Šta je novo?

Stream sa desktop masine na chromecast

danijel00

Čuven
Učlanjen(a)
08.11.2003
Poena
875
Koji je najjednostavniji nacin da pustim nesto sa desktop masine na Google chromecast? Na istom wifi su.

VLC Player podržava Chromecast, ako se ne varam. probaj preko njega da pustiš video materijal

nije kao kad pustis YT pa bude isti kvalitet.
možda to ima veze sa time što u stvari YouTube na računaru preko Chromecast-a javlja YouTube-u na televizoru/box-u/kojem-već-uređaju ID onoga što gledaš i vreme od kad da pusti (pored još nekih podataka)

@bakara kakve veze ima Plex, ili drugo takvo rešenje, sa ovom temom? možda je scenario ovakav: dođe neki rođak sa laptopom na kojem ima porodične snimke i slike, i treba da ih pusti na televizor sa Android/Google TV-om koji ima Chromecast
no, @zikapn tema za Plex je https://forum.benchmark.rs/threads/...mreži-plex-transcoding-problemi.478473/unread eventualno Stremio https://forum.benchmark.rs/threads/stremio.487744/unread

Poslednja izmena:
možda to ima veze sa time što u stvari YouTube na računaru preko Chromecast-a javlja YouTube-u na televizoru/box-u/kojem-već-uređaju ID onoga što gledaš i vreme od kad da pusti (pored još nekih podataka)

@bakara kakve veze ima Plex, ili drugo takvo rešenje, sa ovom temom? možda je scenario ovakav: dođe neki rođak sa laptopom na kojem ima porodične snimke i slike, i treba da ih pusti na televizor sa Android/Google TV-om koji ima Chromecast
no, @zikapn tema za Plex je https://forum.benchmark.rs/threads/striming-videa-u-lokalnoj-mreži-plex-transcoding-problemi.478473/unread eventualno Stremio https://forum.benchmark.rs/threads/stremio.487744/unread
pa zavisi koji je chromecast. Novi cc with google tv je standardni android box. Stare verzije su samo screenshare i to je vec apsolutno prevazidjeno kao resenje.

Pise google chromecast, zato sam pretpostavio da je bas google uredjaj.
Jos bolje ako je full box sa androidom jer onda u obzir dolaze razne app, bas kao sto je predlozeni plex. Realno, i folder share na kompu pa pustanje iz bilo kog playera na boxu su bolje resenje od screen casta.

I ja mislim da covek ima google chromacst
za pocetak nema potrebe bilo sta da pusta sa kompa, sve sto mu treba je da pristupa sa svog chromecasta drugim uredjajima u mrezi kao sto je njegov racunar (znaci kontra od onoga sto pokusava)

Znaci seruje se folder u mrezi, i onda kroz plex, ili Kodi pregledas sta hoces da pustis sa umrezenog uredjaja.
Ili koristi sada popularni strimio.
Castovanje sluzi ako nekome hoces da pokazes nesto sa mobilnog, slike, YT, ili pustis muziku na audio uredjaj.

I ja mislim da covek ima google chromacst
za pocetak nema potrebe bilo sta da pusta sa kompa, sve sto mu treba je da pristupa sa svog chromecasta drugim uredjajima u mrezi kao sto je njegov racunar (znaci kontra od onoga sto pokusava)

Znaci seruje se folder u mrezi, i onda kroz plex, ili Kodi pregledas sta hoces da pustis sa umrezenog uredjaja.
Ili koristi sada popularni strimio.
Castovanje sluzi ako nekome hoces da pokazes nesto sa mobilnog, slike, YT, ili pustis muziku na audio uredjaj.
Ovaj forum :) iskocilo mi je kad sam dobio prvih par odgovora, al npr za ovaj mi nista nije iskocilo.

Imam google chromecast 4k, neki najnoviji sto je prosle godine u ovo vreme mogao da se kupi. Imam filmove, serije itd, na racunaru pored :) ne bih da vucem hdmi kabl, jer je spavaca soba. Racunar ima w11 na sebi i evo vec 3x pokušavam da mu namestim share i nikako. Kad pomislim da sam jos na win 3.11 znao ovo da uradim, a sad ne znam, samo ppz :)

Edit: da se ispravim ovde. Share mi ipak nekako radi. Kad sam podesio permissions na Everyone, telefon mi vidi fajlove na računaru. Chromecast i dalje jock, vidi racunar, ali ne i shared foldere. Ono cemu sam se ja nadao je da ce win11 nekako pametno da posalje video na cc, posto se ponekad pojavi ta opcija (cast u exploreru), ali mi npr ponudi neki drugi uredjaj, ne i cc.

Poslednja izmena:
Vlc ns androidtv ima bug sa smb, nije me mrzelo da kopam danas, dosta ljudi se zali. Samsung ima svoj file browser koji korektno radi sa smb i zato radi na telefonu:) Instaliracu plex na kraju, samo sam se stvarno nadao out of the box resenju :) i verovatno cu zakaciti na router ssd i kopirati sve na njega, da ne mora i masina da bude uključena.

Za Chromecast cast-ovanje u originalnom kvalitetu snimka, mora da podstoji media server koji hostuje snimak u formatu koji Chromecast podrzava. Takav media server je npr. Plex koji su ti vec predlozili. Jos neka opcija je da ubacis te svoje snimke na google drive pa da cast-ujes sa njega preko chrome ili edge browsera. Fora je sto ce bilo koja od tih opcija da konvertuje snimak u format koji moze da se cast-uje. Da bi islo bas u originalu, onda jedino player sa SMB browserom, ako te VLC zeza imas i Kodi. Ako su ti tvoji snimci klasican mp4 sa h264 ili h265 kodekom za video i aac ili e/ac3 za audio onda ce to ici u originalu preko Plexa.

Poslednja izmena:
Plex ti je gotovo resenje
Mozes da ga instaliras i na samsungu

Tek danas sam našao vremena da se opet igram... plex podrazumeva da se registrujem svojim mailom i da mu dam spisak svih video materijala za koje možda nemam legalno poreklo? I da taj spisak ode negde na neki server?

postoji tema za plex, i navedena je već u temi

Mislim da u lokalnoj mrezi ne mora da postoji Plex nalog na serveru, vec je obavezan za pristup putem interneta (preko plex.tv adrese), bar je tako bilo na starijim verzijama.

SMB share sa kompa i Nova player na Android uređaju je rešenje koje se podešava za par minuta. Nova player povuče i sve podatke o filmovima sa TMDB sajta, može da sortira filmove i serije po žanrovima i tome slično i dobije se iskustvo slično onom kad otvoriš bilo koju aplikaciju premium striming servisa.

SMB share sa kompa i Nova player na Android uređaju je rešenje koje se podešava za par minuta. Nova player povuče i sve podatke o filmovima sa TMDB sajta, može da sortira filmove i serije po žanrovima i tome slično i dobije se iskustvo slično onom kad otvoriš bilo koju aplikaciju premium striming servisa.

Svaka čast! Ovo radi kao sat, hvala na preporuci.

@Tricky ovde je bolje objašnjeno. pređi celu temu, nije velika

Da, tema koja ti je predložena je odlična. Jedan problem koji je meni iskakao, Windows sa vremena je mrežu proglasio za Public, pa onda digne firewall i sve zajedno baš ne radi. Tako da vredi proveriti da je podešena na private, da se nije slučajno promenila.
U stara dobra vremena sam imao Linux +web qtorrent na desktopu, kao jedini os. to je znalo da bude mrvicu više posla (ne sećam se više sta tačno, nije nikad radilo kad se samo podesi iz gui), al kad se jednom namesti, radilo je 100% godinama bez problema.

@danijel00, zamolio bih te malo objasnjenje kako si postavio smb na PC.

Ja se trudev preko PC na firestick no bezuspjeshno, ako mozes na kratko sta treba da se radi?!

Hvala unaprijed

Nazad
Vrh Dno