Šta je novo?

Sta kupiti amd phenon ili core 2???

• Začetnik teme dr.struja
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
D

dr.struja

Guest
zelim da menjam konfiguraciju i imam dilemu oko intela i AMDa mada mnogi hvale AMD:wall:

Core 2, bez razmisljanja.... (Jel rece neko Igoritza :D)

Kombinacija Phenom X4 9500 i MB Gigabyte GA-MA790X-DS4 po ceni od 160€ + 100€ tj 260€ zajedno je jako dobra kupovina. Phenom još uvek ne možemo 'kvalitetno' da uposlimo jer nema takvih aplikacija trenutno, iako je on prvi pravi četvorojezgarni procesor nemamo gde da ga primenimo. Primetno je da ima lošije rezultate i od 'mlađeg brata' X2 6400 ali on zadatke odrađuje sa izuzetnom lakoćom. Ako se ipak opredeliš za ovog AMD-a ne zaboravi (već sam mnogo puta spomenuo) da jednostavno traži DDR2 1066, tek tada postiže prave rezultate i radi onako kako očekujemo.
Mada kad bi sebi sada uzimao comp, to bi sigurno bila varijanta sa C2D E4500 jer mislim da je to sa iole dobrom P35 pločom najisplativija kupovina danas.

ako cesh quad, uzmi AMD. i ovo sam napisao samo iz razloga shto su ljudi gore oshtro osudili bez razloga AMD, i pocheli da spominju neke preformanse, a ti care ako nisi 3d dizajner, ili radish obradu video materijala, necesh josh dugo vremena da osetish "razlike".

i pritom, svi ovi pljuvachi AMD-a se nisu setili da spomenu Spyder platformu (novi 790FX chipset) i koliko je bolja od svega shto intel chipseti mogu da ponude (odma odgovor na pitanje koje ce neko da postavi - pogledaj na netu!) a pirotm, CF u spyder platformi jede sve shto intel i Nvidia mogu da ponude u tom cenovnmom rangu. nije bitan u prichi samo procesor, vec chipset i grafika. 2x3850 = 270 evra, a preformanse u CF su jednake 8800GTX(350e). a to u spajderu radi pod konac

Performanse su u CF bas onakve koliko kosta 2x3850 tj. nesto slabije od single 8800Gts 512, (za isto para uvek je po meni bolje uzeti 1 kartu nego praviti /CF/Sli sa dve slabije) Preterujes za gtx (koju btw niko nece da kupi pored GTS-a 512) kao i za sve sto se tice Amd-a.

Poslednja izmena:
ne preterujem. hype o kvalitetu Intel-a je internet fenomen, i pritom nebitna chinjenica. sve je to lepo na Benchmark-u, i u testovima, a evo, ja na mom blago overklokovanom 5000+ Black sam zadovoljniji nego vecina drugara i kolega sa 4500. a ne znam ko to u home okruzenju izvlachi maksimum na procesorima, ili peak 3d na grafici (osim eventualno Stranglehold na svim najjachim rezolucijama) kada govorimo o skupim grafichkim kartama.

pritom, zashto svi pravite referencu na osnovu bench rezultata ? a to kako radi u praksi, niko ne spominje ? jedno je u podeshenim uslovima meriti snagu procesora, drugo je koristiti ga na desktopu sa svim ostalim running procesima, a ja sam ubedjen da je tu AMD bolji. govorim iz iskustva (sve na odnosu cena/kvalitet)

Pre nekoliko meseci sam sastavljao mladjem bratu komp i za nekih 120-130e sam uzeo amd X2 4000 plocu i 2 gb kingston. sve novo u radnji. graficku i hard sam svoje staro dao i kuciste sa napajanjem 15 e. Sistem mu radi sjajno, zivahan je, ne gusi se ni u programima, igrice sve mu rade, mada tu mu je usko grlo graficka, sad ce mali sebi da kupi 2600xt i na svom 17" tft ce moci lepo da se izigra. I sad za te pare intel jednostavno ne moze da ponudi nista, kada samo pristojnja ploca za intela kosta ~80 evra. I sta i ja cu sebi verovatno ovih dana ako skupim pare da predjem sa ovog mog d805 na neki amd 5000 i kupim 3870 i boli me Q a za par meseci lepo kada amd izbaci novu reviziju phenoma bez buga, za 150 evra samo ubodem quard core.

Poslednja izmena:
Kako mogu da se porede 2-core i 4-core procesori? :zgran:
Intelovci, smešni ste! :p
Svaki X2 je danas dovoljan za igre, a da ne govorimo o "X4". ;)
Ja nisma ni ljubitelj AMD-a ni Intela, ja sam samo normalan korisnik i realan sam.

Kako mogu da se porede 2-core i 4-core procesori? :zgran:
Intelovci, smešni ste! :p
Svaki X2 je danas dovoljan za igre, a da ne govorimo o "X4". ;)
Ja nisma ni ljubitelj AMD-a ni Intela, ja sam samo normalan korisnik i realan sam.

Slazem se kolega :).Mada ovo sto si napisao veliki broj bench usera "ne priznaje" jer vole da vrte sintetiku "like there's no tomorrow" :).

ne preterujem. hype o kvalitetu Intel-a je internet fenomen, i pritom nebitna chinjenica. sve je to lepo na Benchmark-u, i u testovima, a evo, ja na mom blago overklokovanom 5000+ Black sam zadovoljniji nego vecina drugara i kolega sa 4500. a ne znam ko to u home okruzenju izvlachi maksimum na procesorima, ili peak 3d na grafici (osim eventualno Stranglehold na svim najjachim rezolucijama) kada govorimo o skupim grafichkim kartama.

pritom, zashto svi pravite referencu na osnovu bench rezultata ? a to kako radi u praksi, niko ne spominje ? jedno je u podeshenim uslovima meriti snagu procesora, drugo je koristiti ga na desktopu sa svim ostalim running procesima, a ja sam ubedjen da je tu AMD bolji. govorim iz iskustva (sve na odnosu cena/kvalitet)

Pre nekoliko meseci sam sastavljao mladjem bratu komp i za nekih 120-130e sam uzeo amd X2 4000 plocu i 2 gb kingston. sve novo u radnji. graficku i hard sam svoje staro dao i kuciste sa napajanjem 15 e. Sistem mu radi sjajno, zivahan je, ne gusi se ni u programima, igrice sve mu rade, mada tu mu je usko grlo graficka, sad ce mali sebi da kupi 2600xt i na svom 17" tft ce moci lepo da se izigra. I sad za te pare intel jednostavno ne moze da ponudi nista, kada samo pristojnja ploca za intela kosta ~80 evra. I sta i ja cu sebi verovatno ovih dana ako skupim pare da predjem sa ovog mog d805 na neki amd 5000 i kupim 3870 i boli me Q a za par meseci lepo kada amd izbaci novu reviziju phenoma bez buga, za 150 evra samo ubodem quard core.

Slazem se kolega :).Mada ovo sto si napisao veliki broj bench usera "ne priznaje" jer vole da vrte sintetiku "like there's no tomorrow" :).

Kakvih sve frikova ima po netu :smash:. Da, mislim na vas.
Da, X2 je dovoljan za igre kao sto je i E2xxx dovoljan.

X2 4000+ 55e
GA M56S-S3 60e
Ukupno: 115e
(i nemoj da mi neko navodi neke krshine od ploca, ovo je neka mid range, dobra za clock)

E2140 55e
GA P35 DS3L 75e
Ukupno: 130e

I sta je sad, 15e razlike. A kad se oba recimo klokuju na 3GHz, ko je tu brzi, ma nije moguce da C2Duo wins the day, da moguce je, i u igrama (neka su i jednaki, a nisu), i itekako programima.

A sto se tice vrtenja sintetike, je.bes 3dmarkovanje i ostalo, ali evo primera photoshopovanja ;). Dakle primetite u donjem linku, da lik Master Neo ima 4000+ @ 3GHz (dakle fino overklokovan) i pogledajte mu vreme. Duplo sporije od E4400@3GHz (jedino steta sto nije niko E2xxx clockovan testirao, ali bi dobio dosta bolje vreme od ovog Athlona).

http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=26011

A evo i sa E2xxx ukljucenim (post broj #67 i #47)

http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=25833

A sta je sad bilo pevci, jer sad nije ni photoshop bitan :p.
A u igrama X2 nije bolji (precizno sroceno ;)), a u programima losiji, a razlika E2140 i X2 4000+ "sistema" je 15e, pa sad vi vidite sta je tu bolje...

Ajde slobodno dajte i vi neke testove, ovo moje chedo E4400 @3GHz razbice svaki X2 u bilo kom testu, a u igrama moze biti samo bolji ili isti :smoke:.

Poslednja izmena:
Ma samo sto cu sa tobom da vrsim prepisku,tacno da imam 100 godina za dokonost pa to ne bih radio.
Inace,zaboravio si post iznad mog da citiras.Ima nas dosta "frikova" izgleda,'fala Bogu da si ti tu da nas ispratis na pravi put.

Poslednja izmena:
Cuveni bench program zvani PS, ljudi ga toliko vole, a koriste ga za resize i crop, strasnoooo :wall:
Sto si propustio ovaj test
I pitanje, da li ti igras neku igru ili meris fps u igri?

Ma samo sto cu sa tobom da vrsim prepisku,tacno da imam 100 godina za dokonost pa to ne bih radio.
Inace,zaboravio si post iznad mog da citiras.Ima nas dosta "frikova" izgleda,'fala Bogu da si ti tu da nas ispratis na pravi put.

Pa naravno tvoj post je prosto prepun argumenata :smash:.
Kad nemas argumente, a ti ubij kurir koji donosi losu vest, mada tu vest svi normalni vec znaju :d, da je C2Duo tehnologija dosta istred X2, tacka, i jos jedna :D.
I da q6600 ljusi phenoma... A sta ce mu tek raditi ovi novi quad intelovi, shut bolan erotika :smoke:.

Tvoj je problem sto si previse detinjast.
Pa nit ja nit velika vecina nije pala na Intelovu reklamu, pa nisam koza pa da kupim komp na brzinu. Ja sam pre kupovine kompa, pratio it svet ravno 6 meseci, tako da sam znao sta kupujem i dobio sam sto sam zeleo, C2Duo na 3GHz, dobar za sve poslove.

I ko sam to "ja". A da, pa ja sam pogrdni ruzni bubuljicavi neznali vlasnik C2Duo procesora, sram me bilo, ajde bjazi...

Cuveni bench program zvani PS, ljudi ga toliko vole, a koriste ga za resize i crop, strasnoooo :wall:
Sto si propustio ovaj test
I pitanje, da li ti igras neku igru ili meris fps u igri?

Nisam legendo propustio taj test, pogledaj malo bolje moj prethodni post (u tom testu, post #47 i #67, vec napisah).
O da, igram se itekako... I tu sam i rekao da u velikoj vecini igara X2 ne zaostaje mnogo, ali ako razlika u programima zna da bude ogromna, pa onda vredi dodati onih 15 evra, capish ?

Poslednja izmena:
Ako si citao postove,ja nisam nigde pominjao reklamu niti intelov marketing.A sa tobom sam se vec ranije raspravljao i odustao jer si ocigledno (nacin na koji pises) fan kompanije koju dizes u nebesa.Stoga mi ne pada na pamet da raspravljam jer znam tacno sta ces i kako da pises(slcino si radio i u proslosti,zato postoji ono divno ignore dugmence :) ).

ne preterujem. hype o kvalitetu Intel-a je internet fenomen, i pritom nebitna chinjenica. sve je to lepo na Benchmark-u, i u testovima, a evo, ja na mom blago overklokovanom 5000+ Black sam zadovoljniji nego vecina drugara i kolega sa 4500.

Da li je neko rekao EGO TRIP? Nije??? Evo ja ti kazem. Subjektivni osecaj je jedno performanse/klokabilnost/cena su drugo!

a ne znam ko to u home okruzenju izvlachi maksimum na procesorima, ili peak 3d na grafici (osim eventualno Stranglehold na svim najjachim rezolucijama) kada govorimo o skupim grafichkim kartama.

Svako ko radi DivX obradu ili igra igrice ili OC-uje ili jos 100 drugih stvari izvlaci maximum.

Ne govorimo o skupim grafickim kartama!

Odnos cena/performanse je na strani AMD-a. (Ne uzimam OC u obzir). A ni Phenome. Jednostavno su LOSI (da bi video koliko sam ozbiljan, caps+bold). Kako god okrenes u upper class/enthusiast segmentu intel je bolji.

P.S Nisam intel fanatik. Ako pogledas moje postove, za neke srednje pare, UVEK (ponovo caps+bold) preporucujem AMD-a.... A pogledaj i moj post sa referentnim konfiguracijama!

Zelim da napomenem da ovo nije tema AMD VS. INTEL vec sta da se kupi: Phenom ili C2D.

Zakljucak je phenom...

Jos jedna stvar. Iako je Spyder mozda ubica, procesori koji su u njegovom sklopu su s*anje (odnos cena/performanse).

Iskreno dosta mi je vise je*enog prepucavanja sa fanDAAMITicima bilo koje vrste...

Како се може препоручивати било шта кад човек није навео ни колико пара је на располагању, ни за шта му треба комп (а ни размишља ли о клоковању)?

Na osnovu svega shto sam prochitao na netu, ipak ispada da je C2D neshto brzi na istim taktovima od AMD-a. Ali daleko od toga da su AMD procesori spori. Kad AMD konachno odradi reviziju Phenoma mislim da ce stvarno biti best buy. Ali trenutno ipak je po meni C2 u prednosti.
Evo sad bash planiram da sklapam konfu za mene i odluchio sam se za e4500, ne zato shto je brzi od AMD vec zbog 2MB L2 kesha, shto za ~95e AMD nema da ponudi. Igre i nece videti neku korist od L2, ali bi Photoshop i 3d max trebali. Pozz

Molim administratore da obrate paznju na ponashanje Zdravka, jer sam ja banovan 3 puta po nedelju dana, a nisam bio ni blizu nekulturan kao ovaj chlan. u jednom postu si tri chlna nazvao - pevci, i freak-ovi. a lupash gluposti nevidjene.

a evo ti i najreferentniji sajt,a ne neki linkovi sa sachuvaj boze sajta - sk.co.yu -

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3112&p=8

pa ti sad i dalje se pravi pametan kako je tvoj e2140 bolji, i prichaj i dalje kako Intel ima bolji OC od AMD-a, a to nije tachno.

a ako ti je sajt SK-a referentniji od Anandtech-a, onda sve te nazive koje si primenio na nama istetoviraj na chelu. slobodno.

i reci mi, shta je bolje od Intel-a za 80 evra, od 5000+ Black edition, koji pri prvom butu za 3 sekunde podizanjem mnozioca sa 13 na 15 stavish na 3.1 Ghz ??? (meni u idle sa stock kulerom radi na 40 stepeni u tom staju)

sad ispada da si ti zaista neki nerd, koji je chitao High end rezultate gde je Intel zaista bolji (shto zbog kesha, shto zbog velikog iskustva firme sa 65nm) i prosipash "mudrost" u svim ostalim segmentima, a u stvari ne znash nishta

Molim administratore da obrate paznju na ponashanje Zdravka, jer sam ja banovan 3 puta po nedelju dana, a nisam bio ni blizu nekulturan kao ovaj chlan. u jednom postu si tri chlna nazvao - pevci, i freak-ovi. a lupash gluposti nevidjene.

a evo ti i najreferentniji sajt,a ne neki linkovi sa sachuvaj boze sajta - sk.co.yu -

http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3112&p=8

pa ti sad i dalje se pravi pametan kako je tvoj e2140 bolji, i prichaj i dalje kako Intel ima bolji OC od AMD-a, a to nije tachno.

a ako ti je sajt SK-a referentniji od Anandtech-a, onda sve te nazive koje si primenio na nama istetoviraj na chelu. slobodno.

i reci mi, shta je bolje od Intel-a za 80 evra, od 5000+ Black edition, koji pri prvom butu za 3 sekunde podizanjem mnozioca sa 13 na 15 stavish na 3.1 Ghz ??? (meni u idle sa stock kulerom radi na 40 stepeni u tom staju)

sad ispada da si ti zaista neki nerd, koji je chitao High end rezultate gde je Intel zaista bolji (shto zbog kesha, shto zbog velikog iskustva firme sa 65nm) i prosipash "mudrost" u svim ostalim segmentima, a u stvari ne znash nishta

1.) E kakva si tuzibaba :S:. Uopste nisam bio nepristojan, jednostavno sam nazvao pevce onima koji stalno jedno te isto kukurichu, a nisu u pravu. A sta si ti radio, ne zanima me, sigurno je bila zasluzena kazna :type:.

2.) Nije bitan sajt (SK forum), bitan je test, koji pokazuje da Amd X2 nema sta da trazi pored C2duo u zahtevnim operacijama, ne racunajuci igre.

3.) Dao si link ka testu procesora na defaultu, pa procitaj sam zakljucak teksta. A to je cak default, a kada overclock udje u igru, situacija oko Amd-a postaje jos zalosnija ;). Ako ti i dalje tvrdis kako je X2 bolji za klok od C2Duo, onda ja i ti nemamo sta dalje da pricamo. Tih 3,1GHz je pandan (grubo receno) Intelovih 2,7-2,8GHz, a to moze svaki C2Duo :p.

Ceo svet zakljucuje jedno, a saka ljudi na ovom forumu (i to ne bitan deo ovog foruma), Igoritza, Ivanboo i jos neki, hrabro se suprotstavljaju lazima...

Na ovome svetu, to sto kazu, to nije istina. E vi licite na tog sumanutog lika, koji se bori protiv neistine u svetu :type:.

:wave:.

i stani, ti si sad izjavio da je AMD-ovih 3.1Ghz = Intel 2.7Ghz ?? ja sam chuo, i to ne od AMD ljubitelja, vec od ljudi koji se razumeju, da je upravo obrnuto, odnosno da je Intelovih 2.5 Ghz uvek slabije od AMD-ovih 2.5 Ghz (primer).

i ako si nekog nazvao "pevac" zato shto ti mislish da taj neko kukuriche, to je i dalje uvreda.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno