Šta je novo?

Sta je sta u speed fan-u

kalimero

Slavan
Učlanjen(a)
18.06.2005
Poena
319
Sta znace temperature u speed fan-u? Znam da je Temp2 na procesoru, a sta znace druge?
Slika u attachment-u.

Hvala svima na pomoci.

Prilozi

Temp1 je temperatura u "kucistu" (obicno se senzor nalazi blizu severnog mosta, ali nije pravilo. Temp2 je procesor, a HD0 je temperatura WD-a (senzor na elektronici). Na Temp3 i Temp ne obracaj paznju jer ce ti stalno biti iste i pogresno se detektuju 😉

Jel to na svim masinama isto?Mislim da je meni temperatura procesora pod 3.Nemoguce da je temperatura preshota 25c.

psaras_pa je napisao(la):
Jel to na svim masinama isto?Mislim da je meni temperatura procesora pod 3.Nemoguce da je temperatura preshota 25c.
Naravno da nije, tj razlikuje se od ploce do ploce, tako da ako nisi siguran koja konkretno temperatura je CPU malo ga uposlis i brzo ces da provalis koja je 😀

jos jedna varijanta je da zapises koje su temperature i odes u bios ili da pored njega startujes neki monitoring koji se stigao uz plocu, tu sasvim sigurno vidis sta je sta...

pola toga sto speedfan cita su uglavnom gluposti i treba da ih ugasis u opcijama...

Temperaturu procesora mozes prepoznati i po broju obrtaja kulera.Npr. ako je fan2 3000 obrtaja ili sl. a recimo imas pasivan hladnjak na chipsetu onda ti je i temp 2 temperatura procesora.Ili uraditi ono sto kaze Crni,znaci Prime 95 i vozi.

bolji program ti je MBM5...preciznije ocitava temperature.

kako to preciznije? ide na decimalne podeoke stepena?

scouser je napisao(la):
Temperaturu procesora mozes prepoznati i po broju obrtaja kulera.Npr. ako je fan2 3000 obrtaja ili sl. a recimo imas pasivan hladnjak na chipsetu onda ti je i temp 2 temperatura procesora.Ili uraditi ono sto kaze Crni,znaci Prime 95 i vozi.
Fan1, Fan2... nema nikakve veze sa Temp1, Temp2... 😉
Desi se nekad da se slucajno poklopi, ali nije ni u kakvoj vezi 😉
Zato je Prime nepogresiv pokazatelj 😀

stoske je napisao(la):
bolji program ti je MBM5...preciznije ocitava temperature.
Netacno 😉
Ocitava onoliko precizno koliko precizno detektuje senzor za ocitavanje i koliko sam senzor precizno ocitava za sta je cesto zasluzan/kriv BIOS 😉
Ista je stvar i sa ostalim programima, a eventualne razlike mogu biti i posledica pogresno predefinisanog offset-a.

@Bad MF

kako to preciznije? ide na decimalne podeoke stepena?
🙂 :smash:

@Crni

inace speed fan mi prikazuje iste tem. kao mbm5

osim sto mi ne ocitava obrtaje ventilatora

Poslednja izmena:
Ocitava i speed fan obrtaje, samo mora da se podesi. Configure->Advanced, odaberes chip, i tu namestis Fan divisore i PWM modove, mora ponekad da se nabada :d Kod mene su svi divisori 8, i manual pwm control.

Bad MF je napisao(la):
Ocitava i speed fan obrtaje, samo mora da se podesi. Configure->Advanced, odaberes chip, i tu namestis Fan divisore i PWM modove, mora ponekad da se nabada :d Kod mene su svi divisori 8, i manual pwm control.
@stoske: upravo ovo sto je Bad MF rekao 😉

Inace, SpeedFan se ubedljivo najbolje snalazi sa senzorima i u vecini slucajeva (zavisi od ploce do ploce) sve sam lepo detektuje, tako da je najcesce nepotrebno bilo sta podesavati osim da se eventualno odradi rename labela Fan1, Fan2... Temp1, Temp2... u CPU, PSU, VGA, Maxtor, WD.... ili kako vam vec odgovara 😉

Kako namestiti u speedfanu da se prilikom starta ne skenira za senzore svaki put, jer mnogo smara, zato ga i nisam stavio u startup. Iako sam sve podesio on uvek iznova nesto skenira...

Yodanssen je napisao(la):
Zasto nevidi Northbridge Temp i RPM (Abit NF7-S v.2.0) ???
Northbridge Temp ne postoji 🙂
Istina ima senzor koji je u blizini istog i SpeedFan ga detektuje bez ikakvog dodatnog podesavanja, a RPM takodje detektuje sva 3 komada 😉

potvrdjujem (imam istu maticnu)

BTW, u podesavanjima mozes da podesis da ti ne prikazuje temperature koje su "vishka" (netacni senzori i sl)

kod mene je situacija malo komlikovanija...imam asusa a7v8 i njega nema u speed fanu,ali zato mbm5 ima povecu listu podrzanih ploca i moja je medju njima.
+ mbm5 fino radi sa cpu idle-om

Vidim da je ovo vec malo bajata tema, pa se izvinjavam ako smaram, ali nigde nisam nasao objasnjenje za ovo kod mene :
Na prvoj slici su temperature u toku rada sa OCCT.
Na drugoj slici je temperatura koju mi SpeedFan daje dole kod sata.
Na trecoj slici su temperature posle prolaza OCCT-a.

E, sad...otkud ovo "Local" i "Remote"? Jasno je po temperaturama da jedno od njih vazi za CPU, ali koje od njih? I sta predstavlja ono drugo? I zasto local i Remote, a ne temp 1 ili 2 ? I zasto 2 pokazatelja?

(mozda je moj E6 puko pa sad imam 2 komada E3.. :banana: ) mala sala...

Radi se o DFI NF4x infinity, Sempron 2800+ i GEIL 512Mb

Nije neki OC rezultat u pitanju, samo sam menjao HDD i posle reinstalacije (BIOS po default-u) vratio na stanje od 2400 onako za svaki dan, pa ko velim, da proverim kako se ponasa....

Prilozi

• occt.webp
    occt.webp
    28.8 KB · Pregleda: 128
  • occt1.webp
    occt1.webp
    952 bajta · Pregleda: 380
  • occt2.webp
    occt2.webp
    26.9 KB · Pregleda: 103
A šta je ovo kod mene?

Prilozi

• speedfan.webp
    speedfan.webp
    26.9 KB · Pregleda: 99
  • speedfan1.webp
    speedfan1.webp
    26.5 KB · Pregleda: 84
Crni je napisao(la):
Mozes da ugasis da ti ne skenira ISA Bus i/ili SMBus ako nemas senzore kojima se pristupa preko istih, a za ostalo moraju da se koriste switch-evi:
http://www.almico.com/sfarticle.php?id=3

Pokusao sam i ovo da podesim kako kaze Crni, ali to nekako ne ide....
Pre nekoliko dana, dok nisam uradio reinstalaciju, SpeedFan je radio kako treba...a sta se sada ovo dogadja sa njim ...
Cinjenica je da ako zelim nesto i da pokusam da radim na OC, kako da se pouzdam u njega kad pokazuje takve podatke?

vectorman je napisao(la):
A šta je ovo kod mene?
Probaj da instaliras neku prethodnu verziju speedfana npr.4.27.
Sta se to vrti na 10000 obrtaja?
:zgran:

scouser je napisao(la):
Probaj da instaliras neku prethodnu verziju speedfana npr.4.27.
Sta se to vrti na 10000 obrtaja?
:zgran:
Zalman 5000, ali nema šanse. Drugo, zašto imam dve Temp1 temperature i šta mi znači ona vatra pored veće?
Probaću sa starijom verzijom pa javljam.

vatra ti znaci da nesto gori u kucistu :d
Shala, ali ozbiljno, mozes da podesis za svaki senzor posebno koje su "normalne" temperature, pa kad ode previse gore, pali se vatrica.

Pa znam ali skontaj da imam Temp1 gde je 35-43 stepena C i još jedan Temp1 gde je 50+ stepeni C. Kontam da je ovo prvo temperatura procesora (Barton 2800+), ali šta je onda ovo drugo? Prvo sam mislio da je to kao gornja granica, međutim i ona se menja stalno za +/- par stepeni. Da nije čipset (A7N8X, pasivno hlađen)?

generalno, temp. proc. je najvisa temperatura, ali kod tebe je chipset pasivno hladjen (mada da li chipset uopste ima temp senzor? Mislim da ne). Moze biti da je to temp. graficke. Najlakse ce biti da upalis npr. cpu burn, pa gledas koja se temp. najbrze dize, a onda npr. neki 3dmark, uporedis sta pokaze "charts" tab, i mozda izvuces neki zakljucak. Ili pogledaj iz BIOS-a koja je koja temperatura (trebao bi bar 3-4 da prikaze)

Da se malo nadovezem na moj prethodni post (br 22):

Everest mi detektuje sledece:
Sensor Type ITE IT8712F (ISA 290h)
Speed Fan pokazuje sledece:
Temp 1,2 i 3 chip ITE IT8712F
Pokazuje i sledece, a koje Everest ne vidi:
Lokal i Remote chip F75383

Ako ukljucim OCCT, onda reaguju samo pokazatelji temperature za Lokal i Remote
Ako ukljucim Prime95, on pukne posle par minuta ali se ne vidi nikakva promena na temperaturama dok on radi i dok je CPU 100% angazovan

Sa istim odesavanjima u BIOSU kao sto su sada, Prime95 je radio po 3-4 sata, jasno su prikazivane temperature (Temp 2 za CPU), OCCT je isto ladno prolazio a Speed Fan mi je prikazivao isto sto i drugima.
Jedino sto se mozda promenilo u odnosu na prethodni sistem jeste raspored kablova na HDD. Svaki je sada na zasebnoj naponskoj grani, a ranije su cini mi se bili na istoj.
Inace, napajanje je LC 550.
Moze li neko da mi rastumaci sta se to dogadja?

Nazad
Vrh Dno