Šta je novo?

Stedljivi procesori

dexrobi

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2009
Poena
310
Da li neko zna zasto kod nas nema nigde da se kupe stedljivi procesori tipa Core i5-3570S, Core i5-3550S, Core i5-3470S, Core i5-3450S, Core i5-3570T , Core i5-3470T??? Ili ako ima kazite mi gde? Ili ako neko zna kada ce neko da ih uveze,ko,kad,gde...? Pozzz i hvala...

I ja sam ranije jurio stedljive proce doduse u AMD izvedbi sa "e" u oznaci, od par uvoznika sam dobio odgovor da su osetno skuplji Energy efficient procesori i da nisu zanimljivi nasem trzistu. Koliko vidim u susednim drzavama ih ima normalno i nisu nesto divlje cene, tako da zasto ih nema je politika nasih distributera-uvoznika. I ja bi sebi uzeo neki stedljivi Intel, da je cena zdravog razuma ;)

Ranije nisam obracao paznju na potrosnju struje. E otkad su mi ugradili Sezem elektronsko brojilo gledam itekako. Naime otad pa navamo skocio mi je racun za par hiljada din svakog meseca. Nikakav nov uredjaj nemam u kuci,komp radi maltene non stop. Novi ivi bridge su dovoljno jaki za svakodnevni rad i igranje igri,pa mi netreba overklok. Druga stvar zagrevanje. Nije svejedno dali imas nesto sto malo greje ili dosta. Na ove paklene vrucine sedeti pored komp nije lak zadatak. Ponekad imam osecaj da se prasina u njemu spaljuje i siri neki mucan miris. Ciscen je. Sta cemi ceo dan? Pustam klincu crtani,ja odgledam nesto,procitam,gde da idem po ovom paklu jos i njega da vodim samnom. Zato sam se i zagrejao za ove stedljive varijante. Kad bar radi po ceo dan da se nekuvamo uz njega i nekosta nas djavo i po.

Intelova RCP je ista za, da tako kazem, obicnu i za S verziju proc-a, tako da cijena ne bi trebala da bude izgovor. Ako te bas zanima S, naruci sa strane. Mada ne znam sta toliko radis sa procesorom da bi mogao ustedjeti na tome.

Sumnjam da ti potrosnja toliko skace zbog tog racunara... mada masina svakako nije za 24/7 rad

http://www.elektrosrbija.rs/calc.html
http://www.edb.rs/kalkulator/kalkulator_potrosnje.htm

imas ovde kalkulator pa vidi... ili su ti stavili jace osigurace, ili su nesto nakarikali da ti uzmu novce. Ako je u pitanju comp koji imas u moja masina, on verovatno trosi oko 150w kada nista ne radi, mada ako mu je iskljucen CNQ onda moze biti da trosi i 180w+. Ali to po racunici i dalje nije vise od 500din.

Svi novi Inteli vrlo malo trose u idle, vecina je dovoljno jaka da tera i filmove bez dizanja takta. Moja i5 2400s konfiguracija trosi 45w u idle, doduse sa integrusom i bez optike. Ono sto je mnogo veci problem je dobavljivost tih procesora i cena, za razliku mozes da napravis neku Celeron/Pentium/AMD E450 masinu koje trose 50W maksimalno.

p.s. Dobro, malo sam pretarao za razliku u ceni :).... pesnicka slika...

Poslednja izmena:
Ne moze stedljivi procesor toliku razliku u postrosnji da napravi.
Pogotovu sto obicno CPU radi u Idle, i tada ce i najjaci i najslabiji IB da trose maltene isto.

A sto se tice veceg racuna struje - mojima je skora ugradjeno nesto sto je uklonilo jeftinu struju 3h tokom dana (nisam skapirao bas sta je u pitanju, nisam ni pokusavao :)) - od tada im je dosta veci racun isto.

Koliko razumem binning proces, i "stedljivi" procesor i najjaci su skoro isti - samo sto je stedljiv na slabijem taktu a ovaj na jacem - tako je bilo kod XE Xeon procesora jedne generacije.

Smanji napon i klok i dobićeš štedljiv(iji) procesor... U principu, to su samo binovani primerci koji provereno rade na nižem naponu. I većina "običnih" CPU-ova (sa otključanim množiocima) obično bez problema rade na taktu i naponu štedljivijih, samo moraš to sam da proveriš i podesiš... Na primer, i7-2600k je default 34x100 i oko 1.20V (zavisno od primerka do primerka, nešto niže ili više), ali bez problema može da se spusti na nivo i7-2670QM koji radi na 31x100 i oko 1.15V (takođe zavisno od primerka, nešto niže ili više). E sad, nije baš sve u naponu i frekvenciji, ima nešto i u strujama curenja, koje opet zavise od primerka do primerka, ali su u štedljivim procesorima tipično manje (još jedna dimenzija binovanja) pa se u štedljivi/mobilni CPU-ovi zbog toga još manje greju od standardnih, "desktop" procesora.

Poslednja izmena:
Sumnjam da ti potrosnja toliko skace zbog tog racunara... mada masina svakako nije za 24/7 rad

http://www.elektrosrbija.rs/calc.html
http://www.edb.rs/kalkulator/kalkulator_potrosnje.htm

imas ovde kalkulator pa vidi... ili su ti stavili jace osigurace, ili su nesto nakarikali da ti uzmu novce. Ako je u pitanju comp koji imas u moja masina, on verovatno trosi oko 150w kada nista ne radi, mada ako mu je iskljucen CNQ onda moze biti da trosi i 180w+. Ali to po racunici i dalje nije vise od 500din.

Svi novi Inteli vrlo malo trose u idle, vecina je dovoljno jaka da tera i filmove bez dizanja takta. Moja i5 2400s konfiguracija trosi 45w u idle, doduse sa integrusom i bez optike. Ono sto je mnogo veci problem je dobavljivost tih procesora i cena, za razliku mozes da napravis neku Celeron/Pentium/AMD E450 masinu koje trose 50W maksimalno.

p.s. Dobro, malo sam pretarao za razliku u ceni :).... pesnicka slika...

Moja masina,to je taj komp. Sad nesto mozgujem. Pre par meseci sam nabavio ovu sadasnju grafu hd 5850 umesto stare hd 3850,al neverujem da je do toga. Ova trosi vise mozda 30-40W od stare,al ne u idle vec na max. A u idle bi opet trebalo manje da trosi od stare. Opet nedovoljno za tolku razliku.

Tako nekako, idealno bi bilo da nabavis neki uredjaj za merenje potrosnje struje pa premeris comp/tv/lampe po kuci.... itd... cisto da imas predstavu koliko sta trosi. Grejna/rashladna tela trose i desetostruko vise nego racunari.

Prilozi

• 711771_29.jpg
    711771_29.jpg
    225.9 KB · Pregleda: 84
Tako nekako, idealno bi bilo da nabavis neki uredjaj za merenje potrosnje struje pa premeris comp/tv/lampe po kuci.... itd... cisto da imas predstavu koliko sta trosi. Grejna/rashladna tela trose i desetostruko vise nego racunari.
Jel moze neka preporuka za takav uredjaj?
I mene interesuje sta koliko trosi.

Poslednja izmena:
Imam mogucnost da uzmem i u inostranstvu, pa ako imas neki model na umu...

Kako rade ovi aparati? Jel samo mere trenutnu potrosnju, ili imaju mogucnost snimanja i pregleda po satima, ukupno u nekom vremenskom periodu...?

Sve zavisi od modela, uglavnom svi mere trenutnu, imaju kalkulator potrosnje u $, beleze pikove i slicno. Davno sam uzeo ovaj moj i nisam pratio sta se prodaje danas.

Ja sam uzeo ovaj PeakTech 9025, ali je bacio kasiku tacno posle 12 meseci, garancija istekla za 3 dana :d inace malo je zabunjen ali radi posao, i nije losa stvar za imati

ne znam koliko si razmisljao o tome, ali sa samo procesorom ces jako malo ustedeti. ni blizu tih par hiljada dinara.
razlika izmedju i5-3570s i i5-3570 je celih 11w. uzmimo da ti racunar radi svakoga dana 10 sati u full load, i ustedeo si dnevno 110w. toliko ti potrosi sijalica za sat vremena. na mesecnom nivou(svaki dan po tih 10 sati), to izlazi celih 3.3kw. nisam siguran za cenu 1kw u srbiji, mislim da je nekih 7-8dinara. neka bude i 10. 10x3.3= 33 dinara. tolika bi ti bila usteda, ako ostatak konfiguracije bude standardan.
mozda bi trebao da gledas u smeru nabavljanja nekog htpc-a za osnovne potrebe, ili laptopa; a da za ozbiljne stvari koristis ovo...
tako bi osetio ustedu.
just my 2 cents.

Niste me bas razumeli. Necu ja da ustedim ovakvim procesorom vec bi dobio po istoj potrosnji kao moj sadasnji cpu 4jezgreni i vise puta jaci proc,koji se pritom manje i greje. Manje zagrevanje,manje posla iza klimu. Gledao sam po stranim sajtovima da je ista cena ista sa regularnim cpu. Pa rekoh kad je ista cena ,necuda da klokujem,zasto nekupim takvu verziju. Drugo napomenuo sam da nije mozda zbog grafike ta razlika u skoku rauna.

Ma ne mozes nista sa racunarom uticati na racun za struju. Sem ako ti ne rade grafa i proc 24/7. (Cak ni uracunavajuci klimu tu, jer je takodje zanamerljivo).< Poenta price

Kad citam stosta na netu ili gledam nesto ili on line game cujem grafiku kako se pojacava ventilator znaci da radi. Verujte mi da sam u stanu,imam parno grejanje,klimu nisam mnogo ni pustao nesmem zbog sincica ima 13 meseci pa izbegavam. Racun mi iz meseca u mesec raste. Od 3000 zimus sam dosao do 5000dinsad zadnji bez tv pretplatu. Imam ovu masinu,led tv,stedljive sijalice i sve sto ima jedno domacinstvo. I AJ SAD???

Neispravan strujomer ili da bolje optimizujes potrosnju elektricne energije ;)

Ma, do kompa ti nije. Ta grafa ti radi kad igras igre, kad gledas jubito (sto bi rekao izvjesni ministar unutrasnjih poslova) ili neki film onda su klokovi na znatno manjoj frekvenciji, sto znaci manju potrosnju. A sto se tice struje, vidi bojler ili neki drugi uredjaj sa grijacima i sl. Ili dodji kod nas u CG da zivis nekoliko mjeseci pa ce ti taj tvoj racun biti sitnica.

Ma, do kompa ti nije. Ta grafa ti radi kad igras igre, kad gledas jubito (sto bi rekao izvjesni ministar unutrasnjih poslova) ili neki film onda su klokovi na znatno manjoj frekvenciji, sto znaci manju potrosnju. A sto se tice struje, vidi bojler ili neki drugi uredjaj sa grijacima i sl. Ili dodji kod nas u CG da zivis nekoliko mjeseci pa ce ti taj tvoj racun biti sitnica.

amin. sad je skocila na koliko, 9 i nesto centi kw?

Bojler i veš mašina isključivo noću na "jeftiniju" struju, rerna i ringle takođe ubijaju, klima po potrebi i račun za moju 4članu porodicu je oko 3.000 RSD.
Kada supruga više koristi rernu i ringle račun se primetno poveća, a komp mi radi od 8h ujutro do 22h uveče...
...

amin. sad je skocila na koliko, 9 i nesto centi kw?

Ma, tako nesto. Nego nije problem u KW nego u raznim prenosima, distribucijama isl. Srecom da prenos nema jos koji sinonim, nego bolje da cutim jer ce vlada izmisliti crnogorski izraz pa ce nam i to poceti naplacivati.

Ljudi,keva sedi ko vamir pocelu noc. Kuva rucak za sutra,bojler,masina sve to i peglanje posle 23h na jeftinu tarifu. Video sam ovde neki kalkulator eps-a po njemu ispada da imam te osigurace od 60A. Smislili su verovatno takvu racunicu da niko nezna a deru po obracunskoj snazi-sta god toznacilo.

Dobro hoceli mi iko odgovoriti na prvobitno postavljeno pitanje? Hvala

Nazad
Vrh Dno