Šta je novo?

Sto manje napajanje

miljenko

Slavan
Učlanjen(a)
12.03.2007
Poena
320
potrebno mi napajanje za Intel D945GCLF2 plocu. Ova ploca nije neki potrosac tako da snaga napajanja i nije bitna al ~300w je dovoljno jer bice nakacen neki hard od 500gb i to je to.
ono sto meni treba jeste da dimenzije napajanja budu sto manje. ima li kod nas nekih mikro napajanja ili da recimo uzmem neko pa da ga rastavim?? itd...
ideje?

e da, pravim neko mini kuciste i zato mi treba mini napajanje...
ili.... ako je izvodljivo da uzmem bilo koje napjanje pa da se kablovi protezu nekih pola metra pa u kuciste da se nekako naprave konektori... al to komplikovano....

Poslednja izmena:
1. Postoji PicoPSU od 120W (trebalo bi da bude dovoljno za Intel Atom + HDD + optiku), ali nisam ga video kod nas u prodaji. link...

2. Pokušaj kod ovih. Oni drže miniITX program pa pretpostavljam da imaju i neka mini napajanja.

bio sam kod njih i prodaju psu iskljucivo uz kuciste i to kosta oko 80e.
video sam da brand mashine sa mini kucistima imaju i mini napajanje.
gde ima za kupiti tih mini napajanja? ako ih daju uopste posebno.

Jako teško,naročito kod nas.Bilo nekad u ALTI-ju napajanja za ASUS-ovog PUNDIT-a, čini mi se od 250W.U svakom slučaju proveri.:smash:

Ako misliš na SFX napajanje (micro-ATX), uzeo sam LC Power LC-380M u Gigatronu pre dva meseca (i mislim da ih još ima).

Takođe, video sam pre nekih dva meseca u Sampro-u (Zemun) Chieftec-a (Delta Electronics) DPS-300AB. Isto SFX.

Meni se lično više sviđa LC Power. Teže je, veći je i tiši kuler i veća snaga (inače imam oba - LC Power sam uzeo da zamenim Chiefa koji je stigao uz kućište jer sam hteo da budžim nešto)...

Bilo je pre u Desk-u CM Macron power, od 250W mislim, malo i duguljasto bas ekstra za HTPC, cak nije ni bucno...
A takodje su oni i imali neka malecka KME/JNC kucista baz za te mini-ITX ploce, sa samo jednim 5.25 mestom, za neke male pare oko 25-30eur.
Mozes da proveris mozda ce ponovo dobijati jer trenutno nemaju.

@Grdowsky
aj mi napisi tacne dimenzije ovog lc powera ako ti pri ruci.

@milanbb
u netiksu imaju ovo
Napajanje 1U-250W za ATX Rack-mount kućišta kom 36.00 18% +
a snaga mi ok, jer to ce pogoniti onu intel plocu sa dual atom cpu... mini itx je + jedan hdd i mozda cd-rom.
imaju li ova napajanja dodatno cetveropinsko pored onog 20-to pinskog kabla ? ova ploca to zahteva a i velicina mi bitna, da napravim sto manje kuciste.

--
@n 131
zovem sutra desk, al na sajtu kolko vidim nemaju.

Poslednja izmena:
Ne bih mogao da ti kazem, ali svakako nazovi netiks, ranije su bili predusretljivi da ti objasne sve sto te interesuje...

@Miljenko: Napajanje je dovoljne veličine da fan 12-tica može da se stavi kada se skine poklopac. Dimenzije sam paste-ovao ispod sa nekog švapskog sajta... Inače SFX napajanja ćeš lako provaliti po tome što se na kućište montiraju sa tri šrafa (dva u uglovima i jedan na sredini naspramne stranice).

OFFTOPIC: A šta sam budžio na ovaj LC jeste da sam skinuo fabrički 92mm fan i stavio Noctua NFB9 koji sam zabo na ploču kako bih kontrolisao brzinu. Prema Speedfan-u vent u napajanju se sada vrti na nekih 1000 do 1200 rpm-a i veoma je tih. Sa zadnje strane napajanja ne osećam strujanje vazduha te me to malo brine (sa originalnim kulerom se osećao "blagi povetarac" :d). Radi testiranja sam ostavio mašinu da torrentuje noćas i napajanje je na dodir ostalo hladno. Pretpostavljam da je to OK (napajanje je deklarisano na 360W max dok moja konfiguracija ne bi trebalo u full load-u da prelazi 110W) i da neće nešto vrisnuti...

Inače, originalno sam hteo od plexija da napravim novo kućište za PSU u koje bih "prepakovao" napajanje tako da ga hladim sa 12-ticom koja bi se vrtela na nekih 600 obrtaja... Odustao zbog manjka vremena i rešio da pokušam sa devetkom...

Klein aber Ohoo...
Auf gerade 125 x 79 x 145mm bringt es dieses Zwergennetzteil - kann aber trotzdem mit 380 Watt Leistung aufwarten.Die Home Theater PCs der neuen Generation werden immer schmaler und ähneln eher einem DVD-Player. Da ist Platzmangel angesagt...

Ausgestattet mit einem 80mm Lüfter an der Unterseite kann es selbst für Frischluft sorgen und die NUR 1000g Kampfgewicht machen sich auch gut, wenn man den Home Theater PC mal in eine anderen Ecke räumen will. Durch den eingesetzten 80mm Lüfter ist das Netzteil zudem verhältnismäßig leise, was insbesondere dem Fernsehabend zu Gute kommt...

Technische Details:

Größe: 125 x 79 x 145 mm (BxHxT)
Größe (ohne Lüfter): 125 x 64 x 145 mm (BxHxT)
Gewicht: 1000g
Leistung: 380 W
AC Input: 230 V
+3,3V : 16A
+5V : 22A
+12V1 : 14A
-12V : 0,5A
+5VSB : 2,0A
Netzteiltyp: Micro ATX kompatibel
Lüfter: 1x 100mm, Unterseite
Zertifikate: TÜV, CE, FCC, CB, UR

Anschlüsse:

1x 20/24-Pin
3x 4 Pin Molex Laufwerksstecker
1 x Floppy

@Miljenko: Intel D945GCLF2 to beše ona sa integrisanim Atomom? Razmišljao sam o sličnoj varijanti sa integrisanim Celeronom (ne znam sad tačnu oznaku ali ima je po radnjama za nekih 30tak €) za download/Squeezecenter/Home server mašinu, ali odustao sam zbog aktivnog hlađenja. Čekam kompletno fanless rešenje ;)

Da li može da se sa te ploče skine fan i da to radi kako treba?

Intel D945GCLF2
ova ploca ima dual atom procesor zalemljenog i kosta oko 65e.
fora kod ove ploce je sto ima na grafickoj fan a na cpu ima pasivno... ovaj vent vremenom postane buchan i to nije problem jer koliko vidim po stranim forumima, ljudi skinu taj vent i ostave ga onako pasivnog i radi odlicno. ili mozes staviti noktua od 40mm ili neki xsilence i resis prob. ili kupis neki pasivni dobar hladnjak...

sto se tice napajanja... malo mi veliko to sto pominjes, i mnogo mesta zauzima, jer pravim kuciste koje je jedva malo shire/duze od velicine ploce(17x17)
nasao sam u netiksu ona 1U dimenzija 20x10x4 snage koju god ocu... a dimenzija je kao neko slim, i ispod ploce ima mesta za hdd i jos ponesto...
kuciste koje pravim liici na mac mini tj ceo projekat se zasniva na appleu tj hackintosh mini :D

Poslednja izmena:
Što se tiče tih 1U napajanja, proveri koliko je glasno. Ako ne grešim, ta napajanja imaju mali vent (valjda 4cm) koji se po pravilu vrti na velikom broju obrtaja te su stoga prilično bučni...

Neka od 1U napajanja (SFX) dolaze sa 8 ili 6cm ventilatorima koji stoje na boku, uglavnom uh ugradjuju u Desktop kucista. U sustini moguce je modovati i 'serversko' 1U napajanje izbacivanjem 4cm i stavljanjem veceg ventilatora na bok.

pa to, dobice neki noktua ili slicno od 40mm. za par dana idem u skupljanje tih komponenti pa javljam sta sam uradio. :D

@miljenko

samo da pitam da li si napravio nesto do kraja? :)

Vrh Dno