Šta je novo?

Sta sve mobilni provajder zna o meni?

Doll Parts

Slavan
Učlanjen(a)
17.02.2006
Poena
320
Juce sam svratio do poslovnice jednog mobilnog provajdera da bih registrovao jedan prepaid broj koji imam u kuci i tu me je zateklo pitanje sluzbenice: "Navedite mi neke brojeve koje ste pozivali kao dokaz da je broj koji registrujete zaista vas". To me je navelo na razmisljanje - ako jedna obicna sluzbenica (nou ofens) ima na tacni moju istoriju poziva, a sta ima jos? Ima li i moje SMS poruke na izvol'te, ima li linkove koje sam posecivao, aplikacije koje koristim? Sta sve mobilni provajderi sakupljaju o nama, koliko dugo se to cuva i da li su te informacije dostupne svakom ko da neku kintu recimo osobi zaposlenoj u poslovnici?

Bio si do Yettel-a, radnica te pitala za šta se koristi broj ako je za internet ili ima uvid u tvoj listing, dok ironija života, plastika sa ICCID joj naravno ništa ne znači i kada se poklope podaci, ulazite u proces registracije ili zamene sim kartice.

Paranoja, nije pitala nista nenormalno. Fora: evo kinta i sl za neciji listing, odgovara se pred zakonom. Pricam o uredjenim drzavama. Dokazano je da se u Srbiji brojevi telefona/imena daju vladajucim strankama bez mnogo muke.
Stranke me jos najmanje brinu. Posto je poznato da mnoge kompanije ili njihovi uposlenici prodaju privatne podatke zainteresovanim stranama, to znaci da od ISP jednog dana mogu dobiti informacije o mojim politickim stavovima, zdravstvenim i drugim intimnim pitanjima. Eto kolega iznad rece da se cuva sve i zauvek koliko sam shvatio,

Juce sam svratio do poslovnice jednog mobilnog provajdera da bih registrovao jedan prepaid broj koji imam u kuci i tu me je zateklo pitanje sluzbenice: "Navedite mi neke brojeve koje ste pozivali kao dokaz da je broj koji registrujete zaista vas". To me je navelo na razmisljanje - ako jedna obicna sluzbenica (nou ofens) ima na tacni moju istoriju poziva, a sta ima jos? Ima li i moje SMS poruke na izvol'te, ima li linkove koje sam posecivao, aplikacije koje koristim? Sta sve mobilni provajderi sakupljaju o nama, koliko dugo se to cuva i da li su te informacije dostupne svakom ko da neku kintu recimo osobi zaposlenoj u poslovnici?
Ovo meni lici na proceduru za korisnike koji sa sobom nisu poneli ni SIM karticu ni onaj plastican deo sa serijskim brojem i PUK kodom. Da li si to poneo sa sobom?
U slucaju da nisi onda se primenjuje procedura za korisnike koji nemaju nista od navedenog, pa da bi ti vratili broj (ujedno ga i registrovali), potrebno je da navedes najcesce pozivane brojeve u zadnjem periodu da bi se oni uverili da je taj broj zaista tvoj.

Stranke me jos najmanje brinu. Posto je poznato da mnoge kompanije ili njihovi uposlenici prodaju privatne podatke zainteresovanim stranama, to znaci da od ISP jednog dana mogu dobiti informacije o mojim politickim stavovima, zdravstvenim i drugim intimnim pitanjima. Eto kolega iznad rece da se cuva sve i zauvek koliko sam shvatio,
Ne ide to tako :)
ISP nista ne moze da izda nista bez sudskog naloga, u protivnom ako se dokaze zloupotreba ISP se gasi. Niko se nece od njih zezati sa tim jer je prodaja podataka sitna lova u odnosu na ulaganje i promet sopstvenih usluga.
Sav tvoj listing i sms poruke se cuvaju trajno, kao i logovanje baznih stanica tj na koje se kacio tvoj broj kada je bio aktivan.
Radnica moze da vidi listing samo kada se pokrece procedura registracije pripeid broja ili na zahtev stranke/vlasnika broja uz potpis ili dokaz o vlasnistvu.
Takodje sve sto radi radnica se loguje u sistemu te i da pokusa nesto, nece dugo biti radnica + krivicna prijava.
Tako da je sve ok, prosao si kroz standardnu proceduru.

Mozda bih imao jednako opusten stav da zivimo u zemlji u kojoj se zakon striktno postuje. :) Ali kada mnogo ozbiljnije stvari oko nas prolaze bez posledica ili su posledice beznacajne, ko ce brinuti o "sitnicama" kao sto je zastita privatnosti. Nikad necu zaboraviti kada je osoba koja radi u hr odseku jedne kompanije na nekoj proslavi u pripitom stanju rekla: "Mi imamo nacina da saznamo sve o kandidatima (za posao), imamo mi svoje tajne metode".
Ne shvatite me pogresno, nisam se istripovao zbog procedure, a imao sam i karticu i plastiku, nego me proganja misao da poruke koje sam slao pre vise godina, web adrese koje sam posecivao stoje pohranjene tamo negde na nekom serveru.

Mozda bih imao jednako opusten stav da zivimo u zemlji u kojoj se zakon striktno postuje. :) Ali kada mnogo ozbiljnije stvari oko nas prolaze bez posledica ili su posledice beznacajne, ko ce brinuti o "sitnicama" kao sto je zastita privatnosti. Nikad necu zaboraviti kada je osoba koja radi u hr odseku jedne kompanije na nekoj proslavi u pripitom stanju rekla: "Mi imamo nacina da saznamo sve o kandidatima (za posao), imamo mi svoje tajne metode".
Ne shvatite me pogresno, nisam se istripovao zbog procedure, a imao sam i karticu i plastiku, nego me proganja misao da poruke koje sam slao pre vise godina, web adrese koje sam posecivao stoje pohranjene tamo negde na nekom serveru.
To ti je za ceo digitalni footprint, ne samo za ISP. Bukvalno je najamnji problem lista poziva i SMS sadrzaj (sms ionako niko ne koristi u normalne svrhe).

Onda prekonfiguriši rutere na openwrt firmver, prebaci se na Kali Linux, koristi Tor, flešuj Android custom rom bez gapps i šta sve ne pa tek onda se sekiraj oko zloupotrebe privatnosti.

Posle 6 godina kada sam se vratio u mts, bio sam šokidan da imaju moju email adresu koji ne koristim 20 godina, adresu na kojoj sam živeo od rođenja do 2008., adresu od 2008. do 2020.
Ubacili su sada i treću adresu.

Meni je pak radnica rekla 2015. da moji podaci iz starog sistema nisu preneti i da moram sve ispočetka (prvi put rađena registracija 2009. uz maloletnički pasoš za pripejd broj sa bonusom od 5000 dinara kredita za internet i CD Van Goga 😂) i onda opet registracija za Pinkove zvezdice paket (besplatan YT, ali kad već imadoh besplatne glasove, otišli svi na Mariju Serdar).

MTS poslovni model je da se jednom unet korisnik nikada ne briše, čak i kada godinama nema nikakvu uslugu kod njih. To je čisto kršenje zakona, ali može im se.
Pozdrav
P.S. Što se tiče zaštite podataka, o tome se vodi računa - što je zaposleni na nižem nivou, to više. Radnik u poslovnici koji zloupotrebi pristup podacima korisnika lako može da snosi posledice, uključujući i otkaz, ali on i ne može da pristupi svemu što postoji. Napr, kod listinga poziva vidi samo 3 ili 4 poslednje cifre pozvanog broja, itd...
Lično znam jednog iskusnog, starijeg inženjera na višoj poziciji koji je dobio otkaz u Telenoru jer je neovlašćeno dao spisak poziva trećoj osobi.

Poslednja izmena:
Mene jedini ne bi cudilo da cuvaju u notepadu ili nekom ekselu sve nase sifre i to ne enkriptovane na izvolite hakerima. A za privatnost mi je najkritičnije da kartice ne čuvam nigde. To koga sam zvao i nije neka tajna. Ali da me oderu to bi vec bio problem...
A inače koga brine bezbednost ne koristi sms i obične pozive. To za presretanje sms poruka 2FA kodova je opste poznato i da se moze videti lokacija uredjaja ako imas broj telefona. Zato i koristimo Google authentifikator i slično.

Ako ste kod bilo kog provajdera koristili bilo postpaid ili prepaid ili tv,ma sta gpd budite sigurni da te podatke oni cuvaju.Ja sam na primer uzimao u A1 posalju kurirskom sluzbom ranije kucni internet,a kao kontakt broj ZA KURIRA ne njima,ostavim 062/XXXXXXXXXX broj,koristilili su da me zovu i na njega.Cekacu jos jednom ako zovnu da nude,idu u registar Ne zovi me bese se zove...ostali nisu to sto imaju cuvaju i cute :)

Mobilni operater može da vidi gde se nalaziš, koji model telefona koristiš, na koju si baznu stanicu nakačen, listing poziva, poruka, potrošnju interneta. Kada si u roamingu to je malo drugačuje za ovo što sam naveo jer roaming partner mora izveštaj da pošalje. Sav saobraćaj se tunelira iz roaminga.

Svakakve detalje beleže. Kada si zvao i šta si reklamirao/za šta se interesovao....
Da ne pričamo šta je sve moguće pokupiti iz etra i zašto niko ne odgovara za takve bezbedonosne propuste.
Jednostavno sve što daješ njima, ostaje kod njih zabeleženo, a i više od toga.
Moraš da se pomiriš sa tim, kako te to ne bi opterećivalo...

ne sekiraj se nista, sluzbenicu kod provajdera apsolutno ne zanima kome si slao d...kpic :ROFLMAO:
salu na stranu, sve ostaje ali nisu bas jednostavne procedure da neko tamo vidi sta ti posecujes i cita tvoje sms i chat poruke, nemas razloga za brigu ako ne radis nista kaznjivo

Upiši se u registar Ne zovi i nećeš imati tih problema.
Ja recimo to uradio odavno i npr. Sportvision i Djaksport to ignorišu čak i posle male prepiske njih i poreske uprave u bcc-u. Tako da mislim da je registar Ne Zovi glupost jer da se zakon poštujete niko nas nebi zvao bez dozvole to je čini mi se to već uređeno zakonom.

Ja recimo to uradio odavno i npr. Sportvision i Djaksport to ignorišu čak i posle male prepiske njih i poreske uprave u bcc-u.
Neću da ih branim, ali ako si ti njima dao saglasnost na bilo koji način da se reklamiraju kod tebe, onda povuci saglasnost, što znači da si na to pristao i samim učlanjenjem u loyalty programe (Sport bonus i Đak&Spot). Na primer, za planetu sam povukao saglasnost tako što sam na eplaneti izmenio podatke na nasumične, broj stavio 0689999999 blokirao Viber poslovni kanal i poslao sms odjavu.

Kod MTS-a već više od 10 godina pokušavam da promenim adresu stanovanja. Kada sam prvi put postao njihov korisnik dao sam ličnu kartu i oni su upisali tu adresu. Kasnije sam se selio 3 puta i svaki put sam išao kod njih da promenim adresu, što su oni i radili. Onda sledeći mesec stigne račun na mail i opet stara adresa. Ni samo ne znam koliko puta su mi rekli "E sad je stvarno promenjeno", a ono po starom. Tako da ne bih baš verovao u te njihove podatke o meni.

Nazad
Vrh Dno