Šta je novo?

Sta uzeti IBM ili Maxtor

Golden

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
660
oba su 7200 rpm 40gb.
koji je brzi, veci transfer, tisi, manje bucniji (vrlo bitno), manje se greje ??

Pa vrlo je bitno koja je serija, "Zlatko" :D

Posto je IBM imao ocajne 7200rpm serije (GXP75), ove novije su malo bolje GXP60 & GXP120.

Ako gledas ove nove IBM-ove serije i poredis sa Maxtorovom D740X, ispada da su oba dobar izbor. Cuo sam i jedan i drugi - oba su mnogo tiha, IBM se malo vise greje (tradicionalno) od Maxtora. E sad, koji je glasniji, nisam merio u decimalu decibela - ionako od kulera ne cujem razliku.

A za "koji je brzi" je najbolje da pogledas neki test (evo i mi smo imali jedan skoro) pa da vidis krive i transfere u pojedinim primenama - pristup, transfer sekvencijalni, transfer random, itd, pa oceni sam koja tebi primena vise lezi.

Izgleda je bolje ostati kod proverenih tj. Maxtora. Malo sam svrljao po net-u i uglavnom je glas bio za Maxtora.
No interesovali bi me vasi subjektivni utisci i njima. Dakle ko ima tisi kuler da moze da cuje disk da li ima onaj nepodnosljivi pisak motora ili rotacije tj. ko zna cega :)

Ne eksperimentisi - uzmi maxtor!

Ja bih trebao ovih dana da kupim dva hard diska (RAID predpostavljate). Okomio sam se na IBM 120GXP ali najveci problem oko njih je cena. Dva maxtora mogu da dobijem po ceni od oko 200 i kusur eura (a mozda i celih 200) dok sto se IBM-a tice moram da platim 20% poreza i onda cena ide ........
IBM je brzi i vise se greje, buka moze da se smanji programcicem (isto kao i kod Maxtora) ali i bez toga je tih.
VErovatno cu kupiti dva Maxtora......

Razmisli o Seagate Barracuda iV... Izuzetno je tih, ne greje se mnogo, izgleda dosta kvalitetnije i skuplje od Maxtora.

ipin je napisao(la):
Ja bih trebao ovih dana da kupim dva hard diska (RAID predpostavljate). Okomio sam se na IBM 120GXP ali najveci problem oko njih je cena. Dva maxtora mogu da dobijem po ceni od oko 200 i kusur eura (a mozda i celih 200) dok sto se IBM-a tice moram da platim 20% poreza i onda cena ide ........
IBM je brzi i vise se greje, buka moze da se smanji programcicem (isto kao i kod Maxtora) ali i bez toga je tih.
VErovatno cu kupiti dva Maxtora......
Nisi ni svestan,koliko ces pogresiti.I,kakva crna buka?O cemu pricamo?Nema sanse da postoji toliko tih cooler za danasnje procesore,da bi cuo IBM kako radi.Ako ti je GXP120 previse skup,potrazi GXP60 ,koji nije nista losiji,a opet jede Maxtora za dorucak.
Ako citas testove,poslusaj silverglider-a ,i pazljivo pogledaj sve parametre,pa sam donesi zakljucak.Ako procitas samo zavrsni komentar,i uporedis ga sa rezultatima ,ispasce da su nagrade EC i BB dobili sasvim prosecni diskovi,a na to se niko ovde nije osvrnuo.:(

Golden je napisao(la):
... Dakle ko ima tisi kuler da moze da cuje disk da li ima onaj nepodnosljivi pisak motora ili rotacije tj. ko zna cega :)
Juce sam uzeo D740x od 40Gb (na kraju oznake je J2 - znaci, ball bearing varijanta) i mogu ti reci da je meni disk skoro nepodnosljivo bucan sto se tice zvuka rotacije - imam Titan D5TB i kompjuter mi vrlo tiho radi tako da me ubija ovaj pisak tj. visoka frekvencija (doduse, moram da napomenem da imam dosta osetljiv sluh). Videcu da ga zamenim za onaj sa fluidnim lezajem, taj treba da je tisi i u idle tj. sto se tice zvuka rotacije (tako bar kazu na Maxtorovom sajtu). Ako i ovo ne pomogne - ne gine mi opet neki disk na 5400rpm ctp; - nije mi toliko bitna brzina koliko buka.

Jel ima neko neki predlog za tih disk na 7200rpm - da je tih sto se tice rotacije ploca (buka pri citanju tj. "grgoljenje" nije bitno)? Mozda Seagate Baracuda?

Maxtor diskovi su stvarno odlicni, i jos nadji firmu koja daje 3 godine garancije, i qlerica...

Ashley je napisao(la):
Trebao si da uzmes IBM diskove. Prakticno su besumni... O brzini da i ne govorimo - ne mogu da se porede ni sa jednim drugim diskovima, narocito u RAID varijanti.

ipin ovde.
Kao sto vidis Calimero je kupio Maxtora.
Ja se jos dvoumim. Moram jos par dana da imam moj disk u masini dok ga ne prodam i uzmem dva diska (a sad koja to jos razmisljam). Znam da je IBM brzi ali cena takodje igra ulogu u svemu tome.
Ako negde nadjem povoljnije GXP120 2kom, ili bar bez famoznog poreza onda cu kupiti njih.
Zato ako neko ima povoljne cene dotcnih moze da me kontaktira na [email protected] ili na 064 11 77 604 (Igor).
Zainteresovan sam nije da nisam...

Kupio sam ipax Maxtora, ali tek posto sam probao IBM-a oba su 40gb 7200 postavicu testove u HDTachu.
Ono zbog cega sam uzeo MAxtor je pre svega sto se stvarno necuje (a picajzla sam sto se tice sluha) IBM ima taj pisak koji je ponekad nepodnosljiv.
Maxtor na ovom testu je imao iskljucen `acoustic level` dok IBM ga je imao ukljucen. A onaj Maxtor 30gb7200 je moj bivsi.

Maxtor 40 gb. 7200

Maxtor 40 gb. 7200

Moj stari

Maxtor 30gb. 7200

zaboravih reci da je ploca bila Abit KT7E (proc. Dur.1000), sto se vidi po malo losijem `burst` transferu.

JA sam odustao od IBM-a zbog cene.
Kupih dva Maxtora od 60GB na 7200obrtaja
i povezao ih u RAID (Stripe 0 mod).

I jedino sto mislim da me koci po pitanju brzine (a ima je nije da je nema) je HPT kontroler na ABit KR7A....

JOBAH je napisao(la):
Razmisli o Seagate Barracuda iV... Izuzetno je tih, ne greje se mnogo, izgleda dosta kvalitetnije i skuplje od Maxtora.
I po vecini testova radi sporije...

Vrh Dno