Šta je novo?

Sta mi treba da ozvucim 60m2?

Igvan

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2002
Poena
620
Ustvari mom prijatelju koji otvara prostor od 60m2 za neke tribine, koktele, a moze i poneka zurka.

On pojma nema o ozvucenju a ja kao nesto znam:d, ali ipak da pitam eksperte...

Ja mislim njemu treba pojacalo 2x200W i 4 zvucnika od po 150W recimo...i to mislim samo na osnovu mog iskustva.
Ja imam kuci Technics pojacalo 2x50W i par Jamo studio 160 (long term power: 70 W - short term power: 120 W - ma sta to znacilo).
Soba mi je mala 15M2 i kada pojacam na 50% kuca se rusi...
Treba imati u vidu da ce tu biti i po 80ak ljudi u pojedinim prilikama pa bi se verovtano zvuk gusio i sl.

Dakle moze saveti uopsteno ali i konkretno sa modelima pojacala i zvucnika.

Poslednja izmena:
Ne znam koliko novca planiras da izdvojis, ali najjeftinije bi prosao sa Logitech-om Z-5500 (360e)...

jeste prošao bi :d
Shang Tsung - nije disrespect, ali probaj ti da napraviš žurku za 80 ljudi sa Z5500 pa se onda javi :)

skupljaj kintu, pa kad izbrojiš 1000+ evrića naći će se nešto ;)

napomena: zvučnici bi trebali da budu slabiji od pojačala :)

:wave:

Poslednja izmena:
Shang Tsung - nije disrespect, ali probaj ti da napraviš žurku za 80 ljudi sa Z5500 pa se onda javi :)

Pa doobro... pravio ja zurku za 16-oro sa z2300 i to u 16 m2 :)
Nije tih 80 m2 arena. I dalje je to omali (manje-vise) prostor. No, konstatacija da pc zvucnici mozda ne bi bili dovoljni za 80 m2 stoji. Nisam probao...

Prostorija je 60m2...
Ali kad vec predlozi z5500, mislim da bi 4 takva bila dobra za tu namenu!:D

Pa ja mislim da vec za nekih 800 eur moze da se skrpi...
A ovo drugo ne razumem, kako da budu slabiji od pojacala?

@Shang Tsung
Nikako PC zvucnici.

jednostavno, ako je pojačalo slabije od zvučnika može da se odvrne do kraja i dovede do klipinga, koji će možda i spaliti zvučnike. ako imaš jače pojačalo, malo se kontrolišeš, ne odvrćeš do kraja i imaš bolju kontrolu nad celom zvučnom slikom :)

P.S. ono o 1000+ e je bilo samo na prvu loptu, prošao bi verovatno i sa manje para, nisam ja to računao :d

Zavisi koliku buku zelis da postignes!
Od kucnih hi-fi komponenata za takve namene i peglanja zaboravi.
Najeftinije bi mogao da prodjes sa nekim prof pojacalom i 2 prof zvucne kutije (12"bass i driver gore , ili nesto vece)
No sad opet zavisi kakav je prostor i da li ima potrebe za vise zvucnika.

Najjeftinije, a ujedno i najpogodnije mozes da prodjes ako uradis sledece;

1. Polovno pojacalo (na hifi-forumu ima polovnih dobrih pojacala za 100 E boli glava:)) npr. 2x100 W ili 2x85 W na 8 Ohma.

2. Dva para trosistemskih zvucnika. Skoro svako Hi-Fi pojacalo ima po dva para izlaza za zvucnike, odnosno A i B grupu. Racunaj da ces za oba para izdvojiti ~200 E.

Budi siguran da ces ovako ozvuciti prostoriju od 60 M2 za 300E!

Jeste, ali je to u svakom slučaju 2x100w, što je definitivno malo za njegove potrebe (ne računam neke fostekse ili ostalo od 95+db).

Savet: nemoj samo dva zvučnika na taj prostor, da bi sve pokrio moraće da budu preglasni onima koji su blizu, a najviše mrzim neujednačen zvuk.

Pogledaj npr ove moje iz potpisa, meni dobro pokrivaju 30 kvadrata, a ti uzmi 4 komada, pa u svaki ćošak po jedan. Ovo će da ti bude sasvim dovoljno, eventualno još jedan dodatni sabvufer koji će da udara u stomak kad su žurke

Poslednja izmena:
Samo da iznesem primer iz sopstvenog iskustva. Sa polovnom, dvadeset godina starom Ei Nis linijom koja ima 2x100W zvucnike sam ozvucio prostor od 30 kvadrata. Linija radi sa 30% snage jer je sve preko toga neizdrzljivo za ljude unutra.

Znaci sa nekim polovnim pojacalom i dva para trosistemskih zvucnika od 100W taj prostor od 60 kvadrata ima odlicno da ozvucite. I to gledajte da ne bacate pare na neke fensi-smensi profi varijante, nego pogledajte neke polovne zvucnike kod ovih momaka po servisima za zvucnike. Jedino za plejer vredi potrositi malo vise i kupiti neku profi varijantu jer ako bude radio svaki dan po 12+ sati nece trajati bas dugo ako nije provereno zilav.

Zavisi koliku buku zelis da postignes!
Od kucnih hi-fi komponenata za takve namene i peglanja zaboravi.
Najeftinije bi mogao da prodjes sa nekim prof pojacalom i 2 prof zvucne kutije (12"bass i driver gore , ili nesto vece)
No sad opet zavisi kakav je prostor i da li ima potrebe za vise zvucnika.

Tako da,u tom kontekstu,(osim ako tvoj ortak otvara obdaniste i sl. onda mogu da dodju u obzir kucne hi-fi varijante)...najjeftinija je Behringer varijanta-Power mixer(ili jos bolje SLAVE +Mixer,za ovakve situacije taj mixer vrshi pos'o )+ 2 ili 4 pasivne 2-sistemske kutije,zavisno od prostorije,znaci nesto ODAVDE ili FBT varijanta ODAVDE

Evo ti konkretno, pa razmotri. ;)

Ovde uzmes jeftine zvucnike ja mislim da ti 2x15LF Kappa sa nekim dobrim hornama zavrsavaju posao bez problema sto se tice zvucnika, a izacice te 200e po kutiji nadjes neki snagas i miksetu do 400 eura i eto ti ozvucenja, Cuo sam kako ovi zvucnici rade sa nekim MAKCKIE snagasem i mogu reci da imaju odlican zvuk ako napravis dobre kutije. A ako ti je ovo slabo onda uzmes jos 2x12" isto eminence njih grunes gore negde na plafon u coskove i ove 2x15" napravis SUb-ove i ima da srusis taj prostor. Ja sam svojevremeno sa 2x15" EV toliki prostor ozvucavao bez problema za zurke.

Nije ozvučavanje velikih prostora ni malo naivan posao ako se koristi više od dva zvučnika. Može da se desi da počnu da rade u protivfazi (ne sami zvučnici, nego da se tako odbija zvuk) i da se dobije užas.

Nije ozvučavanje velikih prostora ni malo naivan posao ako se koristi više od dva zvučnika. Može da se desi da počnu da rade u protivfazi (ne sami zvučnici, nego da se tako odbija zvuk) i da se dobije užas.

Fazu uopste nije problem namestiti ili promeniti fazu zvucne kutije!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno