Šta je novo?

Stari Sony cd player...ako neko zna

VMedic

Slavan
Učlanjen(a)
02.01.2006
Poena
319
Imam staru mini-liniju Sony mhc-551...i od nedavno nece da chita audio cd-ove
To je pochelo postepeno...nece da chita narezane brzo,pa nece da chita ni bilo koji narazani,pa nece svaki put da ischita ni nashtampani itd...
Odnedavno nece da chita nishta...jednostavno oznachi kao NO DISC i dalje nishta...
Otvorio sam ga i video da se motor za okretanje CD-a ne ukljuchuje ali kad sam ga povezao eksterno video sam da je ispravan,,,
Verovatno je otishao laser....
E sad imam nekoliko pitanja...ako neko zna...
Da li se isplati menjati laser...(linija mi je prirasla srcu..imam je ko zna od kad)
Koliko kosta promena lasera ?
Da li se moze nesto uchiniti u kucnoj radinosti ?
Da li je mozda nesto drugo u pitanju...
P o z d r a v

mozda nije crko laser mozda je samo prljav.....

...a ako jeste (mada najverovatnije nije!), ne isplati se...

Hehe, ista linija, Sony MHC-551, ista stvar. Uzeta jos '96 za paprenih 700 DEM. I meni je moja prirasla srcu :) Ja sam se oprostio od ideje da joj menjam laser, suvise cimanja i kesha zahteva. Sa cenovnog (a i svakog drugog) aspekta bolje je uzeti nesto novo, ako ti treba bas za audio diskove.

Ne mozes nista uraditi u kucnoj radinosti, sem ako sam nisi majstor i imas sve delove i alat. Promena lasera nije manje od 50e (podrazumeva se da dobijes neki koliko-toliko dobar), bar je to bila cena, sada vec pre dve godine, u Japan electronicu. Nije laser prljav, crk'o je skroz.

Sadasnja namena ovog mog primerka je da zameni zvucnike za komp (povezao preko ona dva chincha pozadi) i radio. Ako bas hoces da pustas audio diskove, preporucujem ti ili da uzmes novu liniju, ili da pazaris neki diskmen i kablom ga spojis na Video In. BTW, ja imam jedan, nov, kupljen bas sa tom idejom, ali nikad koriscen, pa ako te zanima, javni se na PM...

VMedic je napisao(la):
Imam staru mini-liniju Sony mhc-551...i od nedavno nece da chita audio cd-ove
To je pochelo postepeno...nece da chita narezane brzo,pa nece da chita ni bilo koji narazani,pa nece svaki put da ischita ni nashtampani itd...
Odnedavno nece da chita nishta...jednostavno oznachi kao NO DISC i dalje nishta...
Otvorio sam ga i video da se motor za okretanje CD-a ne ukljuchuje ali kad sam ga povezao eksterno video sam da je ispravan,,,
Verovatno je otishao laser....
E sad imam nekoliko pitanja...ako neko zna...
Da li se isplati menjati laser...(linija mi je prirasla srcu..imam je ko zna od kad)
Koliko kosta promena lasera ?
Da li se moze nesto uchiniti u kucnoj radinosti ?
Da li je mozda nesto drugo u pitanju...
P o z d r a v

To je jedna (za Sony-jeve pojmove) veoma pristojna linija, mislim da se vredi iscimati za promenu lasera.

Pre nego sto pozuris do servisa, ipak probaj da ocistis socivo na transportu i tako (na neko vreme) odgodish zamenu lasera. Ako ti ciscenje ipak ne pomogne, cene lasera krecu oko nekih 1500-800 din. (ako me secanje dobro sluzi). Predlazem da kada si ga vec otvarao pronadjesh oznaku lasera (koja se obicno nalazi u blizini sociva (na mestu gde se na opticki pickup prikljucuje trakasti kabl) i glasi KSS-xxx. (googlanjem sam dosao do toga da je laser u tvojoj liniji KSS-213, mada ipak proveri jer imaju i neke dodatne oznake)

Kada utvrdish oznaku, okrenesh npr. "Beli Elektronik" ( www.belielektronik.co.yu ) - moja preporuka, jeftiniji su i profesionalniji od BG Elektronika - i pitas za cenu.

Menjanje lasera nije previshe komplikovan posao, ali ako nisi vican "petljanju" odnesi uredjaj kod njih da ti oni to zamene.

POZ i javi shta si uradio :wave:

Scorpio(DDMF)! je napisao(la):
...cene lasera krecu oko nekih 1500-800 din...
Pretpostavljam da si mislio 1500-1800? Ako je tako, to su super cene (nadam se da je kvalitet tih lasera dobar). Zadnji put kada sam se raspitivao za cenu lasera (samo deo) u 2-3 servisa/radnji, bilo je: "moze da kosta i 1000, a moze i 3000 din". Na to je trebalo dodati jos i ruke.

Ponosni sam vlasnik MHC-881 i imao sam slican problem koji sam resavao ciscenjem lasera, ali vreme do ponovnog pojavljivanja problema se sve vise smanjivalo(mada sam tome i ja kumovao jer su mi zvucnici odmah do linije i kad se dobrano pojaca onda vibracije zvucnika dignu prasinu unutar samog kucista mini linije), tako ja ga cistio i cistio, dok mi nije dojadilo, pa sada hoce da proguta jedino neki ne taknut original.
Posto meni mini linija nije u BG, ostaje mi izgleda da samo varijanta da zasucem rukave i sam promenim laser(kada ga budem kupio).

RazbojNick je napisao(la):
Pretpostavljam da si mislio 1500-1800?

Upravo sam i mislio na interval 1500-800 (tj. od 1500 do 1800).

Ako je tako, to su super cene (nadam se da je kvalitet tih lasera dobar).

Kvalitet bi trebao biti isti, tj. koliko sam upucen, svi oni imaju deklarisan isti broj radnih casova. U pitanju su japanske zamene (barem tako pishe na kutiji :S: ), mada im je kvalitet zavrshne obrade nesto loshiji nego kod onih koji su bili u linijama. U mom slucaju sa drugom linijom sam morao da odsecem deo plastike sa zamene jer je pravio probleme pri seek-u :D

Zadnji put kada sam se raspitivao za cenu lasera (samo deo) u 2-3 servisa/radnji, bilo je: "moze da kosta i 1000, a moze i 3000 din". Na to je trebalo dodati jos i ruke.

Nije mi jasno shta su mislili pod time, moguce da postoji mogucnost kupovine dela u slobodnoj prodaji (1000 din.), kao i narucivanja dela iz SONY-evog regionalnog servisnog centra (citaj: dranje) za 3000 din.

Koliko mi je poznato, cena zamene bi trebala da bude nekih 30-40e sa sve uslugom.

BTW: Zasto li su se svi pomamili da taj deo zovu "laser", kada bi trebao da se zove optichki pickup? :S:

POZ:wave:

Poslednja izmena:
Hvala vam svima.....javicu sta da uradim...chistio sam laser,ne pomaze....i ja sa moju platio 700DEM ...tih godina...
Nego.....zasto bi deo zvali optichki pickup,kad je u pitanju LASER...nije crkao taj deo glave koji je optichki pickup,nego je crkao laser....bar ja tako mislim...glava se sastoji od LASERA,i Pickup-a,zajedno sa sochivima za chitanje refleksije...tako bi trebalo da bude,,,,
P O Z D R A V ...

Poslednja izmena:
VMedic je napisao(la):
Nego.....zasto bi deo zvali optichki pickup,kad je u pitanju LASER...nije crkao taj deo glave koji je optichki pickup,nego je crkao laser....bar ja tako mislim...glava se sastoji od LASERA,i Pickup-a,zajedno sa sochivima za chitanje refleksije...tako bi trebalo da bude,,,,
P O Z D R A V ...

OFF:

Upravo tako, taj deo bi trebalo da se zove glava (mada je meni nekako lakshe optichki pickup) koji bi se sasojao iz sociva+ogledala, laserske diode, foto receptora (za povratni zrak), kao i potrebne elektronike, dok laser predstavlja svetlost koju emituje laserska dioda, tj. on ne moze da crkne (jer je svetlost ;) ), dok dioda moze.

Poshto se sve menja "djuture", tj. kupuje se cela "glava", onda nema govora o kupovini "lasera".

To bi bilo kao kada bih ja prodavao "svetlost" umesto "sijalice" :S: [/OFF]

Poslednja izmena:
OFF:

Upravo tako, taj deo bi trebalo da se zove glava (mada je meni nekako lakshe optichki pickup) koji bi se sasojao iz sociva+ogledala, laserske diode, foto receptora (za povratni zrak), kao i potrebne elektronike, dok laser predstavlja svetlost koju emituje laserska dioda, tj. on ne moze da crkne (jer je svetlost ;) ), dok dioda moze.

Poshto se sve menja "djuture", tj. kupuje se cela "glava", onda nema govora o kupovini "lasera".

To bi bilo kao kada bih ja prodavao "svetlost" umesto "sijalice" :S: [/OFF]

Hehe..upravo obrnuto,laser jedini crkava ovde,jer laser ima svoj vek trajanja...
u prevodu,laser NIJE LASERSKA DIODA,a takodje LASER NIJE SVETLOST,osim ako ga bukvalno ne prevedes(bukvalno bi znachilo pojachanje svetlosti).....to su 3 POTPUNO RAZLICHITA POJMA
Vremenom,optichka snaga lasera slabi,sve dok ne postane nedovoljna za pravilno prepoznavanje reflektovanog zraka...
Slazem se sa tobom da treba reci mozda glava,ali sta ces...
Dakle: LASER NIJE NI SVETLOST NI DOIDA...svetlost u CD-u nastaje iz LASERA a ne iz DIODE :D
P O Z

Da ste slusali optoelektronske telekomunikacije na ETF-u, znali biste razliku izmedju lasera i laserske diode. :D :D :D

banisha je napisao(la):
Da ste slusali optoelektronske telekomunikacije na ETF-u, znali biste razliku izmedju lasera i laserske diode. :D :D :D

Ja i jesam slusao :D

VMedic je napisao(la):
Hehe..upravo obrnuto,laser jedini crkava ovde,jer laser ima svoj vek trajanja...
u prevodu,laser NIJE LASERSKA DIODA,a takodje LASER NIJE SVETLOST,osim ako ga bukvalno ne prevedes(bukvalno bi znachilo pojachanje svetlosti).....to su 3 POTPUNO RAZLICHITA POJMA
Vremenom,optichka snaga lasera slabi,sve dok ne postane nedovoljna za pravilno prepoznavanje reflektovanog zraka...
Slazem se sa tobom da treba reci mozda glava,ali sta ces...
Dakle: LASER NIJE NI SVETLOST NI DOIDA...svetlost u CD-u nastaje iz LASERA a ne iz DIODE :D
P O Z
Ja moram da kazem da je ovo gore sto sam napisao netachno...tako je kad pises u pola noci...htedoh reci sledece...LASER JESTE LASERSKA DIODA,ali to nije onaj LED (iliti po naske LED dioda) ,koja takodje emituje svetlo...inache,dioda je naziv za p-n spoj poluprovodnika,pa sad razlihite vrste sluze u razlichite svrhe,a jedna od njih je i emitovanje laserske svetlosti...ostalo vazi,samo sto kad sam pisao dioda,mislio sam specifichno na LED (light emitting diode)

VMedic je napisao(la):
Ja moram da kazem da je ovo gore sto sam napisao netachno...tako je kad pises u pola noci...htedoh reci sledece...LASER JESTE LASERSKA DIODA,ali to nije onaj LED (iliti po naske LED dioda) ,koja takodje emituje svetlo...inache,dioda je naziv za p-n spoj poluprovodnika,pa sad razlihite vrste sluze u razlichite svrhe,a jedna od njih je i emitovanje laserske svetlosti...ostalo vazi,samo sto kad sam pisao dioda,mislio sam specifichno na LED (light emitting diode)

Ok, imam dovoljno elektronicke pismenosti da razlikujem vrste dioda, kao i da poznajem njihovu strukturu, ali ko je pominjao LE diode u ovoj prici?

...laser predstavlja svetlost koju emituje laserska dioda...

Da ponovim, laser predstavlja svetlost koju emituje laserska dioda, tako da on ne moze da crkne, vec samo njegov izvor tj. dioda.

Mozemo li da se slozimo oko ovoga i da se vratimo konstruktivnom reshavanju plana? :bottle:

Da ponovim, laser predstavlja svetlost koju emituje laserska dioda, tako da on ne moze da crkne, vec samo njegov izvor tj. dioda.

Mozemo li da se slozimo oko ovoga i da se vratimo konstruktivnom reshavanju plana? :bottle:

Priznajem gresku..nisam mislio da sumnjam ni u chiju elektronsku pismenost.....ALI LASER NIJE SVETLOST KOJU EMITUJE LASERSKA DIODA ,,,to jednostavno nije tachno...LASER JE REZONATORSKA SHUPLJINA(laserska dioda) KOJA EMITUJE SVETLOST USKOG SPEKTRA(I KOHERENTNU) POMOCU STIMULISANE EMISIJE...a svetlost je svetlost...pa sad ima raznih vrsta svetlosti...prema tome zao mi je ali ne mozemo se sloziti...L A S E R =Light Amplification Stimulated by Emission of Radiation...znachi ne svetlo,nego svetlosno pojachanje...
P O Z

Poslednja izmena:
Vidim kolege da ste naoštreni za diskusiju, ali bilo kako bilo mora da se promeni ceo optički pickup jer se samo to prodaje kao rezervni deo. Ti pickupi su sada jeftiniji nego ranije jer ih prave Kinezi (da li po licenci ili na divlje ne znam ali čak mislim da je ovo drugo jer SONY ne verujem da je patentirao sve modele pickup-a).
Ja sam pre par godina na jedvite jade uspeo da nađem original pickup za svoj SONY CD iz 1990 i to zadovoljstvo sam platio skoro 100 DM ako me sećanje dobro služi (i to je čak bilo ispod cene jer se čoveku taj jedan komad vukao par godina). Takođe se sećam da je KSS-213 bio mnogo, mnogo jeftiniji (ako je baš taj koji ti zaista treba) tako da pretpostavljam da bi zamena ipak bila isplativa.
Dakle otiđi na Google i probaj da vidiš koji pickup je kod tebe po nazivu modela a onda opet na Googleu probaj da se informišeš o orijentacionoj ceni. Onda obiđeš par boljih servisa i vidiš šta oni mogu da ti ponude i po kojoj ceni.

Ispravka

VMedic je napisao(la):
LI LASER NIJE SVETLOST KOJU EMITUJE LASERSKA DIODA ,,,to jednostavno nije tachno...LASER JE REZONATORSKA SHUPLJINA(laserska dioda) KOJA EMITUJE SVETLOST USKOG SPEKTRA(I KOHERENTNU) POMOCU STIMULISANE EMISIJE...a svetlost je svetlost...pa sad ima raznih vrsta svetlosti...prema tome zao mi je ali ne mozemo se sloziti...L A S E R =Light Amplification Stimulated by Emission of Radiation...znachi ne svetlo,nego svetlosno pojachanje...
P O Z

OFF:

OK, prihvatam ispravku, moram da priznam da nisam previshe ulazio u lasersku problematiku :S:

Znaci, laser predstavlja optichki izvor koji emituje fotone u koherentan zrak (bukvalan prevod). Ovo bi znacilo da laser sem svetlosnog zraka obuhvata i njegov izvor. U ovom slucaju laser predstavlja laserska dioda.

Ko zeli da procita vishe o laseru: http://en.wikipedia.org/wiki/Laser , http://en.wikipedia.org/wiki/Laser_diode

Ovo bi nadam se bila OK definicija? cheers

/OFF

Poz:wave:

ytrewq je napisao(la):
Ja sam pre par godina na jedvite jade uspeo da nađem original pickup za svoj SONY CD iz 1990 i to zadovoljstvo sam platio skoro 100 DM ako me sećanje dobro služi (i to je čak bilo ispod cene jer se čoveku taj jedan komad vukao par godina).

Pretpostavljam da je u tvom sluchaju u pitanju bio neki "bolji" player, pa je cena pickup-a bila veca?

Postoje SONY-jevi pickup-ovi koji traju i po 15-20 god :smoke:

ytrewq je napisao(la):
Takođe se sećam da je KSS-213 bio mnogo, mnogo jeftiniji (ako je baš taj koji ti zaista treba) tako da pretpostavljam da bi zamena ipak bila isplativa.

Cini mi se da je KSS-213 konfekcija koju SONY ugradjuje u "konfekciju", pa mu cena nije ni previshe visoka (mada i nebi trebala da bude, jer traje prosecno 3-5 god. :bottle: ).

banisha je napisao(la):

Moracu da svratim i poslusham :D

Poz:wave:

Heh, bio je 33ES ,) kad vec pitas, tako da mi je zaista bilo zao da ga bacim jer sam ga svojevremeno masno platio.
Sto se trajnosti tice verovatno ima veze i kolicina duvanskog dima kojim sam ga tretirao, jer znam coveka koji ima isti takav player i dan-danas mu odlicno radi a mene je krenuo da lagano zeza vec posle 7-8 godina.
U svakom slucaju zasto baciti nesto sto moze da se sredi za manje pare nego da se kupuje novo.

Evo jednog linka koji sam nasumice izabrao sa Googlea:
http://www.bsf-shop.de/index.html?elektronische_bauteile_lasereinheiten.htm
Dakle ako je original Sony oko 20 EUR u Nemackoj onda kineski pickup mora biti jos jeftiniji. Sta od toga ima kod nas to vec ne znam.

Vrh Dno