Šta je novo?

stampac, skener i rezolucija...

sinke

Čuven
Učlanjen(a)
18.10.2000
Poena
620
Juce na poslu od dosade malo sam se igrao, interesovale su me neke razlike ali na zalost nesto nije radilo kako treba. Naime hteo sam da vidim kakva je razlika ako sliku skeniras u 300 dpi a stampas je u 600 dpi, zatim isto to samo obrnuto znaci da je skeniram u 600 a stampam u 300. Kazem nisam uspeo da vidim razlike na kraju sam skenirao u 600 pa skenirao u 1200 i stampao u svim tim rezolucijama ali izgleda da nesto ne radi. Za svaki slucaj uzeo sam i jedan wallpaper, Konan je nacrtan, ili sta je vec bio i stampao sam ga u 300, 600 i 1200 ali nije bilo razlike. Stampao sam iz ACDSee-a i iz Photoshopa reko da nije u softveru problem ali nije. Pa o cemu se radi ? Skener je hp2300c a stampac je hp3820. Cak sam i menjao iz normal u best mod ali nista i dalje je rezolucija bila ista. Onaj wallpaper je bio 1024x768 slika ali kazem kako god ja menjao rezolucije prilikom stampe on uvek isto stampa, onako po mojoj laickoj proceni 300dpi jer se tackice bas vide. Sta ne radim dobro i koje su razlike od onoga sa pocetka sto me interesovalo ?

Ako ima razlike u kvalitetu (rezoluciji), onda treba da ima razlike u dimanzijama (kad se odstampa). Bar je kod mene bilo tako podeseno.

Re: Re: stampac, skener i rezolucija...

Cartman je napisao(la):
Ako ima razlike u kvalitetu (rezoluciji), onda treba da ima razlike u dimanzijama (kad se odstampa). Bar je kod mene bilo tako podeseno.

E kod skeniranja i jesam ja dobio u 3 rezolucije 3 velicine slike ali kad sam stampao sve te slike bile su iste velicine.
btw. kako mislis kod tebe je tako podeseno ? mislim zbunio si me sad, pa sad jer to tako mora biti ili moze da se podesava. Hocu da pitam zapravo sledece, ako stampas istu sliku u razlicitim rezolucijama da li dobijas sve vece slike i kvalitetnije ili mozes da dobijes slike iste velicine ali mnogo zgusnutije tackice i time kvalitet slike bolji ?

Re: Re: Re: stampac, skener i rezolucija...

Hoces reci da slike 400 x 400 i recimo 600 x 600 kada odstampas imaju iste dimenzije na papairu ?

U stampace se slabo razumem, ali ja sam video samo jedan gde ako se menja rezolucija stampe, to utice na dimenzije slike (i to se moglo menjati u additional additional settings :) )

Napij' se vode bre.
Kada skeniraš 1 sliku tri različite rezolucije, ne možeš nikako dobiti iste dimenzije. A ako dobijaš smatraj se ludim.
Znaći ne mjenjaj veličinu i štampaj onda. Onda ćeš tek primjetiti razliku. A razvuci sliku sa 300dpi na a4 format, pa ćeš vidjeti da iam razlike između 300 i 1200 dpi. To je apsurd.

Koliko sam ja razumeo sa skeniranjem nema problema, vec ga stampanje zbunjuje. Inace je moguce da se dobiju iste velicine slika jer neki driver-i omogucavaju automatsko skaliranje.

Najbolje ce ti reci neko ko ima isti stamac kao tvoj ili neko ko se bolje razume u stampanje.

gluvi telefoni :) :)

pa ima i ono...
ako skeniras sliku u 300dpi, pa je odstampas u 300dpi...
a s duge strane skeniranu u 600dpi odstampas u 600dpi...
trebalo bi da dobijes slike iste velicine, jedino sto bi morala da se primeti razlika izmedju 300dpi i 600dpi :)

||NeX|| je napisao(la):
Napij' se vode bre.
Kada skeniraš 1 sliku tri različite rezolucije, ne možeš nikako dobiti iste dimenzije. A ako dobijaš smatraj se ludim.
Znaći ne mjenjaj veličinu i štampaj onda. Onda ćeš tek primjetiti razliku. A razvuci sliku sa 300dpi na a4 format, pa ćeš vidjeti da iam razlike između 300 i 1200 dpi. To je apsurd.

Ajmo malo lakse sa tim recima :wave;

mislim da ne podrazumevaju svi isto pod recju "dimenzije". Ako skeniras sliku koja je 10x15cm u 300 i 600dpi ona ce da bude 10x15cm jedino sto ce se razlikovati rezolucija i njena finalna velicina u pixelima.
Vecina programa za skeniranje exportujesliku u ekranksoj rezoluciji (72dpi), a dimenzije u cm budu proporcionalno povecane...

To sto si menjao software za stampanje nema veze, jer on uvek stampa preko istog drajvera.

Ja primetim prilicnu razliku na HP940c sa slikama 2272x1704, pa kada je cropujem na dosta manje i ponovo stavim isti broj dpi-a.
Sa skenerom nisam probao, jer stvarno nemam potrebe da nesto skeniram, pa stampam, ali ajde videcemo :)

Nazad
Vrh Dno