Šta je novo?

sta je zdravije za oci CRT ili LCD monitori

zagortenej

Čuven
Učlanjen(a)
30.12.2001
Poena
619
znaci sa medisinskog aspekta sta je bolje CRT monitori ili TFT monitori. i koliko je jedan zdraviji od drugog i zasto? Moje misljenje je (bilo) da je TFT zdraviji zbog zracenja jer apsolutno ne zraci, mada CRT monitori imaju filtere ali se zracenje nemoze eliminisati 100% i ljudi kazu da je ipak zracenje novih CRT-a mizerno tj nema ga. mene zanima jos neko misljenje. i jos jedan faktor je zamor ociju...i t d
aj hvala ...

zagortenej je napisao(la):
znaci sa medisinskog aspekta sta je bolje CRT monitori ili TFT monitori. i koliko je jedan zdraviji od drugog i zasto? Moje misljenje je (bilo) da je TFT zdraviji zbog zracenja jer apsolutno ne zraci, mada CRT monitori imaju filtere ali se zracenje nemoze eliminisati 100% i ljudi kazu da je ipak zracenje novih CRT-a mizerno tj nema ga. mene zanima jos neko misljenje. i jos jedan faktor je zamor ociju...i t d
aj hvala ...

Mislim da je za zamor ociju jedini bitan (dobro, ne bas jedini ali najbitniji) faktor ostrina slike i geometrija slike. Ako je slika mutna, oko se trudi da je izostri. Naravno ne moze jer je ona i dalje mutna :) pa se tako muci i dolazi do deformacije. Sto se zracenja tice.......najbolje je da prestanes da mislis o tome. U ostalom pogledaj thread "zracenje mobilnih telefona".

Poz! :wave;

dobro fin je bio odgovor ali ja ne mislim da zracenja tipa kancerogena i ostala patogena nego na zracenje koje steti iskljucivo ocima .... to za mobilne necu ni da citam - neka zraci i treba da zraci :)
mada na osnovu onog sto si reko - TFT tu su pixeli digitalni i nema zamucenja!? zar ne?

Pa pazi, oko onoga ‚‚da je zračenje novih CRT mizerno tj. nema ga je malo glupo‚‚, čim je tu cevka i čim ona treperi jednostavno mora da zrači. Dalje, ne zaboravi da se marketing kao funkcija preduzeća veoma razvila tokom 90ih godina pa su firme počele u svom marketinškom nastupu počele malo više da lažu. Naravno sve se one trude da smanje nivo zračenja, ali svi CRT monitori generalno potiču od one prve cevi od pre drugog svetskog rata, šta hoću da kažem, to je jednostavno CRT i potputno zračenje se nikada ne može ukloniti.
Što se zamućenja tiče, dobio si odgovor.
A što se kancerogenih zračenja tiče, e to je već za neki medicinski forum, čak da i CRT monitor(ili bilo koji uređaj) emituje kancerogena zračenja, ne može da se dokaže da je taj x objekat ‚‚odgovoran‚‚ za pojavu raka, ali o ovome možemo u nedogled.
Kod TFTa naravno nema zamućenja, ni analognom, ni sa digitalnom vezom sa grafičkom karticom... Sa analognom vezom znaju da se pojave kao neke senke, koje se do duše lako odstrane sitnim OSD podešavanjem...

Bane® je napisao(la):
Pa pazi, oko onoga ‚‚da je zračenje novih CRT mizerno tj. nema ga je malo glupo‚‚, čim je tu cevka i čim ona treperi jednostavno mora da zrači. Dalje, ne zaboravi da se marketing kao funkcija preduzeća veoma razvila tokom 90ih godina pa su firme počele u svom marketinškom nastupu počele malo više da lažu. Naravno sve se one trude da smanje nivo zračenja, ali svi CRT monitori generalno potiču od one prve cevi od pre drugog svetskog rata, šta hoću da kažem, to je jednostavno CRT i potputno zračenje se nikada ne može ukloniti.
Što se zamućenja tiče, dobio si odgovor.
A što se kancerogenih zračenja tiče, e to je već za neki medicinski forum, čak da i CRT monitor(ili bilo koji uređaj) emituje kancerogena zračenja, ne može da se dokaže da je taj x objekat ‚‚odgovoran‚‚ za pojavu raka, ali o ovome možemo u nedogled.
Kod TFTa naravno nema zamućenja, ni analognom, ni sa digitalnom vezom sa grafičkom karticom... Sa analognom vezom znaju da se pojave kao neke senke, koje se do duše lako odstrane sitnim OSD podešavanjem...

pa ipak si potvrdio moje nepoverenje prema CRT monitorima. svestan sam i ja da na pola metra od mene stoji usijali metalcic koji bljuje ekstremnu kolicinu elektrona pravo ka meni - elem ima kao filter na ekranu, al opet ti kazes da firme lazu - ipak i ja mislim da prodju kroz taj filtercic razna chuda ... evo zabolese me oci vec ...
a to za kancerogena i sl. zracenje rekoh da me NE interesuje - mozda nisi primetio ... jer ja kao i Labus imam resenje - beli lukac i rakijica!!
fala ...

Vrh Dno