Šta je novo?

Stara muzicka linija, popravka zvucnika

acivi_nik

Slavan
Učlanjen(a)
01.12.2010
Poena
300
Matorci 20+ godina koriste jednu Akai liniju u dnevnoj sobi, ustvari godinama se vec ne koristi jer smo mislili da su zvucnici skroz otisli. Palo mi na pamet danas da pogledam sta im je, vizuelnim pregledom sam dosao samo do toga da je ona pena/guma (kako li se zove) oko vufera otpala skroz, raspala se. Moze li to da se popravi DIY resenjem, ili moram da narucujem tu penu? Nasao sam na aliju za oko 10e par (sa postarinom), ali mi uopste ne izgleda kao da vredi toliko, tj da li je stvarno to toliko skupo? Obican penasti prsten. Ima li mozda kod nas da se kupi?

Na jednoj kutiji sam otkacio zice vufera (i kao ***** ga pokrivio...) i probao kako zvuci bez njega. I sad nemam pojma da ocenim da li su i ostali zvucnici ok. Iako su za mid i high (valjda), zvuce jaaaako slabo, sto mi je cudno. Imam zvucnike za komp sa mid i high i iako su dosta manji,zvuce normalno.
I ima li neko ideju kako da otvorim kutije? Izgleda mi kao da su zalepljene skroz, jedino da secem pozadi.

Evo nekih slika, pa je svaki savet dobrodosao :)

Prilozi

• P60222-140852.jpg
    P60222-140852.jpg
    567.8 KB · Pregleda: 297
  • P60222-140833.jpg
    P60222-140833.jpg
    560 KB · Pregleda: 362
Zamena vešanja nije baš jednostavan zahvat, ako nisi radio ne bih preporučio da sam radiš, zbog centriranja zvučnika.
Ako ima prostora probaj sa nekim malim (ženskim) ogledalcem da vidiš kako je zvučnik pričvršćen unutar kutije i kako je pričvršćena prednja ploča - meni liči da je to lepljeno.
Mislim da nema svrhe popravljati ovakve zvučnike kada se mogu jeftino naći polovni.

drugar je na svojim zvucnicima odradio pomocu silikona, posle sam i ja kod sebe isto radio, ali to je bilo pre nekih 10 godina, za nase potrebe culo se odlicno

Zamena vešanja nije baš jednostavan zahvat, ako nisi radio ne bih preporučio da sam radiš, zbog centriranja zvučnika.
Ako ima prostora probaj sa nekim malim (ženskim) ogledalcem da vidiš kako je zvučnik pričvršćen unutar kutije i kako je pričvršćena prednja ploča - meni liči da je to lepljeno.
Mislim da nema svrhe popravljati ovakve zvučnike kada se mogu jeftino naći polovni.

ono sto sam gledao na youtube mi izgleda prilicno jednostavno.
ne uzimaju mi se drugi ako ovi rade normalno,samo bih to sredio i vratio matorcima. njima bolje ne treba.

@nesic1 ako imas jos uvek zvucnike, jel mozes da mi slikas i ukratko objasnis kako?

Nemam, ne secam se ni gde su, ma mi smo to amaterski odradili, one sundjere/gumu oljustili do kraja i saamo ih odradili od silikona, ona guma/pena jee polukruznog oblika a mi smo silikonom odradili pravo jer nismo znali kako polukruzno da izvedemo, mozda je bolje da sacekas jos neki savet da ne bude da ih upropastis, ukratko polozili smo zvucnik na ledja i tanko prespojis zvucnik sa obodom (da ti ne upada silikon dole) i kadd se osusi samo ga podebljas malo, ili ako si spretan mozes odjednom, ne znam da li me razumes? :)

otprilike razumem, samo ne znam kako ste toliki prostor spajali silikonom, stvarno mi nije jasno :D

Evo vešanja, cena više nego povoljna. Pogledaj na YT na šta treba obratiti pažnju - najbitnije je da dobro centriraš vešanje izmedju šasije i membrane, odaberi što elastičniji lepak (tigar je skroz ok). Pažljivo odstrani ostatke starog vešanja, novo zalepi prvo na šasiju pa kad se dobro osuši i na membranu. Pre nekih 15 god. sam odradio ovo na paru 13cm mid-basova i te kutije rade još uvek. Ako ih ima, odaberi gumena vešanja jer ta ne propadaju kao ona sundjerasta.
Ne znam iz kog si mesta, ali vešanja bi trebalo da drže i u Mikro Princu i drugim sličnim prodavnicama elektro komponenti.

Poslednja izmena:
Ја сам то урадио пре ... па можда има и десетак година али ми је било сигурније да то уради пријатељ који се иначе бави тиме, поред овога сам пројектује кутије али и унапређује појачала. Одрадио ми је за ситне паре, можда само за цену вешања и неко ћепи да не буде џабе. Можда би могао да се распиташ у околини, посао је лак али је ипак потребно да се пази како се ради.

Uhuuuu,cena odlicna. Samo kako da izmerim zvucnik? Preostala membrana ima 11.5cm (unutrasnji precnik pocepane rupe),a 14 je spoljni precnik. Nasao sam klip gde je objasnjeno kako da centriram,detaljno. Pustim neki odredjenu nisku frekvenziju preko mobilne aplikacije i pazim da ne vibrira dok spustam na lepak... Ne izgleda mi tesko,nadam se da cu uspeti :) Vreme je da se nauci nesto novo,a ako zeznem jedan zvucnik, drugi necu da diram i to ce mi biti skola :D

Samo pitanje,jednu membranu sam pokrivio,tj prelomio je lepo... Jel ce praviti to veliki problem kod zvuka?

Ako nije pocepana ne bi trebalo da bude problem, vidi samo da to mesto gde je "prelom" što bolje ispraviš. Treba ti vešanje od 130mm. Javi kako je ispalo :smash:

Jesi li uspeo da rastaviš kutije? Ako ne budeš mogao, biće malo nezgodno, bar tako izgleda na slikama.

Nisam jos uvek, cekam da naleti ceo dan da sam zaludan, pa da isecem rupu pozadi, koju cu kasnije da zatvorim opet... jedino tako, drugo mi ne pada na pamet...

Uzeo sam vesanja, trazio sam 130mm ali su mi izgledala PREMALA... pa sam uzeo 160mm, izgledaju mi ok, ali kao da bi mogla da budu malo manja... onaj deo sto lepim na membranu ce biti jedva uklopljen,tj bas malo ce da naleze na nju,moracu da budem bas precizan.

Evo da javim, operacija uspela, zvucnici kao novi. :)
Inace, ***** sam, jedva sam izvalio da su srafovi ispod onih gumica u koje naleze maska sa mrezicom.... Otvorio sam normalno posle :D

Odradio sam sve lepo, jedino sto se vidi lepak pa su "ruzni", ali nije ni bitno jer su ispod mrezice pa se ne vide. Zvuce normalno,nema nikakvog zujanja. :)

Nisu neki, ali sluze matorcima za dnevnu sobu vec godinama, pa steta da se bace... Za 250din je vredelo da se poprave :)
12822035_10208636128725773_389621754_n.jpg
12822041_10208636701460091_162504202_n.jpg
12804455_10208636896024955_568515245_n.jpg

Bravo, al' si ih opravio, svaka čast! Koji lepak si koristio?

Vrh Dno