Šta je novo?

Stolica ili radna fotelja

dragonfly

Čuven
Učlanjen(a)
15.04.2002
Poena
604
Znam da ovo i nema mnogo veze sa forumom ali je indirektno povezano..iskrso mi je put za Bg pa me interesuje gde mogu kvalitetne radne fotelje(u narodu poznatije kao direktorske) da se nadju u Bg,posto je moja totalno pukla od rada pored kompa..pored salona namestaja da li postoji neka specijalizovana prodavnica...budzet je od 10.000 - 15.000 din...ljudi koji dosta provode vreme pored racunara znaju o cemu pricam...

Ja sam kupio "Venesu" (www.vizor.co.yu) za 9xxx dinara (~120e bese) u januaru i prezadovoljan sam. Ledja me vise ne bolu :)

Iz licnog iskustva te savetujem da ne uzimas direktorsku fotelju posebno ako sedis duze vremena pored racunara. Ja sam pre jedno dva meseca uzeo fotelju koja je veoma slicna fotelji koju je uzeo clan foruma kepa http://www.astrans.net/fotelje1.html . Vratio sam je posle dva dana. Takodje skoro sve ljude koje poznajem a imaju takve fotelje su nezadovoljni njima i uglavnom su ih se resavali bilo zamenom ili prodajom. Jedan komsija koji se nije resio te fotelje na vreme je pre nekoliko dana propao kroz plasticnu bazu (zvezdiste). Prema tome moj savet ti je da ako uzimas uzmi radnu stolicu i to obavezno za metalnim zvezdistem. Pitas gde u Bg traziti. Uskoro ce sajam namestaja, cini mi se u novembru i mislim da je to najbolje mesto za kupovinu namestaja.
Mislim da bi ergonomija trebala da ima veze sa ovim forumom. Cak mislim da bi trebalo otvoriti jednu novu sobu u kojoj bi bile teme iz ergonomije.

Mene i mojih 110 kg ova drzi vec vise meseci bez problema :))
a ja sam do sada polomio 2 one obicne jeftine kancelariske stolice

nebomilo je napisao(la):
Iz licnog iskustva te savetujem da ne uzimas direktorsku fotelju posebno ako sedis duze vremena pored racunara. Ja sam pre jedno dva meseca uzeo fotelju koja je veoma slicna fotelji koju je uzeo clan foruma kepa http://www.astrans.net/fotelje1.html . Vratio sam je posle dva dana. Takodje skoro sve ljude koje poznajem a imaju takve fotelje su nezadovoljni njima i uglavnom su ih se resavali bilo zamenom ili prodajom. Jedan komsija koji se nije resio te fotelje na vreme je pre nekoliko dana propao kroz plasticnu bazu (zvezdiste). Prema tome moj savet ti je da ako uzimas uzmi radnu stolicu i to obavezno za metalnim zvezdistem. Pitas gde u Bg traziti. Uskoro ce sajam namestaja, cini mi se u novembru i mislim da je to najbolje mesto za kupovinu namestaja.
Mislim da bi ergonomija trebala da ima veze sa ovim forumom. Cak mislim da bi trebalo otvoriti jednu novu sobu u kojoj bi bile teme iz ergonomije.
Da li znaš gde je kupljena ta stolica, konkretno ko je proizvođač/model i koliko je otprilike plaćena?

Inače, ja mislim da je pogrešno upotrebljavati izraz 'direktorska fotelja' kod ovakvih modela, jer to što je presvučena v/p kožom i dodatno tapacirana sunđerom je ne čini pravom foteljom. To je i dalje kancelariska stolica! Poenta je da se ljudi totalno opuste i misle da se u njih može zavaljivati sa pola metra direkt iz stojećeg položaja kao kod pravih fotelja od drveta sa federima. Činjenica je da većina ekonomskih modela imaju plastično zvezdište sa točkićima i da je zbog same konstrukcije sila koja deluje centralno preko amortizera na 'čvor' prilično velika u momentima sedanja. Zato treba sedati lagano, bez nagle opuštenosti, jer centralno čvorište i nije predviđeno za velika opterećenja (potpomognuta zemljinim gravitacionim ubrzanjem...) a još ako subjekt često radi za računarom, prirodno je za pretpostaviti da ima i višak kilograma u donjem predelu... :D

U Eurosalonu sam bio nedavno i nisam se nešto oduševio izborom. Svi ('plastični') modeli od 6000~9000 din. (od veštačke kože) meni nisu nešto preterano udobni. Ili su nasloni skraćene verzije, ili su stranice nedovoljno tapacirane /male debljine, samimim tim ni dovoljno udobne, ili im je mehanizam regulacije naslona loš. Tek modeli od 25-30.000 din. (od prave kože sa metalnim postoljem) odaju utisak dosta boljeg kvaliteta, ali im je i cena prilična.

Mene je što se udobnosti tiče oduševio jedan Kineski model od svega 3000 din. (!) - znam da deluje nemoguće i smešno, ali je istinito - urađena od veštačke kože sa visokim naslonom (taman ko automobilsko sedište) i udobnim debelim tapacirungom, da prostite, seo sam na nju k'o dupe na nošu :d, a isprobao sam brdo stolica poslednjih 9 meseci po celom gradu. Na žalost, sa plastičnim je postoljem ne baš sjajnog kvaliteta :S: (jedina i najbitnija mana). Po pitanju udobnosti je neuporediva sa svim stolicama koje sam isprobao do 12.000 din., ima dobar mehanizam koji vam omogućava da podešavate i stepen ljuljanja, ali, jedina mana je to slabije odrađeno zvezdište pa se mora biti pažljiv kod naglog sedanja. Posebno, ako vam često dolaze prijatelji u goste, nipošto nemojte dozvoljavati 'konjinama' da vam se opušteni zavaljuju u 'fotelju', jer će vam ista ili stradati ili pretrpeti dosta veliki šok. Čuvajte svoju imovinu. :D Ono što je možda i isplativo uraditi je nabaviti neko metalno zvezdište i prebaciti je na ovaj model, pošto je sama stolica zakon. ;)

'Direktorske' kanc. stolice su po prirodi dosta masivnije i teže od klasičnih varijanti zbog samih stranica, tako da i ta težina dodatno opterećuje ceo sistem centralnog oslona.

pogledaj i ovde
http://www.anaks.co.yu/proizvodi/fotelje.htm

vlasnik sam E281 proletos oko 200€
vecina stolica ima metalnu zvezdu sto je po meni ipak posle sedala najbitnija stavka
PS
rec je o eko kozi :wave:
Fulkrum i Artic su mi bile preskupe ;-)

Poslednja izmena:
mislim da ne bi trebao da kupis direktorsku fotelju, vec neku daktilografsku stolicu, jer ipak daktilografi provode mnogo vise vremena u radu, pa je ergonomija tih stolica optimizovana za dugotrajno sedenje i kucanje (rad na racunaru).
pre par meseci sam jurio stolicu, i odlucio sam da sacekam sajam namestaja, jer pored velikog izbora na jednom mestu i cene su dosta nize....
baci pogled na www.blazeks.co.yu (B7000,A6000), mana je samo sto je firma iz kragujevca i nema prodajni objekat u bg, ali ce ih sigurno biti na sajmu...ja cu najverovatnije uzeti B7000.
inace, prosle godine sam na sajmu video ktitorovu stolicu (ne znam oznaku)koja je po meni imala najbolji odnos cena kvalitet, bila je snizena sa 17000 na 13000 hiljada, i imala sva moguca podesavanja (visina sedista, visina naslona, krutost naslona, nagib sedista, nagib naslona...)....

andjelkoyu je napisao(la):
Da li znaš gde je kupljena ta stolica, konkretno ko je proizvođač/model i koliko je otprilike plaćena?

Mislim da je u pitanju Ital Office fotelja, kupljena u Pozarevcu i placena oko 9000 dinara.

Vazi sve sto kaze andjelkoyu u vezi plasticnih nosaca sa tockovima, ali nisu ni lose te stolice. Uglavnom su bolje i udobnije od jeftinih daktilografskih. Dosta zavisi i od tezine korisnika. Do 85-90kg uglavnom, moze da prodje, preko nikako- tu obavezno metalna zvezda dole i metalni nosachi.

PS
Ima veom jeftin a udoban model "corleone" u Metrou pored Sofije za oko 75-80€.

Obavezno stolica koja ima metalnu zvezdu. Ja imam 105kg i sve stolice bez zvezde krckaju... :)

ja imam 130kg i sve stolice krckaju |>
elem imam neku fotelju sto sam uzeo u vizoru u jednoj sobi, te vise nema u prodaji, ali sam prosle godine pazario vise komada (ne samo za sebe)
na http://www.astrans.net/fotelje2.html je oznacena kao a330bf. uzeo sam ih u NS, u office line. ljubazno su mi umesto bukve stavili valjda orah ili tako nesto i spustili cenu za oko 1500 din (bile su ukupno oko 100eu)... trenutno sedim na jednoj kuci i na jednoj na poslu i mada malo krckaju (skrckao sam jedan tockic, ali mi je zamenjen), dobro se drze... imaju metalnu zvezdu prevucenu drvetom. Varijanta sa visokim naslonom mi nije bila ni blizu toliko udobna i mislim da nije za dugo sedenje... ova pruza potporu u donjem delu ledja, a gornji deo je slobodan. preporuka.

andjelkoyu je napisao(la):
Mene je što se udobnosti tiče oduševio jedan Kineski model od svega 3000 din. (!) - znam da deluje nemoguće i smešno, ali je istinito - urađena od veštačke kože sa visokim naslonom (taman ko automobilsko sedište) i udobnim debelim tapacirungom, da prostite, seo sam na nju k'o dupe na nošu :d, a isprobao sam brdo stolica poslednjih 9 meseci po celom gradu. Na žalost, sa plastičnim je postoljem ne baš sjajnog kvaliteta :S: (jedina i najbitnija mana).

Gde si ovo video? Mene bi trebalo da izdrzi sa mojih 75 kg(i silaznom tendencijom), pri tome nemam obicaj da se bacam po namestaju...

Ja imam ovakav model kao na slici, samo sa kromiranim metalom i crnom kozom.

ergonomic_office_chairs_hart_wall_side_lg.jpg

Za mojih 7 godina rada na PC-u :type: :crash: , mogu vam reci da je ova stolica najjaca. Mogu se pohvalit da sam je veoma jeftino nasao, kupio sam je za 30eura. Kontao sam, nek izdrzi barem pola godine i bice super...a evo skoro godinu dana kad me "trpi". Prezadovoljan sam sa stolicom!
Uzevsi u obzir da sam ja 198cm/105kg ova me do sad najjace i najduze izdrzava.
Do sad sam polomio (pukle same) 2 "direktorske" office fotelje, 2 plasticne iz bashte i jos jedno 2-3 obicne.

Pre 4 godine sam u Eurosalonu kupio neku italijansku stolicu, 400 maraka (ili evra ?!?)
Nazovimo je direktorska, box koza, extra udobna. Nasloni za ruke i zvezdiste plasticno ali izdrzava sve. Ne pazim kako sedam, ne pazim da li se neko naslanja na naslon ili rukonaslonjace.
Mislim da nije bitno da li je zvezda od plastike ili metala, moze i metal da bude dovoljno tanak ili lose profilisan pa da ne izdrzi veci napor.

Doduse, malo se raskripala kada se pomeram, ali sta je sve "ugostila" ne cudim se ni malo :). Nemam tepihe po ovom delu sobe, kotrljam se sa njom svuda po kuci, drugare od 120+kg, akcije sa suprotnim polom.
Pri svemu tome je i dalje udobna kao prvog dana.

Jos nesto, mnogo mi gadno kad je zvezda metalna, pa onako hromirana ili sta vec. Mnogo sljasti i ne uklapa mi se. Crna mat plastika je mnogo bolja verzija.

Poslednja izmena:
Sasa je napisao(la):
Pre 4 godine sam u Eurosalonu kupio neku italijansku stolicu, 400 maraka (ili evra ?!?)
Nazovimo je direktorska, box koza, extra udobna. Nasloni za ruke i zvezdiste plasticno ali izdrzava sve. Ne pazim kako sedam, ne pazim da li se neko naslanja na naslon ili rukonaslonjace.
Mislim da nije bitno da li je zvezda od plastike ili metala, moze i metal da bude dovoljno tanak ili lose profilisan pa da ne izdrzi veci napor.

Doduse, malo se raskripala kada se pomeram, ali sta je sve "ugostila" ne cudim se ni malo :). Nemam tepihe po ovom delu sobe, kotrljam se sa njom svuda po kuci, drugare od 120+kg, akcije sa suprotnim polom.
Pri svemu tome je i dalje udobna kao prvog dana.

Jos nesto, mnogo mi gadno kad je zvezda metalna, pa onako hromirana ili sta vec. Mnogo sljasti i ne uklapa mi se. Crna mat plastika je mnogo bolja verzija.
josh jedna preporuka, istu sam platio oko 16k pre dve godine i sluzhi me savrsheno.

Highl1 je napisao(la):
josh jedna preporuka, istu sam platio oko 16k pre dve godine i sluzhi me savrsheno.

Zato volim da dodjem kod tebe, dupe i ledja se osecaju "ko kod kuce".
Jos kad sestra donese sok/grickalice, uzitak je potpun :D.

Pozdrav!

...i josh ako podeli telefone drugarica, jaooooo :)

Nisam bas siguran da su te stolice koje se okrecu dobra ideja. Ja sam kupio jednu pre 5 godina za komp, ali nije direktorska nego obicna kancelarijska, i koristio sam je max pola godine, smorila me je i od tada koristim najobicniju trpezarijsku stolicu, ono 4 noge i naslon. I ja se razmisljam da kupim nesto bolje, ali to ce obavezno biti nesto bez pokretnih delova. Inace, kod te na okretanje me najvise nerivira to sto skripi.

Kratko: Metro - Model CMX-2048 - 4580din ( kupio 4 kom. pre 3 dana )
Stolica je perverzna za te pare. Prava direktorska, ima i ono za "ljuljanje", nije bas koza ali je neka dobra imitacija. Da se slomi za mesec dana ne bi mi bilo zao para. Uzivanje je sedeti u njoj.

Geek_master je napisao(la):
Nisam bas siguran da su te stolice koje se okrecu dobra ideja. Ja sam kupio jednu pre 5 godina za komp, ali nije direktorska nego obicna kancelarijska, i koristio sam je max pola godine, smorila me je i od tada koristim najobicniju trpezarijsku stolicu, ono 4 noge i naslon. I ja se razmisljam da kupim nesto bolje, ali to ce obavezno biti nesto bez pokretnih delova. Inace, kod te na okretanje me najvise nerivira to sto skripi.

Svaki krsh skripi, dobre fotelje ne znaju sta je to.

Mislim, meni je zao, ali dobra kozna fotelja, kvalitetno uradjena ne moze da se kupi bez 150+ €.

@AndjelkoYu

gde si video tog kineza?

U Eurosalonu postoji ergonomska stolica za 6.000 dinara.
Nema naslon vec je fazon da kada sednes, postoji ulozak za kolena tako da se tezina rasporedi na tri tacke oslonca i nema tenzije u ledjima + sedis maksimalno pravo.
Jako cudno izgleda i mozda ce nekome samo to biti odbojno, ali verujte da je jako udobno i da kada se covek navikne - zaista pomaze.

Opet, ko ne moze bez naslona, ovo otpada ali makar probajte, dajte sansu ljubavi :)

Dobra je za ledja, ali ubija kolena.
Probao... ne dopada mi se.

Sasa, ako nije tajna napisi svoje dimenzije, jer kontao sam da je ta stolica dobra za ljude do odredjene visine/tezine bas zbog nacina na koji se sedi.
Ja sam 180/85 i nemam problema, cisto da bi znali ljudi da li da se upustaju u eksperiment sa takvom stolicom ili ne... Kolega koji je nizi i dosta laksi od mene takodje nema problema, dok recimo kada je drugar 195/95 seo na nju bio je u fazonu "jel vi to mene *****avate" :)

Nazad
Vrh Dno