Šta je novo?

Strasno - obavezno pogledati!

bibby

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2000
Poena
680
Ako jedna kompanija poseduje satelit sa ovakvim mogucnostima, pitam se kakve su mogucnosti satelita koje Americka vojska ima...Mozda je bolje i da nemam pojma - jer sada barem mislim da nas ne posmatraju dok spavamo, ili josh gore dok ......, ma znate sta hocu da kazem :D.Leave us alone!!:D

Nego da vam dam link ,stvarno jezivo...

Samo da josh dodam da satelit ima mogucnost da snimi objekte vece od 61 cm!!Satelit se zove Quick Bird i sluzi za komercijalne svrhe.

Americka vojska ima budzet sigurno vise od 2 milijarde dolara, a
za vreme hladnog rata i do 5 puta veci.
Razvoj americke ratne tehnike nam nije poznat, ali ako ga uporedimo sa razvojom astronautike satelitske tehnologije do vreme kad su ta istrazivanja obavljali vidovi americke vojske (kada NASA jos nije postojala) videcemo ekstremno brz napredak.
Od lansiranja prvog vestackog satelita 4. oktobra '57 trebalo samo da prodje manje 4 godine da cujemo prve ljudske glasove sa orbite Zemlje. Godisnje su izvrsena i do 10 misija sa ljudskom posadom cije su kapsule nosile prve radarske uredjaje. Uporedo je sa ovim istrazivanjima vrsena su i vojna sigurno sa jos vecim zestinom. Vec posle nekoliko godina i Rusija i SAD su dobro znale sta ruca protivnicki predsednik. Kad je osnovana NASA razdvojena su civilna i vojna istrazivanja. NASA je sigurno imala i 10 puta manji budzet. Sa toliko manje novca postigla je puno.
Kad su lansirane prve sonde na Mesec (1961-62) bio je cilj da one ga ne promase. Sto nije lak posao; Mesec se krece brzinom 1 km/s, a kad bi brzina bila manja ili veca od potrebne samo 0.0001 m/s sonda bi prosla hiljadama kilometara pored Meseca. Vec 1966-67 tacnost spustanja kapsule na Mesec bila je 100m !!!!

Ovakav je razvoj civilne astronautike , kakav je bio tek vojni.

Do '64 Rusija je bila uvek korak ispred SAD-a. Onda je zbog skupa nekih dogadjaja polako pocela da zaostaje za njom.

Sta danas sve mogu necu ni da mislim :)

Comet Hunter je napisao(la):
Americka vojska ima budzet sigurno vise od 2 milijarde dolara, a za vreme hladnog rata i do 5 puta veci.

Hteo si da kazes "vise od 200..."

Pa društveni bruto proizvod SAD-a je oko 7000 milijardi USD. Od toga neka oko 5% ide za armiju (to je neki prosek) tj. oko 350 milijardi USD ;) .

DamjanMX je napisao(la):
Kakva bre civilna astronautika kada covek nikada nije bio ni na mesecu

Shvatam ja da je bila Nova Godina, ali tebi treba nesto puno vremena da se otreznis :D :D :D

Za '99 godinu budzet je bio 257 milijardi zelembeca !!
To je oko 3.5 % od ukupnog bruto dohotka

Comet Hunter je napisao(la):
Shvatam ja da je bila Nova Godina, ali tebi treba nesto puno vremena da se otreznis :D :D :D

Mislim da je Damjan mislio na cuvenu misiju Nila Amstronga, koja se odigrala na terenu Novog Meksika.....

p.s. A sto se tice vojnih satelitia , oni odavno mogu da citaju tacno vreme sa vasih satova na ruci , takve podatke mozete cak naci i na site-ovima koji pruzaju usluge satelita preko net-a , naravno sa napomenom da njihovi sateliti imaju mnogo vecu rezoluciju snimanja ali da vam ona nije na raspolaganju ....

i sluzi za komercijalne svrhe. [/B][/QUOTE]
:D :D :D :mad:

delimir je napisao(la):
Pa društveni bruto proizvod SAD-a je oko 7000 milijardi USD. Od toga neka oko 5% ide za armiju (to je neki prosek) tj. oko 350 milijardi USD ;) .
Zbog toga, širom sveta umire na milione ljudi od gladi i boleština koje takodje dolaze iz tako moćne "civilizacije". Vredno divljenja, nema šta. A o duhovnoj bedi Evrope, prouzrokovane sa istog mesta, ne bih da trošim tel. impulse.
Izvinjavam se zbog političkog prizvuka mog odgovora, tome ovde nije mesto, ali nekad mora negde da ti procuri.:wave;
Pozdrav!!!

Nije mi ucitao link???

Dabar je napisao(la):
Zbog toga, širom sveta umire na milione ljudi od gladi i boleština koje takodje dolaze iz tako moćne "civilizacije". Vredno divljenja, nema šta. A o duhovnoj bedi Evrope, prouzrokovane sa istog mesta, ne bih da trošim tel. impulse.
Izvinjavam se zbog političkog prizvuka mog odgovora, tome ovde nije mesto, ali nekad mora negde da ti procuri.:wave;
Pozdrav!!!

Pa nisam se ja nikome divio ili sl... Opaska je bila na licitiranje visinom vojnog buđžeta SAD. Ali zbilja, cifre jesu astronomske.

Daj nam link ako su bolje i upecatljivije.Ja sam prvi put video ovako dobre slike i iznenadio se.

Dabar je napisao(la):
Pozdrav!!!

Svako gleda sebe - tako je uvek bilo i ostace.Nego da li bi mi bili tako velikodusni prema sirotinjskim nacijama da imamo kapital i sva bogatstva koje ima 'glavni agresor'?

Pa mi i ovako jadni i bedni pa smo se bili razgoropadili i pokazivali mišiće svima mogućim bajama na Svetu...

Amon_Ra je napisao(la):
Svako gleda sebe - tako je uvek bilo i ostace.Nego da li bi mi bili tako velikodusni prema sirotinjskim nacijama da imamo kapital i sva bogatstva koje ima 'glavni agresor'?

Potpuno se slazem sa tobom.(D) (D) (D)

delimir je napisao(la):
Pa mi i ovako jadni i bedni pa smo se bili razgoropadili i pokazivali mišiće svima mogućim bajama na Svetu...
Zato smo i pobedili bezbroj puta.

EagleOne je napisao(la):
Mislim da je Damjan mislio na cuvenu misiju Nila Amstronga, koja se odigrala na terenu Novog Meksika.....

p.s. A sto se tice vojnih satelitia , oni odavno mogu da citaju tacno vreme sa vasih satova na ruci , takve podatke mozete cak naci i na site-ovima koji pruzaju usluge satelita preko net-a , naravno sa napomenom da njihovi sateliti imaju mnogo vecu rezoluciju snimanja ali da vam ona nije na raspolaganju ....
E bas to.....

A sto se satelita tice, davno je bila neka emisija na TV-u o vojnim satelitima Rusije i Amerike, cak su onda postojali sateliti sa optikom koja moze sa meseca da zumira epidermis koze coveka na zemlji.......

Ma i nije nesto! Znate sta... oni to mogu i detaljnije samo ne verujem da bi za to postojao sajt... To je Clasiffied! Top Secret...

Amon_Ra je napisao(la):
"Sirotinjske nacije"i jesu posledica njihovog kapitala i svog materijalnog (i samo tog) bogatstva koje imaju. Da su naši preci porobljavali druge, i mi bi verovatno bili tako "srećno" bogati. Ovako mi ostaje, na moje zadovoljstvo, lepo sećanje na njih. Voleo bih da i moje dvoje dece, jednog dana, nose lepo sećanje na mene. To je jedino vredno što ostaje posle nas.
Ukus slobode, mislite o tome.:p
Pozdrav!!!
PS: neću više o tome.

Evo jedan zanimljiv link. Nije toliko visoka rezolucija slike ali je za nas mnogo interesantnije jer ima i fotografija Beograda.
Na mostu se lepo vide automobili (tako da nije ni ovo za baciti :D )
Pa pokusajte da pronadjete i vasu zgradu (kucu).

A evo ga i link

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno