Šta je novo?

Sta je u "granicama normale" za FLAT monitor

djwibe

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2005
Poena
349
Kupio nov LG T710BH CRT

- Slika mu je nekako mrezasta sto mislim da ukazuje na problem sa fokusom
- A geometrija ekrana je takva da su leva i desna ivica prave gornja malo zakrivljena ka donjoj
ivici a donja dosta zakrivljena ka gornjoj.

- Nosio ga na reklamaciju a oni mi ga vratili uz obrazlozenje da je sve u "granicama normale".

Sta mi je ciniti?

Prilozi

• Graphic22.JPG
    Graphic22.JPG
    41.1 KB · Pregleda: 142
mrezasta je mozda zbog moire efekta, a mozda samo nisi navik'o na pravougaoni fosfor/masku.

mislim da ta granica normale nije definisana kod nas. zamoli ih da ti kazu koja je to granica i dal su je sami smislili ili negde pise.

a nadam se da ce ti sad likovi koji seru po DF-u i kazu da je "kvazi flat" objasniti kako to da imas ovakav problem na jedinoj potpuno ravnoj cevki - flatronu. :)

da li se to desava u preporucenoj rezoluciji (1024x768)). Btw, koliko je to milimetara (jel na fotografiji ceo ekran?).
U pricipu, tesko ces s time da izadjes na kraj sa nasim dobavljacima - al ne odustaj. Napisi pismo LG-ovoj podrsci, sto detaljnije to bolje, i cekaj odgovor. Ako ne nadjes na njihovom sajtu detalje oko tolerancija, trazi od njih u pismu.

Ja licno se ne secam da sam video ovakav problem osim na jako starim monitorima, koji su ionako vrlo ispupceni. Kada je konkavnost izrazena na bocnim stranicama (a najcesce jeste) to se resava na dostupnim kontrolama za geometriju, al za ovo (na gornjoj i donjoj stranici) kod tebe, nema tako nesto.

Poslednja izmena:
Da u 1024*768. Fotografija je radjena rucno cisto kao pojasnjenje, ali kada levi i desni karajevi donje ivice dodju do coskova ekrana na donjoj ivici je ispupcenje 3mm sto se bas vidi i bode oci.

Probaj da ublazis problem kontrolom uglova (privuci ih ka centru) pa tako da razvuces ekran da se ne vidi to na sredini, s tim sto ce krajevi malo odu dole. Ako je podnosljivo, a ostale stvari (ostrina, konvergenca, ostala geometrija slike...) dobre - mozda bi i mogao da zivis sa tim.
Al` ja bih se raspisao (kao sto i jesam svojevremeno kada sam koristio ctx 710f) njihovom support timu. Insistiraj da je problem pri preporucenoj rezoluciji, kao i to da si tacno (do detalja) ispostovao sve ono&onako kako se zahteva u manual-u. Vozacete neko vreme, izvlacice se, pokusavati da daju odgovore na stvari koje i nisu problem - al` budi uporan. U pismu tacno navedi serijski broj uredjaja, firme u maloprodaji (od kojih si kupio) a bilo bi super i da saznas velikodobavljaca.

Cilj je da ti oni odgovore da jeste problem sa njihovim monitorom, i da je potrebna popravka ili zamena - pa sa tim pismom prvo pritiskaj maloprodaju, a ako se odupiru onda one od kojih su oni uzeli.

Ako nista od toga ne da rezultate, a stalo ti je da teras mak na konac zbog neposlovnosti i kvarnjastva - onda uzmi advokata.

Probaj da ublazis problem kontrolom uglova (privuci ih ka centru) pa tako da razvuces ekran da se ne vidi to na sredini, s tim sto ce krajevi malo odu dole. Ako je podnosljivo, a ostale stvari (ostrina, konvergenca, ostala geometrija slike...) dobre - mozda bi i mogao da zivis sa tim.

???

To je znacilo da ponekad sami uglovi imaju takvu geometrijsku nepravilnost da kada primenis opciju (u meniju ekrana) kojom uglove skupis (prema centru) da se onda i ivica u sredini ekrana tako promeni da postane manje ispupcena/udubljena - pa bi onda moglo da bude podnosljivo.
Najcesce ne moze da se resi - moze samo ponekad da se malo ublazi, pa sam na to mislio.

Naravno da je najbolje da dobijes monitor koji kada upalis - nema problem.

Btw, resavanje geometrije na crt ekranima uglavnom rezultuje time da ispada najbolje da covek nista nije dirao - jer je slika mnogo gora nakon pokusaja da se postigne bolja geometrija, osim ukoliko je spreman da izdvoji puno vremena i izrazitu strpljivost.

Srecno

Poslednja izmena:
Pa sad, nisam siguran da uvek shvatam simbole kao sto su smajli, jer ih ljudi koriste ne samo iz satiricnih razloga. Pa ako sam nesto nekorektno rekao, znacilo bi mi da objasnis jer nikako nisam imao nameru da nekog ljutim, budem sarkastican ili cinican. Kada to zelim onda se trudim da bude ocigledno.

Mislim, sustina je da se geometrija na crt-u tesko ispravlja i nikada sasvim - koje vrlo osetljiv na to obavezno treba da gleda u tft.

Poslednja izmena:
Za*ebavama se.
Pisao sam ja LGjevom servisu (uvoznici za LG - Pin Computers) u NS, ali mi nisu nista odgovorili.
To je bilo odmah posto su mi vratili sa servisa monitor.
Mislis da bi izlaganje problema LG-jevom support timu imalo svrhe.

Mozda, ali ni to nije sigurno - u svakom slucaju pismo njima dobro dokumentuj. Ako si "legalno" kupio uredjaj, dakle imas fiskalni racun i garanciju onda sve to prilozi (skeniraj), a i navedi da lokalni dileri ne zele da ispune garanciju. Naravno posalji im i slike (u pismu) kompletnog monitora na kome se vidi mana. Pametno bi bilo da isto pismo (Carbon Copy) sibnes i npr. evroskom i globalnom supportu, jer mislim da ce u tom slucaju pre reagovati.

E sad druga je prica ako se od neke shlj firme kupi monitor pa se zalimo uvozniku, koji taj primerak npr. nije uvezao - onda je normalno sto ih to ne zanima.

Uvezao ga je PIN koji su zastupnici za LG, jedini servis za LG je kod njih.

Nazad
Vrh Dno