Šta je novo?

Stari zvucnici, novi problem

nik81

Cenjen
Učlanjen(a)
02.07.2013
Poena
151
Postovani forumasi,
imam Labtec arena 685, 5.1 sistem star vec 5-6 godina. Radi odlicno na kompu sa karticom koja podrzava 5.1 ali sam resio od skoro da umesto za komp sistem povezem na neki dvd ili blue ray player. Problem je u tome sto ovaj sistem ima neki ulaz za audio koji se sastoji od 3 stereo bananice, jedna ulazi i daje zvuk na prednja 2 zvucnika, druga za zadnja 2, a treca za centralni i woofer. Na kompu nije problem jer iz zvucne kartice vucem 3 kabla za svaki ulaz. Nisam primetio da ima playera koji poseduju ovakav izlaz. Sta da radim? Ima li nade da ovaj sistem prikljucim na neki player (po moguctvu blu ray) ili da kupim neko pojacalo da "premostim" ili da se uopste okanem povezivanja?

Uzmi DVD plejer sa 5.1 izlazima...

Da ne otvaram posebnu temu za ovo, interesuje me da li postoji 3,5mm jack na koji nije neophodno lemiti zice? Jedan kanal mi se gubi, posledica lose pozicije kabla, tj. trzanja kabla vise desetina puta :(
Nemam lemilicu, nemam majstora u blizini, a kabl je naravno vezan za najveci od 3 zvucnika, vufer, pa ga ne bih nosao ako postoji DIY resenje?

Da ne otvaram posebnu temu za ovo, interesuje me da li postoji 3,5mm jack na koji nije neophodno lemiti zice? Jedan kanal mi se gubi, posledica lose pozicije kabla, tj. trzanja kabla vise desetina puta :(
Nemam lemilicu, nemam majstora u blizini, a kabl je naravno vezan za najveci od 3 zvucnika, vufer, pa ga ne bih nosao ako postoji DIY resenje?

Oko 95% pitanja je nejasno?!? Šta je na tom džeku od 3.5mm? Slušalice, zvučnici, matična ploča? Pričaš o ženskom ili muškom konektoru? Kabel fabrički ili neki budž?

A pa tema glasi "zvucnici", pa sam mislio da se podrazumeva. 2.1 sistem za PC, muski konektor 3,5mm gubi kontakt, tj. kabl se ostetio neposredno iza konektora, povijanjem kabla se "popravi". Dakle, trebao bi mi muski konektor od 3,5mm na kome nije nuzno zalemiti zice.

A kako misliš da prikačiš žice na konektor bez lemljenja?!? Nisam nikada video takvu varijantu (a viđao sam svakakve).

Predpostavljam da je kabel na strani zvučnika već uvučen u kutiju i unutra povezan direkt na ploču pa zamena celog kabela predstavlja probem. Jel?

Nema tu ništa bez lemilice. E sada, pošto je lemljenje 3.5mm konektora baš pipav posao, pogotovo ako kabel nije mekan tanak i fleksibilan, sebi bih kupio ceo novi kabel sa već fabrički zalivenim konektorom, a lemio bih drugu stranu, kabel na ploču unutar zvučnika. Tako bi se dobili pouzdaniji i dugotrajniji rezultati. ...uz predpostavku da se zvučnici uopšte mogu otvoriti.

Varijanta 2, baš baš ono primitivna je da kupiš neki kabel koji fabrički sa jedne strane ima zaliven 3.5mm konektor, precvikaš ga na po puta, precvikaš kabel od zvučnika, a onda ih povežeš nekim klemicama, ili seljačko instalaterski uviješ svaki provodnik međusobno i izolirkom to sve upakuješ.

Ko nema lemilicu a hoće koliko toliko dobre rezultate, ova poslednja varijanta je nejjednostavnija.

Poslednja izmena:
Nisam otvarao zvucnik da proverim da li je vezan za plocu, ali verovatno si u pravu da je najbolje resenje zameniti ceo kabl. Jeste postojeci kabl mek i fleksibilan, ali ce svakako biti jaci spoj novog kabla u zvucniku, nego spoj starog na dzeku - a i lem verovatno pristupacniji. Hvala u svakom slucaju.

Bez obzira što je mekan i fleksibilan, lemljenje unutar 3.5mm stereo bananice nije jednostavan posao, i jako zavisi od kvaliteta samog jack-a, a dobar nije ni lako naći.

Menjaj ceo kabel. Ako zvučnici ne mogu da se otvore, nastavi stari kabel na novi negde na po' puta. Tu i ne treba lemljenje, već malo izolir trake.
...sem ako nećeš da izgleda profi il' možda i da prodaš te zvučnike jednog dana.

Ma da ih prodajem nema sanse, nisu to ne znam kakvi zvucnici, ovi Altec iz My computer. Moguce je da cu i da odradim tu redneck "thereifixedit" varijantu na kablu, utegnem crnom izolir trakom i nece se takoreci ni primecivati. Posto za lemljenje dzeka ocito nisam ni kvalifikovan, a kamoli opremljen, sve mi se vise dopada ta ideja :d

Aj pa javi kako je uspelo!

Vrh Dno