Šta je novo?

Storage USB HDD

orckristeg

Slavan
Učlanjen(a)
11.09.2005
Poena
375
Potreban mi je usb hdd za storage od 3/4tb-a. Sta vredi pazariti a da je ok cena?
Dodatno pitanje: sta je potrebno da lupam, da se takav hdd prikaci npr na mrezu (kablovski ruter) i da moze da mu se pristupi sa svih uredjaja, prakticno kao neki DLNA server? Hvala unapred

Ako hoćeš samo za storage onda to može svaki. Mislim da je bilo nekih "arhive" Seagate i bili su jeftiniji (cena/gb). Ali ako hoćeš da radi non-stop na mreži, onda WD Red (običan, pro, svejedno je). Ja imam par i jedan je baš kao storage (možda 20 sati rada za par godina) i jedan koji je u kompjuteru i radi stalno.

Za povezivanje na ruter moraš da:
1. Imaš usb ulaz na ruteru (onda ti treba samo adapter kao jeftinije rešenje ili hdd dock kao skuplje, ali i elegantnije i korisnije). Ovo možeš da izvedeš i preko nekog Android box-a sa usb ulazom.
2. Kupiš NAS (ili iskoristiš stari kompjuter da ga napraviš).

Sad skontah da ovaj SBB-ov ruter nema usb... Tako da ta opcija otpada, onda ostaje ovo sa NAS-om, ali koliko vidim to mu onda dodje dodatni trosak od 100ak evrica sto automatski otpada.
Ostaje onda samo neki korektan USB externi hdd za arhivu ali bi verovatno bio non stop nakacen na komp, ili eventualno stajao sa strane pa po potrebi kacen na komp.
Ovaj seagate/wd red su obicni hdd-ovi kolko kapiram, tako da bih izbegao opciju sa rack-om ili otvaranje kompa i kacenje svremena na vreme

Eksterni diskovi ti nisu najbolja opcija za to što hoćeš. Ako si odlučio onda sačekaj da ti se javi neko, jer ja sa njima nemam iskustva.

P.S. Mogu da zamislim backup 3-4tb preko USB-a i 10 mb/s. Još ako su sitni fajlovi...
Mada sam skoro prebacivao na neki Toshiba i za velike fajlove je bilo 30 mb/s

Imam ja neku toshibu od 1tb nije kralj brzine ali zavrsava posao, samo sto je vec postao "tesan"... Razmotricu onda i tu drugu varijantu, mozda sa nekim hdd dockom da se napravi varijanta sta ti ja znam.

Po meni, USB 3.0 dock (možda čak i sa dodatnim eSata) sa WD red je dobitna kombinacija: veće brzine, veća pouzdanost, manja cena, više mogućnosti (zbog dock-a), duža garancija...

Po meni, USB 3.0 dock (možda čak i sa dodatnim eSata) sa WD red je dobitna kombinacija: veće brzine, veća pouzdanost, manja cena, više mogućnosti (zbog dock-a), duža garancija...

To mozda ponajvise i ima smisla. Hvala, bacam se u potragu :)

Nazad
Vrh Dno