Šta je novo?

Startovanje X programa iz konzole

Marel

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2001
Poena
619
U stvari cilj mi je da koristim cron da periodicno starujem odredjene programe. Medjutim, programi koriste GUI i moraju da rade pod X-om.

Da li je nekako moguce da se startuje program tako da se poveze sa vec startovanim xfree86 sistemom (tty7)?

Marel je napisao(la):
U stvari cilj mi je da koristim cron da periodicno starujem odredjene programe. Medjutim, programi koriste GUI i moraju da rade pod X-om.

Da li je nekako moguce da se startuje program tako da se poveze sa vec startovanim xfree86 sistemom (tty7)?

A kakve to programe za X ¾eli¹ da startuje¹ sa Cronom??????

Pod KDE-om imas KCron, graficki task scheduler (tj X client). Jesi li njega probao ?

Hteo sam da periodicno aktiviram kppp da se konektuje i onda kmail da proverava i salje postu.

Nego ja sad vidim da kmail i nema opciju da salje ni iz komandne linije ni periodicno da se podesi kao za proveru.

Osim toga ja odavno pokusavam da izvedem neki trik sa sendmail-om, ali ne znam da li je to moguce jer nemam ni staticku IP adresu a kamoli domen. Mozda neko ima ideju?

Sto ne probas sa nekim e-mail notify programcicem; dobar deo njih ima opciju da se veze na neki externi mail program, tj. da on sluzi samo za obavestavanje, eventualno trigger necega. Onda uzmes i vezes preko KCrona stavis connect i e-mail notify.

Mada mi sve zajedno zvuci nezgrapno. Da se konektujes periodicno na net ti ni ne treba kppp - za konekciju preko klasicne skripte (bilo dizanjem ppp0 interfejsa ili na neki drugi nacin [chat/vdial/ppp]) nema nikakvih problema. Mail programa koji mogu iz konzole da obave sve takodje ima koliko hoces - pitanje je samo da li neki od X mail programa mogu da se vezu na doticni inbox/outbox (jesi li probao ovaj novi Ximianov programcic ?). Mozes da probas i sa sendmailom/pine/exim kombinacijom, mada ... manje ti je zafrkavanje da se ukonektujes i skines mail. Administracija sendmaila moze da bude sasvim fini hobi :D

Ma da je samo to, nego ima gomila sitnica za koje stalno moram da se konektujem, na 3 minuta. Kad bi to moglo nekako periodicno da se obavlja, a ja da radim samo offline. Najveci problem je slanje poste, jer ja za svaki mail moram da se konektujem, pa ako bude "fals", onda ponovo itd.

Ovako bi posta stala u red, pa onda kad se detektuje da je udaljeni server dostupan, sve se posalje.

Nazad
Vrh Dno