Šta je novo?

Sta treba znati prilikom kupovine polovnog SSDa?

jorgovan

Čuven
Učlanjen(a)
13.03.2002
Poena
825
Sta treba znati i kako proveriti podatke koji su bitni pri kupovini polovnog SSDa?

A koji su to bitni podaci pri kupovini? Ili radi ili ne radi, ili ima garanciju ili nema i kraj.

Onda nisi lepo postavio pitanje, trebao si napisati da je u pitanju polovan ssd, jer na novom nema upisivanja.

Onda nisi lepo postavio pitanje, trebao si napisati da je u pitanju polovan ssd, jer na novom nema upisivanja.
?

Sta treba znati i kako proveriti podatke koji su bitni pri kupovini polovnog SSDa?

U sustini ono sto te zanima... da li ima garanciju i kakvu i eventualno da li je koriscen sa ne-onboard ICH/AMD_SB kontrolerima (posto neke varijante se izgleda ne vole).
Broj upisa mozes proveriti da nije slucajno bio u serveru ili namerno archen, ali pre ce kontroler/firmware crknuti (ili se SSD slomiti) nego sto ces dostici radni vek NAND-a cak i ozbiljnijim koriscenjem. Trebalo je recimo, po testu sa XS-a, preko 3 meseca da se 24/7 arche SSD-ovi da bi NAND crkao (to su archeni na nacin na koji ni serveri ne rade :)).
Dakle:
- fizicka provera ocigledno :) (i da radi)
- garancija da li ti odgovara
- da kolicina upisa ne pokazuje namerno archen SSD (recimo da ti neko od ovih sa XS-a ne prodaje SSD :D)

?

U sustini ono sto te zanima... da li ima garanciju i kakvu i eventualno da li je koriscen sa ne-onboard ICH/AMD_SB kontrolerima (posto neke varijante se izgleda ne vole).
Broj upisa mozes proveriti da nije slucajno bio u serveru ili namerno archen, ali pre ce kontroler/firmware crknuti (ili se SSD slomiti) nego sto ces dostici radni vek NAND-a cak i ozbiljnijim koriscenjem. Trebalo je recimo, po testu sa XS-a, preko 3 meseca da se 24/7 arche SSD-ovi da bi NAND crkao (to su archeni na nacin na koji ni serveri ne rade :)).
Dakle:
- fizicka provera ocigledno :) (i da radi)
- garancija da li ti odgovara
- da kolicina upisa ne pokazuje namerno archen SSD (recimo da ti neko od ovih sa XS-a ne prodaje SSD :D)

Garanciju nema, to je definitivno. Fizički izgleda ok, a i osoba koja ga je koristila je maksimalno pažljiva i korišćen je kao sistemski disk.
Kako da proverim količinu upisa?

Moze neko da pojasni zasto je receno 'da nije koriscen u serveru' jer ja nameravam da koristim windows home server na ssd-u,a ne bih bas da mi brzo ode u vecna lovista

Ne home server nego u pravom serveru - zato sto se u serverima poprilicno koriste, i povezuju na raznim kontrolerima.
Ne mora da znaci da takve nikako ne treba uzeti u obzir, ali je zgodno ici na alternativu.

nije mi i dalje najjasnije,da li je u pitanju samo eventualna nekompatibilnost izmedju x ssd-a i y raid kontrolera ili neka specificnost vezana za nacin na koji rade serveri a odnosi se na kolicinu zapisa i samim tim vremenski skracivanje veka ssd-a

Primer: imao sam 4 X25-E, enterprise SSD-a... vrlo malo korisceni po pitanju upisa (s' obzirom na tipicnu primenu barem), ali 3 su crkla (sve zamenjeno, bez pitanja, jer su bili u garantnom roku - cak je jedan Intel direktno zamenio i platio sve troskove). Po svemu sudeci, izgleda da ne vole kontroler na koji su zakaceni bili :( (Areca)
Iz takvih razloga, ja bih radije SSD koji je izdrndan namerno ali na obicnom ICH kontroleru (gde se realno i jedino testiraju MLC diskovi namenjeni desktop userima), nego SSD koji je i samo prikacen na neki LSI/Areca kontroler (iskreno ne znam da li danas i postoji jos neki veci igrac na polju RAID kontrolera... sve ih je skoro otkupio LSI :p).

hvala sad je mnogo jasnije,prvi put cujem za tako nesto,mada sam naletao po specifikacijama na neke koji su ssd kompatibilni a nije mi bilo jasno zasto to isticu.vec neko vreme se interesujem za raid kontroler za WHS ali posle ovog verovatno cu ostati na raid 0 onboard + bekap

Nemas potrebe za RAID kontrolerom za SSD, sem ako nemas potrebu da vezes nekoliko njih.

Zasto bi kupovao polovan ssd disk?
tesko da ce ti biloko dopustiti da vidis koliko je taj ssd presao.

Dobio sam na poklon... Nedelju dana nakon sto sam kupio nov.

hvala sad je mnogo jasnije,prvi put cujem za tako nesto,mada sam naletao po specifikacijama na neke koji su ssd kompatibilni a nije mi bilo jasno zasto to isticu.vec neko vreme se interesujem za raid kontroler za WHS ali posle ovog verovatno cu ostati na raid 0 onboard + bekap

malo je off-topic, znam, a i verovatno si vecc zavrshio posao oko tog tvog WHS-a, ali mislim da je mozzda zanimljiva ideja da se isproba ( i tehnoloshki i finansijski ,))

radi se o "hibridnoj" upotrebi HDD-a i SSD-a u Intelovoj Smart Response (Disk Caching) tehnologiji:
https://www.pcworld.com/article/248828/how_to_setup_intel_smart_response_ssd_caching_technology.html
naravno, potrebna je i Intelova platforma koja to podrzzava, kao i Win OS ( za sad 8) ), ali deluje dosta interesantno u obe varijante tj. postavke ( sa HDD uredjaj(-ima) sa OS strane i SSD-om za caching ili upravo obrnuto)

pozdrav

Nazad
Vrh Dno