Šta je novo?

stripovani raid ili hdd2hdd?

Bahati [SiD]

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
680
trenutno imam dva ista harda koji dele jednu ide granu. interesuje me dal' je brze kopiranje s jednog na drugi u ovakvoj postavci, ili je bolje da ih stripujem? ili mozda samo da ih na kontroleru (koji jos nemam) stavim tako da svaki ima svoju granu?
sve je to zbog neke kucne nle varijante, znaci fajlovi 2-10GB su u pitanju. ;)

Svaki na posebnu granu. Nije to SCSI, pa da mozes sve da trpas na jednu granu i da nema zagusivanja.
Kada su na jednoj IDE grani kada radis kopiranje jedan salje drugi ceka, onda drugi prima, a prvi ceka...

ok, jasno je da definitivno treba da kupim kontroler. al' kad kupim jel da napravim raid il' da ih ostavim kako jesu?

Ja sam skoro uzo dva od 80GB i mogu ti reci da je raid prava stvar.

Bahati [SiD] je napisao(la):
trenutno imam dva ista harda koji dele jednu ide granu. interesuje me dal' je brze kopiranje s jednog na drugi u ovakvoj postavci, ili je bolje da ih stripujem? ili mozda samo da ih na kontroleru (koji jos nemam) stavim tako da svaki ima svoju granu?
sve je to zbog neke kucne nle varijante, znaci fajlovi 2-10GB su u pitanju. ;)

da, da...RAID je pravo cudo. Kupi neki kontorler, svaki HDD na posebnu granu. videces kako win dobija krila.

Pa sa obzirom da ces raditi sa video materijalom RAID je obavezan, ali za svaki slucaj napravi back-up svega pre nego sto povezes hdd-ove na RAID 0.

Pa cim ih poveze u stripe mod morace da ih ponovo particionira i formatira, tako da podatke mora negde da skloni sigurno.

Vocko je napisao(la):
Pa sa obzirom da ces raditi sa video materijalom RAID je obavezan, ali za svaki slucaj napravi back-up svega pre nego sto povezes hdd-ove na RAID 0.
kol'ko ja kapiram raid snima parce na jedan, parce na drugi hard. e sad, posto je "the name of the game" kopiranje, u raidu se u najboljem slucaju naizmenicno cita i pise na jedan hard i drugi hard, sto je vrlo slicno kopiranju s harda na hard. vrlo je moguce da gresim, jer o tome ne znam puno ni teorijski, a kamoli prakticno. ;)
dakle da preciziram pitanje: da li je kopiranje (citanje+pisanje) velikih fajlova u array-u brze nego kopiranje istih fajlova sa jednog na drugi hard vezanih na posebne ide grane i da li eventualan dobitak brzine opravdava gubitak 80Gb prostora?

ps. kapiram da je raid super za sistem zbog brzeg citanja/pisanja, ali 80Gb... :S

Bahati, radi se o raid 0, tu nema gubitaka prostora, nego se oba diska vezu u tzv stripping mod. Dobije se na brzini, gubi na sigurnosti tj, ako cikne 1 hd od npr 80gb, odlaze svi podaci.

U svakoj varijanti je sve brze, i citanje i pisanje, tako da ti ja vezanje diskova u raid0 apsolutno preporucujem. Brzina se osetu u realnom radu, jedino je postupak boot-ovanja nesto duzi, zbog biosa samog raid kontrolera

Jos ako nabavis PCI raid kontroler sa HPT 372 ili 374 chipom, nema greske.

...

kol'ko ja kapiram raid snima parce na jedan, parce na drugi hard. e sad, posto je "the name of the game" kopiranje, u raidu se u najboljem slucaju naizmenicno cita i pise na jedan hard i drugi hard, sto je vrlo slicno kopiranju s harda na hard. vrlo je moguce da gresim, jer o tome ne znam puno ni teorijski, a kamoli prakticno. ;)
dakle da preciziram pitanje: da li je kopiranje (citanje+pisanje) velikih fajlova u array-u brze nego kopiranje istih fajlova sa jednog na drugi hard vezanih na posebne ide grane i da li eventualan dobitak brzine opravdava gubitak 80Gb prostora?

ps. kapiram da je raid super za sistem zbog brzeg citanja/pisanja, ali 80Gb... :S

Pa zar nemas na NF7-S onaj SATA raid. Probaj na njemu da podignes Raid0 preko onih adaptera pa vidi da li ti odgovara...

jaksa je napisao(la):
Bahati, radi se o raid 0, tu nema gubitaka prostora, nego se oba diska vezu u tzv stripping mod.
e vala glup sam za medalju! ctp; znam razliku izmedju 0 i 1 moda, al' mi se sve izmesalo glavi... :S
al' mislim da jos uvek stoji pitanje, samo umesto "gubitak prostora" stavite "rizik gubitka podataka+cimanje sa pozamasnim backup-om". ;) razumem za odvojeno citanje i pisanje, al' me brinu situacije kad se desavaju istovremeno (rendering npr.) :eye:

delimir je napisao(la):
...Pa zar nemas na NF7-S onaj SATA raid. Probaj na njemu da podignes Raid0 preko onih adaptera pa vidi da li ti odgovara...
cimanje mi je da trazim drugi adapter i kabl, a i da ih imam ne znam dal' bi ih tako postavio... nesto mi sve to klimavo... ;P

Taj S-ATA RAID fazon zaje*ava ko lud, makar je Darka zezao i to mnogo.
Sto se tice kopiranja - bolje ti je da stavis RAID 0. Zbog cega ?
Hdd-ovima je lakse, brze, da pisu 2,4,8,16,32kb podataka konstanto nego da kopiraju veci fajl od npr 5gb.

Rekao sam da napravi back-up ne zbog formiranja Raid-a, vec zbog gubitka podataka, jer je meni crklo 6 hdd-ova u Raid 0 vezi, pa vidi koliko sam podataka izgubio.

Vocko je napisao(la):
Taj S-ATA RAID fazon zaje*ava ko lud, makar je Darka zezao i to mnogo.
Sto se tice kopiranja - bolje ti je da stavis RAID 0. Zbog cega ?
Hdd-ovima je lakse, brze, da pisu 2,4,8,16,32kb podataka konstanto nego da kopiraju veci fajl od npr 5gb.

Rekao sam da napravi back-up ne zbog formiranja Raid-a, vec zbog gubitka podataka, jer je meni crklo 6 hdd-ova u Raid 0 vezi, pa vidi koliko sam podataka izgubio.

Pa to nema nikakve veze jer i kada je single HDD (bez Raida) postoje klasteri tj. manje celine od kojih se jedan fajl sastoji - takva je filosofija fajl sistema...

delimir je napisao(la):
...

Pa to nema nikakve veze jer i kada je single HDD (bez Raida) postoje klasteri tj. manje celine od kojih se jedan fajl sastoji - takva je filosofija fajl sistema...

Nisam lepo napisao. Brze ja kada to ide izmedju 2 hdd-a kada dele te fajlove, nego kada se prebacuje sa hdd-a na hdd.

...

dakle da preciziram pitanje: da li je kopiranje (citanje+pisanje) velikih fajlova u array-u brze nego kopiranje istih fajlova sa jednog na drugi hard vezanih na posebne ide grane

Mislim da je brze kopiranje sa 1 hdd-a na drugi hdd.
Probaj (malo nakaradni) test: Da li je brze kad jedan fajl od 650mb kopiras na istom hdd-u ili 1300mb sa jednog na drugi hdd? Kod mene je bio slucaj da je ovo drugo par puta brze (nisam merio koliko).

najbrze je kad bio imao 4 hdd-a pa sa 2 rokas na druga 2 ;)

Cartman je napisao(la):
Mislim da je brze kopiranje sa 1 hdd-a na drugi hdd.
i meni se to "javlja". kad citas sa ili pises na raid 0 brzina se povecava zato sto kolicina podataka deli izmedju 2 hdd-a. al' kad se kopira, na jednom hdd-u se u isto vreme desava i citanje i pisanje, tako da ne vidim kako to moze da bude brze od kopiranja hdd2hdd gde jedan samo cita, a drugi samo pise... :eye:

...

i meni se to "javlja". kad citas sa ili pises na raid 0 brzina se povecava zato sto kolicina podataka deli izmedju 2 hdd-a. al' kad se kopira, na jednom hdd-u se u isto vreme desava i citanje i pisanje, tako da ne vidim kako to moze da bude brze od kopiranja hdd2hdd gde jedan samo cita, a drugi samo pise... :eye:
Kada su dva diska u raid 0 modu onda se ponasaju spolja kao 1 disk tako da ne mozes pri kopiranju da u isto vreme citas i da pises po disku. Znaci sa jednog diska da kopiras na drugi, a oba su u istom raid 0 modu. Lepo si rekao "kad citas sa ili pises na raid 0" ili citas ili pises sa oba diska u raid 0 modu na drugi disk koji nije u tom raid modu.

Vocko je napisao(la):

E sad si me opasno zabrinuo !!!

Vrh Dno