Šta je novo?

Starina Novak - 7300 GT gigabyte

monstrum

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2003
Poena
665
Stavio sam tek da imam bilo sta u konfi, u neznanju sam uzeo gigabyte 7300 GS 64bit verziju, pa je brze bolje zamijenih za starijeg brata DDR2 128-bitnog Gigabajtovog 7300 GT-a :) Samo mi treba za neke stare igrice (najnovija koju sam igrao je nfsug2, pa vidite :), tako da mi je bila best buy, jer nisam planirao davati nista veliko na grafu...

Evo sta me muci: GS je imao slijedeca ocitavanja u V tuneru koji sam dobio uz njega: gpu 550 mhz, ram 800 ili nesto sitno vishe...

Kada sam stavio gigabyte 7300 gt: gpu 450 mhz, ram 400 (??!)
Pokusam sa gpu-z, isto (i overclocked i default prijavljuje 400), riva tuner, opet 400 mhz :S
To me pocinje plasiti.
Onda naidjem na noviji bios za karticu, od ispravki:
F2 2006/05/19

1. NVIDIA Source BIOS Version: 5.73.22.16.02
2. ECLK/MCLK is 450/800MHz
3. Overriddes device ID

ALI ne mogu ga instalirati, skidao sam ga sa 10 sajtova, obe verzije (2 i 3) i nema boga, samo javi:
"ASIC DeviceID does not match with BIOS file !!"

Pokusavao reinstalaciju, nista...
Sad ne znam kako da otkrijem da li je downclockovan ram? Rivin monitoring kroz igricu dignutu na maximum (cak je stopala na trenutke iako je starija u pitanju) nije uocio dizanje memorije, stalno na 398 mhz stoji :/
Sad nikako da izvalim da li ona radi na 400 ili je 800 (posto je ddr2 u pitanju) i zasto bas nigdje da je prijavi kao 800, a proslu karticu je uredno prijavljivala na 800?
Mozda da odradim 2dmark2005, pa ako dobijem blizku 3200 poena to je to?

Tih 400 je u stvari x2 jer je DDR2, dakle efektivnih 800mhz...sve je ok.

Ako je ok, onda idemo na temu podforuma :)
kartica imas emergency shutdown na 125 stepeni celzijusa, trenutno radi na nekih 62 stepena...
Ima li vajde overklokovati istu, uz dodatak vazdusnog hladjenja.
Prosli put sam primjenio coolermasterovu osmicu na bocnoj strani kucista, ubacivala je vazduh i snizila 7300GS-a sa 70 idle na 46, a procesor sa 23/25 idle na 15/17 (2140 oc).
Koji program da koristim radi testiranja stabilnosi, i koje su vase slobodne procjene neke "bezbjedne" granice oc-a memorije i gpu-a kod ovog modela? Ram sam vec onako iz dosade gurao na 450 idle, znam da toliko moze sigurno.

Ako je ok, onda idemo na temu podforuma :)
kartica imas emergency shutdown na 125 stepeni celzijusa, trenutno radi na nekih 62 stepena...
Ima li vajde overklokovati istu, uz dodatak vazdusnog hladjenja.
Prosli put sam primjenio coolermasterovu osmicu na bocnoj strani kucista, ubacivala je vazduh i snizila 7300GS-a sa 70 idle na 46, a procesor sa 23/25 idle na 15/17 (2140 oc).
Koji program da koristim radi testiranja stabilnosi, i koje su vase slobodne procjene neke "bezbjedne" granice oc-a memorije i gpu-a kod ovog modela? Ram sam vec onako iz dosade gurao na 450 idle, znam da toliko moze sigurno.

GPU - 500-510, Memory 450(900). Testiraj tako sto ces vrteti 3DMark-ove vise puta i pratiti pojavu artifakta i temperaturu.

ATI Tool koristi za testiranje i praćenje temperature, obavezno stavi tu osmicu da duva preko heat pipe-a, sa strane, kod mene je bez ventilatora dostizala i 82 C, u idle oko 60 C ( predpostavljam da joj ništa neće faliti, ali ... )

Da li artefakti nestanu spustanjem kloka, ili je to znak da si malo nepovratno razbatalio grafu?
I da li mogu znati u prodavnici ako budem trazio na garanciju, da sam oc-ao grafu :)

Poslednja izmena:
Da li artefakti nestanu spustanjem kloka, ili je to znak da si malo nepovratno razbatalio grafu?
I da li mogu znati u prodavnici ako budem trazio na garanciju, da sam oc-ao grafu :)

Naravno spustanjem clock-a nestaju artifakti i ne ne znaci da si "razbatalio" (sta god to znacilo) graficku.

Sto odmah spominjes garanciju? Ako mislis nesto pokvariti nemoj ni klokovati:D. Ako nemas adekvatno hladjenje OC-om mozes dovesti do pregrevanja graficke u load-u, ali nisam jos cuo da je nekom riknula graficka od dizanja clocka bez vmoda. Jednostavno kad se pojave artifakti smanji clock za 10-15MHz i oni ce nestati.

Odmah da napomenem sve ovo radis na sopstvenu odgovornost.

Evo nasao sam vremena da testiram to sve... 3dmark2005 laze kao pas, dizao sam gpu na 600, memoriju na 550, i sve je radilo kao bombonica (oko 45 min ponavljanja testova), rezultat se popeo sa 3500 na 4070. Cim sam usao u nfsug2 i napucao detalje, artefakti :/
Ono sto me mori jeste da cim udjem u igru, smanjuje gpu clock na default :/
Bez obzira koliko malo da ga podignem, vraca ga, a memoriju ostavi onoliko koliko odredim.
Temperature idu do 55 stepeni.
Kako da rijesim ovo sa gpu?

Ne vraća ti GPU na default u igri nego kada se vratiš na desktop on vradi na 2D klokove pa otud i defalut vrednosti kada nisi u igri, lepo piše 2D, 3D low power i 3D performance (valjda je to od skraćenice perf.)

E hvala, vidio sam to ali sam mislio da su tipa neki profili za optimizovanje u 2d/3d radu...

Digao sam, uspjeo je normalno kroz igru da radi na 540 / 540, 3dmark05 dje 4700 poena, naspram 3500 po defaultu, temperature do 52 nakon sat-dva opterecenja.

Ona cupava kocka iz ATIToola ce ti sigurno naznaciti da li je klok dobar. Nenormalno greje grafu!

7300GT gigabayte 256mb ddr2

imam istu takvu.juce,sinoc,sasvim slucajno u riva tuner 2.08 od 7300gt postade 7600gt.i u gpu-z i u device manager-u, i u 3dmark-u, svuda se vidi kao 7600gt. igre, moha, jericho sada rade, dok kao 7300 gt instslacije prodje normalno medjutim igra ne staruje jer grafika nije podrzana.probaj mozda imas srece kao sto sam i ja imao.

ispravka

7300GT gigabayte 256mb ddr2
imam istu takvu.juce,sinoc,sasvim slucajno u riva tuner 2.08 od 7300gt postade 7600gt.i u gpu-z i u device manager-u, i u 3dmark-u, svuda se vidi kao 7600gt. igre, moha, jericho sada rade, dok kao 7300 gt instslacije prodje normalno medjutim igra ne staruje jer grafika nije podrzana.probaj mozda imas srece kao sto sam i ja imao.

ovo vise ne vazi, to jest vazi samo dok se ne deinstalira riva kada je opet 7300gt

trenutno mi radi na gpu600/mem420, temperatura dodje do oko 100c.vrela je na dodir, sinoc sam guro FC2 sve na verihigh par sati i sve leti.RT je 2.09.

Greska, u pitanju je prvi deo, dakle samo FarCry. Nocas sam 2-3 sata vozio MoHA sa gpu675/mem433, doduse malo sam sarao grafitom.Temp. je bila 99c.prste sam opeko samo tako a sva sreca sto postoji jekoderm. Izgleda da je toplija al GPUZ pokazuje toliko.

Nesto ti se mnogo greje ta graficka.I ja sam istu sharao grafitom da bi mi vcore bio ~1.35v i na 630/465 bez dodatnih ventilatora nije prelazila 70c, a kada sam dodao ventilator(12cu) na stranicu kucista da izvlaci vazduh T nije prelazila 55c.

Danas je dogurala do 102c. Takodje imam ventilator na stranici 12ca,izvlaci,8ca pozadi izvlaci,plus napajanje ima dve 8ce, i napred jedna 9ka koja uvlaci. danas od podne,na dnu kucista,na sredini,izmedju napred i pozadi rade dve 8ce,paralelno,spojene super lepkom i duvaju bas lepo u samu karticu.T je oko 95C.(kartica je u visini vrha donjih ventova).sta znam, uvek je bila vruca.sad pravim cev koja ce da usmerava vazduh direktno pa cemo videti.Jel moguce kod nje flesovati bios il sta vec,da ne mora u rivi da se podesava da bude 7600gt?

danas, na gpu 720 i mem 430, ovog puta sa ATITOOL-om,jer RTuner nece preko 625 za GPU,ceo dan
FC,COD4,MOHA, i Temp. ne prelazi 82C. Bas lepo radi stara 7300, kad samo pomislim da sam hteo da je se resim!

...

...

Prilozi

• ATITool.jpg
    ATITool.jpg
    66.1 KB · Pregleda: 111
  • GpuZ.jpg
    GpuZ.jpg
    62.6 KB · Pregleda: 109
  • RT.jpg
    RT.jpg
    58.1 KB · Pregleda: 102
izgleda ovako

...

Prilozi

• moj 7300gt.jpg
    moj 7300gt.jpg
    176 KB · Pregleda: 147
monstrum; procesor sa 23/25 idle na 15/17 (2140) [/QUOTE je napisao(la):
a jeeeeeste, 15 stepeni za procesor, meni 2160 sa dual storm na 4000rpm ne clockovan radi na 27c sa artic silver 5...

daj screen shot :D

za monstrum

bilo je ovo

Prilozi

• 102963.jpg
    102963.jpg
    129.7 KB · Pregleda: 66
  • traserajb6qp2.jpg
    traserajb6qp2.jpg
    633 KB · Pregleda: 73
7300GT je procesor koji crkava tj pocinje da pokazuje one kockaste anomalije na monitoru posle ne vise od 2-3 godine. Govorim iz mog iskustva. Imao sam ih dvocifren broj za manje od 3 god. MSI,ASUS,GIGABYTE, svi oni koji su ugradili pasivna hladjenja, cip je crkavao. Nije tesko nabaciti neki ventilatorcic posto je hladnjag rebrast da bi se ovo izbeglo.

Nazad
Vrh Dno