima na ogranicenom prostoru a ako jedan pogresi svi pisu ponovo.
U biznis planu trebas da pokazes matematiku da vratis sredstva za godinu dana (sebi, ne njima). Uslov je da radis godinu dana i placas doprinose i niko te nista ne proverava.
 
Hvala puno na odgovoru, pročitao sam i navedenu temu. Interesuje me ako možeš da pitaš drugara pošto vidim da više nije aktivan na forumu, na šta je potrošio sredstva i da li je morao da ih pravda? Mislim da l je kupio fazon monitor ili je mogo sa tim šta god hoće? Da li ga je neko proveravao dodatno, neka inspekcija dodatno ili tako nešto zbog te subvencije? I možda ako ima kopiju tog biznis plana da vidim kako ozgleda to?
Imam račune stare par meseci ili godinu dana, da li to prihvataju kao da sam kupio sredstva za rad ili mora nešto staro njamanje fazon mesec,dva?
 
Drugar nije sa te teme. Sredstva mozes da trosis kako hoces, niko tu nista ne proverava, jedini uslov je da radis godinu dana i da placas dadzbine sebi.
Ne znam za starost racuna ali mislim da ne prave problem ako su stari bitno je samo da imas racun na ime, fiskalni nije dokaz da je to tvoja stvar.
 
Obuka se trenutno zbog korone završava tako što ti pošalju papire na mejl i ti potvrdiš da si to primio, a oni upišu da si završio obuku.
 
Da dopunim pošalju ti kao neku brošuricu gde imaš i primer biznis plana, ti odradiš svoj biznis plan i pošalješ im na mail pregledaju i pozovu te da ispraviš neke stvari ako nisu logične. To ispravljeno im kasnije pošalješ sa skeniranom pratećom dokumentacijom i čekaš rezultate, ako si iznad crte otvaraš firmu sa delatnošću koju si naveo u biznis planu. Ne moraš da prilažeš nikakve račune za kupljenu opremu ili alat, u biznis planu si naveo šta poseduješ od opreme i kolika ti još ulaganja trebaju a to niko ne proverava. Ako nemaš svoj prostor za obavljanje delatnosti teško da možeš da prodješ na konkursu, obično se uzima delatnost koja može da se radi u stanu ako nemaš lokal, tu imaš najviše bodova.
 
Pa ja bih otvorio firmu za "propratne usluge u transportu" tj dispečer bih bio, za lokaciju bih stavio svoju sobu tj kuću. Je l se to računa kao da imam svoj "lokal"?
Ne mogu nigde da nađem kad je taj konkurs ove godine?
 
http://www.nsz.gov.rs/live/digitalA...cije_za_samozapo__ljavanje_u_2021._godini.pdf
Vidim da je rok do 17.05. Moraš da odeš kod svog savetnika na birou da te upiše za obuku i trebaš već da znaš koja je šifra delatnosti za koju si odlučio da konkurišeš. Ako se tvoja delatnos može obavljati od kuće prijaviš adresu stanovanja a vlasnikom se smatraš ako je na tvoje ime jer prilažeš kopiju zadnjeg poreskog rešenja.
Evo imaš i ovo gde su svi prilozi uz konkurs
http://www.nsz.gov.rs/live/info/kon...ozapo_ljavanje_u_2021._godini.cid74762?page=1
 
Poslednja izmena:
Otac je vlasnik, pretoostavljam da to ne pije vodu onda..
 
Otac je vlasnik, pretoostavljam da to ne pije vodu onda..
Isteko edit..
Sad sam iscitao sve sa linkova, mislim da ce ipak vaziti da imam "lokal" samo treba izvodi da se vidi da mi je otac i nesto da mi ustupa poslovni prostor
 
Odeš lepo kod svog savetnika na birou i uputi te u sve, i onako moraš da ideš jer savetnik upisuje na obuku. Prošle godine čini mi se da je min bio 26 ili 28 bodova za Bgd.
 
Ne mora da ti je otac, bitno je da imas ugovor/potvrdu da ti ustupa odredjenu kvadraturu za poslovni prostor...
 
Mozda sad zbog pandemije ali su ranije trazili dokaz da su tvoje stvari koje prilazes kao osnovne za rad (laptop, namestaj itd).
Isto moras da budes prijavljen na NZS bar mesec dana pre predavanja zahteva.
 
U utorak imam zakazano kod savetnika pa cu da vidim sve. Hvala svima, napisacu sta mi bude reko, verovatno ce nekad nekog da zanima isto
 
Pretpostavljam da ovo ne važi za firmu koja se bavi trgovinom (i uvozom eventualno)?
 
Imas spisak delatnosti za koje moze subvencija na sajtu NZS.
 
Poenta je u bodovanju odnosno koja je osnovna delatnost a kad registruješ DOO da li ćeš da otvoriš trgovinsku radnju i da li ćeš da uvoziš je stvar poslovne politike firme. Sa 2k eura subvencije to je isplativo za preduzetnike paušalce i grubo ta kinta ti pokrije davanja za godinu dana u zavisnosti koja je delatntnost odnosno koji je koeficient za oporezivanje, sa koeficijentom do 2 da napišem na nuli si.
Post automatically merged:

Poenta je u bodovanju odnosno koja je osnovna delatnost a kad registruješ DOO da li ćeš da otvoriš trgovinsku radnju i da li ćeš da uvoziš je stvar poslovne politike firme. Sa 2k eura subvencije to je isplativo za preduzetnike paušalce i grubo ta kinta ti pokrije davanja za godinu dana u zavisnosti koja je delatntnost odnosno koji je koeficient za oporezivanje, sa koeficijentom do 2 da napišem na nuli si.
 
Meni će šifra biti 5229, što vidim da je nema među nesubvenciosanim, tako da će valjda biti ok. Je l se zna otprilike koliko lako odobravaju to, tj da l većina bude odbijena ili prihvaćena?
 
Napisao sam ti malopre da zavisi od broja bodova koje sakupiš i za koliko ljudi daju u tvojoj sredini. Raspitaj se koji je bio minimum za prošlu godinu a konkurišeš pa ako prodješ prošao si, probaš. Nisi u obavezi da registruješ firmu dok ne izadje rang lista a imaš kalkulator pa možeš da vidiš koliki ti je paušal za ovu godinu.
 
Ja otvaram firmu sigurno, ova subvencija bi bio čist neplanirani bonus za koji sam saznao pre dve nedelje. Pa da probam ako može može, ako ne nek pomogne nekom drugom
 
Sačekaš da istekne konkurs pa onda otvoriš firmu da te ne skinu sa biroa :D
Tebi bi paušal bio oko 40k, za te delatnosti čini mi se da je koeficijent preko 3
 
Poslednja izmena:
Pa da, svakako sam mislio krajem aprila ili krajem maja, prijavio sam se 29og tako da cu vrv krajem maja. Moram svakako da vadim novu ličnu zbog digitalnog potpisa... Koja je to glupost i otimačina...
Mesečno 40?
 
Izguglaj "kalkulator paušalnog poreza" i ukucaj podatke dobićeš paušal za ovu i naredne 2 god. na mesečnom nivou.
Bolje ti je da promeniš lk nego da tresneš 4,5k za sam sertifikat
 
Nazad
Vrh Dno