Šta je novo?

starenje HI-FI komponenti?

Borko

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2001
Poena
630
Jedno laičko pitanje. Da li dolazi do sušenja kondenzatora u pojačalima i skretnicama zvučnika i kako se to odrazi na zvuk ? U suštini kakva je trajnost HI-Fi komponenti. Skoro sam slušao Marantz receiver 2500 sa osciloskopom, i stravično dobro zvuči, a star je iz valjda 1979 god.

Borko je napisao(la):
Jedno laičko pitanje. Da li dolazi do sušenja kondenzatora u pojačalima i skretnicama zvučnika i kako se to odrazi na zvuk ? U suštini kakva je trajnost HI-Fi komponenti. Skoro sam slušao Marantz receiver 2500 sa osciloskopom, i stravično dobro zvuči, a star je iz valjda 1979 god.

Donekle si i sam odgovorio. Zavisi i od kvaliteta uredjaja i ugradjenih delova. Tako je i za zvucnike.

Do "susenja" elektrolita u kondenzatorima dolazi, membrane se ostecuju....
Ali... Ranije su sve komponente pravljene da traju 100 godina, pa nije cudo sto mnogi u svojim kucama imaju komponente koje su starije i od njih samih, a rade fenomenalno. Danas je vec malo drugacija situacija, jer se preko noci pojavljuju novi modeli koji "prevazilaze" one jucerasnje, pa se u skladu s tim mnoge komponente prave toliko kvalitetno da pozive par godina sto je po proceni proizvodjaca dovoljno, jer u medjuvremenu izbacuju vise novih modela koji su po mnogocemu bolji, pa je normalno da ce se stari zameniti i pre nego sto ispusti dusu ctp;

Nazad
Vrh Dno