Šta je novo?

Sta sam ubio ili nisam ?

macak-BL

Slavan
Učlanjen(a)
01.09.2004
Poena
319
Ploca A7n8x-e Deluxe + Barton 2600+, sve to ide sa ATI 1600pro i 2x512mb ddr-a na 400 mhz. To je moj stari komp koji sam poklonio mladjem burazu, radio je kao sat do skoro, tacnije donio sam ga kuci da ga formatiram jer je popusio masu virusa i sl. sve prodje bez problema. I onda dodje Marfi... ne znam sta mi bi da odem u bios i dignem malo fsb... i posle reseta se ne pali komp. Praznio sam bios, vadio bateriju,... bla bla bla i nista bez memorije komp ne pisti a morao bi, sad sam izvadio i proc. i ne pisti, mrtav konj izlgeda. Cudno je kad sve vratim i upalim opticki uredjaji blinkaju kao ludi. E sad da li sam bio plocu ili procesor, ima li neko ideju sta da cinim, osim da trazim drugu plocu pa da probam...

Mislim da je ploca.
Ako je mozda ziva, preporuka: povadi kartice, sve memorije, otkaci optike i hard. ClearCMOS jumper na ON, otkaci napajanje, i ostavi pola sata. Mozda cak i da izvadis procesor i da ga vratis.
Nekim cudom je mozda i CPU riknuo (slucajka)? Ali za tu proveru ti treba neki s462 proc.

Poslednja izmena:
Mozda

To se deshava na toj plochi, bash pri tom sluchaju kad se dize fsb... Optike ti blinkaju verovatno jer traze da ubacish disk sa biosom nasnimljenim da bi se izvrshio recovery biosa. To ti je krajnje reshenje ukoliko se ne vrati sve kada otkachish napajanje i ostavish ga neko vreme.

Asus-ove ploche imaju crash free bios2 utility, tj ako ti se sjebe bios jednostavno skinesh sa neta neku odgovarajucu verziju biosa nasnimish na disketu ili cd, ubacish i startujesh mashinu i onda ce ti se pojaviti na ekranu updating.... i to je to..

Poslednja izmena:
ASUS CrashFree BIOS2 sam kopao i mislim da to ova ploca ne podrzava! Probao sam sa cd-om narezao sam bios i flash utility ali nece :) moram naci to upustvo nema druge...

Ta ploča posle lošeg overclocka vraća sve na default posle jednog gašenja i paljenja.

Mani se gluposti sa diskovima i narezivanjem biosa, nađi jedan procesor pa probaj, ili probaj tvoj procesor na drugoj ploči i naćićeš tačno u čemu je problem. Sve ostalo je nagađanje.

Probao sam procesor na drugom kompu i radi, stavio sam drugi proceson athlon 2200+ i isto se ponasa!!!

macak-BL je napisao(la):
Ploca A7n8x-e Deluxe + Barton 2600+, sve to ide sa ATI 1600pro i 2x512mb ddr-a na 400 mhz. To je moj stari komp koji sam poklonio mladjem burazu, radio je kao sat do skoro, tacnije donio sam ga kuci da ga formatiram jer je popusio masu virusa i sl. sve prodje bez problema. I onda dodje Marfi... ne znam sta mi bi da odem u bios i dignem malo fsb... i posle reseta se ne pali komp. Praznio sam bios, vadio bateriju,... bla bla bla i nista bez memorije komp ne pisti a morao bi, sad sam izvadio i proc. i ne pisti, mrtav konj izlgeda. Cudno je kad sve vratim i upalim opticki uredjaji blinkaju kao ludi. E sad da li sam bio plocu ili procesor, ima li neko ideju sta da cinim, osim da trazim drugu plocu pa da probam...
BIOS je, ja sam imao sličan problem.
Mašina je radila od kako je sastavljena OC-ovana, tako skoro 12meseci i jednog dana nije htela da se upali.
Moraćeš da odeš kod nekog da EEPROM-om napuni BIOS.
Samo iz tog razloga sam prodao ASUS K8N i ne da se nisam pokajao, nego sam za manje pare kupio mnogo bolju ploču!
ASUS polako pada na "MSI"-jeve grane, sve je više nekih njihovi hirova (limiti u OC-u, CD Player iz BIOS-a...) a sve gore ploče prave. Naravno, ovo ne važi sa High-End modele, koji se još uvek nekako "drže" u vrhu ponude, i reprezentuju ASUS onako kako je to nekada zasluživao.

Poslednja izmena:
Ma nek vidi sa Chika Perom..da mu opravi tu plochicu..i ja mislim da je bios...Mada ako i nije bios..Chika Pera je najbolji i za sve ostalo..Jedino ako nisi u BIH..tj Banjaluci...Valjda si ovde negde u BG..?

Probaj sam da odfleshujesh bios...

ivica je napisao(la):
Ma nek vidi sa Chika Perom..da mu opravi tu plochicu..i ja mislim da je bios...Mada ako i nije bios..Chika Pera je najbolji i za sve ostalo..Jedino ako nisi u BIH..tj Banjaluci...Valjda si ovde negde u BG..?

Probaj sam da odfleshujesh bios...

U Banjaluci sam,... Peru ne znam, a nije problem odfleshati bios. Komp je mrtav :p ne prihvata clear cmos, izvadio sam plocu skinuo sve sa nje i clear na on. Pusticu par sati pa nakaciti cpu, ram i grafu pa vidjeti da li se javlja, ako nista onda prvi radni dan pa u servis da se bios reprogramira. Ja drugog rjesenja ne vidim, nista asus fazoni recovery i slicno jer se komp je javlja nece ni da pisti kad ga startam bez rama ili proc. i sl. samo blinkaju opticki uredjaji...

Posle svake promene i izlaska iz biosa ploca upisuje nesto u bios. Flesuje ga, verovali ili ne. Starije i mnoge novije ploce nemaju taj bag, nego upisuju u nvram. Inkriminisani asus ima potrebu da flesne bios. Ako se u tom trenutku uradi power-off, bios postaje neupotrebljiv, a sam chip se na programatoru prijavljuje kao read-only. Potreban ti je novi cip sa ispravno upisanim sadrzajem.
I ubuduce- pamet u glavu. Posle sejvovanja izmena u biosu sacekaj da se probudi pa onda gasi racunar. A sad ces malo da platis.

Probaj drugu graficku ;-)

Probaj da forsiras magistralu na 100MHz(200MHz) preko CPU_FSB jumper-a. Na nekim plocama je ovo pomoglo. Pogledaj u uputstsvu za plocu. Nalazi se levo od NB-a.

Poslednja izmena:
Cika Pera je napisao(la):
Posle svake promene i izlaska iz biosa ploca upisuje nesto u bios. Flesuje ga, verovali ili ne. Starije i mnoge novije ploce nemaju taj bag, nego upisuju u nvram. Inkriminisani asus ima potrebu da flesne bios. Ako se u tom trenutku uradi power-off, bios postaje neupotrebljiv, a sam chip se na programatoru prijavljuje kao read-only. Potreban ti je novi cip sa ispravno upisanim sadrzajem.
I ubuduce- pamet u glavu. Posle sejvovanja izmena u biosu sacekaj da se probudi pa onda gasi racunar. A sad ces malo da platis.

Vrlo moguce, sta vise imao sam slican problem sa Asus P4P800 plocom, medjutim sama je proradila posle izvesnog vremena.Jednastavno sam posle par sati od pojave problema ponovo probao da upalim masinu i gle cuda udjoh u bios...

Zanimljivo je to sto rece cika Pera - jednom sam naisao na objasnjenje slicno onome sto je pera opisao. Odnosno, da je pod odredjenim uslovima mogao da se javi problem ukoliko se (nakon menjanja parametara u biosu) iskoristi Save&Exit, pa se savetovalo da se prvo odradi Save, a tek onda Save&Exit.

Kako sam do skoro imao a7n8x-e dlx. skoro da sam siguran da se to odnosilo bas na tu plocu.

Btw, drzao sam je blago oc-ovanu, jednom sam je ugasio i vise nije htela da se upali, inace nista nije primetno izgorelo Garancija mi je ispunjena (dobio sam drugu deluxe plocu jer nisu imali isti model), zahvaljujuci firmi mojih prijatelja koji su od velikodobavljaca dobili 3godisnju garanciju (valjda deluxe varijante imaju toliko). Inace, o ovoj ploci smo prilicno pisali ( par nas koji smo je koristili neko vreme) i zakljucak je otprilike bio da ploca ima uglavnom sjajne performanse, ali i neke osobine koje umeju da smetaju. Dal` je to do pojedinacnih primeraka, ili do samog modela...- al` ova je vrisnula slicno kako je meni.

Poslednja izmena:
Rijesio sam problem, odnio sam plocu u servis i lik sa nekim ultra programatorom probao da sredi moj cip i nije islo i onda je uzeo isti takav sa iste ploce koja je izdahnula i napunio kako valja. Sve spojili i radi sve kako treba. Hvala cika peri na odgovoru, upravo je bilo kako je i rekao, drugi cip i sve ok! Pozdrav

@macak-BL
imam slican problem pa bi me interesovalo koliko kosta i koliko traje

Nazad
Vrh Dno