Šta je novo?

Sta je sum na telefonskoj vezi?

minketa

Čuven
Učlanjen(a)
11.06.2002
Poena
619
Objasnite mi, molim vas, sta je to sum, na analognoj telefonskoj vezi... od cega zavisi nivo suma... kako utice na transfer podataka?
Da li i na digitalnoj vezi postoji sum?

Hvala unapred!

Postoji i na digitalnoj, ako u blizini ima PCM uređaja, ja konkretno nemam
PCM ali na banderi sa koje ide moja linija ima, i to ne da pravi šum, nego
kao zvuk neke turbine :d tako da mi modem jedva pređe 37.200 bps
:eye:

shum, pa imash ih vishe, ali najznachajniji su oni koji potichu od preslushavanja parica na kraju centrale i na kraju korisnika. zatim shum koji se indukuje u paricama od okolnog zrachenja - ako npr. blizu TK voda imas elektro mrezu (mada se to tehnicki zovu smetnje)....itd...
Da, shum postoji i kod digitalne centrale jer je i kod nje prenos glasa od telefona do prve tacke u centrali u analognom obliku i tu se tek vrsi A/D konverzija tako da je signal u pretplatnickim kablovima podlozan istim smetnjama kao i u slucaju analogne centrale...
vazan je i kvalitet kabla (starost, tip, dal je sa termo plasticnom il vazdusno papirnom izolacijom zila), zatim kako je izvedeno uzemljenje (klasican primer loseg uzemljenja voda je kad ljudima lose radi telefon il uopste ne radi sve dok ne padne kisica, zalije banderu i uzemlji je :)

ajd nek ti neko ovo elaborira , davno sam ja zavrsio faks ... :mrgreen:

djolle je napisao(la):
Postoji i na digitalnoj, ako u blizini ima PCM uređaja, ja konkretno nemam
PCM ali na banderi sa koje ide moja linija ima, i to ne da pravi šum, nego
kao zvuk neke turbine :d tako da mi modem jedva pređe 37.200 bps
:eye:
da, zaboravih da pomenem uredjaje za vishestruko iskoriscenje parica - dvojnike(ko digne slusalicu , zauzima vezu) i FM i PCM uredjaje gde se opseg deli na vise korisnika - svi imaju sve vreme vezu al sa manjim opsegom - naprimer PCM4 deli opseg na 4-i korisnika - tako da je veza 4 puta losija (max protok je 4-i puta manji)
plus sto se pcm uredjaji napajaju na daljinu - preko samih parica tako da te parice koje su pod naponom prave stravichne smetnje mnogo gore od svih ostalih negativnih uticaja...
kako ti dobijes i onih 37000 nije mi jasno , sobzirom da se uglavnom ugradjuju pcm4 i pcm8 uredjaji

austin je napisao(la):
...

kako ti dobijes i onih 37000 nije mi jasno , sobzirom da se uglavnom ugradjuju pcm4 i pcm8 uredjaji

Pitao sam montere kad' su došli da budže nešto na banderi, da li sam i
ja na PCM-u zbog loše modemske veze, kažu da nisam ali da je PCM
uređaj vrlo blizu one razvodne kutije tako da mi ometa liniju žešće.
Sve vreme čujem u slušalici kao rad neke mašine, dok sagovornik
ne čuje ništa. Je*i ga ... :rolleyes:

...

Samo jedno mogu da ti kazem predji na ISDN ako imas bilo kakvu vezu u Telekomu, pre dok sam imao Alkatel D. liniju imao sam problem u vodu u centrali kao i to da mi je bila losa ploca(ploca u centrali)stvarala je nezgodan brum tako da mi je linija bila jako losa za modemsku vezu ,isprobavao sam sve modeme ali bez pomoci max 42666 sa katastrofalnim odzivom i stalnim usaglasavanjem veze sa vrlo malim transferom od 4kb.
Iako sam saradnik telekoma i ako imam Vezu preko dirktorke Vesne neradnici u centrali takovska su na sve nacine pokusavali da eskiviraju resenje problema.
Moj spas je stigao u ISDN-u, prvenstveno zbog toga sto se racva u centrali menja kao i kabl koji se sprovodi do ISDN razdelnika.
Sad ukoliko zelim da se cisto iz zezanja zakacim starim modemom dobijam vezu i na 54000 i vise sa protokom od 6,6kb/s, znaci radi se o analonom modemu preko ISDN linije.

Ljudi, hvala vam na odgovorima. Zlatni ste.

Da pojasnim stvari... zato sto mi treba isto tako jasan odgovor.
Od cega bi mogao da potice sum na nekoj izmisljenoj, idealnoj, analognoj telefonskoj liniji... koja ne pati od lose tehnicke izvedbe i ima savremenu centralu?
Pri tome, bice dovoljno objasnjenje na nivou principa.

Ako sam dobro razumeo - preslusavanje parica je prvi, i najznacajniji, izvor suma.

Sta znaci preslusavanje parica? Je l' to ono sto rade telefon na jednom kraju i centrala na drugom?

Da li sum na vezi zavisi od obima saobracaja? Ili, da li je sum intenzivniji uvece u devet... kad svi stanu da telefoniraju?

A drugi deo pitanja je... od cega potice sum na digitalnoj telefonskoj vezi, tipa ISDN?... ako uzmemo da i ovde imamo tehnicki dobro uradjenu instalaciju i nismo morali da stavljamo PCM.
Da li i na digitalnoj vezi sum zavisi od obima saobracaja? Ako da, koliko?

...

Gledaj i PCM i ISDN rade na 100v koji u sustini mnogo uticu na druge linije , stavraju okolni sum.
Preslusavanje znaci "prostim recnikom", da mozes da cujes okolne linije.
Velike probleme moze da izazove prenos telefonske linije putem bandera ,kabl je izlozen svakojakim uticajima.
Losa instalacija telefonske zice u stanu kao i losi kontakti.
Losa Telefonska kutija u zgradi,cesto su bakarni spojevi korodirali.
Lose veze na kablovima izmedju tebe i centrale,zgranuo bi se kad bi video kabl sa 36 parica presecen i spajan onako divljacki a mozes misliti kakvo preslusavanje se javlja kod takvih situacija.
I najcesce lose razvedene veze u centrali ,lose ploce i katastrofalni spojevi u razdelniku(u 100 slucajeva 40 je bas ovo problem)

A u sustini ako imas neku vezu u slucaju da tvoja parica nije bas najbolja ,menja se sa najboljom mogucom u tvojoj blizini , ukoliko prelazis na ISDN kao i to da postajes primarni potrosac.
ISDN osim toga sto radi na vecoj voltazi samim tim posto je u sustini digitalan prima manje smetneje od analogne i analogno-digitalne linije ,stim da ima mogucnost mnogo veceg udaljenja od bazne centrale nego kod klasicnih linija.

Da li obim saobracaja utice na intenzitet suma?

da, kad pricas aparat generise napon u parici , taj napon indukuje smetnje u ostalim paricama u vodu....
inace pcm radi na 32V ako se ne varam.
postoji jos jedan sum koji je sveprisutan , ne samo u tel. linijama - takozvani statisticki beli gausov shum :mrgreen:

...

Do pcm kutije ide 100v a od kutije standardno 32v!!!

Nazad
Vrh Dno