Šta je novo?

Steam refund i problem sa banka Intezom (Internet kartica)

Johnny_z11

Slavan
Učlanjen(a)
24.04.2011
Poena
215
Jel vratio neko dosad igru na Steam i trazio povracaj novca? Kakva su iskustva? Koliko je trajalo, jel bilo nekih problema, i tome slicno?

Pokrenuo sam zahtev za vracanje igre i povracaj novca jos 3. marta. Igra je uklonjena sa naloga posle nekih 40-ak minuta, ali evo sad je 25. mart, sredstva na racunu su jos rezervisana i stoje rezervisana bezveze i nisu mi dostupna na koriscenje. Bio sam strpljiv dve nedelje i ocekivao da se resi dotad, ali sad ova treca nedelja mi nije bila jasna, tj zasto toliko dugo traje. Usao sam u 4. nedelju i mislim da ovo nema smisla.
Otisao do ekspoziture Inteze i posto nista ne moze da se resi tamo, receno mi je da napisem mail Intezi (ciju internet karticu sam koristio) da mi odblokiraju sredstva, ali u odgovoru sam dobio cudan zahtev da ja sad kontakiram Steam i da od njih trazim informacije tipa, iznos, authorization code, vreme, datum... tj. neki detaljan izvestaj da su odradili povracaj i da nece kasnije da izvrse potrazivanja. Pre toga sam poslao screenshot maila koji sam dobio od Steama da je povracaj novca odobren... Ne razumem koja je fora da sad ja u elektronskom placanju budem posrednik dvema bankama za tako nesto, i da ja trazim informacije od prodavca, ili njegove banke (u ovom slucaju moram sve preko Steama) i da ih isporucujem svojoj banci... Zar to ne bi oni trebali da odrade? Ili, kako mi je napisano u mailu od Inteze, da cekam 17. april koji predstavlja 45 dana od rezervacije sredstava, i ako se za to vreme ne izvrsi placanje, onda novac nije vise rezervisan i mocicu da ga koristim... Ne razumem zasto je ovo ovoliko zakomplikovano... Btw, u medjuvremenu sam ipak napisao mail Steamu sa molbom, jer ne preostaje mi nista drugo, ali iskreno ne ocekujem da mi se brzo jave, niti ocekujem neko resenje u dogledno vreme... Jel to realno da se ovo ovako radi? Meni ne deluje ovo OK...

Glupo pitanje, ali da li si gledao Steam wallet? Steam ako ne može da izvrši refund na ono sredstvo plaćanja sa kojim je igra kupljena, on automatski odrađuje refund na Steam wallet, tako da proveri da ti nisu tamo sredstva. Tako je bar navedeno ovde http://store.steampowered.com/steam_refunds/

Poslednja izmena:
Mislim da se radi o novcu koji je rezervisan za steam koji nece biti podignut i nakon mjesec dana ce ti biti vracen. Imao sam slicnih iskustava i novac je bio meni raspoloziv nakon tridesetak dana. Ne znam kako je sa steamom. Sa povratim novca za origin igre ide nekih desetak dana. Nisam duze cekao ja mislim.

Suma sumarum. Po tvom opisu mislim da steam ne podigne novac dok je refund u opciji ali isto tako je taj novac rezervisan za steam.

Banka ne moze dirati taj novac.

Glupo pitanje, ali da li si gledao Steam wallet? Steam ako ne može da izvrši refund na ono sredstvo plaćanja sa kojim je igra kupljena, on automatski odrađuje refund na Steam wallet, tako da proveri da ti nisu tamo sredstva. Tako je bar navedeno ovde http://store.steampowered.com/steam_refunds/

Najlogicniji odgovor po meni do sada. Ja sam radio refund ali sa steam walleta i bilo je okej, a prvobitno ubacio pare sa kartice iz inteze. Tako i na g2a cekas od 5 do 20 dana za refund kada uradis buy direktno sa kartice.. Ali posto je Steam, Steam a Gaben, Gaben najverovatnije ces ih dobiti u walletu :smash:

Kakav je to refund :D ako ti stavi na steam wallet, cista prevara.

Nije novac na walletu. Sto kaze Glenn, samo je rezervisan za steam, ali stoji tako vec tri nedelje... Nego, eto, nisam znao kako ide cela procedura, i da moze bas toliko da se oduzi, iako stoji kao vremenska referenca krace vreme, mislio sam da tu nesto nije u redu... Pise do 14 dana, a oteglo se na 4. nedelju... U svakom slucaju hvala na pomoci i odgovorima pa se nadam da se to resi u nekom doglednom roku...

2-3 puta sam uradio refund, zadnji put je bio za Hitmana. Uvijek mi vrate novac na karticu, nije nikakvih problema bilo, u roku od 7 radnih dana sve rijese.

Jednom sam radio refund, doduse ne sa steam-a ali na Intesinu Visa electron karticu sa Airbnb-a. Trajalo je celih 45 dana da mi odblokiraju sredstva, iako sam dobio mail da su sredstva vracena, iako sam kontaktirao I intezu.. Tako da vratice ti sigurno, samo budi spreman da se eventualno nacekas.

Mislim da se radi o novcu koji je rezervisan za steam koji nece biti podignut i nakon mjesec dana ce ti biti vracen. Imao sam slicnih iskustava i novac je bio meni raspoloziv nakon tridesetak dana. Ne znam kako je sa steamom. Sa povratim novca za origin igre ide nekih desetak dana. Nisam duze cekao ja mislim.

Suma sumarum. Po tvom opisu mislim da steam ne podigne novac dok je refund u opciji ali isto tako je taj novac rezervisan za steam.

Banka ne moze dirati taj novac.

Nije novac na walletu. Sto kaze Glenn, samo je rezervisan za steam, ali stoji tako vec tri nedelje... Nego, eto, nisam znao kako ide cela procedura, i da moze bas toliko da se oduzi, iako stoji kao vremenska referenca krace vreme, mislio sam da tu nesto nije u redu... Pise do 14 dana, a oteglo se na 4. nedelju... U svakom slucaju hvala na pomoci i odgovorima pa se nadam da se to resi u nekom doglednom roku...

Jednom sam radio refund, doduse ne sa steam-a ali na Intesinu Visa electron karticu sa Airbnb-a. Trajalo je celih 45 dana da mi odblokiraju sredstva, iako sam dobio mail da su sredstva vracena, iako sam kontaktirao I intezu.. Tako da vratice ti sigurno, samo budi spreman da se eventualno nacekas.

Upravo tako, sredstva ce biti rezervisana 40 dana. Ja sam imao takav slucaj u januaru. Morao sam da zovem banku nakon isteka vremena kako bi oslobodili sredstva, posto par dana po isteku roka nisu to sami ucinili.

Elem, istrazivao sam tada navedenu problematiku i najkraci savet je da ne trazite steam refund u prva 24 casa od kupovine. Naime kada se vrsi online kupovina (a i obicna), sredstva u iznosu cene budu rezervisana na vasem racunu. Taj novac prodavac povuce u nekom vremenu nakon kupovine. Steam na svom sajtu navodi da ukoliko zatrazite refund u prva 24 casa od kupovine, on nece sprovesti refund (povracaj novca, zato sto nije ni primio novac u tom vremenu), vec ce samo otkazati povlacenje novca sa vaseg racuna kod svoje banke. Obzirom da banka kupca, u ovom slucaju Intesa to ne moze znati, ona drzi sredstva rezervisana na racunu tih 40 dana, shodno bankarskim propisima, nakon cega smatra da prodavac nema potrazivanje, obzirom da nije povukao novac u navedenom roku. Banka kupca moze osloboditi sredstva i pre isteka roka od 40 dana uz valjani dokaz od prodavca, ukljucujuci i mail koji sadrzi broj transakcije, puni broj racuna kupca,... Banka ne prihvata onaj mail od Steama (znam, pokusao sam :) jer ne sadrzi elemente koje traze, a od Steama, barem ja potpuniji (neautomatizovani) mail nisam mogao dobiti.

U obrunutom slucaju, ukoliko sacekate 24h, odnosno jos bolje, uverite se preko neta uvidom u svoj racun da je steam povukao novac i da sredstva nisu vise rezervisana, i tada zatrazite refund, isti ce biti obavljen u roku od par dana (tako je bilo po mom iskustvu u 2015. godini), odnosno u narednih dan-dan ipo u 2016. godini (dva refunda iskustva u 2016.).

Poslednja izmena:
Nije vezano konkretno za steam, ali je slična situacija - kupovao sam igru na nekom sajtu, i kupovina preko određenog pejment procesora nije uspela.

Ali, gospoda nisu odbila plaćanje, već su rezervisali sredstva i rekli ne može. E tu dolazi taj autorizacioni kod...

Ti kontaktiraš prodavca i tražiš taj kod- to je potvrda da je plaćanje obustavljeno, i da oni neće povući sredstva kad im se ćefne. Zoveš banku ili pošalješ mejl (ja sam slao mejl, pa su oni mene zvali) i oslobodiće sredstva.

Nisu oni rezervisali novac vec je to automatizovan sistem. Kada kliknes kupi, novac se automatski rezervise i nekada poslije skida a postoji X stvari koje se mogu desiti zbog kojih ne moze proci kupovina. Ja sam kupio fifu 15 koju mi je origin izbrisao nakon 24h. Kontaktirao support i niko ne zna sta se desava. Kao i obicno na EA supportu. U banci sam vidio da mi je novac na rezevaciji za origin i bilo mi je poprilicno komplikovano da se cimam oko trazenja potvrde od origina tako da sam sacekao 30 dana. Nije bila neka velika lova u pitanu, 30-40€ tako da mi se nije dalo ganjati da mi pare stignu prije.

Naravno da je automatizovano, nisam baš mislio bukvalno.

Svakako je na njemu da odluči šta će, ja lično nisam hteo da mi novac bude zarobljen 40 dana.

meni je inteza napravila neku slicnu radost, pa sam cekao 45 dana na internet visi.
za rezervacije hotela, uvek prodje 30 dana, iako im dostavim papir na kome pise STORNO, inteza to u 90% ne ferma, mada na kreditnoj bas me briga - pare su ionako njihove :)

Nazad
Vrh Dno