Šta je novo?

Sta se desava sa mojim Transcend eksternim HDD-om?

Mr.Bungle

Slavan
Učlanjen(a)
05.11.2004
Poena
319
Problem je malo cudan znaci imam 2.5" ext. hdd Transcend koji se kaci na 2 USB-a. Kada ga povezem na moj racunar uoste ga ne vidi, a kada odem kod ortaka i povezem na njegov komp sve sljaka bez problema. Kod mene na kompu probano vise USB uredjaja na tim ulazima gde sam povezivao hdd i sve radi. Da li je neko imao slican problem i ako jeste kako ga je resio?

Jel hard ne radi na svim USB portovima ili samo na onim sa prednje strane kucista?

Zbog vece potrosnje struje u odnosu na ostale USB uredjaje (usb stick, skener, stampac) eksterni 2,5" diskovi cesto zahtevaju koriscenje dva USB porta, ali takodje kod vecine kucista se javlja problem da imaju manji napon na prednjim USB portovima zbog povecanog otpora u kablovima koji spajaju prednji panel sa plocom, narocito je izrazeno kod velikih kucista i dugackih internih usb instalacija.

Poslednja izmena:
Da li ti se to javilo odmah, pri prvom ukljucenju ili je posle nekog vremena koriscenja?

Jel hard ne radi na svim USB portovima ili samo na onim sa prednje strane kucista?

Zbog vece potrosnje struje u odnosu na ostale USB uredjaje (usb stick, skener, stampac) eksterni 2,5" diskovi cesto zahtevaju koriscenje dva USB porta, ali takodje kod vecine kucista se javlja problem da imaju manji napon na prednjim USB portovima zbog povecanog otpora u kablovima koji spajaju prednji panel sa plocom, narocito je izrazeno kod velikih kucista i dugackih internih usb instalacija.

Ja sam uz moj HDD dobio USB kabl sa dva zavrsetka, dakle trebao bi oba da ih ubacim?

Kacio sam ga na prednjim USB ulazima uvek i sve je radilo do prekjuce i juce sam zabo u te iste gde je radilo ranije i uopste ga ne inicijalizuje. Nakon toga sam otisao kod ortaka i tamo sve OK. Probao sam i na USB ulazima koji su direktno na ploci ni tamo ne radi.

Kacio sam ga na prednjim USB ulazima uvek i sve je radilo do prekjuce i juce sam zabo u te iste gde je radilo ranije i uopste ga ne inicijalizuje. Nakon toga sam otisao kod ortaka i tamo sve OK. Probao sam i na USB ulazima koji su direktno na ploci ni tamo ne radi.

Problem sa plocom, tj. naponom na USB portovima. Da ne bi ulazio u zamenu ploce posto vidim da je vrlo specifican model, dokupi PCI karticu sa USB kontrolerom.

Ma nije problem do kacenja uvek sam ga kacio na 2 USB-a e sad sto se tice ovog za plocu mozda je zveknula. Videcu da nabavim negde USB kontroler.

Na nekim plocama radi i samo sa jednim prikljucenim USB konektorom, a negde moras oba, nema pravila.

Dakle ako mi radi sa jednim (a radi), onda nema potrebe da prikacim drugi? Znas li mozda zasto mi se vrti HDD i kad ugasim komp? (napravio sam posebnu temu za to)

Ako komp ima USB 2.0 onda se ubacuje samo jedan prikljucak jer preko USB 2.0 externi hard moze i da se napaja i da prenosi podatke a ako komp (redje) ili lap top (cesce) ima USB 1.1 onda mora da se ubace oba prikljucka jer USB 1.1 nema mogucnost napajanja i prenosenja podataka istovremeno, pa se sa jednog napaja a preko drugog vrsi transfer podataka.

Koji je to tacno hdd (mislim na kapacitet)?
Da li je u pitanju ploca koja ti je u potpisu?

Model je Transcend StoreJet 2.5 120GB SATA, a ploca je iz potpisa.

Dakle ako mi radi sa jednim (a radi), onda nema potrebe da prikacim drugi? Znas li mozda zasto mi se vrti HDD i kad ugasim komp? (napravio sam posebnu temu za to)

Ako radi sa jednim nema potrebe da ukljucujes drugi.
Sto se tice problema zasto hard radi i kada je racunar ugasen tu nemam odgovor, ocigledno je da ploca i u standby-u daje napon na USB portovima, ali gledajuci uputstvo za tvoju plocu nisam nasao zbog cega je to tako i kako to iskljuciti.

edit:
Znam da na nakim Ausovim plocama postoje dzamperi koji resavaju ovaj problem, tj. postoji mogucnost izbora da li se USB portovi napajaju sa +5V ili sa +5Vsb(standby), pa u slucaju da se USB napaja sa +5Vsb svi nakaceni uredjaji ostaju pod naponom i posle gasenja.

Poslednja izmena:
Sad sam probao i sa jednim kablom i nista.

To za ugasen komp je OK.
Meni mnoge stvari svetle kada mi je ugasen komp ukljucujuci i usb hdd i usb hub.

Ali ne verujem da bas prija HDD-u da se non stop vrti 24/7?

To svakako, ja moj ups gasim svaki put kada ugasim komp. Ali mislim da ovi novi HDD-ovi ne mare bas mnogo za 24/7, ima mnogo masina koje rade tim tempom i ljudi se ne zale.

To svakako, ja moj ups gasim svaki put kada ugasim komp. Ali mislim da ovi novi HDD-ovi ne mare bas mnogo za 24/7, ima mnogo masina koje rade tim tempom i ljudi se ne zale.

Ovo je 2.5" hard u plasticnom gumiranom kucistu (hladjenje=0) + ti mali hardovi za lap-topove ionako nisu namenjeni 24/7 upotrebi

Svakako da mu skracuje vek i obavezno ga iskljucuj.

Aj kad smo vec naceli temu da samo jos jednu stvar priupitam, ne vidi mi taj HDD u safely remove opciji, inace na Visti mi se vise ne pojavljuje "safely remove", ali sam nasao kako se to rucno pali, ali u svakom slucaju HDD mi se ne pojavljuje na listi, pa moram da ga vadim ovako na zivo... u cemu je fazon?

Sve je to ok, razumem. Imam i ja takav jedan. Zato to i jeste ext i kaci se preko USB-a. Normalno je da ga raskacis kada zavrsis jer napajanje imaju neke ploce 24/7.

Ja na poslu recimo nemam UPS i skidam ga kada god gasim komp.

Sve je to ok, razumem. Imam i ja takav jedan. Zato to i jeste ext i kaci se preko USB-a. Normalno je da ga raskacis kada zavrsis jer napajanje imaju neke ploce 24/7.

Ja na poslu recimo nemam UPS i skidam ga kada god gasim komp.

sve ploce "imaju napajanje 24/7", ali samo neke na USB prosledjuju "24/7" +5VSB granu, dok druge pustaju +5V granu.

ako treba objasnjenje, mogu da napisem..

Poslednja izmena:
nem pojma za ostalo, ali sto se tice prepoznavanja hdd-a, probaj da odes u disk management i da promenis slovo koje oznacava poslednji uredjaj. desava se nekada (ne znam zasto) da se usb uredjaji bukvalno "sakriju" iza nekog postojeceg.

nem pojma za ostalo, ali sto se tice prepoznavanja hdd-a, probaj da odes u disk management i da promenis slovo koje oznacava poslednji uredjaj. desava se nekada (ne znam zasto) da se usb uredjaji bukvalno "sakriju" iza nekog postojeceg.

Da, da, usb diskovi cesto hoce da zauzmu mesto (drive letter) nekog mapiranog mreznog diska, medjutim mapirani diskovi u tom slucaju imaju prioritet pa se usb disk ne vidi, osim u Admin.tools/Comp.manage./Disk management-u. Pitanje je da li Mr.Bungle uopste ima mrezu i mapirane diskove?

Ako komp ima USB 2.0 onda se ubacuje samo jedan prikljucak jer preko USB 2.0 externi hard moze i da se napaja i da prenosi podatke a ako komp (redje) ili lap top (cesce) ima USB 1.1 onda mora da se ubace oba prikljucka jer USB 1.1 nema mogucnost napajanja i prenosenja podataka istovremeno, pa se sa jednog napaja a preko drugog vrsi transfer podataka.

Ovo nije tačno jer sam svoj prenosni disk kačio na preko 100 računara i radio je samo sa jednim usb konektorom. Na usb 1.1 portovima imaš samo manju brzinu prenosa što je i logično, veći problem su prednji portovi.

Ovo nije tačno jer sam svoj prenosni disk kačio na preko 100 računara i radio je samo sa jednim usb konektorom. Na usb 1.1 portovima imaš samo manju brzinu prenosa što je i logično, veći problem su prednji portovi.

Da, mislim da je tako.
Dupli USB je namenjen za diskove veceg kapaciteta mada ja ni jednom nisam do sada bio primoran da ubacim i drugi USB.

Da, mislim da je tako.
Dupli USB je namenjen za diskove veceg kapaciteta mada ja ni jednom nisam do sada bio primoran da ubacim i drugi USB.

ni ovo nije tacno. to nema veze sa kapacitetom hdd-a!!!

ima veze samo sa tim koliko struje "vuce" hdd.

shta vishe, trend je da noviji 2,5" diskovi veceg kapaciteta imaju efikasniji power management u odnosu na starije, te da trose manje struje.

Nazad
Vrh Dno