Šta je novo?

Sta sada kupiti a da "valja"?

DamjanMX

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
25.11.2000
Poena
619
Treba mi neki dual monitor setup, pre svega za dizajn i video produkciju....samim tim TN matrice su van izbora...ili su? :) Posto vise ne znam ni sta da mislim....ali znam da ne bih potrosio vise od recimo 1300e. Do skora mi je Dell 2007wfp bio prvi izbor ali mi je ova dell-ova lutrija pomutila planove, onaj NEC 20WGX mi se ne svidja zato sto je glossy....cak mi je i 226BW onako zlocudno prosetao kroz listu izbora...ah taj TN?! Nesto zam kao zapeo za IPS monitorom kao najboljim kvalitetom, jel da? Help me :(

Danashnji tn paneli sasvim rade posao

Ako ne pripremash shtampu, onda posao moze da zavrshe 2x226bw bez ikakvih problema.

Ono sto me zanima kod 226BW je koliko moze da se nagne napred....tj, posto mi je deo stola za monitore izdignut jedno 30ak cm......hocu li moci da ga postavim tako da gledam pravo u njega? ...a kako da ne spomenem i Samsungovu lutriju sa panelima....

Poslednja izmena:
Nemam licnog iskustva sa doticnim monitorom, ali sam relativno skoro uzeo Samsung931BF, koji ima isto TN panel,a istovremeno je i samsung i mogu ti reci da za gledanje videa i slika losiji od moje stare CRT Belinee 17'', kako god ga podesio(po mom ukusu), iako je period navikavanja odavno prosao. Boje su prenaglasene, nekako neprirodne, Dynamic Contrast je zivo S...E, a i slika kod gledanja videa nije tecna kao kod CRT-a , iako ima odziv od 2ms. Moze to sve da se podesi, ali nikad ne mozes da kazes, e sad je to to. Ostrina je stvarno perfektna, tu nemam zamerke. Vertikalni ugao gledanja je ocajan(ako mislis da gledas filmove zavaljen, to zaboravi), mada je i to resivo povecavanjem gamma vrednosti, ali opet... to nije to. Ni prelazi izmedju boja nisu bas sjajni. Nije sve bas tako crno, ali da ne duzim vise. Samo sam ti preneo svoje amatersko iskustvo sa TN panelom, koje ce ti, nadam se , biti od pomoci.

Poslednja izmena:
225BW je bolji za te akrobacije nego 226 (proveri al mislim da su kod 226 neke funkcije pomeranja uskracene).
da samsung ti je kakav to padne, nema pravila i to je najgore u principu prve serije su jos i OK, ono posle krsevi.
kad malo provalis boje kako rade i TN mzoe fino da zavrsi poso
(uzmi neku referentnu sliku koju znas kako izgleda na crtu i namestaj dok ne podesis, al ne zaboravi da sednes u radni polozaj!!)

A sta mislite o samsungu 215tw?
ima dosta prikljuchaka dvi, d-sub i stereo audio priljuchke..ako se javlja probijanje to je po dijagonalma pre nego po uglovima gde je obichno..nije shampion u odzivu ali ima odlichan kontrast, prikaz nijansi i ugao gledanja..to ti je profi monitor i nije konfekcja kao vecina ostalih zato i jeste malo skuplji :)

Ja sam kupio juce 215TW u ERC-u i mogu reci da sam veoma zadovoljan. Kod mene nikakvog probijanja pozadinskog osvetljenja nema, ali to je verovatno zato sto ga ja drzim na minimalnom brightnesu jer ne volim "lepe" i neprirodne boje. Ima odlican dot pitch 0.27, sto je po mom misljenju idealno.

Pre njega sam kupio 206BW, koji ima istu rezoluciju samo za jedan inch manji panel i to naravno TN i mogu da kazem da sam bio zgrozen tim monitorom. Dot pitch od 0.258 na njemu je po meni previse sitan, dok je TN panel po meni samo za igrice.

Evo da podelim iskustva sa vama. Prvo sam bio uzeo 226bw, nazalost C panel, jer nije bilo drugih. Na prvi pogled ovako monitor je stvarno lep, ali tu je stalo moje odusevljanje. Boje su bile cak i OK dok nisam krenuo da ga malo testiram sa ozbiljnijim stvarima. Cim dodje do nekih kompleksnijih gradijenata i spektara boja, odmah se vide nedostaci TN-a. A da ne spominjem da nisam mogao da ga nagnem napred dovoljno da bih ga video lepo, sto je u kombinaciji sa katastrofalnim vertikalnim uglom stvarno iritirajuce. Fabricka setovanja boja su prenaglasena ali se to lako dovede u red. Naravno, odmah sam pogasio dinamicki kontrast i ostale gluposti. Osvetljenje je ravnomerno a probijanja skoro i da nema, samo malo uz donju ivicu ali se skoro ni ne primecuje. Igre izgledaju glatko i efektivno, a filmovi solidno uprkos prenaglasenim artifaktima iz kompresije. Jedna od ozbiljnih boljki 226ce, a to se izgleda javlja samo na C panelima, je pojava poznata kao "blocking" - kada se spektri nekih poja pomeraju po ekranu (npr pomerate paletu za izbor boja u paintbrush-u) dolazi do nekog cudnog efekta koji se ispoljava kao recimo gruba divx kompresija - javljaju se zamucene kockice po ekranu koje se pale i gase. Medjutim, TN je TN i nije mi odgovarao te sam ga zamenio za isto samsunga ali 215TW.

Manja dijagonala ali ista rezolucija pa sam manje vise na istom. Monitor ni priblizno lep kao 226BW ali daleko i od ruznog. Nazalost, kod nas nema crnih pa sam uzeo sivi, no dobro, to je jos i najmanje bitno. Kako sam ga upalio tako se razlika provalila. Sve je lepse, uniformnije bolje. Gradijente i spektre prikazuje fantasticno. Cak su i filmovi lepsi nego na 226 i sve je apsolutno fantasticno da nije tog prokletog input lag-a.

Kako sam ga upalio kao sekundarni monitor pored mog sony-ja g520 tako je sve dobilo malo drugaciju crtu. Naime, taj input lag je odmah vidjliv, cim predjete misem sa nekog dugog monitora na 215tw, pokreti misa koji su do malopre bili neverovatno glatki i se je nekako klizilo, odjednom sve postaje zakoceno, optereceno....sputavano, ne znam kako konkretno da vam objasnim. Recimo kao da koristite neki od wireless miseva prvih generacija pa sve kasni u nekim sitnim milisekundama, ali dovoljno velikim da nervira. 226bw nije imao uopste ovakvih problema.

Tako da jos uvek ne znam sta da radim, ovaj 215tw je apsolutno fantasican po pitanju kvaliteta slike, a i vec mi taj input lag manje smeta....dacu mu dan dva pa cu da vidim...izgleda da cu na kraju da batalim dual display i da kupim jednu 24ku....

Evo par stvari u vezi sa Dell-om 2007wfp. Prvo, ako ga uzmes kod nas, gotovo sigurno ces dobiti s-ips panel, posto su svi ovde (kao i u skoro celoj Evropi) iz Ceske i gotovo svi su ips. Taj problem sa lutrijom je izgleda preskocio Evropu. Ako ti se bas ne kocka, mozes da ga upalis pre kupovine, udjes u service menu da proveris koji je panel (mada mozes i odoka ako imas iskustva). Gotovo sigurno ces videti oznaku na vrhu RT803 koja predstavlja S-IPS LG.Philips LM201W01. U service menu ulazis tako sto pre paljenja drzis u isto vreme "MENU" i "+" i kad se monitor upali pritisnes "-".

Ok, to je pozitivniji deo price.

Ono sto ne valja je sto, bar za moj ukus, monitor KATASTROFALNO prikazuje tamne nijanse. U raznim review-ima se to vodi kao "slight loss of dark detail" i slicno, ali meni je bilo nedopustivo i bas mi je smetalo. Sve ovo ne pricam kao profesionalac ili bilo ko kome su boje od presudnog znacaja, vec kao neko ko monitor koristi za sve zivo. Nije do panela, vec do elektronike, a to se vidi kad postepeno smanjujes brightness i mozes da primetis naglo nestajanje tamnih nijansi koje se stapaju u "crne rupe", ali to deluje jako cudno jer nijanse nestaju nekako grubo i vestacki. Mora da se vidi.

Uvek je moguce da ja preterujem, posto sam bas zahtevan oko tih stvari, ali dobro je da imas na umu.

Boje necu da komentarisem, posto tu imamo razlicite potrebe.

A sto se VA monitora tice, imas daleko siri izbor. Ono sto meni smeta kod svih VA panela je takodje gubitak tamnih nijansi, ali kada se slika gleda pod pravim uglom (verujem da zvuci cudno). Kad pomeris pogled, tamne nijanse se polako otkrivaju. Glupo - ne vidis ih kao posledicu ugla gledanja, a ne zato sto panel ne moze da ih prikaze. Znaci, u koji god deo ekrana da pogledas pod pravim uglom u nekoj malo tamnijoj sceni, videces drastican gubitak detalja bas u tom delu. Ovo vazi za sve PVA panele koje sam ja video, dok je mozda malo slabije izrazeno na MVA.

Opet uzmi ovo sa rezervom, jer tebi mozda nece smetati, ali eto, rekoh cisto da kazem.

I ja trenutno gledam sta cu s monitorom, razmisljam i o NEC-u 20wgx2, ali me bas nervira glossy ekran.

Od monitora sa S-IPS panelima, koji su po meni najbolji, kod nas jos moze da se nadje HP LP2065 20" 4:3 (razmisljam o njemu) ili Apple Cinema Display. Ako negde imas priliku da nabavis NEC monitore, mozes da pogledas i 2070nx (od tih sa normalnom cenom) koji je takodje IPS, sa doduse malo starijim panelom, a ovi 2090uxi su bas preskupi. HP LP2065 ima isti panel kao ekstremno skupi NEC 2090Uxi.

Poslednja izmena:
izgleda da cu na kraju da batalim dual display i da kupim jednu 24ku....
nisi mozda razmisljao o dual display kombou ali 32'' lcd tv + neka dobra sta znam 20"-ica nec npr.
s'obzirom na budzet koji si naveo (1300e) imas oho-ho kombinacija (sem 24' koji je po meni skup) i ako ti rez. (1920) nije bitna ja licno bih isao na 32" lcd tv + neki dobar 20-21" mon.

@Ivan
To sto se tice tamnih nijansi i tog Della...znam za problem, ali kazu da su ga popravili u kasnijim revizijama (A03,A04), ali nazalost nisam jos uvek imao prilike da vidim ni jedan 2007wfp tako da samo nagadjam i prenosim tudje utiske. Voleo bih da nabavim jedan i da ga stavim pored ovog samsunga 215tw i da ih uporedim. Bas me zanima koji bi izasao kao pobednik.....verujem da bi bilo gusto...

Sto se tamnih nijansi tice i xVA panela, ja stvarno nemam nikakvih zamerki na ovaj samsung, slika je bas onakva kakva treba da bude, evo sad sam bas gledao Vacancy koji je dosta taman film i sve se sjajno vidi...da se razumemo, nije to CRT ali je stvarno dobro.

@ivke
Takve kombinacije mi nikako ne odgovaraju, pre svega sto nemam gde da stavim nista tako veliko, na stolu ima max mesta za recimo 2x24 koje ne mogu da udaljim vise od pola metra. A da mi stoji neki 32 lcdtv sa pixelom velicine graska na toj blizini stvarno nije produktivno. A i treba mi neka konfiguracija monitora koju mogu lepo da uklopim da radi kao jedan veliki ekran, sto bi bilo veoma tesko sa jednim ekranom od 32 i drugim od 20 inca, zar ne?

...tako da...jos uvek nisam nista odlucio, previse obaveza imam ovih dana pa nikako da sednem i presecem situaciju sa nekom pametnom i odmerenom odlukom. Evo gledam u mog sony-ja g520 i samsunga 215tw pored njega i pokusavam da dodjem do nekog dobrog resenja. Samsung je fantazija kada je u pitanju kvalitet prikaza...ni taj input lag nije toliki problem....cudo je kako se covek navikne...ali je i dalje problem koji, koliko god mali bio, ume na trenutke dobro da iznervira....

Pa onda to nije bio input lag, nego poznati lag kod vsync-a...

A sto se tice 215TW, koliko je prijatan za oci? Na toms hardware-u rekose da mu je white spot negde oko 300 cd ako se dobro secam, a to bi moglo da znaci da mora da bude uzasno svetao da bi imao normalne boje i kontrast...

Ja sam po tom pitanju najosetljiviji, pa moram da vodim racuna...

Poslednja izmena:
Ako ti pare nisu problem i ako imas dovoljno mesta na stolu pogledaj ovaj link http://www.widescreengamingforum.com/forum/viewtopic.php?t=8361.
Takodje obrati paznju na poslednje tri slike - na jednoj od njoj covek poredi tn panel (samsung 225bw) sa ips (hp lp3065).
Ako si zainteresovan imas ovaj monitor u firmi phoenix (Ako je ovo reklama molim administratora da obrise zadnju recenicu).
P.S Mislim da bolje od ovog neces naci, (jedino da cekas monitore sa display portom) mnogo je jeftiniji od samsunga i della a bolji.Ponavljam samo ako ti pare nisu problem i imas dovoljno mesta na stolu.
P.S. Bilo sta da uzmes postavi na ovom forumu utiske.
Predlog Bymaxu mogli bi da ga testirate na benchu.
Za kraj pozdrav svima

@ivan
Input lag nije nestao, samo se smanjio, ali je dalje prisutan i nervira :)

A sto se samsunga tice, veoma je prijatan za oci, ne zamara uopste, ja ga drzim na 40% brightness-a i tu mi je idealan.

@gsrki17
Kupovina tog monitora za sobom povlaci napustanje dual display koncepcije koju sam imao na umu. Ubedjen sam da ce 2 manja monitora da mi zavrse dosta bolji posao nego jedan ogroman. A kada vec pricamo o tom HP-u, kolika mu je cena u toj firmi?

Nazad
Vrh Dno