Šta je novo?

Stripe size vs. cluster size

hwfanatic

Čuven
Učlanjen(a)
13.02.2002
Poena
630
Poslednjih par dana čitam dosta na temu RAID-a 0 i u moru dezinformacija sam naišao na par korisnih saveta, objašnjenja i testova. Jedna od stvari koja me buni jeste savet jednog lika koji kaže da je optimalno da se prilikom podizanja fajl sistema odredi cluster size koji je 2 puta veći od stripe size (za dva diska), i da će se na taj način osigurati upis i najmanjeg podataka na oba diska, u dva jednaka dela. E sad, ovo deluje dovoljno logično, sa tim da meni nije jasno kako može da bude toliko siguran da je fajl sistem u savršenom poretku sa stripe-ovima (koliko sam shvatio na nivou kontrolera ne postoji "svest" o fajl sistemu, već isti radi sa suvim podacima) tj. kako je siguran da recimo početak nekog klastera (u fajl sistemu) nije na sredini nekog stripe-a, pa se podaci razvuku na 3 stripe-a? Bilo kakav komentar je dobrodošao.

Cluster size se preporučuje u odnosu na veličinu particije.
Stripe size u odnosu na primenu tj. vrstu fajlova kojima se pretežno radi.

Tako je bar kod mene slučaj a cinculariti i tražeći neku ne znam kakvu logiku na današnju brzinu diskova ne znam koliko ima smisla. Sigurno ima, ali ako hoćeš još brže i bolje, kupi pre svega pravi RAID kontroler :)
Može biti i da banalizujem :D, ali RAID 0 koristim već 3-4 godine i na više računara i ne znam koliko bi te kalkulacije poboljšale ionako pristojnu brzinu.

Poslednja izmena:
Pa ne znam ni ja. Zato i pitam.

Malo pre sam pročitao da ako se prave particije sa Vistom, onda ona počinje sa pomerajem od 2048 sektora i završava se uvek sa n*2048+2047 sektorom. Da li to onda znači da bi klasteri mogli biti u poretku sa stripovima, tako da u jednom stripu bude ceo broj clustera? I naravno, opet, da li je taj detalj uopšte bitan?

Evo pa vidi.
2 Samsunga 250GB u RAID 0. Napravio sam 2 RAID niza: od 40GB i ostalo.
single (Samsung se gleda)
singledy7.png

RAID 0 [0-40GB stripe=4kB cluster=16kB, 40GB-500GB stripe=4kB cluster=64kB]
hddraid0416i464fj6.png

RAID 0 [0-40GB stripe=4kB cluster=16kB, 40GB-500GB stripe=16kB cluster=64kB]
hddraid0416i1664zj1.png

RAID 0 [0-40GB stripe=4kB cluster=16kB, 40GB-500GB stripe=32kB cluster=64kB]
hddraid0416i3264gd9.png

RAID 0 [0-40GB stripe=4kB cluster=16kB, 40GB-500GB stripe=64kB cluster=64kB]
hddraid0416i6464ip7.png

Poslednja izmena:
Nazad