Šta je novo?

sta mislite o sajtu

• Začetnik teme Začetnik teme veske
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

veske

Slavan
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
320
napravio sam jedan web sajt za jednu skolu www.osvzivkovic.edu.yu .Nije jos sve gotova, pa ako ima neki puknuti link ne zamerite.Interesuje me vase misljenje , kako vam se svidja.Pozdrav

flesevi

Ma jok bre, ne ide to tako.Ako ubacim flash ucitava se sporije, a cilj je da izgleda iole lepo a ne da ga punim flesem.Pozdrav i hvala na komentaru.A kako ti se cini dizajn

veske je napisao(la):
napravio sam jedan web sajt za jednu skolu www.osvzivkovic.edu.yu .Nije jos sve gotova, pa ako ima neki puknuti link ne zamerite.Interesuje me vase misljenje , kako vam se svidja.Pozdrav
1. Gomila pravopisnih grešaka: umesto škola piše "skola"
2. http://www.osvzivkovic.edu.yu/zaposleni.htm se u mozili totalno bezveze prikazuje
3. Na linku iz poz. 2 fontovi su kuke i kvake, kao da je pisano u Yu helvetici :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: (menjanje encoding-a ne pomaže!)
3. Još jedared, bar na naslovnoj strani ispravite "skola" u škola i slično.
4. Samo napred, nije samo da kritikujem, mora se od nečega početi, pa da ima na čemu da se radi.
:wave: :wave:

ne razumem

ok za pravopis, ali i ja koristim mozilu i sve mi je ok.malo detaljnije.A dizajn jeli valja.i gde se vide kuke

e da

kada uzmem arial za osnovni font, i odabere serbian latin imam sva slova sem Ć i Č u cemu je problem poydrav

znaci stvar zezaju tabele pokusacu to da sredim.Inace ako nekome treba ovakva ili slican sajt neka "zovne" na PM vrlo povoljno>pozdrav

ma zezanje, materijal sam dobio na disketi i samo sam pusttio copy/past ali sredicemo to.hvala vam na odgovorima.Pozdrav

Jadno, bedno i žalosno.
Ne mogu da verujem da je škola (čiji sam bio učenik) ovako nisko pala i dozvolila sebi ovakvu blamažu. Ne samo što nema d od dizajna, već nema ni p od pravopisa.
Sram te isti bio 😀

Poslednja izmena:
1. Ispravi fontove i enkoding. Vrlo je moguce da ci c/p iz Worda gde je pisano yu fontom (yuscii) umesto nekim standardnim fontom sa yu rasporedom (recimo unicode). U programu u kojem radis (dw, fp...) ispravi pravopisne greske i stavi na svim stranama isti enkoding. Predlazem unicode, mada moze i central european iso (8859-2).
2. Evo ti slika greske gde lose pokazuje meni. Ispravi tu tabelu, verovatno je greska u nekoj od celija (ili vise njih).
greska.jpg

3. Baner ti je bez razloga GIF. Dobio si mozda 2-3 kilobajta, ali je ruuuzno...
4. Iako jesam pobornik minimalistickog dizajna, dodaj bar jos nekoliko linija, bilo cega sto ce malo da ucini dizajn atraktivnijim.

Ajd uzdravlje i reci koliko si im uzeo para...

poklonio sam sajt, a ovo je radjeno u fireworksu.Pharos sta bre *****avas kako nema ni d od dizajna daj mi nesto sto valja da vidim.pozdrav.ok stavicu unicode.E da ovaj banner da li ti je na svim stranama tako.Pozdrav

mislim na taj prilozeni banner da je radjen u fireworksu.pozdrav

e da za pravopis ja nisam kriv(citaj prethodne postove), jer sam tekstove dobio na disku.Pozdrav.E da kostur je radjen u dw, fina podesavanja u html kodu iz dw, banneri u photoshopu i flashu.....Pharos aj jos neki komentar

Na svim stranama je greska.

Da li priča oko sajta ima veze sa akcijom "најшколски web"?

Grrrr-yu fontovi

Predlažem da se strelja bez predumišljaja svako ko koristi YU fontove (YU Times, Helvetica i ostala ******), pa nismo u dobu jure (DOS i WIN 3.11) :d :d
Može i vešanje, ako nema para za džebanu :-devil-:

Iskomentarisaću ti samo http://www.osvzivkovic.edu.yu/zaposleni.htm
Stranica je rađena u stilu s brda, s dola. Ne zna čovek odakle da počne da komentariše. Kao prvo, napravio bih jedan CSS kojim bi jasno definisao dimenzije stranice. Nešto slično kao što je urađeno na www.mobilnisvet.com
Stranica je skroz bela. Nema nikakve pozadine. Stavio bih bilo koju svetlu boju samo da ne ostane belo. Ako je već pozadina bela, onda pozadina slova na baneru isto tako ne sme biti mnogo svetla jer odaje utisak kao da je i ta pozadina bela. Svakako bih umesto ne-bele pozadine na stranice stavio i neki vodeni žig. Imaš mnogo primera s takvim pozadinama.
Evo kako stranica izgleda kod mene:

Horizontalni meni se stopio s pozadinom, što ne bi smelo. Ako se već nisi potrudio da napraviš neki JS menu ili flash menu, onda si trebao uraditi CSS class samo za navigaciju.
Primer:

Nije ništa fancy, niti je mnogo napadno.
Najobičnija stranica, prosta da prostija ne može biti.
Jasno je "uokvirena" stranica, boja pozadine i boja pozadine stranice su svetle bole ali nikako nisu bele boje. Jasno je istaknuta navigacija, što kod tebe nije slučaj.
Obrati pažnju na prvu sliku. Vertikalni meni je katastrofalno urađen. Posebnu pažnju bih skrenuo na link O nama koji promeni boju samo u slučaju da se klikne na gornju polovinu linka. Zatim vidimo neke bele praznine, itd. Vertikalni meni je opet katastrofalno urađen iz mnogo elemenata. Kao da ne znaš kako se koriste tabele. Vertikalni meni je zalepljen uz ono Zaposleni i uz tabelu, a moralo bi biti odvojeno jedno od drugog. Ono zaposleni nikako ne sme biti zalepljeno uz levu ivicu već bi trebalo biti u sredini. Isto je i za Stručnu službu koja je zalepljena uz donju ivicu gornje tabele. Polja koja nemaju neku vr. ne trebaju ni da postoje. Konkretno mislim na Knjigovođu, ona tri prazna polja ispod Geografije i još mnogo toga.
Sve ti je nekako slepljeno jedno uz drugo. Pogledaj formu koju sam radio. Prosto da prostije ne može biti, a ništa nije slepljeno. Čak je i navigacioni meni odvojen par piksela od granica stranice.
Nije bitno da li si ti to dobio da disketi, CD-u, Flash-u... Ako si uzeo da radiš prezentaciju, morao si da upišeš slova kao što su šđžčć umesto onih hijeroglifa. Koliko sam puta dobio tekst sa slovima bez kukica, pa nisam ostavljao kuca tamo gde treba da piše kuća. Jednom kad se potpišeš na stranici, niko te više neće pitati da li si takav tekst dobio ili si ga sam napisao.
Sve u svemu, jako loše, bedno, žalosno, ne znam ni koju pravu reč da upotrebim. Idem malo da listam Vujakliju😀
Pitao si zašto sam rekao da nema ni d od dizajna. A gde se tu vidi dizajn, neka fina slika koju si radio i sl?
Žao mi je škola, čiji sam bio učenik, baš tebi dala ovako krupan zadatak.
Dobro je što želiš da radiš, ali imaš ti još mnogooo da učiš.
Od mene toliko

ok, ako ti tako kazes.A sta kazes na predlog da i ti ponudis malo svoje nadre vestine(VECE I OD GEJTSOVIH) pa i ti nesto uradis.Pozdrav.A za dizaj jedino od tebe sam cuo kritike, ja znam da se on baguje sve je to ok, ali da je dizajn los, al dobro.Pozdrav

Glupo je pricati o dizajnu kada sajt tehnicki ne funkcionise kako treba (tabele, encoding/fontovi itd). A ako vec treba komentarisati dizajn... koji dizajn?

Da, sve je izbagovano i tehnicki uzasno uradjeno. Dizajn je mozda i suvise minimalisticki ali ajde moze da prodje kada bi sve bilo lepo i pedantno uradjeno. Ovo je toliko aljkavo da je strasno. Jos jedan predlog nemoj svuda gurati italic fontove bez potrebe To prihvati kao neko pravilo. Dakle italic samo u tekstu i to samo da izdvojis neku rec na taj nacin i to samo kad mora. Dakle nikad ne koristi italic u naslovima i slicno, kontakt strana ni to nikako italic. Potrudi se da sve bude mnogo, mnogo pedantnije, i kreni od pocetka jer se ovo ne moze ispraviti. Ali poslusaj me, nemoj da ovo pokusavas da budzis i ispravljas nego uradi ponovo po istom dizajnu, samo pedantantno i bez italica i vec ce biti 10 puta bolje, i da ne koristi Yuscii fontove, nego sav tekst konvertuj u unicode jer ovako nema yu slova tj. vidis ih samo ti i niko vise. Pokusaj da deinstaliras font franklin yu sa svog racunara pa ces videti da nema yu slova nego zagrade umesto njih. 🙂

I da, kao sto rece Pharos, imas ti jos dosta da ucis. Ali polako, niko se nije naucen rodio. Samo napred, pa kada uradis ponovo, javi da pogledamo.

ok, hvala vam puno na komentarima cim uhvatim vreme sve ce biti sredjeno.Pozdrav

veske je napisao(la):
znaci stvar zezaju tabele pokusacu to da sredim.Inace ako nekome treba ovakva ili slican sajt neka "zovne" na PM vrlo povoljno>pozdrav
Koliko plaćaš da bi neko stavio ovakav sajt? :-devil-:

Ono što je meni prvo upalo u oči je zamrljan baner sa nazivom škole na naslovnoj strani.

Posle sam pogledao stranu "zaposleni", em yuscii, em se neki dugmići nekako mrdaju a neki ne mrdaju, em su tabele razdrndane.

Generalno, trebalo bi prvo napraviti layout strane, a onda u to ubacivati elemente. To omogućava da se osnovne stvari detaljno izanaliziraju i da se isprave sve greške, a ubacivanje sadržaja je posle rutinska stvar.

Flash je upotrebljen nerezonski, isti efekt je mogao bolje da se izvede sa malo JavaScript-a. Gotovih skriptova za to ima svugde na netu.

Možda nisam pažljivo pratio ceo thread, u čemu je ovaj sajt napravljen?

Poslednja izmena:
ne vazno vise.Ok vidim gde su greske.Moderatori mozete slobodno obrisati temu.Pozdrav

Nije poenta obrisati temu. Ako hoces da napredujes susreces se sa jos mnoooogo gresaka.
Slazem se sa Silverom, prvo sredi funkcionalnost, pa radi redizajn. Ali budi spreman na to da se i u narednim fazama izrade pojave greske, i zbog toga ne bi trebalo zatvarati ovu temu ako hoces da sajt bude ok. Racunaj da ces nekome morati da pokazes svoje radove kao referencu, i zato teraj ovaj sajt ka boljem dokle god ne bude bar pristojno funkcionalan.
Pozdrav

Marvin je napisao(la):
Nije poenta obrisati temu. Ako hoces da napredujes susreces se sa jos mnoooogo gresaka.
BTW, ja sam neke od najboljih stvari naučio gledajući templejte, neke iz raznoraznih Wysiwyg programa. Obično u paketima ima 20 nikakvih i par nekih da ti pamet stane. Tu je i te kako korisno kad je templejt radio neko stvarno stručan da se pažljivo analizira kako je to urađeno.

Evo, sad se pojavio onaj Google (kako se već zove) koji generiše sajtove. Pokupio sam grafiku iz jednog od njihovih templejta (prosto, samo tri elementa) i onda, vežbe radi, u NoteTabu ručno kodirao CSS baziranu stranu koja isto izgleda (well, mislim da moja bolje funkcioniše od Google-tove). Ovde, očigledno, pričam o sasvim suprotnom postupku. Ne o analizi tuđeg koda nego o nastojanju da se sopstvenim kodom postigne isti efekat.

A oni linkovi koje je Silver poslao... Pogledajte http://dirkhesse.com/ Kako to dobro izgleda, kao da gledate neki kvalitetan magazin. Takav dizajn volim!

Poslednja izmena:
Zasto da ne iskoristiti i vec postojece templejte za ideje. Moze da iskoristi neke vec postojece dizajne za ideje, i onda ih doradi da mu odgovaraju.
Veske, ako hoces, mogu ti poslati nekoliko minimalistickih templejta, mada ih ima na netu koliko hoces...

u ljudi pa ja ne znam css, i to aj ako neko moze da me uputi na neku knjigu gde trebam to da nauci.Ja sam site radio sa tabelom zbog sirine neko rece da postoji neki nacin sa lejerima(slojevi) ali kako ih fiksirati.Pozdrav.hvala na pomoci momci

Nazad
Vrh Dno