Šta je novo?

Sta je taj Windows 2003?

ja

Čuven
Učlanjen(a)
10.01.2002
Poena
609
Koliko sam ja razumeo to je ustvari Win 2003 Server? Neko je na forumu spomenuo i njegovo "prevodjenje" u XP. O cemu se tu radi? Koji su mu hardware-ski zahtevi?

Mislim da ti "Taj" win 2003 uopste nije potreban.To je operativni sistem koji je radjen iskljucivo za servere u kucnoj radinosti je maltene ne upotrebljiv.Cuo sam od mog provajdera da se gorko kaje sto je doplatio licencu za upgrade sa Win 2000 server na Win 2003.

ZverBre je napisao(la):
Mislim da ti "Taj" win 2003 uopste nije potreban.To je operativni sistem koji je radjen iskljucivo za servere u kucnoj radinosti je maltene ne upotrebljiv.Cuo sam od mog provajdera da se gorko kaje sto je doplatio licencu za upgrade sa Win 2000 server na Win 2003.
tvoj provajder ocito veze sa vezom nema ako ga koristi za te potrebe :) win2003 server je odlican, a moze se koristiti i kao desktop masina - treba izvesti par koraka, instalirati dx9 i to je to... ili jednostavno upotrebiti onaj program za konvertovanje win2003 u desktop varijantu

Miroslav je napisao(la):
tvoj provajder ocito veze sa vezom nema ako ga koristi za te potrebe :) win2003 server je odlican, a moze se koristiti i kao desktop masina - treba izvesti par koraka, instalirati dx9 i to je to... ili jednostavno upotrebiti onaj program za konvertovanje win2003 u desktop varijantu
he! cisto sumnjam da neko ko je u opremu ulozio oko 50.000 $ i planira da svoj rad prosiri na teritoriju cele srbije nema veze s vezom. Mozda si ti ipak u pravu evo ti njihov mail [email protected] pa im to reci mozda te zaposle kao savetnika :D

Windows Server 2003 je malo unapredjena varijanta Windows Servera 2000 shto se vidi i po verziji...5.2...(misli se na NT verziju). Dodate su neke nove moguchnosti i neka poboljshanja...(.NET rulaz!!!)

A lichno mislim da ako neko misli da je win2003 "loshiji" od win2000 onda jako greshi...
Ima nekih razlika u odnosu na win2000 i to mozda "zbunjuje" administratore.....
(ali to ostvljam ljudima koji bolje poznaju tu tematiku..ja sam ipak gushter...za sada ali nadam se da cu postati krokodil...objashnjenje dalje u textu)

Ne znam koliko jedan buduci adminitrator moze da izgubi ili nauchi ako odmah uchi na win2003....bez rada na winnt4.0 i win2000server-u? U svakom sluchaju prate se novi trendovi i ljudi se odmah uche da koriste bolje stvari..koje ce sigurno imati ubuduchnost...bar nekih 3-4 god. ako ne i vishe..(zbog service pack-ova).

Ne znam josh ni kako ce izgledati longhorn a kamoli server varijanta takvog Windows-a...I sigurno se opet biti novih reshenja...mozda ovoga puta drastichnih!!!!

Evo na VETS se upravo radi na win2003 Enterpise Edition a ljudi(medju kojima sam i ja) nikad nisu radili sa win2000server-om i winnt4.0..i Novel-om..koji su nekada bili plan i program!!!

Shkola jednostavno pravi sveze administratore...i uvek neshto novo svake godine. Evo moci cemo da ga instaliramo i kuci...navodo MS dozvoljava instaliranje odredjenog broja OS-a u edukativne svrhe!!!(nece imati shtete(MS) jer je server praktichno neupotrebljiv bez neke vece "mrezice".. :eyebrows: )
(u shali nam rece asistent da ga porodamo nekoj firmi i uzmemo pare a uz to i nauchimo neshto...dobro shalu na stranu)

Shta vredi obuchavati se na nt4.0 kad je vec prevazidjen...win2000 bi i proshao ali i on je "mator"...to najbolje pokazuju sp-ovi...

Win2003server nije mnogo zahtevan (733Mhz mada moze i manje...i nekih 256mb rama) za danashnje mashine!!!

O opisu ovog OS-a imate i u sad vec starom 21. broju Digital!-a. tamo je sve recheno shta i kako je novo u odnosu na win2000server!!

Shto se tiche pretvaranja win2003server u desktop mashinu...mislim da program jednostavno "poubija" nepotrebne servise i instalira i konfigurishe klasichne servise za jednu desktop mashinu....Instalira se dx9 i eto najskupljeg desktop OS-a... :D

Ne zaboravite da je IE(tachnije IIS nije ni instaliran po defaultu..vec naknadno se podize i obavezno konfigurishe) zakljuchan.....ma da ne pricham vishe i ne pravim se pametan...

Ipak sam ja gushter(i to repati) za neke na ovom forumu!!!
Nadam se da ce biti neshto od tog gushtera!!!

ivica je napisao(la):
O opisu ovog OS-a imate i u sad vec starom 21. broju Digital!-a. tamo je sve recheno shta i kako je novo u odnosu na win2000server!!
Jel postoji mozda taj text u nekoj elektronskoj formi?

btw. na kom predmetu se uchi win2k3 server na VETS-u? Operativni sistemi?

U elektornskoj formi moze da postoji ako se skenira i sl. ili da odesh uredakciju Digitala! i da im trazish..pa ako su ljubazni da ti ga daju...nadam se da imaju u elektronskoj varijanti!!!....Ako ne onda bar da nabavish taj 21. broj....ili opet da ih pitash da ti ga daju!!

Windows Server 2003 se uchina vishe predmeta...jer ne mozesh sve da nauchish na jednom!!!
Rachunarske mreze(ali moram da naglasim da samo na vezbama a ne na predavanju..predavanja i vezbe nemaju veze s vezom....ako tako mogu da kazem..na predavanju se uchi sam hardware,modulacije i sl.)....Kasnije u 3 god.(poslednjoj) u predmetu ..protokoli u rachunarskim mrezama i predmetu bezbednost u rachunarskim mrezama...ili barem mislim da bi trebalo da se nadovezu na prichu iz mreza (mreze su nekada bile dvosemestralne i onda su bile pakao gori no ishta..sva sreca ga iscepkashe..)......i josh konachno predmet operativni sistemi mada se tamo radi i linux...(ma predmet je klanica kao shto sam chuo a i mreze su malo pakao....zbog profesorke...da da zena drzi predavanja ali zato svi "asistenti"(ako se tako mogu nazvati..oni bi pojeli za doruchak profesorku ..koja nema nishta od sledecih titula) na vezbama imaju Microsoft pa i CISCO sertificat-e....)
Inache predmet Rachunarske mreze obuhvata i projekat strukturnog kabliranja!(e tu ne znam shta se josh radi..al mora da se odrdi da bi uopshte i polagao ispit)

Ne shkola je u zadnje vreme pukla mnogo para...na opremu....Skoro su otvorili neku laboratoriju sa "ormanom"(verovatno router ili sl)..a nedavno si mogao u oglasu u Politici da vidish kako traze novih 60 brand konfiguracija....

Ali zato da ti ne pominjem shkolarinu.....sva sreca nekako se dokopa budzeta (posle prve god. u samofinansiranju) inache odrashe ti kozu!!. Za RT smer(moj smer)...Rachunarska tehnika 35.000din god. i on ima budzetlije ...dok je chisto "privatan"(chast onim 5-10 stipentistima) smer NRT...Nove rachunarske tehnologije ..70.000din god....Sva sreca pa moze na rate...Inache nrt je da kazem lakshi malo ali zato ga debelo platish...(prva god. je malo laksha..a i ostale su onako..i shiroka ti sloboda...menjash predmete kako hoce i shta hocesh..radish i idesh u shkolu i sl). RT je klasika i tu je cedjenje iz nekih predmeta...i on je stub nosilac...

Ajd opet zaglavi u objashnjenju....vrlo sam..opshiran!!!

Poslednja izmena:
ZverBre je napisao(la):
he! cisto sumnjam da neko ko je u opremu ulozio oko 50.000 $ i planira da svoj rad prosiri na teritoriju cele srbije nema veze s vezom. Mozda si ti ipak u pravu evo ti njihov mail [email protected] pa im to reci mozda te zaposle kao savetnika :D

ZverBre, nema ljutnje, ali Miroslav je upravu, jer je Win2003 mnogo "napredniji" OS od Win2000 ili NT-a. Osim toga, bez problema se aktivira 3D i to pichi bez problema kao desktop...

Moze li neki link koji bi rekao nesto detaljnije o tom prevodjenju u desktop varijantu? Mislim, meni taj windows i nije bas potreban ali bih hteo da ucim servere a voleo bih da krenem od njegove desktop forme. Posto imam problema da ga nadjem u Nisu, jer i oni moji bolji izvori nisu nikad culi za tako nesto, da li bih mogao od fakulteta da trazim pomoc. Valjda ne bi trebalo da bude problema oko dobijanja jednog takvog diska za ekukativnu upotrebu (izuzetno losa recenica). Mada, ovi sa faksa mozda i ne bi umeli da mi pomognu oko jedne tako komplekse stvari, ali su veoma vesto zatvorili p2p :( Mada, tu je uvek link i 29 sati skidanja. Ako je nekom potrebna neogranicena verzija sa microsoft-ovog sajta neka kaze.

Inace, ivice omiljen si mi lik :) Pazljivo sam procitao AMD vs. Intel "raspravu" i bas mi je zao sto te niko ne razume, ali takvi smo, ako nekoga ne razumes reci mu jednostavno da nije pri sebi. Pozdrav za n i za sve ostale... i naravno izvinjavam se na offtopicu ;)

Treba i meni taj tekst o "konverziji" u desktop ver. Win 2003 je super, ali nemam ni jedno firewall ili av resenje za servere.

E moj Ivice ..... video bi ti sta je klanica da sam ja dosao da ti drzim OS na skoli :) Mnogo su me cimali da ucim vas pacere linuxu :)
Ne bi ti meni decko polozio taj ispit dok ne sredis postove na forumu :D :D

A win 2003 nije tako los - dobro je napr. sto ima smtp i pop3 servise koje win2k nije imao u sebi, pa ne mora da se kupuje poseban mail server. Narocito ne ona olupina od Exchange-a.....najgore napisan program ikada. Drugo, po defaultu ima jaca security setovanja od win2000 - nema startovanih mreznih servisa posle default instalacije. Nazalost zapatio je neke od sigurnosnih propusta ranijih windowsa, ali to je krivica njegovog porekla.

Poslednja izmena:
Miroslav je napisao(la):
... ili jednostavno upotrebiti onaj program za konvertovanje win2003 u desktop varijantu

Koji program? Neka slika, info...

Misha je napisao(la):
btw. na kom predmetu se uchi win2k3 server na VETS-u? Operativni sistemi?
Na vezbama iz Racunarskih mreza
a uskoro ce se pojaviti i praktikum u kom je opisan jedan deo administracije servera i domena

ja se zahvaljujem ljudima koji su me podrzali u borbi protiv Zveri :D

link cu morati da nadjem, video sam ga pre nekih mesec-dva, ali nisam skidao... ako nadjem, postujem

Miroslav je napisao(la):
ja se zahvaljujem ljudima koji su me podrzali u borbi protiv Zveri :D

link cu morati da nadjem, video sam ga pre nekih mesec-dva, ali nisam skidao... ako nadjem, postujem

A ja posto cenim i postujem tvoj rad kazem ti:

The difference between Server and workstation editions of the OS is in a few registry settings. Changing these settings in NT4 workstation can make it NT4 Server. There's nothing new on this. But they exact registry weren't that easily changed since this tool.

The tool for this is XXXXX (use it at own risk)

MS demanded removal of the tool at some download sites, but you can still get it. fortunately you can still get it!

video sam ga pre nekih mesec-dva

Registry hack turns XP Pro into server, vice versa

Posted: 25/03/2002 at 12:16 GMT

A routine currently circulating on the web reawakens the old controversy over how different the workstation and server versions actually are. XXXXX, is claimed to allow various versions of Microsoft workstation operating systems to be turned into server versions, and vice versa.

a description of the operation of the routine here, where it is modestly described as "a quick and dirty hack" which backs up the system hive of the registry, edits and then restores it. The sole purpose for the creation of the software, according to the readme, is to demonstrate that Windows workstation and server operating systems share the same binaries, and that the only difference lies in the registry.

XXXXXX majors on switching .NET Server to WinXP Professional, although it also notes that that it works the other way too. They say that converting XP Workstation to Server produces a memory leak, however, so using it to turn one of the prime things certain people might want to do with it doesn't look feasible:

Presumably also Microsoft will view it as a tool that can be used to pirate its software, and will therefore try to hunt it down. And indeed, that is one of the things it is. But if it is possible to alter the registry in order to turn a workstation OS into something that at least looks and feels like a server one, the only way Microsoft can stop people doing so is by cloaking the vital parts of the registry in secrecy, and suppressing information leaks. While of course strenuously denying that it is that simple. ®

molim vas sto se programa tice bez daljih pitanja,posto sada u ne legalnu radnju,zabranjenu pravilima foruma.

Hvala.

Poslednja izmena:
ahem... nisam znao da je warez, niti da se MS trazio uklanjanje, izvinjavam se sto sam uopste zapoceo razgovor o ovome, deleovalo mi je sasvim ok posto se radi o "downgrade"-u sistema, a ne apgrejdu :)

salac je napisao(la):
E moj Ivice ..... video bi ti sta je klanica da sam ja dosao da ti drzim OS na skoli :) Mnogo su me cimali da ucim vas pacere linuxu :)
Ne bi ti meni decko polozio taj ispit dok ne sredis postove na forumu :D :D

Dobro sad se duvaj malo...pa i tebe je to neko morao da nauchi....Ili si na ovaj svet doshao zamotan u source kod :D :D pa te onda neko kompajlirao!!! :D :D :eyebrows:

Uzgled josh nisam doshao do OS-a ali chu doci.....a sa linux-om sam se vec sreo...

Shto se tiche sredjivanja postova....upravo radim na tome!!! Gde se ja pojavim topic se dize iz mrtvih!!!

I nemoj da vredjash...zar samo ti u ovoj zemlji treba da znash linux i niko vishe i da ne bude dovoljno administratora.

Ti jednostavno nemash strpljenja za to (ko i ja) da prenosish znanje...a kako bi ga i imao kad kazesh da je klanica blaga rech za ono shto bi ti uradio!!

Pa nisam ja kriv shto u shkoli ima "tesara" iz cele Srbije ako mogu tako da kazem!!! i to preko 30 god. Ali nekima dobro ide i brzo kapiraju...

ja je napisao(la):
Moze li neki link koji bi rekao nesto detaljnije o tom prevodjenju u desktop varijantu? Mislim, meni taj windows i nije bas potreban ali bih hteo da ucim servere a voleo bih da krenem od njegove desktop forme. Posto imam problema da ga nadjem u Nisu, jer i oni moji bolji izvori nisu nikad culi za tako nesto, da li bih mogao od fakulteta da trazim pomoc. Valjda ne bi trebalo da bude problema oko dobijanja jednog takvog diska za ekukativnu upotrebu (izuzetno losa recenica). Mada, ovi sa faksa mozda i ne bi umeli da mi pomognu oko jedne tako komplekse stvari, ali su veoma vesto zatvorili p2p :( Mada, tu je uvek link i 29 sati skidanja. Ako je nekom potrebna neogranicena verzija sa microsoft-ovog sajta neka kaze.

Inace, ivice omiljen si mi lik :) Pazljivo sam procitao AMD vs. Intel "raspravu" i bas mi je zao sto te niko ne razume, ali takvi smo, ako nekoga ne razumes reci mu jednostavno da nije pri sebi. Pozdrav za n i za sve ostale... i naravno izvinjavam se na offtopicu ;)

Pa eto trudim se...i zna se da je na ovim forumima podosta stvari offtopic...

Inache treba da dobijemo na vets win2003server da bi vezbali kod kuce...Tu ce biti i nekih prezentacija i sl...i Praktikum treba da izadje...sa CD-om. :wave:

zormanic je napisao(la):
Treba i meni taj tekst o "konverziji" u desktop ver. Win 2003 je super, ali nemam ni jedno firewall ili av resenje za servere.

Ja ga nadjoh...Google je svemocna mashina....Samo mu postavish pitanje:"How to convet your Windows server 2003.....to a Workstation?"

Da se razumemo ovo pitanje nisam ja postavio google mashini ali sam postavio sl.

Izvinjavam se na ovom post-u...ali kad vec reshenje stoji na net-u onda barem nek sluzi nekome!!!..I nije program nego objashnjenje....znachi moze da se svrsta u "nelegalno objshnjenje"....shta da se kaze to je ipak samo tweak....i to vrlo obiman i tamo cesh naci sve shta ti treba!!!Ima i slike!!!

Shta kazu o tome u MS da li ovakvo objashnjenje spada u nelegalne radnje?!!!
Kako sam ja video korishceni su samo MS alati za tu radnju!! Samo upotrebljeni na lukav nachin i naravno pokoje cheprkanje po registiri bazi!!!!

Zashto neshto traziti od ljudi koji to "ne mogu" da ti daju...Mashina je ipak samo mashina...Njoj je sve svejedno shta joj ukucash!!! Ona to trazi!!! :D

Izvinjavam se na pomalo offtopicu i mozda "nelegalonom objashnjenju"....Ja mislim da su neki to vec probali ali se kriju iza zida!!! :eyebrows:

Ih pa to je za njih raj.....oni uvek vole da chachkaju ...i tako produbljuju znanje...Ko to josh ne voli da radi!! Kad tweakujemo grafike,mb,cpu i shta ti ja znam,...a da to ne radimo sa softwerom....tek je tu sloboda!!!...A josh sluzi edukaciji....

Da MS-u smeta on bi "zakrpio tu rupu"!!!

ivica je napisao(la):
Ali zato da ti ne pominjem shkolarinu.....sva sreca nekako se dokopa budzeta (posle prve god. u samofinansiranju) inache odrashe ti kozu!!. Za RT smer(moj smer)...Rachunarska tehnika 35.000din god. i on ima budzetlije ...dok je chisto "privatan"(chast onim 5-10 stipentistima) smer NRT...Nove rachunarske tehnologije ..70.000din god....Sva sreca pa moze na rate...Inache nrt je da kazem lakshi malo ali zato ga debelo platish...(prva god. je malo laksha..a i ostale su onako..i shiroka ti sloboda...menjash predmete kako hoce i shta hocesh..radish i idesh u shkolu i sl). RT je klasika i tu je cedjenje iz nekih predmeta...i on je stub nosilac...
Ne spominji mi shkolarinu molim te, nemam pojma kako cu da je platim :)

inache, druga sam godina, i uzeo sam rachunarske mreze pa cemo videti kako je i shta je... na srecu ne predaje nam Vasiljevicka nego neki lik za FON-a za koga kazu da je malo blazi...
Meni Verica nije predavala do sad nishta, i mada svi kazu da je "tezak" profesor kad god sam je pitao neshto u vezi mog smera (poshto nam je ona glavna :)) ona mi je sve veoma lepo objasnila...

Anyway, tnx za sav info... one protokole nisam razmishljao da uzmem, ali mozda se i predomislim, sve zavisi kako prodjem sa mrezama prvo :)

P.S. mrzim one zene iz studentske sluzbe i rachunovodstva! :d

ivica je napisao(la):
Dobro sad se duvaj malo...pa i tebe je to neko morao da nauchi....Ili si na ovaj svet doshao zamotan u source kod :D :D pa te onda neko kompajlirao!!! :D :D :eyebrows:

Uzgled josh nisam doshao do OS-a ali chu doci.....a sa linux-om sam se vec sreo...

Shto se tiche sredjivanja postova....upravo radim na tome!!! Gde se ja pojavim topic se dize iz mrtvih!!!

I nemoj da vredjash...zar samo ti u ovoj zemlji treba da znash linux i niko vishe i da ne bude dovoljno administratora.

Ti jednostavno nemash strpljenja za to (ko i ja) da prenosish znanje...a kako bi ga i imao kad kazesh da je klanica blaga rech za ono shto bi ti uradio!!

Pa nisam ja kriv shto u shkoli ima "tesara" iz cele Srbije ako mogu tako da kazem!!! i to preko 30 god. Ali nekima dobro ide i brzo kapiraju...

Roda me nasla u asembleru, a ne u tamo nekom sorsu viseg programskog jezika
:D
I opet si sve pogresno shvatio...zar ne vidis da sam se salio decko ;)
A stvarno ti preporucujem da procitas nekoliko knjiga (nikako komjuteraskih) i doteras malo recenice :-devil-:

Poslednja izmena:
Misha je napisao(la):
Ne spominji mi shkolarinu molim te, nemam pojma kako cu da je platim :)

inache, druga sam godina, i uzeo sam rachunarske mreze pa cemo videti kako je i shta je... na srecu ne predaje nam Vasiljevicka nego neki lik za FON-a za koga kazu da je malo blazi...
Meni Verica nije predavala do sad nishta, i mada svi kazu da je "tezak" profesor kad god sam je pitao neshto u vezi mog smera (poshto nam je ona glavna :)) ona mi je sve veoma lepo objasnila...

Anyway, tnx za sav info... one protokole nisam razmishljao da uzmem, ali mozda se i predomislim, sve zavisi kako prodjem sa mrezama prvo :)

P.S. mrzim one zene iz studentske sluzbe i rachunovodstva! :d

Znachi kolege smo...

Al vidish meni se zalomila Verica....i shta da se radi...izdrzacu!!!!

I mene nerviraju u studenskoj sluzbi..one zenetine!!! :eyebrows:

Dobro bre VETES-ovci, kol'ko vas ima ovde? :d

P.S. Kakva bre Verica... nemoj Pleskonjica da vam zovem! :d

magick je napisao(la):
Dobro bre VETES-ovci, kol'ko vas ima ovde? :d

P.S. Kakva bre Verica... nemoj Pleskonjica da vam zovem! :d

Nije VETES nego VETS...(odavno su je preimenovali)

E vidish ta Verica je lepo magistrilala u Americi pa se mnogo pravi vazna!!!..inache je na automatici(diplomirala i shta ti ja znam) ali kako je sama priznala vishe je vuku telekomunikacije i rachunari!!

Ne sumnjam da je tvoj Ples konjic(ako mogu tako da napishem :D ) bolji od nje!!! :D I to mora da je neki sa FON-a ili ETF-a ili se varam!!!

Shta cemo ne mozemo da biramo profesore ali bar mozemo predmete!!!

pleskonjic je zavrsio vta u zagrebu a to da li je bolji ili ne sami prosudite.
samo se rapitajte za njegovu firmu i projekte za linux za tabletpc ili to sta ce njegova firma da radi za sledeci windows.
ne pricam napamet ;)

Filo je napisao(la):
pleskonjic je zavrsio vta u zagrebu a to da li je bolji ili ne sami prosudite.
samo se rapitajte za njegovu firmu i projekte za linux za tabletpc ili to sta ce njegova firma da radi za sledeci windows.
ne pricam napamet ;)

За овакве приче у Лесковцу кажу:

"У нашега татка, поголема патка ! " :wave: :wave: :wave:

zormanic je napisao(la):
За овакве приче у Лесковцу кажу:

"У нашега татка, поголема патка ! " :wave: :wave: :wave:
ovakve odgovore u mom selu zovu "drkanje qrca"
ne pricam napamet nista od toga - radim na VETS s nekim od profesora iz price :banana:

Poslednja izmena:
Stvarno me je mnogo briga za situaciju u tvom selu i o tome ću verovatno čitati sutra u novinama, ali ne želim u ovom forumu.

Vaša "bajna" školska iskustva i razočarenjia nema nikakve veze sa ovim tredom. Pogledaj malo šta je čovek pitao, a o čemu vi ....... !

PS
Hvala ivici na linku .

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno