Šta je novo?

Starost monitora

shku

Čuven
Učlanjen(a)
22.03.2003
Poena
620
Kad na monitoru potamni slika,da li postoji neko resenje?Mislim da se servisira ili je to nepovratan proces?

Kada ode ekran, otisao je i tu nema pomoci.
Ali ne mora da znaci da je ekran u pitanju.

CRT ekrani gube na osvetljenju (i kontrastu) s vremenom.
Ako se dobro secam (podatatka iz nekog uputstva) to je obicno period koji bi bio oko 2-3 godine neprekidnog rada, pa da osvetljenje padne na polovinu. Naravno, ovo je vrlo variabilno i dosta zavisi da li neko tih 3godine tera monitor na max osvetljenju ili ga drzi na manje. A i dosta zavisi od samog ekrana.
Dok sam imao 15icu dtk, koju sam bukvalno par puta iskljucio za 5 godina,nakon oko dve godine sam primetio da joj je osvetljenje osetno opalo. Posle jos godinu dana, vise nisam mogao da dobijem korektno osvetljenje okretanjem potenciometra na maximum, pa sam preko kartice podjednako povecao RGB, sto je pod win resavalo stvari, ali u dos-u nije moglo. Posle jos godinu dana odnesoh u servis, i tamo su "bombardovali" ekran, resili mi problem za nekih dva-tri meseca, ali je posle oko 6 meseci sve bilo kao pre "bombardovanja". 6 meseci nakon toga sam kupio nov ekran.

Nakon ovog iskustva, mislim da je servis lose resenje, osim u slucaju da se uspostavi da nije sam ekran u pitanju.
E sad, "tamna" slika je razlicit pojam za razlicite ljude. Par ljudi koji su seli za moj racunar su mi rekli - Sto ti je slika tako siva?
Ja im pustim test na kome se lepo vidi da je belo belo, da sivih ima svih nijansi, i da je crno korektno. Nekima od njih sam kasnije podesavao monitor - smanjivao kontrast i osvetljenje. Zene njihove ( koje dnevno mnogo duze od njih rade na racunaru) im se zalile da ne mogu duze da rade na racunaru i da dobiju migrenu. A ovi bi za sat-dva igranja u CS-u digli osvetljenje drasticno, a kontrast na maximum.

Btw, kada radim na racunaru, vrlo mi je bitno periferno osvetljenje i "upadna" svetlost.
Najvise mi odgovara lampa od 100-150w udaljena 1.5 metar (levo ili desno) u nivou ekrana, a koja je okrenuta prema plafonu, tako da ne vidim sijalicu, odnosno dobijam "rasprsenu" svetlost od plafona. Kada nema mesanja sa dnevnim svetlom, to mi je idealno. Bilo kakav odsaj od nekog izvora svetla (kada su mi npr. dignute roletne, pa mi se prozori ogledaju u vitrini koja mi je iza ledja, a sve to na monitoru) me intenzivno nervira, i to resavam u momentu.
Gledanje u ekran u totalnom mraku mi se cini takodje kao katastrofalan izbor. Previse zamara oci.

shku je napisao(la):
Kad na monitoru potamni slika,da li postoji neko resenje?Mislim da se servisira ili je to nepovratan proces?
Zavisi koliko je tamno... ima u monitoru jedan potenciometar za podesavanje osvetljenja ali otvaranje moze da bude malo pipavo, visok napon itd. tako da ako nisi bas spretan s srafcigerom bolje da ga odneses u servis.

Nazad
Vrh Dno