Ja sam ovo malo cudo uzeo kao zamenu za net masinu, kompjuter koji ce uvek biti upaljen, komjuter za net, muziku. E sad, kao primarna stavka mi je normalan desktop sa FireFoxom (jer tu imam sve zive tabove i lozinke koje kasnije sinhronizujem). E sad, obicni linuxi su glomazni za ovog malisana (iako sam mislio da ce sa quad core-om da ide sve to kako treba), a osakacene verzije namenjene za Pi su bas osakacene (bar ovo sto sam isprobao).
Pre nego sto mi je stigao Pi iz Kine, sklopih neki g530 komp sa prastarom amd grafickom (koji se inace davio sa Win7 i Win10 cak i kad je imao znatno jacu graficku) i zacudo proradio je odlicno sa xubuntom, tako da mi sad ovaj mali Pi i nije od neke vaznosti. Uzeo sam ga iz radoznalosti i shvatio da to nije za mene. I dalje pokusavam da nadjem neko resenje koje ce zadovoljiti desktop varijantu. Znaci, da bude jednostavno i brzo, da mu rade sve stavke (par distribucija sa m probao, ukljucujuci i Chromium koji ne prepoznaju interni WiFi).
Cinimi se da sam bas to i nasao (ima FireFox v31 koji ne moze da se updejtuje 🙂) ali ne znam kako se zove, nesto na slovo P, e da, Porteus. Super brzo radi, YT samo 480 reza, FireFox bez update-a, ali sve radi.
Cudi me sto ne moze da pusti YT bar 720p.
PS. Hteo sam da stavim ArchLinux ali ne umem da odradim ono particionisanje. Pratim uputstva, sve kao prodje ok i kad stignem do stavke 4, kaze mi da nemam tu particiju ili tako nesto. Dva puta pokusao i oba puta isto.