Šta je novo?

Start-Up CD

twister

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
660
Koristim Win98SE i prilikom "suve" instalacije OS-a sam napravio Start-Up disketu. Posto ja svaki put kad instaliram OS to radim nakon sto sam formatirao hard disk konacno mi se smucilo da cekam (i slusam) disketu da ucita sve potrebne fajlove.Zato sam resio da napravim Start-Up CD.
Imam instaliranog Nero-a ali ne znam kako to da uradim.Mozda mi treba i neki dodatni program ili fajl.
TAKODJE me zanima mogu li nekako da onim fajlovima koji ce biti snimljeni na CD-u pridruzim i deltree.exe kao sto sam uradio na disketi (ovo pitam posto ne znam hoce li CD biti "zatvoren" nakon sto ga program ucini Start-Up diskom. E ako ovo moze, pada mi trenutno na pamet da nekako u root-u CD-a budu svi potrebni fajlovi + deltree.exe a da u npr. direktorijumu "win98se" prekopiram instalacioni CD od Windows 98SE kako bih sve imao na jednom mestu. Zna li neko kako ovo da izvedem?

Prvo napravis obicnu Start-Up disketu i stavis je u drajv. U Neru ides na New Compilation i izaberes "CD-ROM (Boot)" (moras iskljuciti wizard). Pod stavkom "Bootable logical drive" izaberes Floppy. Posle toga klikne New i dodajes fajlove koji ce biti na CD-u pored onih sa diskete (win98 setup). Za vreme rezanja ce da prekopira disketu. Kad bootujes sa CDa trbao bi da se ponasa isto kao disketa, s tim da su fajlovi sa diskete na A: a dodatni redovno na CDu.

DeanXP je napisao(la):
Prvo napravis obicnu Start-Up disketu i stavis je u drajv. U Neru ides na New Compilation i izaberes "CD-ROM (Boot)" (moras iskljuciti wizard). Pod stavkom "Bootable logical drive" izaberes Floppy. Posle toga klikne New i dodajes fajlove koji ce biti na CD-u pored onih sa diskete (win98 setup). Za vreme rezanja ce da prekopira disketu. Kad bootujes sa CDa trbao bi da se ponasa isto kao disketa, s tim da su fajlovi sa diskete na A: a dodatni redovno na CDu.

Ok probacu samo me zanima jos samo nesto: ako po ubacivalju diskete pri restartovanju pc-a budes upitan da li hoces da ucita drivere za cd ili ne kako ce onda to da se izvede kad treba sa cd-a da se startuje i verovatno da te upita hoces li drivere za cd ili ne?

Moras u biosu da namestis CD-ROM kao first boot device i ubacis samo CD (disketa ne mora da je u kompu). A kad te pita ides na "with CD-Rom support"

DeanXP je napisao(la):
Moras u biosu da namestis CD-ROM kao first boot device i ubacis samo CD (disketa ne mora da je u kompu). A kad te pita ides na "with CD-Rom support"
ok nije ovo problem posto to znam.Mislio sam na sledece: kad ubacis disketu i restartujes pc, ako je u biosu namesteno da za boot-ovanje prvo proveri ima li nesto u floppy-ju, imas da izaberes 2 opcije (with ili without cd rom support) kako bi se ucitali driveri za cd rom. Ali ono sto me interesuje je kako cd prilikom restartovanja pc-a (nakon sto sam u bios-u namestio da prvo za boot-ovanje proveri ima li nesto u cd-rom-u) da me upita hoces li ili neces "cd support". Razumes? Zanima me kako ce sa cd-a da ucita drivere za cd. Mozda su pitanja sasava ali do sada nisam imao start-up cd pa ne neke stvari interesuju pre nego sto pocnem rezanje posto nemam rezerve diskova za bacanje.

Mislis kako ce da se pokrene cd bez drajvera?
Oni fajlovi sa diskete ce da se pokrenu pomocu emulatora. Tako da ce pc misliti da je to zapravo obicna disketa. A fajlovima koje si dodatno narezao ces pristupiti kad ucita drajvere.

DeanXP je napisao(la):
Mislis kako ce da se pokrene cd bez drajvera?
Oni fajlovi sa diskete ce da se pokrenu pomocu emulatora. Tako da ce pc misliti da je to zapravo obicna disketa. A fajlovima koje si dodatno narezao ces pristupiti kad ucita drajvere.
e taj mi je odgovor trebao 😀 . Hvala! Sad jos samo da isprobam.

Ovo nema neke narocite veze sa ovim o cemu raspravljate ali aj' da pitam ipak:
Do pre par meseci sam imao instalacioni CD Win XP-a koji se mogao instalirati samo kao "Upgrade" posto se "setup.exe" ne moze pokrenuti iz DOS-a.I onda sam igrom slucaja naleteo na butabilni instalacioni CD i od tipa od kojeg sam ga uzeo dobio sam odgovor da su te NEbutabilne verzije neke stare beta verzije bla, bla, .... koje su izasle jos davnih dana .
E sada da li on prica meni pricu ili ne, ne znam ali:
Sto se pokretanja instalacije sve ide O.K. pokrene instalaciju bez START UP diskete, sve protekne u najboljem redu, i na kraju kad se zavrsi instalacija kad potrazim u "Regional & Language Options"-u Serbian nema nas uopste (ni Croatian, ni Slovenian ni nikog sa Balkana). Neke drajvere sam morao rucno da instaliram dok je onaj moj XP sve vec imao.
Dolazim do zakljucka da je ovo mozda neka beta verzija....
Sta vi mislite?

vlayko_zr je napisao(la):
Ovo nema neke narocite veze sa ovim o cemu raspravljate ali aj' da pitam ipak:
Do pre par meseci sam imao instalacioni CD Win XP-a koji se mogao instalirati samo kao "Upgrade" posto se "setup.exe" ne moze pokrenuti iz DOS-a.I onda sam igrom slucaja naleteo na butabilni instalacioni CD i od tipa od kojeg sam ga uzeo dobio sam odgovor da su te NEbutabilne verzije neke stare beta verzije bla, bla, .... koje su izasle jos davnih dana .
E sada da li on prica meni pricu ili ne, ne znam ali:
Sto se pokretanja instalacije sve ide O.K. pokrene instalaciju bez START UP diskete, sve protekne u najboljem redu, i na kraju kad se zavrsi instalacija kad potrazim u "Regional & Language Options"-u Serbian nema nas uopste (ni Croatian, ni Slovenian ni nikog sa Balkana). Neke drajvere sam morao rucno da instaliram dok je onaj moj XP sve vec imao.
Dolazim do zakljucka da je ovo mozda neka beta verzija....
Sta vi mislite?
Prica ti pricu
taj setup.exe pokrece \i386\winnt32.exe koji se ne moze pokrenuti iz DOSa vec iz nekog 32bitnog Windowsa
za instalaciju iz DOSa imas \i386\winnt.exe koji pokrenes i posle sve radi normalno
Znaci,bootujes sa diskete ,predjes na cdrom ,udjes u i386 folder i otkucas winnt i pocinje instalacija - savet:ucitaj smartdrv pre pokretanja winnt.smatrdrv se nalazi na win9x/me instalacionom disku
Nas nema zato sto ne dodas podrsku za istocnoevropske jezike u toku instalacije
Sve u svemu,i nije ti neki zakljucak! 😉

Nazad
Vrh Dno