Šta je novo?

Stari zamrzivac obod lux

ŠtiklaUAjvaru

Zapažen
Učlanjen(a)
21.08.2023
Poena
20
Pozdrav svima, treba mi jedan savet. Imam stari obod lux vertikalni zamzivac, isti kao sa slike ovog oglasa. Pre 3 godine je kompresor poceo odjednom da radi 24h dnevno. Kada ga pipnem sa svih strana propusta hladnocu a gore se cak kondenzuje vlaga. Kada struja nestane na samo tipa nekoliko sekundi pocne da se zagreva naglo, pa moramo da ga iskljucimo i cekamo 10 minuta da se ohladi i pokrene opet. Takodje sumnjam da je veliki potrosac struje jer bas 3 godine od kako radi 24h dnevno, racun za struju nam je dosta veci. Zanima me da li je vreme za zamenu ovog uredjaja i ako jos uvek radi. Verovatno koristi neki stariji freon kao r22. I da li uopste ima neku zastitu od pregrevanja i pozara. Ako nema da ga odmah ugasim i zamenim i da li se nekome nekada u istoriji desilo slicno sa ovakvim modelima iz Jugoslavije?

Prilozi

• 1751896566622.png
    1751896566622.png
    714.7 KB · Pregleda: 44
Pozdrav svima, treba mi jedan savet. Imam stari obod lux vertikalni zamzivac, isti kao sa slike ovog oglasa. Pre 3 godine je kompresor poceo odjednom da radi 24h dnevno. Kada ga pipnem sa svih strana propusta hladnocu a gore se cak kondenzuje vlaga. Kada struja nestane na samo tipa nekoliko sekundi pocne da se zagreva naglo, pa moramo da ga iskljucimo i cekamo 10 minuta da se ohladi i pokrene opet. Takodje sumnjam da je veliki potrosac struje jer bas 3 godine od kako radi 24h dnevno, racun za struju nam je dosta veci. Zanima me da li je vreme za zamenu ovog uredjaja i ako jos uvek radi. Verovatno koristi neki stariji freon kao r22. I da li uopste ima neku zastitu od pregrevanja i pozara. Ako nema da ga odmah ugasim i zamenim i da li se nekome nekada u istoriji desilo slicno sa ovakvim modelima iz Jugoslavije?
Vreme je za zamenu, čak i da nije ova situacija novi uređaji su toliko efikasniji da otplate sebe za 6 meseci. Zamenom 3 Obodin uređaja račun za struju je pao sa 1200 na 400 kW...

Za te tri godine koliko si primetio/primetila da vam zbog njega stižu daleko veći računi bi već otplatio/la novi samo za tu razliku u utrošenoj struji - o bezbednosti da i ne govorim tako da se odgovor sam sasvim jasno nameće.

Nosi to na reciklazu...
Zar to neko treba da ti kaze?
Meni ne, ovo radim zbog roditelja da prikupim što više ljudi koji misle kao ja i pokažem im ovu temu. Jer oni misle da svi stari uređaju iz Jugoslavije su nešto najkvalitetnije na svetu, da rade kao zmajevi, i nikada se ne kvare. A stvarnost je da je taj zamrzivač ne samo propao nego potencijalno i opasan, jer nema sve potrebne zaštite kao što imaju danas. Ali kada sam im sve ovo ispričao i bacio poredak potrošnje struje, dobio sam odgovor da ne znam šta pričam. Pa zato sada sakupljam što više potvrda, da dokažem da rizikuju mnogo time što ga drže u kući. Vidim da novi zamrzivači, tipa kombinovani troše oko 200kwh godišnje. Izračunao am da ovaj stari potroši oko 214kwh za mesec dana, jer radi 24h dnevno a još je i star. To je ogromna razlika u potrošnji i sumnjam da je on glavni krivac za račun za struju, a ne bojler ili šporet, jer su ih već promenili i ostalo je sve isto.

Rashladni uređaji inače traju jako dugo i spadaju u najjeftinije nove uređaje bele tehnike. Tipa 15 godina ko od šale će odraditi svaki Candy isl. brend.
SFRY uređaji su uglavnom bili zastareli dana kada su napravljeni jer su nabavljane stare proizvodne linije i licence za modele koji su na zapadu (najčešće Italija) bili aktuelni 15 godina ranije.

Meni ne, ovo radim zbog roditelja da prikupim što više ljudi koji misle kao ja i pokažem im ovu temu. Jer oni misle da svi stari uređaju iz Jugoslavije su nešto najkvalitetnije na svetu, da rade kao zmajevi, i nikada se ne kvare. A stvarnost je da je taj zamrzivač ne samo propao nego potencijalno i opasan, jer nema sve potrebne zaštite kao što imaju danas. Ali kada sam im sve ovo ispričao i bacio poredak potrošnje struje, dobio sam odgovor da ne znam šta pričam. Pa zato sada sakupljam što više potvrda, da dokažem da rizikuju mnogo time što ga drže u kući. Vidim da novi zamrzivači, tipa kombinovani troše oko 200kwh godišnje. Izračunao am da ovaj stari potroši oko 214kwh za mesec dana, jer radi 24h dnevno a još je i star. To je ogromna razlika u potrošnji i sumnjam da je on glavni krivac za račun za struju, a ne bojler ili šporet, jer su ih već promenili i ostalo je sve isto.
Ljudima koji ne žele čuti drugačije mišljenje i istinu ništa ne možeš ni objasniti, a naročito starim ljudima koji misle da su zbog godina po svim pitanjima pametniji i bolje znaju od drugih.
Nažalost možda, ali samo možda prihvate istinu o tome tek kada uređaj dovede do ne daj Bože nekog kurcšlusa...

Ako radi non stop, otisao je termistat. Zamena je jednostavna.
Problem je sto su "mehanicki" i sto mogu biti uzrok pozara, sto sam se licno uverio na Obodu iz iste ere u familiji.
Tada je izbacen i uzet nov Samsung.

Ko zna u kakvom je stanju i sam kompresor i koliko ima gasa u sistemu, Da ne bude krene se od termostata pa ajmo zamena kompresora i punjenje i eto novog zamrzivača. Svaki uredjaj posle 5 godina čim krene sa kvarovima je za zamenu, kad izdrži 10 premija je a preko toga je extra bingo bez obzira da li je YU ili uvoz. Pišem ovo kao neko ko je verovatno stariji od onih koji se raspituju za popravku.

Nije termostat a nije ni do gasa, kompresor je oslabio prosto rečeno, pride izolacija popustila zbog čega kondenzuje tako da razmišljati o popravci tog zamrzivača je suludo.

Nije termostat a nije ni do gasa, kompresor je oslabio prosto rečeno, pride izolacija popustila zbog čega kondenzuje tako da razmišljati o popravci tog zamrzivača je suludo.
Ovo je najverovatniji uzrok. Imao sam tj. moji roditelji isti model. Mislim da je preživeo 20-ak godina. Pred kraj života se baš mučio da išta ohladi pogotovo leti kad su visoke temperature. Zahtevao sam od frigo majstora punjenje freonom, međutim, frigo majstor je testirao prvo kompresor i zaključio da kompresor jednostavno više ne može da nabije kompresiju i da punjenje neće imati efekta. Budženje tako matorog zamrzivača sa novim kompresorom bi bilo suludo i ni malo jeftino.

@ŠtiklaUAjvaru ako je tvoj sličnih godina, možeš da računaš da je kompresor već gotov i da mu nema spasa. Kupovina novog zamrzivača je najbolja opcija. Moji roditelji nisu mogli da se odvoje od njega jer je imao praktičnije ladice i veću korisnu zapreminu od bilo čega modernog iste visine ali šta da se radi, morao je u penziju. Srećom, moji malo više veruju meni jer sam školovaniji od njih a i finansirao sam kupovinu novog pa nisam morao da se ubeđujem s njima. Ipak je bilo bitnije da se problem reši i spasu namirnice koje su u njemu. Ne bih da kritikujem tvoju taktiku da tražiš "koncenzus veća internet staraca" pa da to predočiš kao argument ali mislim da je to kontraproduktivan pristup. Mora da im se predoče konkretne finansijske posledice remonta, ako uopšte nađeš nekog ko je lud da ti to uradi, pa onda potrošnje struje a na kraju i gubitka hrane koja je u njemu ako se brzo ne reaguje. Kupovina novog zamrzivača nije samo bolja opcija finansijski nego je i najbrže rešenje.

Poslednja izmena:
Ovo je najverovatniji uzrok. Imao sam tj. moji roditelji isti model. Mislim da je preživeo 20-ak godina. Pred kraj života se baš mučio da išta ohladi pogotovo leti kad su visoke temperature. Zahtevao sam od frigo majstora punjenje freonom, međutim, frigo majstor je testirao prvo kompresor i zaključio da kompresor jednostavno više ne može da nabije kompresiju i da punjenje neće imati efekta. Budženje tako matorog zamrzivača sa novim kompresorom bi bilo suludo i ni malo jeftino.

@ŠtiklaUAjvaru ako je tvoj sličnih godina, možeš da računaš da je kompresor već gotov i da mu nema spasa. Kupovina novog zamrzivača je najbolja opcija. Moji roditelji nisu mogli da se odvoje od njega jer je imao praktičnije ladice i veću korisnu zapreminu od bilo čega modernog iste visine ali šta da se radi, morao je u penziju. Srećom, moji malo više veruju meni jer sam školovaniji od njih a i finansirao sam kupovinu novog pa nisam morao da se ubeđujem s njima. Ipak je bilo bitnije da se problem reši i spasu namirnice koje su u njemu. Ne bih da kritikujem tvoju taktiku da tražiš "koncenzus veća internet staraca" pa da to predočiš kao argument ali mislim da je to kontraproduktivan pristup. Mora da im se predoče konkretne finansijske posledice remonta, ako uopšte nađeš nekog ko je lud da ti to uradi, pa onda potrošnje struje a na kraju i gubitka hrane koja je u njemu ako se brzo ne reaguje. Kupovina novog zamrzivača nije samo bolja opcija finansijski nego je i najbrže rešenje.
Moj ima 35-40 godina, tako da je u još gorem stanju. I proverio sam malo pre, toliko velik zamrzivač i ogroman potrošač, može da izazove požar, a u njemu samo 2 kutije sladoleda i 2 pakovanja viršli :ROFLMAO:
Svakako uspeo sam do kraja dana da ih ubedim, samo se nadam da se neće predomisliti. Svakako i da su rekli ne, kupio bih novi na silu svojim novcem kao poklon, onda ne mogu da ga odbiju i morali bi da ga zamene. To je za njihovo dobro.

Mala je verovatnoća da može požar da izazove tu negde oko samog zamrzivača. Ono što generiše toplotu je struja a ona je izolovana u kompresoru. Ako temperatura skoči iznad neke bezbedne granice, kompresor će jednostavno da pregori i prekinuće se strujno kolo. Možda ti izbije i osigurač ako dođe do spoja sa zemljom. U svakom slučaju, sprečiće se dalja eskalacija problema.

S druge strane, ako konstantno vuče struju i ako su ti instalacije u kući lošeg kvaliteta, može instalacija negde da progori i napravi problem ali tu nije frižider krivac, to može da se desi mnogo lakše sa bilo kojom većim potrošačem tipa šporet ili bojler.

Instalacija je odlicna zapravo, tako da se ne plasim. A ako je istina da ne moze da izazove pozar onda odlicno, jer ce nastaviti da ga koriste jos oko nedelju dana dok ne stigne novi. Ali sada makar znam da veliki racuni za struju mogu dolaziti ba od frizidera i zamrzivaca ako su jako stari, i ako ljudi ih generalno ignorisu i misle da su bojler ili grejalica glavni krivci.

Objasni roditeljima ovako. Je l' vas bole ledja? Je l' skripe zglobovi? Upitaj ih sta god jos na ovu foru. Onda im objasni da je isto tom zamrzivacu, nema rezervnih delova, ne postoji vise majstor za popravke oko starih zamrzivaca.
Inace, pretpostavljam da imaju nov LCD TV umesto katodnjaka?
Snadji se.
Realno, objasni im da sve ima svoj rok trajanja i da je ovom vec istekao.

Objasni roditeljima ovako. Je l' vas bole ledja? Je l' skripe zglobovi? Upitaj ih sta god jos na ovu foru. Onda im objasni da je isto tom zamrzivacu, nema rezervnih delova, ne postoji vise majstor za popravke oko starih zamrzivaca.
Inace, pretpostavljam da imaju nov LCD TV umesto katodnjaka?
Snadji se.
Realno, objasni im da sve ima svoj rok trajanja i da je ovom vec istekao.
Imaju nov televizor samo zato sto je stari skroz propao. A krpili su ga popravkama 10 godina 🤣

Zakači pametnu utičnicu tih zadnjih nedelju dana.
Pa kada prikaže potrošnju od 60Kw nedeljno, shvatiće i sami.

Nazad
Vrh Dno