Pa sta toliko traze kad je procedura trajala 2 meseca?Konačno realizovao kredit u Raiffaisen-u sa fiksnom stopom od 4.8%, procedura trajala skoro dva meseca...
Kakvo je stanje na tržištu govori podatak i da je Raiffaisen kredit bio najjeftiniji u tom trenutku, na taj račun se šale čak i njihovi službenici.
I info koji mi je dao bankar, od 15. decembra (valjda) Raiffaisen ukida kredite sa fiksnom, prelaze na model 5g fiksna pa posle promenljiva.
Такође, ја сам пре неких месец и по дана, вратио цео кредит код исте банке без икаквих пенала јер је тако било договорено приликом уговарања кредита.I info koji mi je dao bankar, od 15. decembra (valjda) Raiffaisen ukida kredite sa fiksnom, prelaze na model 5g fiksna pa posle promenljiva.
Meni sestra i zet podigli pre neki dan kredit sa fixnom kod Raif.Stambene kredite više ne diže skoro niko, eventualno neko jako dobro situiran, sa političkim vezama, kome je svejedno da li mu je rata kredita 800 ili 1800 e. Kamatna stopa je 3,7 pošto plus šestomesečni euribor. Fiksnu kamatnu stopu Ne možeš nigde da dobiješ. Onima koji su podigli kredit se rata kredita povećala preko 30% u periodu od svega nekoliko meseci, lako može i da se duplira, a porast zarada uopšte ne prati u stopu inflacije. Juče sam pričala sa ženom koja radi u ProCredit banci. Kaže da svaka peta nekretnina kupljena na kredit ode na doboš, a kod nas kriza još zvanično nije počela. Nemačka jeste zvanično u recesiji, ali dok se posledice svetske ekonomske krize odraze na nas, proći će verovatno još pola godine.
Mogu da razumem da kredite u ovom momentu dižu programeri ili ljudi koji rade za stvarno velike pare. Neko ko radi u državnoj službi za očaju bednu platu od 600 700 EUR i u ovako teškoj situaciji kada svi predviđaju krah svetske ekonomije diže kredit, mislim da stvarno nije normalan.
Skoro da nznm nikog ko išta uspeva da uštedi, samo pozitivna nula. Sve ode na život.
Znači, preskoči ove paušalne izjave -Stambene kredite više ne diže skoro niko, eventualno neko jako dobro situiran, sa političkim vezama, kome je svejedno da li mu je rata kredita 800 ili 1800 e. Kamatna stopa je 3,7 pošto plus šestomesečni euribor. Fiksnu kamatnu stopu Ne možeš nigde da dobiješ. Onima koji su podigli kredit se rata kredita povećala preko 30% u periodu od svega nekoliko meseci, lako može i da se duplira, a porast zarada uopšte ne prati u stopu inflacije. Juče sam pričala sa ženom koja radi u ProCredit banci. Kaže da svaka peta nekretnina kupljena na kredit ode na doboš, a kod nas kriza još zvanično nije počela. Nemačka jeste zvanično u recesiji, ali dok se posledice svetske ekonomske krize odraze na nas, proći će verovatno još pola godine.
Mogu da razumem da kredite u ovom momentu dižu programeri ili ljudi koji rade za stvarno velike pare. Neko ko radi u državnoj službi za očaju bednu platu od 600 700 EUR i u ovako teškoj situaciji kada svi predviđaju krah svetske ekonomije diže kredit, mislim da stvarno nije normalan.
Skoro da nznm nikog ko išta uspeva da uštedi, samo pozitivna nula. Sve ode na život.
Jednostavno nije tačno. Možda je to tako u tvom okruženju, ali to je vrlo ogranićen pogled na svet.Stambene kredite više ne diže skoro niko, eventualno neko jako dobro situiran, sa političkim vezama, kome je svejedno da li mu je rata kredita 800 ili 1800 e
Hajmo ovako…Internet portalima i drugim medijima vezano za trenutnu prodaju nekretnina i eventualno predviđanja ništa ne verujem. Jednostavno rade za građevinsku mafiju i pišu ono što je njima u interesu. Pre neki dan pozvali kao gosta nekog lika kog predstavljaju kao stručnjaka za nekretnine. Lik ima oko 200 kilograma, zalizanu kosu, utegnut u neko odelo ko mu ne pristaje. Izgleda kao klasičan prevarant. Za mene je stručnjak neko ko ima naučno zvanje iz oblasti ekonomije, pa ume da predvidi delovanje ekonomskih faktora, konkretno u ovom slučaju vezano za cenu nekretnina u Srbiji, (a ne neki muljator, vlasnik Agencije za nekretnine).
Glavno, ovaj ,,stručnjak" je predvideo eventualnu stagnaciju cena nekretnina i posavetovao kupce da požure sa kupovinom nekretnina po ovim sumanutim cenama (tipa zapušteni suteren po ceni kvadrata od 2.000 EUR).
Ljudi pitaju za savet kojekakve agente za nekretnine, kojima radno mesto i plata zavisi od prodaje nekretnina, pa logično, klijente nagovaraju na kupovinu. Čak i oni budu makar Koliko iskreni, pa kažu kupcima da kupe odmah ako kupuju za stanovanje, ako kupuju kao investiciju, da sačekaju još neko vreme.
Od ovog meseca internet portali objavljuju da je cena nekretnina u nedođijama tipa Aleksinac skočila za 50%(!) Te iste nekretnine vuku se po portalima godinama i ne mogu da se prodaju. O čemu se zapravo radi?
Građevinska mafija i vlasnici agencija za nekretnine imaju u svojim rukama internet portale na njima objavljuju šta požele, pa i da cena kvadrata u Aleksincu košta 1.200 EUR (!) ( do skoro je koštala 500 EUR).
Istina je da u toj rupi stan po ceni od 1.200 EUR ne može da se proda ni u ludilu, kao što nije mogao da se proda ni po ceni od 500 EUR. Na portalima za nekretnine pišu gluposti da bi kod potencijalnih kupaca izazvali psihološki efekat- strah da im inflacija ne pojede novac i ulaganje istog u nekretnine.
Nisam stručnjak za ekonomiju, Ali prema podacima iznetim u medijima, jedan kreditni kupac pokreće lanac od 5,5 keš kupaca. Da Pera nije podigao kredit za stan, Mika Laza Jova Miloš i Vlada ne bi mogli da prodaju svoje nekretnine i kupe nešto drugo, šta njima odgovara. Na taj način pad broja ugovorenih kreditnih kupovina drastično obara potražnju nekretnina na tržištu.Meni samo nije jasno zasto mi pricamo o kreditiranim nekretninama i kamatama kao reper za kretanje cena kada znamo da je ucesce kredita u prometu nekretnina po zvanicnim podacima na tek 20%. Da smo u normalnoj ekonomiji to bi itekako bio pokazatelj, ovako nije mi jasno.
Da li moze neko upuceniji da nacrta nama manje pametnim?
U Beogradu nisu veće nego iste u odnosu na prethodni mesec. Tržište se usporilo, prodaje se znatno manji broj stanova u odnosu na prethodni kvartal. To je početna faza, kao i u prethodnoj krizi 2009 godine. 2008 godine je počela svetska ekonomska kriza na drugom kraju sveta. Kod nas su se osetili efekti tek znatno kasnije. Početkom 2009 još uvek su se cene stanova povećavale. U maju 2009 godine pad od 15%. Dalje je pad išao postepeno i uskoro su se cene stanova survale na polovinu.Pored skoka rate kredita sa varijabilnom stopom koja prati skok EURIBOR-a, meni je veći problem to što cene nekretnina to ne prate i cene su iste ili više no što su bile pre par meseci.
A šta je problem sa 3.7% + 6m euribor?Kamatna stopa je 3,7 pošto plus šestomesečni euribor.
Thanks.Evo dobrog sajta za praćenje cena:
https://www.cenenekretnina.rs/
U pitanju su zvanični podaci iz katastra.
Ima trend cena za prethodnih godinu dana.Thanks.
Ne mogu da otvorim sajt sada jer sam u poslu.
Ima li podataka o tome da li su se cene nekretnina smanjile ili povećale u odnosu na prethodni mesec?
Treba gledati samo prodate stanove, ne oglašene, jer često oglašavaju po nerealnim cenama.
Agencije objavljuju razne dezinformacije koje njima odgovarajuPa to i nije sajt državne institucije ali su podaci iz katastra.
Kvaka 22.Meni samo nije jasno zasto mi pricamo o kreditiranim nekretninama i kamatama kao reper za kretanje cena kada znamo da je ucesce kredita u prometu nekretnina po zvanicnim podacima na tek 20%. Da smo u normalnoj ekonomiji to bi itekako bio pokazatelj, ovako nije mi jasno.
Da li moze neko upuceniji da nacrta nama manje pametnim?
Pokusaj u Erste banci, cuo sam da su nudili ~7.2% fiksnu.Stambene kredite više ne diže skoro niko, eventualno neko jako dobro situiran, sa političkim vezama, kome je svejedno da li mu je rata kredita 800 ili 1800 e. Kamatna stopa je 3,7 pošto plus šestomesečni euribor. Fiksnu kamatnu stopu Ne možeš nigde da dobiješ. Onima koji su podigli kredit se rata kredita povećala preko 30% u periodu od svega nekoliko meseci, lako može i da se duplira, a porast zarada uopšte ne prati u stopu inflacije.
Ta fiksna kamatna stopa koju navodiš znači da klijent banci plaća skoro trostruku vrednost nekretnine. Ukratko, skroman jednosoban stan će platiti na kraju skoro 300.000 EUR.Pokusaj u Erste banci, cuo sam da su nudili ~7.2% fiksnu.