Šta je novo?

Stigao je Drobo!

RingeRaja

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poena
1,185
Danas mi je stigao dugo očekivani Drobo Enclosure. Za one koji ne znaju o čemu se radi evo i linka:
http://www.drobo.com/products/drobo.php
Trenutno se pravi backup, ali prvi utisak je da sve radi bukvalno onako kako i piše - fino i brzo.
Kad budem završio backup (a trajaće, imam oko 1,5 TB podataka), postovaću i detaljnije utiske, za sada mogu da kažem da sam dobio ono što sam i očekivao. Samo jedna digresija - sistem podržava fenomenalnih 16 TB, tako da ću moći da menjam hard diskove sve dok sva četiri od 1,5 TB ne zamenim sa sva četiri 4 TB koji će verovatno izaći jednog dana (a tada će ovi verovatno promeniti firmware pa podići na više).
Lepo, zar ne?!
Pozz svima i u narednim danima kačim i slikice.

p.s. poseban pozdrav user-u alfaunits koji mi ga je dovukao iz daleke nam EU. Takođe, pozdrav i tebi Milane (kovacm), eto, na kraju kupih Drobo, veruj mi isplati se svaki evrocent.

Poslednja izmena:
Baš su mogli da integrišu u njega i DroboShare :)

Baš su mogli da integrišu u njega i DroboShare :)

chesto se na akcijama to desi..... ;)

i da...ZAJEDNO koshtaju 400eura... ne znam gde je ringeraja pazario, ali u UK je cirka 350funti zajedno shto dodje hm....380e....

Poslednja izmena:
chesto se na akcijama to desi..... ;)

i da...ZAJEDNO koshtaju 400eura... ne znam gde je ringeraja pazario, ali u UK je cirka 350funti zajedno shto dodje hm....380e....

Pa bilo bi kad bi se dostavljalo džabe u Srbiju.:D
Inače, kupio sam preko Graves-a, zvaničnog dealer-a Drobo-a za Evropu. Bilo je i na drugim sajtovima za manje para, ali samo na sajtovima, nisu imali na stanju ili nisu garantovali kada će im doći na stanje. Na Graves-ovom sajtu je bio paket sa DroboShare-om za 440 evra, čini mi se, ali meni ne treba kolevka za šerovanje u mreži, tako da je nisam ni naručio.
400 eura nije malo para i za Drobo, ali mašina radi posao samo tako.
Obezbedio sam se za duuuugo, što se tiče bezbednosti i mesta za vitalne podatke.

bilo bi jos bolje da je usb 3.0 :)

Onda bi te kostao jos 100e za USB3 karticu ;) Koju RR ne moze da stavi u mac Mini jer da moze imao sam ja ideju i za jeftinije i brze "externo" resenje ;) (koje ja koristim inace)

I kada ces nam reci koja je to resenje? :D

Pa kuciste samo za diskove povezano na RAID karticu... nije mi palo na pamet da ce trebati objasnjenje a i bilo je vec u drugim temama ;) Nego da mi ne salju jo ljudi PM evo sta bi moglo za 4 diska:
http://www.pc-pitstop.com/sata_enclosures/scsat44xb.asp
+ kablovi ~50$, shipping do Srbije oko 100$ (vec sam porucivao od njih) i carina/pdv/dranje_speditera oko 50e (mene je izaslo 7000 din. za 2 velika externa kucista, 10-ak kablova i brackets). Opet izadje jeftinije od DRobo-a (e da, milane, deder promeni naslov teme :D).
Kontroler moze da se koristi sa ploce za 4 diska naravno. Sa kontrolerom je vec druga prica ^^ Interesantno da mi je SAS kuciste sa diskovima tise nego SATA kuciste bez diskova LOL.

Hvala moderatoru koji je promenio naslov, pazi kad nisam uopšte video šta sam napisao.:d
Kompletan review sledi, verovatno tek za vikend, s obzirom da sam pretrpan poslom i kad dođem kući jedva čekam da se poigram sa klincem i legnem da odmorim malo.
Inače, backup je odradio bez greške, a sam uređaj, ovako na prvu loptu ima i neke manje nedostatke (***a, ništa nije savršeno).

Prvi, koji su vidim ispravili u novoj verziji, kao Drobo-S (http://www.drobo.com/products/drobo-s.php) je odsustvo prekidača on/off, pa ukoliko hoću da isključim device moram softverski da ga oteram u standby, pa kad prestanu da rade hard diskovi iščupam kabl iz UPS-a. Malo je smorno, zar ne?
Drugi "nedostatak" je što je prednja maska od visoko polirane plastike, tako ostaju otisci ako se često pipka.
Ostalo je praktično savršeno, sve radi fenomenalno jednostavno i onako kako sam i pretpostavljao. Ventilator ima 3 moda u koje ulazi/izlazi automatski - normalan broj obrtaja, kad se kopira; jako mali broj obrtaja, kad se ništa ne radi i prestanak rada, posle izvesnog vremena neaktivnosti.

Inače, od 6 TB prostora (4 x 1,5 TB) realno koristi nešto preko 4 TB, ostalo je rezervisano za zaštitu podataka od eventulanog kraha. Podržava otkazivanje jednog hard diska (ako su svi isti, bilo kog, ako nisu najmanjeg od svih, pa je zato za preporuku da svi budu istog kapaciteta), što je sasvim ok, s obzirom da je mala verovatnoća da će u isto vreme da vrisnu 2 od 4 (Drobo-S podržava otkazivanje 2 od 5).
Eto, malo utisaka na brzinu, detalji slede.
Pozz

Poslednja izmena:
cestitam RR :) a evo odmah i ja nesto da pitam: :)

kako se Drobo vidi u Mac OS X?
- kao jedna particija/uredjaj koji menja velicinu kako promenis/dodas disk u Drobo?

i d ali postoji neka varijanta da mu se kaze koji su bitni podaci a koji ne (npr. za filmove i muziku me bas zabole ako ih izgubim ali bih zato npr. za fojlove koje sam ja kreirao voleo da imam i trostruku zastitu :))

Poslednja izmena:
Hvala Milane, hvala.;)
E pa, ovako. Pod OS X-om (ali koliko vidim i pod Win-om) radi preko aplikacije Drobo Dashboard koja se dobija na disku uz enclosure, ali ima da se skine i sa njihove web prezentacije.
Kada se krene sa instalacijom aplikacije potrebno najpre fizički diskonektovati Drobo, a kada se instalira ponovo se rekonektuje i potom kreće konfigurisanje. Drobo ima interesantno rešen sistem dodavanja hard diskova. Naime, u postupku konfigurisanja koji ide sistemom wizarda potrebno je zadati veličinu particije koja naravno zavisi i od toga koliki je ukupan prostor na hard diskovima. Npr. kod mene su u pitanju 4 x 1,5 TB, a u postupku konfigurisanja traženo je od mene da odlučim kolika će biti particija/e, pošto postoji mogućnost zadavanja i više particija. Sistem mi je ponudio kapacitet u koracima 4,8,12,16. E, ovde je keč. Poenta je da se stavi max., dakle 16 TB, jer onda sistem napravi takav RAID (tj. ono što oni zovu BeyondRAID) da ustvari dobiješ particiju koju OS X vidi kao 16 TB (iako ona u stvari nije) i na taj način možeš ubuduće da se zezaš sa hard diskovima sve dok ne napuniš 16 TB (iliti 4 x 4 TB). Fora je samo da ne mogu da se menjaju 2 diska istovremeno, što sam i napisao. Dakle, sistem vidi 16 TB, ali preko aplikacije vidiš stvarnu veličinu, koja je kod mene 4,06 TB - ostali prostor do realnih 5,45 je rezervisan za ne daj bože.
Što se tiče opcije dodeljivanja prioriteta nisam je našao, a mislim i da je nema, bar ne Drobo sam po sebi, bez DroboShare-a, pošto postoje zanimljive aplikacije, ali rade pod mrežnim okruženjem, tj. kada imaš Drobo + DroboShare. Postoji opcija ograničenja veličine particije Drobo-a na koju će da se upisuju informacije preko TimeMachine - da ti ne zauzme sve.
Eto, nadam se da sam ti bio od pomoći. Mislim da je ova tvoja ideja o parcijalnom backupu ostvarljiva preko Drobo Apps-a, pitanje je samo da li će neko i napisati ovako neku aplikaciju.
Pozz

znaci provereno je extra stvar kao sto je i svi opisuju ne netu :)

... samo da potrosim jos ovaj jedan TB koji sam dodao u trecu USB fioku... :)

Samo mu fali dugme on/off, baš.
Vidi ovaj Drobo-S, baš je dobar, po meni je praktično skoro pa savršen, ali solidno skuplji od "običnog" Drobo-a.

Inače, od 6 TB prostora (4 x 1,5 TB) realno koristi nešto preko 4 TB, ostalo je rezervisano za zaštitu podataka od eventulanog kraha.

Drobo interno koristi neku implementaciju RAID5, pa 1.5TB (praktično ceo jedan disk) se koristi za distribuirani parity (Drobo-S koristi verovatno RAID6 ako kažeš da podržava otkaz dva diska, ali onda i kapacitet dva diska koristi za parity).

Iskreno, meni se ne dopada preterano kako je ovo tehnološki rešeno. Bolje bi bilo da postoji mogućnost, kao kod Intel Matrix Storage-a, da se napravi npr. 500GB particija (za kritične podatke) za koju će da radi mirroring, a da se resto prostora na diskovima koristi kao JBOD. Kada su u pitanju ove eksterne RAID varijante za kućnu upotrebu, nemam poverenja, više bih voleo da je svaki fajl zapisan na jednom disku, nego iscepkan i raspoređen preko više diskova, jer od stripinga u eksternom disku za kućne potrebe i nema neke vajde.

S obzirom da kažeš da na diskovima držiš vitalne podatke, da li si razmišljao o mogućnosti da sam Drobo otkaže? Uređaj je kvalitetan, ali ipak je moguće, i kako onda izvući podatke sa diskova s obzirom da su zapisani u nekom njihovom formatu tj. varijaciji RAID nivoa? :S:

Poslednja izmena:
Pa ako otkaze zameni se i gotovo. Ali i mene nerviraju ti proprietary zapisi. Sem ako firma nije otvorena po pitanju koji je to zapis da neki recovery tool moze bez problema da vrati.

P.S. Opet je naslov "DOBRO" umesto "DROBO" :D Ucini mi se da je neki mod izmenio bio pa izlgeda opet neko zahebo?;)

Pa ako otkaze zameni se i gotovo.

Znam da može da se zameni, ali zamisli situaciju da otkaže posle (lupam) godinu i po dana, ovde na tržištu ih nema, traži ko će da mu reklamira/kupi_novi, i još ako se potrefi da ga u tom trenutku ne bude na tržištu (Marfi, šta ćeš ;)), ne preostaje mu ništa drugo nego da gleda u ta četiri diska. Čak i u slučaju da sve prođe nice & easy oko reklamacije, sigurno ne može sve da se završi baš za par dana, a za to vreme će podaci biti nedostupni, a i shipping će da košta. Takođe mogućnost migracije na neki drugi enclosure je kud i kamo otežana, praktično bi morao da ima dva kompleta diskova, pa da iz Drobo-a prekopira na te nove diskove. Daleko, daleko bolje bi bilo da OS može da vidi diskove kao zasebne uređaje, nešto slično kao kombinacija koju si gore predložio, pa se storage konfiguriše po volji.

Da, stvarno, neki mod je opet renameovao temu! :d

E, ko je opet vratio ime teme na staro?
Nije DOBRO, nego DROBO, ja sam se zeznuo u pisaniju i neko je lepo ispravio, kad sad ponovo DOBRO.
Što se tiče pomenutih primedbi na koncept svestan sam svih mana ovakvog device-a i prema tomese i ophodim. Nema 100% sigurice i to je bar svima jasno, pa kad se stvari tako postave nema da boli glava - životno važni podaci nikad nisu na jednom mestu.;)
A što se tiče aplikacije za recovery pisaću im, baš me zanima šta će da kažu.

Marko, nema smisla da se svaki disk vidi kao zaseban pa da koristis Windows ili Linux softverski RAID. Znaci neki kontroler mora da se uzme u obzir. Za 4 diska ce to lako biti ICH, ali za vishe od 6 nema bash onboard resenja sem na bash kvalitetnim plocama (a opet i za 4 diska je glupost koristiti onboard za RAID5, a RAID0 je suludo za toliki broj diskova).
I kontroler moze da otkaze.. kod nas i nema neki izbor kontrolera uopste a kamoli kvalitetnih :(
Nazalost sa te strane nije u nista boljoj/goroj situaciji.

Zato iskreno i mrzim RAID6 - ako crkne kontroler samo taj isti kontroler (pa cak ni isti brand) ce da prepozna taj RAID :( Jbs to.
Nego dosta offtopica, unistismo coveku temu :D
Daj neke slike, bre, jesam ga ja "doneo" ali je bio neotvoren :D

Poslednja izmena:
Marko, nema smisla da se svaki disk vidi kao zaseban pa da koristis Windows ili Linux softverski RAID.

To već zavisi od namene... Koliko sam shvatio, ti diskove & kontrolere arčiš za neku profi rabotu pa tu RAID ima smila, dok Ringe, bar koliko sam shvatio, ovo koristi u home uslovima. Baš zato mislim da RAID nije ni potreban, šta se konkretno dobija time s obzirom da se uređaj koristi za storage, tj. unutra su 5k4 diskovi i kontentu se pristupa sa jednog-dva računara?

Ovo pričam čisto iz mog ugla, na osnovu mojih potreba, meni bi najviše odgovaralo da vidim diskove zasebno i onda bih koristio neki softver za sinhronizaciju da mi bitne foldere kopira i na ostale diskove i to je to. Ako bi mi trebalo neko performantnije rešenje, e onda bih razmišljao o RAIDu, kontroletima itd...

Ok, dosta offtopica... :smash:

Evo i slike, na brzinu.
Detaljnije za vikend.

Prilozi

• Photo 0040.jpg
    Photo 0040.jpg
    227.1 KB · Pregleda: 107
Poslednja izmena:
Daj im nesto sa cim mogu da uporede, ovako izgleda vece od dva desktopa meni, a znam da je manji ;)

skroz nisam razmisljao u pravcu - sta ako Drobo crkne dok marko nije pomenuo... :/

To već zavisi od namene... Koliko sam shvatio, ti diskove & kontrolere arčiš za neku profi rabotu pa tu RAID ima smila, dok Ringe, bar koliko sam shvatio, ovo koristi u home uslovima. Baš zato mislim da RAID nije ni potreban, šta se konkretno dobija time s obzirom da se uređaj koristi za storage, tj. unutra su 5k4 diskovi i kontentu se pristupa sa jednog-dva računara?
prednost je sto mozes da izvadis najmanji disk posle 6 meseci i da stavis veci bez da vodis racuna o bilo cemu.

plug and play je prednost.

+ isto tako automatizovana zastiti i recovery ako crkne neki od harddiskova - zamenis i ne mislis (i bitne podatke drzis na fizicki udaljenom mestu, kao i ja, jedino sto ne pravim backup dovoljno cesto... :().

Daj im nesto sa cim mogu da uporede, ovako izgleda vece od dva desktopa meni, a znam da je manji ;)

pa stoji na 5,25 externom enclosure ;) (dakle sirok, a i visok, nesto preko 13cm)

Poslednja izmena:
prednost je sto mozes da izvadis najmanji disk posle 6 meseci i da stavis veci.

Da, ali to bi bilo moguće u svakom slučaju, sa najmanjeg diska prekopiraš sadržaj na novi veći disk i samo umesto manjeg ubaciš veći disk, a ovako kad mu zameniš disk ne radi prosto kopiranje, nego praktično rebuild-uje RAID niz, što verovatno dosta dugo traje.

Uređaj je skroz simpatičan, user friendly, ali s obzirom na cenu, ja bih lično očekivao više konfigurabilnosti, neka on radi ovako kako radi, ali da ima mogućnosti da se npr. koristi mirroring, da se pojedini diskovi vide kao posebni uređaji i sl., praktično ništa više od onoga što može Intelov ICHxR.

Da, ali to bi bilo moguće u svakom slučaju, sa najmanjeg diska prekopiraš sadržaj na novi veći disk i samo umesto manjeg ubaciš veći disk, a ovako kad mu zameniš disk ne radi prosto kopiranje, nego praktično rebuild-uje RAID niz, što verovatno dosta dugo traje.

a ovako uzmes pa rucno kopiras... eto to je razlika (a sad da li je to prednost ili ne... :) ne diskutujem :))

...praktično ništa više od onoga što može Intelov ICHxR.

više je što imaš manje opcija :D
radi po sistemu: just works ;)

Čestitam Ringe. Ponovio si se svjetski. Gledam Drobo već par godina, ali nikako da ga "dohvatim"... A HD kolekcija rasteeeee...

Da, ovaj Drobo deluje kao odlicno resenje.
Ono sto mu manjka je nedostatak ETH porta (bar ga ja na tvojoj verziji nisam video). Broj diskova rapidno raste a prostora za skladistenje istih sve manje...
I ja se razmisljam o ovakvom resenju samo jos nisam siguran na koji nacin da to izvedem.

Vrh Dno