Šta je novo?

Sta znace lampice za indikaciju na zamrzivacu ?

Animal

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2013
Poena
255
Hitno mi treba odgovor sta znaci ova crvana lampica sto se upalila na zamrzivacu ? Nikada pre nije bila upaljena, medjutim danas sam ubacio 34 litra soka od zove + ono sto je bilo u njemu jos nesto malo nekog povrca, mesa, mozda oko 5 kg. Znaci dobro natankan i posle se upalila ova lampica..

Jel znaci da ne moze da podnese to toliko da moram da vidim ili cisto da zamrzava pa ce lampica da nestane ?

Zamrzivac je onaj manji tipa 60x60cm kvadratni..

Prilozi

• DSCF7003.JPG
    DSCF7003.JPG
    157.6 KB · Pregleda: 51
Lampica se ugasi kada je temperatura u zamrzivaču ispod-18 stepeni.
Neće skoro sa tolikom količinom soka.
Ugroženo je onih 5 kg.

Pojačaj ga za početak na 6 da što pre postigne temperaturu, mislim da zato i svetli crvena jer je pun a ne može da rashladi. Kod mene (drugi je zamrzivač) kad se ubaci veća količina nečega ima dugme za narandžastu gde radi neprekidno i brže sve zaledi. Ti nemaš to dugme? Probaj sa pojačavanjem pa posle ako ugasi crvenu smanji

Crvena lampica pokazuje da temperatura u zamrzivaču nije dovoljno niska, oznaka za alarm.
Preopteretio si ga, sačekaj par sati da vidiš da li će da isključi. Normalno je da se uključi narandžasta koja označava brzo zamrzavanje ali po rdji pitanje je koliko je star i da li uopšte rade sve lampice. Pitanje je i kakav je sa rashladnim gasom s obzirom na starost.
Okreni termostat na pahuljicu i tad bi trebalo da počne brzo zamrzavanje

Ne može nikako da se poveća brzina zamrzavanja, a ona je otprilike 15 kg/dan..

To što se nararanžasto dugme često popularno naziva brzim zamrzavanjem je ustvari samo premošćavanje termostata (tada nema veze na kojoj je on poziciji) i kompresor konstantno radi.

I u ovom slučaju će raditi konstantno dok ne postigne dovoljno nisku temperaturu, termostatom se regulišu samo temperature od -18 do -30.

Kao što ti kažu, crvena znači da je temperatura u zamrzivaču viša od neke granice alarma, mislim da je oko -10C standard za alarm.
Nije toliki problem ako si ubacio mnogo novog nerashlađenog sadržaja. Neće se zamrznuto odmrznuti sem ako nisi baš baš preterao. Bitno je da ne otpusti, a zamrzivač će to već polako ohladiti na standardnih -18C.

Problem je ako se ta lampica upali sama od sebe tokom rada, tada znači da ima neki problem.

Ubuduće, kada planiraš ubacivanje mnogo novog nezamrznutog sadržaja, prvo par sati ili čak jedan dan ranije postavi termostat na max. da spusti temperaturu koliko može. Neki zamrzivači imaju taj neki "turbo" mod, da rade koliko mogu pre ubacivanja mnogo hrane. Zatim ubaciš novi sadržaj. Možeš ga prvo i ohladiti u frižideru.

Sada da postavljaš termostat na max nema svrhe. Termostat određuje do koje temperature će da se hladi sadržaj, a ne kojom brzinom će se hladiti.

edit: Da, evo Intuite je lepo objasnio

Jasno, hvala svima skontao sam.
Prebacio sam kod komsije 11 litara u njegov zamrzivac, ostalo je kod mene, pa kada ga zaledi i koliko ce mu trebati tu je sta je, bitno da mi ne otkaze nesto, inace sa zadnje strane izlazi topao vazduh ali zaledice valjda za 1 ceo dao, pogledacu sutra ujutru kakvo je stanje..

Jutros je nestala crvena lampica ali kada sam otvorio da vidim kakvo je stanje, ne da nije pocelo da ledi nego je i dalje tecno. Kontam da ga je tek sada rashladilo na neku odgovarajucu temperaturu i da ce trebati sigurno ko zna koliko jos da zaledi sve..

Kako ce znati da li je zamrzlo ako ne otvara?!
A topao zrak sto izlazi pozadi je sasvim normalno, kad unutra hladi onda oduzeta toplota mora negde da se oslobodi a to su ona rebra pozadi zamrzivaca... na istom principu radi frizider i klima kad hladi.
A da li i dalje radi kompresor na zamrzivacu, cuje se neki zvuk, otpusta li toplotu?
Da nije crkao starina od napora?

Nije on toliko star.. u podrumu je koji je ukopan u zemlju jednim delom, pa ima malo vlage.. zato ima malo tragova korozije na njemu.. Inace nije ni mlad ali oko 15 godina ima mozda malo manje, mislim za nase standarde je ok, buduci da ljudi jos koriste aparate koji su stari 25 i 30 godina..

Danas sam proverio zaledjeno je sve. Problem je bio kao sto su ljudi opisali, mnogo sadrzaja odjednom i porasla temperatura lampica se aktivirala. Inace nije nikada opterecivan, smesno je sta je drzano u njemu ovo mu je prvi veci napor da tako kazem.

Nazad
Vrh Dno