Šta je novo?

sta je video overlay i chemu sluzi ?? :)

Swiper

Čuven
Učlanjen(a)
05.03.2002
Poena
765
interesuje me da neko struchan ili neko ko detaljno zna da objasni da napise:)

Ne znam bas koliko sam strucan, ali mogu da pokusam :)
Dakle video overlay je stvar sa kojom sam se prvi put susreo na mojoj staroj Tseng ET6000 grafickoj karti. To je u sustini mogucnost graficke karte da napravi 'rupu' odredjenih dimenzija na desktopu na koju direktno baca video signal i time zaobilazi procesor i sve ostalo da bi se dobilo na brzini. To je nesto sto je realizovano u drajverima i hardveru, dok operativni sistem tu povrsinu vidi kao jednobojan pravougaonik (probaj da napravis screenshot dok gledas film). Danasnje graficke karte su uglavnom dovoljno brze da i bez overlay-a mogu da postignu full screen prikaz videa, ali ranije to nije bio slucaj. Naravno i dalje to ima mnogo prednosti, pa se intenzivno koristi i u nekim slucajevima plejeri ni ne mogu da funkcionisu bez overlay-a.

Overlay je tehnika koja se koristi za efikasno mešanje grafike i videa. NPR: umesto da se titl renderuje ( iscrtava ) u video slici prilikom njenog generisanja on se jednostavno "prelepi" preko nje kada je ona već formirana, neposredno pred samo prikazivanje, odnosno u frejm baferu. Isto važi i za obrnuti slučaj, tojest video prozor na desktopu. Time se postiže veća efikasnost pri radu, ali i veća fleksibilnost.

Novije grafičke karte podržavaju nezavisnu regulaciju osvetljenja, kontrasta, zasićenja, pa i gamma nivoa, za video overlej što omogućava kalibraciju slike prema osobinama konkretne opreme ( CTR ili LCD monitori, TV/video monitori, magnetoskopi, .... ).

Na ovom polju se posebno ističe ATi, bar kada je u pitanju hardverska implementacija, ali nažalost hronično kubure sa drajverima, pa često treba sačekati i po godinu dana da neke funkcije prorade kako treba.

Nazad
Vrh Dno