Šta je novo?

Sta li je crklo?

tarzan1321

Čuven
Učlanjen(a)
12.06.2004
Poena
619
Pre nekih petnaestak dana, komp. je poceo vrlo cudno da se cuje. Neki od ventilatora je verovatno poblesavio (dere se, zapinje, preskace), jer je komp relativno star (oko 4 god). Problem je sto ne mogu da ustanovim koji. Sve sam ih ocistio, ali je problem ostao. Sumnjam na napajanje posto je neko kung-fu i jos je polovno bilo kad sam ga kupio. Juce je problem "eskalirao". Nakon pritiska power-a, ventilatori su poceli da se vrte, i nakon 2 sekunde se komp. ugasio. Probam opet, isto. Probam opet i on se upali, ali brujanje ostaje. Da li je napajanje ili ploca, ili nesto trece. Napominjem da nemam od koga da uzmem napajanje da probam, da li je to.

Ako je vent. na napajanju lako ces ga prepoznati jer je mnogo jaci zvuk kulera koji hladi procesor.Niko ti ovde nemoze pomoci jer moras samo da ustanovis da li je kuler od napajanja ili procesora.....

Moze biti jako lako, da ako ima aktivno hladjenje na north ili south mostu, ma koliko ti se cinilo da je sve cisto i da nije problem do toga, moze da bude. Eto ja sam kupio novu Abit-ovu NF7-S, koja na severnom mostu ima mali ventilator, prekriven metalnom plocicom, koja je pricvrscena malim sarafima na ovaj ventilator. Buka koja je dopirala iz kucista posle par dana je bila nesnosna. Naime, taj mali ventilator izgleda da ima lufta, iako su ti mali sarafi zategnuti, provereno, nije cak ni problem u Abit logou, koji je 100% fiksan, tj. ne tandrce! Skinuo sam tu metalnu plocici sa Abit logoom sa ventilatora, i ostavio samo taj mali ventilator, naravno pricvrscen sa ta dva mala sarafa! Problem je nestao. Od tada imam ponovo vracenu metalnu plocicu, ali je zatezem samo jednim zavrtnjem, i od tada problem je nestao

tarzan1321 je napisao(la):
Nakon pritiska power-a, ventilatori su poceli da se vrte, i nakon 2 sekunde se komp. ugasio.

Lici da je cooler na procesoru otisao.
meni je na Volcanu bio otisao brojac obraja i imao sam ovaj simptom.

pozz.

Da i ja sam imao slican problem, zaboravio manijak za prikljucim cooler na plocu i posle par sekundi se ugasi, posle kad sam video sta sam uradio, prikljucim ga i radi kao da mu se nista nije desilo. Tako da je zakljucak, ako ploca skonta da se ne vrti cooler na cpu,(nije prikljucen, rikno brojac obrtaja...) ne da da se ukljuci, mada to je bila neka Abitova 775 guru... pojma nemam ploca, sad na starijim kako radi, ne znam, ali probaj da zamenis cooler na cpu, pa da vidis. A u svakom slucaju, probaj i novo napajanje, nece naskoditi.

ali prvo probaj cooler

pozz.

Promenio sam ventilator na napajanju i ventilator na kuleru procesora i problem je ostao. Vise ne bruji, ali i dalje se desava da se odmah nakon paljenja ugasi, i tako 2-3 puta, a zatim se normalno upali.

Pogledaj graficku mozda njen ventilator bruji, one cesto imaju problema sa fan=om.

a jesi li probao da zamenis 100% ispravno napajanje, napajanja znaju da prave cudne probleme. Probaj da izvadis sve kartice, ocistis sve slotove, kontakte na karticama i vratis samo VGA, ako i dalje pravi frku, probaj sa 100% ispravnom VGA, ako nije do nje veoma je verovatno cpu ili ploca, tako menjaj komponente dok ne ustanovis gde je problem. To sve naravno radis ako imas rezervne delove, ako ne, onda nosi u neki dobar servis, platices, ali svaki rad kosta, bar ce ti namestiti komp da radi.

Vrh Dno