Šta je novo?

Sticanje Microsoft sertifikata

najgori_id

Slavan
Učlanjen(a)
20.09.2005
Poena
301
Koja je najbolja škola za sticanje Microsoft sertifikata (MCSA) uzimajući ubzir cenu/kvalitet predavanja? Da li postoje neki popusti tokom godine?
Šta uopšte mislite o njima, da li vrede tih para kod nas? Kakva je situacija u inostranstvu? Da li zastarjevaju?

Bilo je jako mnogo rasprava na tu temu... Ne bi bilo loše da pretražiš forum... Cene se jesu promenile možda, ali ovo je još jedan od onih topic gde na kraju nećeš dobiti odgovor... ;)

- ms sertifikati vrede, zavisi od kompanije do kompanije... (govorim o inostranstvu)
- zastarevaju
- uradi search...

Kakve veze ima to sto Win2000 ili NT nije trenutno aktuelan? Ti si to polozio i to NE ZASTAREVA. Pod zastarevanjem se misli ono kada moras da posle nekoliko godinama ponovo polazes odnosno obnavljas sertifikat.

@Diabolique Mozes li malo da obrazlozis svoj odgovor? Kapiram da imas neko objasnjenje kada si vec dao tako siguran odgovor. Na osnovu cega je CET JEDINO sto valja?

Poslednja izmena:
ok, ako ces preciznije, naravno sertifikat ne zastareva ali potraznja za istim,OPASNO zastareva ! Ako se vec neko odluci da bude u tim vodama, mora biti svestan da mora da radi upgrade ili ce ga vreme pojesti, brzo...

Ni to nije neki problem, sa Win2000 na Win2003 moras da polozis samo jedan ispit, isto ce tako biti i kada izadje Vista, najverovatnije.

Srdjan je skroz OK, i ja ga mogu samo preporuciti.

Pročitaj thread na Elitesecurity forumu, http://www.elitesecurity.org/f135-Sertifikati.

Sertifikat je pre jedan od faktora prilikom konkursa, odnosno jedna od činjenica koje treba uneti u CV, pre no neki poseban izvor znanja. Šta više, intervjuer/poslodavac će pre uposliti nekoga sa realnim poznavanjem materije, nego nekoga sa diplomom fakulteta ili sertifikatom.

Postoji nekoliko level-a Microsoft certificates. MSCA je samo jedna od varijanti. Za detaljan info, http://www.microsoft.com/learning/mcp/default.mspx, odnosno http://www.microsoft.com/learning/mcp/certifications.asp.

Moje mišljenje i preporuka je sertifikovati se za serverske OS, ergo, Windows 2003 u slučaju Microsoft sertifikata, i po potrebi se specijalizovati u okviru ponuđenih programa. Sertifikovanje u domenu instaliranja, konfigurisanja i administriranja klijentskih Microsoft OS-ova nije isplativo.

Pored poznavanja OS problematike, ukoliko se sertifikuješ za Win 2k3, neophodno je poznavati i network architecture & troubleshooting, makar na nekom basic level-u.

Opet, kao i ranije sa NT na 2k, i sa 2k na 2k3, verovatno će postojati mogućnost za certificate upgrade u domenu serverskih OS-ova.

Poslednja izmena:
Cet je najskuplji,ali zato imaju najveci fond casova.Casovi znace puno na pocetku kada ne poznajes materiju.Cet je po meni najbolji za pocetnika,ali ako si vec dobro potkovan materijom i iskustvom mozes i na neki sa manjim fondom casova kao sto je CPU.

Zec je dobar predavac,onako *******t samo gleda klipove i *****ava sekreterice :),Sinisa Lale je fanatik sto setice kvaliteta nastave i truda ulozenog u predavanje,po meni je ispred Zeca po kvalitetu predavanja.

Daleko je od istine da MSCA\MSCE nije izvor znanja nego je to "jedna od cinjenica???" koju samo zavrsavas da bi ti cv lepse izgledao-totalno pogesno.

To je zanimanje.Ispiti su teski i traze da se uci dosta,ne mogu se proci bez "on hands" ili ti prakticnog iskustva rada na njihovim proizvodima.Pitanja su
dizajnirana tako da ih nemozes proci ako ne poznajes gradivo,a pre par meseci
uveli su i simulaciona pitanja(Dobijes na ekranu desktop i radi) ,gde moras prakticno odratiti ono sto ti traze(npr.konfigurisi DNS i resi neki odredjeni problem).
Tako da neko ko dobije garanciju od mikrosofta da moze da radi na njihovim proizvodima ,je stvarno tako,i bice daleko ispred onog ko je samo zavrsio npr.PMF ili ETF.

Znam provereno za ozbiljnu stranu firmu koja se bavi finansijama koja je dala prednost coveku sa mikrosoftovim sertifikatom,nego drugom coveku PMF-om.
U MCSA\MCSE ti spadaju i klijentski i serverski deo,i sva ostala proca oko umrezavanja,protokola...itd.Nista oni nisu izostavili jer kakav bi ti bio sertifikovani admin a da ne znas da uradis sve sto je potrebno.
Nije neophodno posebno znanje pre kretanja na kurs,pomoglo bi,ali ponavljam
nije neophodno.
Ja licno nisam znao lepo da objasnim sta je ip adresa pre kretanja na kurs,tako da ti to govori sve.
Sve se nauci usput,ali zato moras da nadoknadis sve sto nisi naucio.
:wave:

Dule, koliko kosta CET, na njihovom sajtu uopste ne mogu da nadjem cene niti bilo kakve informacije za MS sertifikate!?

Ja sam zainteresovan za MCSE u Vinci jer oni imaju 348 casova sa uvodnim predavanjem o mrezama za 1400 evra u kesu (ako hoces na rate 1900e) sto je najpovoljnije od svih skola ja bih rekao, pod uslovom da imas kesa. :)

Ja sam cuo za nekog predavaca Sinisu ali je on radio u Vinci pa je navodno otisao u Microsoft da radi. Kazu da je ludacki dobar. Ne znam da li je to taj covek.

Ja mislim da sada MSCE kosta negde oko 2500e u cetu.Oni su jedno vreme bili 1500e pa je naglo skocila cena,a ja mislim da i dalje ima i letnji popust.Znam da Lale u cetu radi vec dugo,za ostalo nemam pojma.

2500e !? Stvarno smesno. Kakav vrhunski bezobrazluk. Dobro si mi rekao da znam da uopste ne idem kod njih. Zato na sajtu i ne pise cena. Naglo skocila cena? Pa to je bre za vise od 1000 evra skuplje nego u bilo kojoj drugoj skoli!!! Pa da su im kompjuteri od zlata ne vrede toliko...

Skupi su,imaju dobru opremu,ali to nikako ne utice na polaznika,mislim necu je bolje bolje shvatiti AD zato sto ga drze na dual Xeonu od xxxx evra:D

Poslednja izmena:
Ne razumem, kako to mislis nisi nista ucio u skoli!? Koji sertifikat imas?

Znate sta, dao bih ja tom Zecu 100 evra vise kada ga toliko hvalite, ali HILJADU !?!? Pa mislim, cudi me da oni uopste imaju nekoga da ide na ta njihova predavanja... Sta, kao CPU, Guidance i Vinca nemaju dobre predavace? Kao oni su svi majmuni a samo su ovi pametno sto naplacuju 2500e !?

Ja cu u Vincu 90%. 348 casova, ne ide se svaki dan, uvodno predavanje i 1400 evra za MCSE odmah! Dobra ponuda. Eminentna skola koja dugo postoji.

Ne razumem, kako to mislis nisi nista ucio u skoli!? Koji sertifikat imas?

Znate sta, dao bih ja tom Zecu 100 evra vise kada ga toliko hvalite, ali HILJADU !?!? Pa mislim, cudi me da oni uopste imaju nekoga da ide na ta njihova predavanja... Sta, kao CPU, Guidance i Vinca nemaju dobre predavace? Kao oni su svi majmuni a samo su ovi pametno sto naplacuju 2500e !?

Ja cu u Vincu 90%. 348 casova, ne ide se svaki dan, uvodno predavanje i 1400 evra za MCSE odmah! Dobra ponuda. Eminentna skola koja dugo postoji.

Vinca je ODLICNA skola. Pohvale za kompletno osoblje skole, pogotovo za predavache Kizu i Ljubu :bottle:

Eto vidis. I ja kazem. :) Nego ja cu ipak da odem do CET-a jer prosto ne mogu da poverujem u te cene koje se ovde spominju.

Vrh Dno