Šta je novo?

Sta posle crknutog HDD-a?

Solesoslav

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
20.05.2008
Poena
555
Crko mi je HDD i sada trebam da kupim nesto novo. Obicno, ne bih razmisljao i uzeo bi WD VelociRaptor HDD o kojima sam toliko dobroga cuo, ali nisam siguran da se to isplati pored SSD diskova.

Posto mi treba minimalno 120GB prostora u obzir dolaze sledece stvari, a posto sve kostaju manje vise isto(sem Intel koji je iz nekog razloga kod nas precenjen) treba mi vasa pomoc da se odlucim

WD VelociRaptor 150GB (prethodna generacija)
Intel 320
Kingston V100
Patriot Pyro

ako znate neki drugi predlozite

Imao sam 2 komada nekog dno dna 250GB Maxtor hard disk-a(u svoje vreme je verovatno bio prosecan) koji su bili povezani u RAID-u, ali na srecu sam onog dana kada mi je napajanje ubilo pola racunara jedan HDD sasvim slucajno izvukao ne bi li prebacio neke podatke, tako da mi je samo jedan crko.

Iz ove price mozete zakljuciti da sam navikao na poprilicno nikakve performanse, tako da mi ciste performanse nisu bas na prvom mestu, ali ako su 2 diska jednaka po svemu drugome onda neka performanse odluce. Pored toga maticna nema SATA 3.0 podrsku.

Meni je najvaznije da mi disk traje. Znaci da ga kupim sad i da sem u extremnim situacijama mogu da racunam da disk nece da se pokvari ili znacajno degradira u performansama.
Ja relativno cesto radim formate(low level formate) zato sto relativno cesto uspeva da mi se desi da nekako polomim Windows a da ne znam sta sam uradio i tada uglavnom se desi da polomim i tabele hard diskova posto uglavnom nisam ni jednom uspeo da spasim podatke sa njih(kada se ubace u drugi racunar vide se kao ne formatirani), pa racunam da ako napravim toliku stetu da obicni format ne moze bas toliko da popravi stvari.

Ne znam da li je ovo kobno po SSD diskove i ako jeste sta bi trebalo da radim umesto toga?

Koja je u sustini razlika izmedju svih ovih SSD-ova po pitanju pouzdanosti, ali i performansama?

Koliko su brzi od VelociRaptora(ili Raid0 konfiguracije istog)?

Na kraju imam jedno malo glupo pitanje, da li bi bilo moguce i ako da, isplativo sto po pitanju performansi, sto po pitanju cene, da se uzme neki SAS 10k ili cak 15k RPM disk?

Poslednja izmena:
Izvinite zbog duplog posta, ali video sam ovo.
U pitanju je Samsung 470 na Newegg-u po neverovatnoj ceni, zna li neko da li ovo moze da se kupi iz Srbije i koliko je sigurno tako nesto? Funkcionise li garancija?
Kakav je Samsung 470 po pouzdanosti u odnosu na konkurenciju(posto vidim da po performansama uglavnom sije i skupljeg Intela)?

Imaces nekad sata3 plocu pa zato Patriot Pyro predlazem da od ta tri uzmes, V100 star, 320 skup i naravno nista manje od 120GB...

Ovu plocu necu sigurno da menjam dok ne budem uzeo nov rachunar jer je (po meni) najbolja LGA775 matichna, a akda budem uzimao nov rachunar uzecu i novi disk za skladistenje medija.
Zasto su ovako skupi SSD-ovi od 250GB? Jedini koji sam kod nas video je neki Kingston koji kosta 330e(umesto dolara, koliko im je obicno cena)!!!
Sta vi mislite, da li ce u buducnosti cene 250GB diskova pasti na neki normalan nivo?

sto se vise budu koristili i masovno proizvodili
vise ce i cena da im ide dole ... znachi za nekoliko
godina sumljam da ce i biti ``mehanichkih`` diskova
u normalnoj ponudi ... razlika ce biti mala a mozda ce
biti i skuplji mehanichki diskovi zbog naglog pada cena
ovih ssd ... :) .. mozda izvale neku novu tehnologiju pa
ssd postane josh manje mali maleckani ;) ... i jeftiniji

Nazad
Vrh Dno