Evo par stvari u vezi sa Dell-om 2007wfp. Prvo, ako ga uzmes kod nas, gotovo sigurno ces dobiti s-ips panel, posto su svi ovde (kao i u skoro celoj Evropi) iz Ceske i gotovo svi su ips. Taj problem sa lutrijom je izgleda preskocio Evropu. Ako ti se bas ne kocka, mozes da ga upalis pre kupovine, udjes u service menu da proveris koji je panel (mada mozes i odoka ako imas iskustva). Gotovo sigurno ces videti oznaku na vrhu RT803 koja predstavlja S-IPS LG.Philips LM201W01. U service menu ulazis tako sto pre paljenja drzis u isto vreme "MENU" i "+" i kad se monitor upali pritisnes "-".
Ok, to je pozitivniji deo price.
Ono sto ne valja je sto, bar za moj ukus, monitor KATASTROFALNO prikazuje tamne nijanse. U raznim review-ima se to vodi kao "slight loss of dark detail" i slicno, ali meni je bilo nedopustivo i bas mi je smetalo. Sve ovo ne pricam kao profesionalac ili bilo ko kome su boje od presudnog znacaja, vec kao neko ko monitor koristi za sve zivo. Nije do panela, vec do elektronike, a to se vidi kad postepeno smanjujes brightness i mozes da primetis naglo nestajanje tamnih nijansi koje se stapaju u "crne rupe", ali to deluje jako cudno jer nijanse nestaju nekako grubo i vestacki. Mora da se vidi.
Uvek je moguce da ja preterujem, posto sam bas zahtevan oko tih stvari, ali dobro je da imas na umu.
Boje necu da komentarisem, posto tu imamo razlicite potrebe.
A sto se VA monitora tice, imas daleko siri izbor. Ono sto meni smeta kod svih VA panela je takodje gubitak tamnih nijansi, ali kada se slika gleda pod pravim uglom (verujem da zvuci cudno). Kad pomeris pogled, tamne nijanse se polako otkrivaju. Glupo - ne vidis ih kao posledicu ugla gledanja, a ne zato sto panel ne moze da ih prikaze. Znaci, u koji god deo ekrana da pogledas pod pravim uglom u nekoj malo tamnijoj sceni, videces drastican gubitak detalja bas u tom delu. Ovo vazi za sve PVA panele koje sam ja video, dok je mozda malo slabije izrazeno na MVA.
Opet uzmi ovo sa rezervom, jer tebi mozda nece smetati, ali eto, rekoh cisto da kazem.
I ja trenutno gledam sta cu s monitorom, razmisljam i o NEC-u 20wgx2, ali me bas nervira glossy ekran.
Od monitora sa S-IPS panelima, koji su po meni najbolji, kod nas jos moze da se nadje HP LP2065 20" 4:3 (razmisljam o njemu) ili Apple Cinema Display. Ako negde imas priliku da nabavis NEC monitore, mozes da pogledas i 2070nx (od tih sa normalnom cenom) koji je takodje IPS, sa doduse malo starijim panelom, a ovi 2090uxi su bas preskupi. HP LP2065 ima isti panel kao ekstremno skupi NEC 2090Uxi.