Šta je novo?

Sta se koristi za dizajn i projektovanje automobila?

CoR

Čuven
Učlanjen(a)
01.07.2003
Poena
620
Prvenstveno mislim na staticko/dinamicke proracune naprezanja osovina, sasije, delovanje sila prilikom ubrzanja ili kocenja, simulacija voznje po losim putevima, test izdrzljivosti, simulacije voznje po losim putevima itd. Pa na osnovu toga ojacas neke delove, popravis dizajn...

Postoji li tako neki software? Ako ima, kako se zove...

npr. Pro Enginer (sa Pro Mechanica)

a sta si tacno imao na umu kad si postovao pitanje?

Uglavnom CATIA V5. Negde se koristi i V4 verzija. CATIA ima preko 80 modula koje pokrivaju neke od oblasti koje navodis. Pored CATIA koriste se dodatni programi koji predostavljaju njenu nadogradnju npr. MSC SIM DESIGNER, MSC SIM SUSPENSION...
Najcesce se ispitivanja vrse na gotovim elementima i sklopovima pa se onda unapredjuje dizajn.

Poslednja izmena:
Prvo, hvala svima na odgovorima.

a sta si tacno imao na umu kad si postovao pitanje?
Da budem iskren, redovno gledam Discovery, Explorer, NG i gledam kako ljudi prave automobile za manje od mesec dana. Ok, oni jesu pro i to rade ceo zivot. Ali naprave taj auto!
Pa sam trarazeci lajsne za prozore nabasao na stainless steel kutije u Jeep komercu. 6m oko 3k din. Cela "sasija" bi kostala oko 500e. I najvaznije je da nikada ne bi morao da je stitim, farbam, smirglam, gitujem. Emotivno, ekolosko, finansijski momenat je tu ;)
Pa sam se bacio na razmisljanje da li se isplati napraviti auto... Koja specificna znanja su potrebna, sta se koristi od softwera, da li to moze da uradi jedan covek, da li to mogu da uradim ja...

Za sada samo zelim da se upoznam sa datim programima i problematikom izvodljivosti pravljenja automobila.

projektovanje uz pomoc softvera zavboravi. to je preveliki zalogaj za jednu osobu. pored pravljenja geometrijskog modela, traba da definises fizicki model, pa modele opterecenja...ne postoji softver u kome ces da "nacrtas" auto i da ga ubacis da bi ga provozao po "losim putevima". potrebno je puuuuno predznanja da bi se bacio u probleme kompjuterskh simulacija. prvo, nikad ne mozes napravis 100% realne uslove opterecenja. moras da pravis raznorazne generalizacije, uopstavanje, simplifikaciju modela da bi ista mogao da radis na kompu. A da bi to uradio na pravi nacin potrebno ti je dosta iskustva. A i kad napravis kompjuterski model, traba da ga isprobas u realnom svetu pa da uporedjivanjem rezultata utvrdis da li tvoj model vredi nesto pa da posle toga zvrsis korekcije na kompjuterskoj simulaciji....sve u svemu, to nije tako prosto.

Ono sto gledas na Discovery-ju, nema veze sa ovim. Oni se definitivno ne bave nikakvim kompjuterskim modelovanjem, simulacijama i slicnim stvarima. Sve sto vidis je zanatlijski posao...kupe gotovu sasiju, kupe gotovo vesanje, ako mogu da nadju kupice i svu limariju (ili ce da repariraju neku staru), ubace motor (off the shelf) i sastave auto. Projektovanje nove sasije od nule i njena optimizacije nije nimalo naivan posao cak i za "velike" igrace u auto industriji. puno puta ces cuti da se jedan auto pravi na platformi nekog drugog sto ce reci razviju jedan auto pa menjanjem kozmetike i nivoa opreme prave raznorazne linije modela. Ako imas nameru da pravis sasiju od nule, probaj da trazis po internetu neke gotove crteze.

E do mojega... A ja se ponadao da postoji gotov software koji bi sve to simulirao.

Znaci jedino sto mogu da uradim je da nacrtam 3D auto i da mi comp izracuna ukupnu duzinu kutija koje sam koristio :(
WoW... To mogu i sam merenjem drvenog modela.
Nista, hvala na odgovorima.

malo off topipc...

kakvu si djuntu mislio da pravis?

Napravio bih neki malo duzi karavan. Dovoljno dugacak da moze lepo da se spava u njemu. Sto laksi i udobniji, neki extra mali motor da trosi sto manje. Nesto kao vozilo za dugo i jeftino krstarenje putevima. Doputujes do mesta, tu se parkiras, spavas, zivis, odmaras se, pa kad ti dosadi opet putujes. Kao kamp kuca, samo manje i jeftinije. Dizajnirano za udobno letovanje za 2 osobe.
Nasao sam u Vojvode Stepe prodavnicu koja ima jako lep polikarbonat kit. Ispadne 1m^2 oko 40e. I mnogo mi se dopadaju one nerdjajuce kutije iz Jeep-a. Da nisam njih video ne bi ni razmisljao o pravljenju kola.
Naravno jako je vazno da se sto vise smanje troskovi daljeg ulaganja u vozilo. Znaci za "sasiju" unapred koristiti materijale kojima nije potrebna nikakva farba, gitovanje, zastita protiv korozije.

Osovine, tockove i ostalo povaditi iz nekih razlupano\bacenih kola ili kupiti na buvljaku za delove.
Naravno da za sve to treba mnogo iskustva (naloviti prijatelja autolimara za pomoc ;) ), ogromnu garazu vec imam, skoro sav alat je tu... Mislim sve to zvuci ok, ali sam svestan da je to ostvarivo oko 70% sa mojim trenutnim znanjem.
Zato se ne upustam ni u kakve kupovine.

Znaci jedino sto mogu da uradim je da nacrtam 3D auto i da mi comp izracuna ukupnu duzinu kutija koje sam koristio

Moze i da ti da ukupnu tezinu sasije, centar ravnoteze, projektovanu cvrstocu, mozes i da mu simuliras neko opterecenje po osovinama ili delovima pa da vidis koliko bi mogao da izdrzi, i jos mnogo stvari..

Moze i da ti da ukupnu tezinu sasije, centar ravnoteze, projektovanu cvrstocu, mozes i da mu simuliras neko opterecenje po osovinama ili delovima pa da vidis koliko bi mogao da izdrzi, i jos mnogo stvari..

Eeee... Pa to je dosta! Narocito ona simulacija opterecenja! To bi bilo naglo kocenje ili ubrzanje. Ako sam dobro shvatio tu je i simulacija sudara. Sta vise, to je odlicno!
Dva pitanja:
Da li si mislio na Catia ili na Pro Eng za te proracune?
Da li mogu u ACadu da to nacrtam pa da importujem u gornje pomenute programe? Mislim, sestra mi 2. god nekog dizajnerskog smera pa mogu nju da upregnem za pomoc pri crtanju :eyebrows:

evo malo literature za citanje....cisto da vidis malo sta je pred tobom ;)

Prilozi

• KitCarChassisOptimisation.pdf
    862.1 KB · Pregleda: 556
Fala lave, fala. Dl pdf i citam ga

Nazad
Vrh Dno