Šta je novo?

standardi za zracenje monitora

smez

Slavan
Učlanjen(a)
24.05.2005
Poena
310
zanimaju me koji su najcesce korisceni standardi za zastitu od zracenja monitora?

Vidim na sonyjevom i samsungovom sajtu da neki noviji modeli koriste TCO 99 standard, koji je jelte iz [davne] 1999.god. zasto? donekle noviji standardi su okrenuti samo prema flat monitorima ili hdtv ili cemu vec...

i zanima me da li neko pored TCO standarda koristi jos neki? i koji su to drugi standardi naravno?

TCO 03 je poslednji za CRT monitore koliko mi se cini [WIKI]TCO_Certification[/WIKI].

Takodje postoje i [WIKI]MPR[/WIKI] sertifikacije monitora, ali trenutno nisam nasao detaljniji opis...

Poslednja izmena:
TCO'05 only defines notebook and desktop computers, which are successors of TCO'99 for computers.
i ovaj je izgleda za crt monitore...

a sto se tice onog MPR standarda, prvi put ga videh, trazim ponesto korisno al ne ide...

a jel moze jos neko da mi kaze koji ISO standard propisuje zastitu zracenja od monitora? i gde imaju njegove karakteristike?

TCO stadard je koliko se secam prosirenje MPR koji donosi restrikcije po pitanju dozvoljenih materijala u cilju ocuvanja zivotne sredine.

Nisam znao da je usvojen TCO 05 standard.
Od kada je to?

Nisam znao da je usvojen TCO 05 standard.
Od kada je to?

TC0’05– Desktop computers, version.1.0 2005-06-29

od tad :))) a sad da li negde treba da su usvoji ja ne znam...

ajd ako neko moze veceras ili sutra da mi nadje osobine iso9241-3 (part 3) standarda bio bih mu veoma zahvalan. kopam kao lud, al negde mora da se plati... nista konkretno.

by the way, postoji i tco 06 [TCO’06 Media Displays Ver. 1.2] standard ali on je vise okrenut za Flat TV i sl...

Nazad
Vrh Dno