Šta je novo?

STA UZETI SEAGATE ST31500341AS ili WD WD1001FALS

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poena
475
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9700X & DeepCool AK620 ZERO DARK ZORIA
Matična ploča
Gigabyte X870E AORUS PRO
RAM
Kingston FURY KF568C34BBEK2-32GB DDR5-6800 CL34
GPU
Gigabyte RTX 4060 Ti WINDFORCE OC 16G
Storage
Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 1TB i WDC WD4005FZBX 4TB
Zvuk
On board Realtek ALC1220 HD Audio, Altec Lansing 5100, Denon AVC-X6700H
PSU
CORSAIR RMx Series RM850x Fully Modular Power Supply ATX 3.1 & PCIe 5.1 (CP-9020270-EU)
Kućište
NZXT H7 Flow Black
Monitor
Dell UltraSharp U2724D
Miš & tastatura
Logitech G502 SE Hero, Gigabyte FORCE K83
Ostale periferije
EPSON EcoTank L6290
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A54 5G 8 GB/256 GB
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav i srecni BOZICNI i NOVOGODISNJI praznici svima!:)
Kako sam naslov kaze dvoumim se izmedju ova dva harda vec duze vreme,pa ako neko poseduje neki od ova dva harda neka kaze utiske,mane i eventualne probleme sa istim?Zanima me koji je brzi a i pouzdaniji za cuvanje podataka,posto sistemski vec imam i sljaka ok!Pozz!

Poslednja izmena:
Taman tema za mene, i ja se dvoumim između tog Seagate od 1.5 TB i nekog od 1 TB. Prvobitno sam mislio ići na 1 TB ali vidim da ovaj od 1.5 TB nije previše skuplji, uklopio bi mi se a vidim i da je na testovima prošao dobro, nahvalili su ga i na Bench testu:

Seagate Barracuda 7200.11 ST31500341AS predstavlja apsolutnog pobednika na svim poljima. Radi se o disku vrhunskih performansi, koje u pojedinim bitnim segmentima odstupaju i do čitavih 35% u pozitivnom smeru od konkurentnih modela. Sa maksimalnim transferom od preko 130MB/s, i prosečnim od čitavih 104,8MB/s, predstavlja disk fantastičnih performansi i kao takav zaslužuje Benchmark priznanje Bench - Editor’s Choice.

Vidio sam na internetu da ovaj model ima ili je imao određenih problema sa firmware-om zbog kojis se zaledio tu i tamo na 30 sekundi, bez gubitka podataka ali se zaglavljivao ovako. Tu su i oznake serija i verzija firmware-a koji imaju taj problem. Seagate je priznao problem i valjda novije serije nemaju taj bug a za stare se navodno treba njima javiti da oni upute na update firmware-a, neće tek tako da daju sotwer i firmware na sajtu nego samo pojedinačno.

To je ustvari jedini razlog koji bi me odbio od ovog modela, inače bih radije išao na njega (12.300 dinara) nego na neki od 1 TB.

Zna li neko nešto o ovome? Da li ove serije koje se sada prodaju u Beogradu nemaju više taj problem?

Koji disk od 1 TB biste preporučili kao alternativu? Imam sada Seagate ATA od 320 GB i potpuno je nečujan što mi se sviđa. Da li da uzmem Seagate ST31000340AS (10.050 dinara)? Kakav je on? Da li je bučan? Da li je bučan ovaj od 1.5 TB?

Mada na testovima za ovaj od 1.5 TB sam čitao da ovi od 1 TB imaju nekih problema sa cacheom i da ovaj na 1.5 TB nema taj problem.

Kakav je onaj WD FALS 32 MB? I po čemu se on razlikuje od WD10CS 16 MB? Da li samo u cache količini?

Čuo sam da mnogi hvale Samsung Spinpoint F1, evo ovde test sa Seagate 1.5 TB, tim Samsungom i WD VelociRaptor. Seagate je ispao odličan, ponegdje bolji i od VelociRaptora. Samsung je bio bolji samo u manjoj temperaturi.

WD10EACS ili ako nadjes WD10EADS - WD Green serija 1TB, trenutno je EACS 90e, extra tih disk (brzina mu nije jaca strana doduse).
FALS je brzi, bucniji primetno, vishe trosi etc. a i skuplji je od Green serije kod nas. (1TB konkretno)

Da, baš sam maloprije čitao za taj WD10EACS, prije sam vidio da neki imaju dileme da li radi na 5.400 ili 7.200 obrtaja a sad sam procitao u SK testu da mijenja izmedju te dve brzine zavisno od potrebe.

Ali vidim da mnogi dosta hvale Samsung Spinpoint F1, sad sam gledao i neke testovi i ispao je dosta brz, uz to hladniji od drugih, i tih. Djeluje po ovome da ima sve što treba da ima. Sad mi je on kandidat broj 1 :), nadam se da je i pouzdan, to je najbitnije. Mislio sam uzeti neki Seagate ali vidim da imaju podosta problema sa pouzdanosti pa ne bih da rizikujem. A ovaj Samsung je i ispod 100 €.

Nijedan disk nije hladniji i tishi od WD Green serije, WD ih je odlicno uradio.
Taj Samsung isto nije losa kupovina, naravno.

Imam 3xSamsung F1 640GB i 2xWD6400AAKS u mašini. Po brzini su ko jaje i jaje, ne mogu se razlikovati na oko (a i na testovima su svi unutar 5% gore-dole), isto tako i po buci, ili bolje da kažem po tišini. Jedino gde se razlikuju je što su Samsung F1 diskovi nešto hladniji i na dodir, a i po očitanim temperaturama (oko 5C u proseku).

Dakle, Samsung je jako napredovao, mada u nekim oblastima ima još da uči od WD-a, koji pored mainstreama, prodaje i (Veloci)Raptor-e, ali i WD Green seriju...

P.S. Ako uspeš da ga nađeš pa još i za pristojnu cenu, moj izbor za storage bi bio WD10EADS. Da sada kupujem komp, uzeo bih jedan velociraptor 300GB za OS i programe, i 4x WD10EADS za podatke u RAID10.
http://www.tomshardware.com/reviews/green-terabyte-1tb,2078-2.html

Poslednja izmena:
Taman tema za mene, i ja se dvoumim između tog Seagate od 1.5 TB i nekog od 1 TB. Prvobitno sam mislio ići na 1 TB ali vidim da ovaj od 1.5 TB nije previše skuplji, uklopio bi mi se a vidim i da je na testovima prošao dobro, nahvalili su ga i na Bench testu:

NEMOJ da kupujes Seagate 1TB

http://www.theinquirer.net/inquirer/news/374/1050374/seagate-barracudas-7200-11-failing

Seagate Barracuda 7200.11 drives failing
Left, right and centre
By Paul Taylor
Tuesday, 13 January 2009, 15:20

SEAGATE'S FLAGSHIP desktop Barracuda 7200.11 drives, in particular the 1TB (ST31000340AS) units, are failing at an alarming rate and prompting outrage from their faithful customers.

A new self-bricking feature apparently resides in faulty firmware microcode which will rear its ugly head sometime at boot detection. Essentially the drive will be working as normal for a while, then - out of the blue - it'll brick itself to death. The next time you reboot your computer the drive will simply lock itself up as a failsafe and won't be detected by the BIOS. In other words, there's power, spin-up, but no detection to enable booting.

Naturally the Seagate forums (as well as many other customer-driven forums, like etailers and hardware sites) are flooded with testimonies of customers' experiences with Seagate support. These are helpful enough to ship you a new drive, as per the warranty, but invariably the drives end up bricking as well.

RMA and Data Recovery Centres are also reporting that there's a very high rate of failure on these drives. One user in particular reports having set up a 6 TB drive array and over the course of 1 month having half the drives fail on him. No official stats are available, but at least one RMA middleman has told us there's about 30-40% failure rates.

According to data recovery experts Seagate has diagnosed the problem and issued a new firmware to address it. However, drives that have already been affected can't have the firmware applied to them due to their locked-down status.

Users are extra-peeved because beyond the usual RMA drill, if they want to recover the data on those drives they can get stuck with a hefty data recovery bill to pay.

Over a month into the problem Seagate had still not come back to customers with an official solution. Despite the company updating the firmware on newer drives, it has issued no recall on the firmware-defective drives that are still on shop shelves. They must be waiting for some grand event to come and go, say a shareholder meeting?

Drive origin and firmware seem to be Thailand and SD15, but at least one user reports having had identical problems with a unit from the Wuxi(ng) fab and the SD35 firmware.

Of course, we've mailed and called Seagate about this, but it seems their execs are too busy to pick up the phone or write back. We'll just refer them to that longstanding truth that good names are built over years and shattered in seconds. µ

Da, to sam upravo danas vidio :), a nisam bio daleko od toga da uzmem baš taj Seagate :)

Pogledao sam ovaj test WD10EADS, djeluje dosta dobro, mada ja sam po cjenovnicima viđao WD10EACS, ne znam da li ima negdje taj WD10EADS i koliko on košta. I on je na 5.400 RPM?

Mada i ovaj Samsung Spinpoint F1 djeluje dosta dobro, dosta je brži od WD10EACS, a još ako je tih i hladan kako se priča to je odlično :)

Ja prelomio i uzeo SEAGATE od 1.5 TB jos pre tri dana.Koliko vidim nemam problema sa tim kocenjem i zaglavljivanjem,jer mi taj disk sluzi samo za storage podataka i nije sistemski!A sto se tice verzije firmvera dosao je sa verzijom CC1H i malo me buni jel znam da Seagate uglavnom ima oznake firmware sa SDxx!Valjda je ovo neki noviji firmware i da je sa njime ispravljen taj bug kocenja?Malo sam googlao i video da je ovaj hard dostupan sa SDxx i CC1xx firmware,pa me zanima koja je razlika jer koliko vidim oba su product of Thailand?Ali ima neka cudna stvar sto kada u Everestu gledam pokazuje mi upozorenje za Rellocated Sector Count,evo teme pa vidite:

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=186904

Ako neko zna sta je ovo upozorenje neka objasni?Pozz i hvala!!!!

Prilozi

• HD Tach.jpg
    HD Tach.jpg
    200.9 KB · Pregleda: 75
  • HD Tune.jpg
    HD Tune.jpg
    104.4 KB · Pregleda: 61
  • Everest.jpg
    Everest.jpg
    226.7 KB · Pregleda: 64
Poslednja izmena:
nForce2 i SEAGATE Barracuda ST31500341AS 1.5TB

Ja prelomio i uzeo SEAGATE od 1.5 TB jos pre tri dana.Koliko vidim nemam problema sa tim kocenjem i zaglavljivanjem,jer mi taj disk sluzi samo za storage podataka i nije sistemski!A sto se tice verzije firmvera dosao je sa verzijom CC1H i malo me buni jel znam da Seagate uglavnom ima oznake firmware sa SDxx!

Uzeo sam isti HD(firmware CC1H).Imam jos 3HDa od po 500GB(dva WDa/AAKS i jedan Seagate isto od 500GB/32cache)i ta 3 HDa rade savrseno na EPoX 8RDA3+(to je nForce2 chipset),medjutim,ovaj novi SEAGATE Barracuda ST31500341AS 1.5TB,kada se podigne BIOS,prepozna oznaku HDa,pise da je to ST31500341AS,ali ne moze da prodje dalje,ne prepoznaje gabarit diska,tj., ne prikazuje njegovu vrednost u GB,ili TB,vec samo stoji kursor koji blinka i to je to.Pokusao sam i da predzamperisem HD,na SATA1,ali ista stvar.Da li neko zna..postoji li mogucnost da nForce2 chipset vidi ovog Seagate-a od 1.5TB?
Hvala.

nForce2 i SEAGATE Barracuda ST31500341AS 1.5TB

Hvala ti puno.
Kasno sam se setio da citam tredove po netu,a najvise na ozloglasenom Seagate forumu.Videcu sta ce sutra u prodavnici da izmisle kao razlog,verovatno,kako svima radi,samo meni ne:wall:

Preko USB porta radi,formatirao ga u WIndows-u,ali preko SATA zakuca u DOSu(dok ga prepoznaje)i ne prolazi dalje.Probao sam sve kombinacije dzamperisanja,prebacivanja na ostale SATA konektore i ista stvar.Dakle,USB prolazi,SATA ne prolazi.Da li je nekome ovaj HD proradio na SATA kontroleru,jer imam poslednji BIOS i ne znam sta da radim..

Nazad
Vrh Dno