Šta je novo?

Sta je trenutno najisplativije raditi u IT-ju

Kluzo

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2005
Poena
620
Interesuje me ocena korisnika o tome sta je najisplativije trenutno raditi iz oblasti IT-ja kod nas i u svetu.

Mnogo je siroka oblast, preformulisi pitanje. Najisplativije je imati firmu da drugi rade za tebe :) a mozda si mislio samo slucaj da ti radis za nekoga, pa kolike su plate?

Po meni, web development. Posao je ovde u toj struci jako lako naći, a plate su uši otpadaju.

Po meni su instrumentacije odnosno racunarsko merenje i upravljanje u prozivodnji. Mozda to neki ne bi nazvali ITjem, ali po meni svakako sjajna oblast za dobre elektrotehnicare.

dobra tema, zar nisu baze podataka jeda od najisplativijih grana u it-u.

Jako zavisi gde i za koga radish i koliko si "iskusan" i koliko si pametan....

Ni na zapadu niko necje da te plati vishe nego shto mora ;)

Najvise se traze baze i web development... A takvih ima najvise. Rekao bih da je to "sigurica" izbor. Medutim, ako radis nesto malo egzoticnije onda mozes dobiti vecu platu pod uslovom da nekome treba takav profil.

Definitivno baze (ne toliko SQL koliko Oracle) i web development... ;)

Nekoliko godina sam se bakcao sa hardverom i mrezama tu i tamo, malo firmama, vise pojedincima, no u zadnje vreme tu je sve manje para jer su cene hardvera jako pale, tako da se tu nema sta zaraditi ili su zarade male, usluge su ostale aktuelne ali sa hardverom nema buducnosti, iskreno razmisljam da se na nesto drugo presaltam u hodu, da ne zanemarim staro, a sad je pitanje afiniteta a i toga gde se sa sto manje truda moze nesto ostvariti.

Bilo koji posao iz IT usluga... ostalo zavisi od tebe.

Po meni, web development. Posao je ovde u toj struci jako lako naći, a plate su uši otpadaju.
u sustini da, ali plate da "usi otpadaju" :) su otprilike samo u vecim kompanijama, a generalno u ostalim firmama nisu nesto velike plate, iako je obicno obim posla izjednacen a nekad i veci.

Poslednja izmena:
Win&Web development + postavljanje mreza, ako imash iskustvo i preporuku.

Win&Web development + postavljanje mreza, ako imash iskustvo i preporuku.

Da li u ovo računaš samo projektovanje mreže ili i administraciju?
Koliko se otprilike kreću zarade samo za projektante?
Možeš li navesti neke firme koje se time bave? (znači full prijava, a ne freelancing)

najvise se isplati:
1. namestati tendere
2. ucestvovati na namestenim tenderima (ako si ti onaj kome je namesteno da dobije)
3. kidnapovati brod puno intel procesora

redosled je otprilike dobar...

Malo je pitanje uuuu, ispade da ti znas sve na svetu, pa eto sta da naplatis za odmor na maldivima da se stigne.
Najbolje se isplati ono sto najbolje znas!

Da li u ovo računaš samo projektovanje mreže ili i administraciju?
Koliko se otprilike kreću zarade samo za projektante?
Možeš li navesti neke firme koje se time bave? (znači full prijava, a ne freelancing)

pa bem li ga, ako cesh da radish projletovanje ,vervoatno cesh da budesh u dilu sa tom firmom i za administraciju.

ja sa druge strane, znam samo freelancer-e, ali ti isti se sabijaju od novca. znam choveka koji je u celoj Delta zgradi radio projektovanje i instalaciju, i nije mu dobro kolko je dobio (mislim na one non IT deltine fimre - foodland, i ostalo)

Šta ti je ?

Ko u Srbiji ima pra za Oracle ? :d

Na TF-u Cacku su dosli ljudi iz predstavnistva Oracle-a i ponudili studentima (prvo skola da kupi Oracle licencu\baze\Bog zna...) da besplatno uce, a da 10 njih sa najboljim prosekom dobiju licencu fraj! :)
Mene nisu hteli da prime za to sto sam sa Vise. :(

Aj prvo da razgradimo sta su to plate "da usi otpadaju"? Gde su to tako dobre plate za web development uopste?
Za DB je sigurno - da se dobro placaju (pogotovu Oracle), da je sigurno trziste (ne opada potraznja svaki mesec, kao sto je slucaj sa dosta drugih) - i da je potreban! Sve oblasti IT-a se uglavnom kresu, ali DB ne...
Rad sa hardverom, pogotovu storage i virtualizacija servera se isto dobro placa i u porastu je potraznja. Ali ces u tu oblast extra tesko uci ako nemas vec iskustva.

zaboravismo - isplati se i maloprodaja hardvera, ako imash da ulozish, i ako imash kontakte za nabavku ...

Prodaja odavno nije više isplativa IT disciplina. Veoma velike firme rade sa veoma malim procentima, a ovi manji ne znam kako preživljavaju.

Kod nas su se svi u par poslednjih godina (u ostatku sveta je odavno tako) okrenuli ka pružanju IT usluga i rešenja gde je hardver stavka gde se bukvalno skoro ništa ne zaradi.

Drugim rečima, nema 'leba od same prodaje hardvera, zarađuje se na sw licencama, SLA ugovorima, ugovorima o održavanju opreme, projektovanju sistema, pisanju i održavanju softvera itd...

:wave:

Poslednja izmena:
Tacno tako. Igoritza se zaneo ;)

Na TF-u Cacku su dosli ljudi iz predstavnistva Oracle-a i ponudili studentima (prvo skola da kupi Oracle licencu\baze\Bog zna...) da besplatno uce, a da 10 njih sa najboljim prosekom dobiju licencu fraj! :)
Mene nisu hteli da prime za to sto sam sa Vise. :(

Mene neka neko ispravi ako grešim, ali čini mi se da postoji besplatan download Oracle-a za one koji hoće da ga uče.

Komercijalna licenca je ono što košta.

Ipak je to zadovoljstvo koje realno mali, mali broj firmi može da priušti kada se sve uzme u obzir, a te firme traže jako iskusne ljude za te "uši otpadaju" plate + ko zna šta je kompleksna baza sa velikim brojem korisnika na različitim lokacijama sa kojekakvim internetima, sa stalnim i velikim brojem upita, znaće i koliko je divan posao održavati je i napraviti da radi kako treba (brzo). A kad korisnici krenu da brljaju ...

Prodaja odavno nije više isplativa IT disciplina. Veoma velike firme rade sa veoma malim procentima, a ovi manji ne znam kako preživljavaju.

Kod nas su se svi u par poslednjih godina (u ostatku sveta je odavno tako) okrenuli ka pružanju IT usluga i rešenja gde je hardver stavka gde se bukvalno skoro ništa ne zaradi.

Drugim rečima, nema 'leba od same prodaje hardvera, zarađuje se na sw licencama, SLA ugovorima, ugovorima o održavanju opreme, projektovanju sistema, pisanju i održavanju softvera itd...

:wave:

Ih sad! :) jel ce Kletva Eurolink-a zauvek da se nadvija nad srpskim IT-om ? :)

ja eto, mislim da Gigatron predstavlja firmu koja objashnjava kako se radi posao, predstavljaju primer za sve ostale, a definitivno im gro zarade ide na HW, a sa druge strane, imate Webhouse kao primer "male" firme, koji savrshenim diktiranjem donje cene za proizvode igraju opasnu igru vec 5 godina, oni su prva asocijacija nekome za "najjeftinije" komponente.

ja eto, mislim da Gigatron predstavlja firmu koja objashnjava kako se radi posao, predstavljaju primer za sve ostale, a definitivno im gro zarade ide na HW, a sa druge strane, imate Webhouse kao primer "male" firme, koji savrshenim diktiranjem donje cene za proizvode igraju opasnu igru vec 5 godina, oni su prva asocijacija nekome za "najjeftinije" komponente.

A dal´ bi ti otvorio maloprodaju računara danas (samo to da radi) ?

A dal´ bi ti otvorio maloprodaju računara danas (samo to da radi) ?

da imam 25k evra, i da imam nekog sa kontaktima veleprodaje i nabavke - istog momenta. to sam chak i planirao.

stavio bih cene nize od svake konkurencije. oglasio bih se po forumima, jednom u blicu, i na itsvetu i pcberzi. pocheo bih sa mainstream GPU i CPU-ovima, uz sklepanje najpovoljnijih konfiguracija, samo da navuchem ljude.

u ponudi za pochetak ne bih imao "fresh from the shelf" proizvode, ne bi li osigurao samog sebe od gubljenja novaca na osnovu pada vrednosti komponente (pri tom mislim na, na primer - nehalem za 500 evra, pa da posle 2 nedelje ne mogu da ga prodam za 400, jer mu je pala cena, i slichno ... )

nakon pochetnog perioda i ustaljavanja firme medj trzishte, i dalje bi bio na pragu, za po 2 evra u odnosu na konkurenciju. u isto vreme bih se orjentisao na nabavku sa svih mogucih strana (stizu komponente iz CG-a, vozovima, dilerima, na crno, na belo).

malo sam lud, pa bih odradio i neku vrstu viral marketing-a. :) onog trenutka kada bi prihod firme bio dovoljan da nadomesti troshkove, i da obezbedi pare za obrt robe, proshirio bih ponudu, shodno malo shiroj potraznji.

uspostavio bih kontakt sa nekom firmom koja se bavi popravkom, kao shto na primer rade i sve prodavnice mobilnih, kako bih osigurao garanciju, te bi moje komponente sa felera ishle kod njih, uz procenat.

skratio bih troshlkove firme u pochetku na surove minimume, ne bi li se gomilanje sredstava uburzalo.

kolko ste puta otvorili stranicu itsvet-a, pogledali prvog na listi cena za jednu komponentu, i odma izgasili prozor, sa idejom o tome gde cete je kupiti ?

ja zaista ne vidim kako ovo moze da fail-uje, a ako imash neku zamerku za moj teoretski plan, molim te ukazi na to.

Vrh Dno