Šta je novo?

sta znaci kada se dok surfujete netom pojave ikonice kao na windowsu(infected)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

super nova

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2009
Poena
304
Dok sam bila na internetu preko safarija na macbooku,u jednom trenutku mi je pisalo nesto kao da mi je mac infacted ali su mi se pojavile neke ikonice kao da je windows a ne macintosh,i poceo nesto da kao scenira ja ugasila sve zivo ponovo se conectovala i sad je se okej.STA JE TO ZNACILO da li neko zna

To ti je *******cija koja veze nema sa Mac-om... Pretpostavljam da ti se pojavilo u popup prozoru i da ti je on kao skenirao disk na viruse, spyware, malware i to... I mora da je u čini mi se donjem lijevom uglu bilo i kako skenira registry ključeve i tako to...

Ne brini. Šta god da je bilo - ne može ništa da uradi, zato - samo opušteno i ne se uzbuđavaš. :d:d:d

A buduci da je u pitanju macos, surfuj bez brige. :)

klasicna navlakusa - da koristis Windows to bi ti sve izgledalo kao deo operativnog sistema a NIJE!

to je u najverovatnije virus koji je maskiran kao anti-virus i hoce da te prevari da bi ga instalirala!

u svakom slucaju te to ne interesuje, jer ne mozes da zarazis Mac OS X sa Windows virusima*, samo zatvri te prozore.

*cim se pojavi prvi Virus za Mac - to ce se cuti na sva zvona :D

klasicna navlakusa - da koristis Windows to bi ti sve izgledalo kao deo operativnog sistema a NIJE!

to je u najverovatnije virus koji je maskiran kao anti-virus i hoce da te prevari da bi ga instalirala!

u svakom slucaju te to ne interesuje, jer ne mozes da zarazis Mac OS X sa Windows virusima*, samo zatvri te prozore.

*cim se pojavi prvi Virus za Mac - to ce se cuti na sva zvona :D

Nešto kao ovo?

I ne, ne želim da čujem da korisnik mora da dozvoli instalaciju i da je to trojanac.Virus je virus.

I verovatno se zove Antivirus 2009,gomilu racunara sam sredjivao zarazenih tim virusom.

^
me to ;( ima i neka novo katastrofa koja koristi isti propust... ima teme i o njemu na benchu.
---
@ DariusIII naravno da bi antivirusne kompanije htele da svoj posao vredan 8$ milijardi dolara 2007. prosire i na Mac pa na sve strane trube kako treba instalirati antivirus i na Mac.

takodje bi trebao da znas razliku izmedju Trojanca i Virusa. kao sto vidis nema neke velike buke oko tog trojanca jer se NE SIRI - nije virus!

pored toga, vec sam pisao, Apple *ne koristi ni osnovni code signing*!
imaju sve prrpremljeno ali ga jednostavno ne koriste jer predpostavljam da ni nema potrebe za sad.

i gde je problem?

Poslednja izmena:
@kovacm

Ja jako dobro znam razliku između trojanca i klasičnog virusa, ali je i trojanac isto tako virus.
Klasičnih destruktivnih virusa više nema u velikom broju, sa razvojem interneta fokus se prebacio na malo drugačije delovanje, da ne ulazim sada u objašnjavanje.
S druge strane, znam da antivirusne kompanije teže da se ubace na sva moguća tržišta, uključujući i Mac i Unix svet.
Takođe jako dobro znam kako funkcionišu Unix i Unix-oliki sistemi i njihov sistem rada.Ali da se ne lažemo, samo je potrebna kritična masa korisnika pa da pisci virusa počnu da napadaju i sisteme zasnovane na njima (pri tome ne mislim na serversku bazu, ona je dovoljno velika, već na desktop korisnike), a to će se pre ili kasnije dogoditi (mada je kasnije verovatnije).

I.....nema problema :wave:

Edit: Sad videh, nije virus zato što se ne širi? Šta misliš kako su Trojanski VIRUSI dobili ime i koja je njihova funkcija?

Ontopic:
Moguće da je antivirus 2009, mada koliko sam primetio on izvrši silent install bez ikakvog pitanja- preko IE.A pošto na Mac-u IE ne postoji....a i Mac OS nije Windows......
Najverovatnije je da je to običan pop-up prozor (ne znam kako na safariju funkcioniše blokiranje istih) i ništa više.

Poslednja izmena:
Ontopic:
Moguće da je antivirus 2009, mada koliko sam primetio on izvrši silent install bez ikakvog pitanja- preko IE.A pošto na Mac-u IE ne postoji....a i Mac OS nije Windows......
Najverovatnije je da je to običan pop-up prozor (ne znam kako na safariju funkcioniše blokiranje istih) i ništa više.
Ne izvrsi silent install,pojavi se prozor gde nesto pise (ne mogu sad da se setim),ti ne procitas i automatski stisnes cancel i das mu dozvolu :d.I nije samo preko IE,komsa ga je fasovao a koristi iskljucivo FF.I kod mene je par puta pokusao preko FF...

Ne izvrsi silent install,pojavi se prozor gde nesto pise (ne mogu sad da se setim),ti ne procitas i automatski stisnes cancel i das mu dozvolu :d.I nije samo preko IE,komsa ga je fasovao a koristi iskljucivo FF.I kod mene je par puta pokusao preko FF...

Pravo da ti kažem, nisam ga fasovao pa ne znam, ali sam čistio nekoliko varijanti istog ovde na poslu (Antivirus XP, MS Antivirus, Antivirus 2009 itd.).Ništa što Malwarebytes Antimalware ili Smitfraudfix ne mogu da očiste.

@kovacm

Ja jako dobro znam razliku između trojanca i klasičnog virusa, ali je i trojanac isto tako virus.
Klasičnih destruktivnih virusa više nema u velikom broju, sa razvojem interneta fokus se prebacio na malo drugačije delovanje, da ne ulazim sada u objašnjavanje.
S druge strane, znam da antivirusne kompanije teže da se ubace na sva moguća tržišta, uključujući i Mac i Unix svet.
Takođe jako dobro znam kako funkcionišu Unix i Unix-oliki sistemi i njihov sistem rada.Ali da se ne lažemo, samo je potrebna kritična masa korisnika pa da pisci virusa počnu da napadaju i sisteme zasnovane na njima (pri tome ne mislim na serversku bazu, ona je dovoljno velika, već na desktop korisnike), a to će se pre ili kasnije dogoditi (mada je kasnije verovatnije).

I.....nema problema :wave:

Edit: Sad videh, nije virus zato što se ne širi? Šta misliš kako su Trojanski VIRUSI dobili ime i koja je njihova funkcija?

Ontopic:

dakle ne znam odakle da krenem.

za Mac OS X POSTOJI Microsoft InternetExplorer v. 5.x. ali to nema veze sa virusima.

prva recenica na wikipediji za viruse:
"A computer virus is a computer program that can copy itself and infect a computer without the permission or knowledge of the user. "

sledeci pasus:
"Viruses are sometimes confused with computer worms and Trojan horses, which are technically different..."

sto bi Bokasa rekao: "Učiti!" :D

a taj urbani mit da "samo je potrebna kritična masa korisnika pa da pisci virusa počnu da napadaju i sisteme zasnovane na njima" nema veze s' mozgom! ima samo veze sa tim kako je napisan i organizovan OS.

90tih je na Mac-u takodje bilo virusa dok se koristio Mac OS, prelaskom na Mac OS X postoji 0 virusa za 9 godina! a baza Mac korisnika se samo povecala prelaskom na Mac OS X.

Poslednja izmena:
Dzizs, zasto uvek morate da se prepucavate.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno