Šta je novo?

sta je S.M.A.R.T. Capability? i cemu sluzi ?

On proverava pregršt parametara pri svakom podizanju sistema i upoređuje ih sa fabričkim, da tako kažem, setovanjima. Kad posle puno godina rada hard diska pojedini parametri počnu da pokazuju drugačije (slabije) vrednosti od "fabričkih", to je znak da hard disk počinje da kaska. U početku su to sitniji "kvarovi" tipa bad sectora, a kasnije dolazi do mnogo ozbiljnijih kao npr. čangrljanje motora, kačenje glave, itd. U zavisnosti od ozbiljnosti "kvara", S.M.A.R.T. daje određenu poruku pri bootu. Poslednja poruka pre izdisaja harda je "Status bad, backup and replace". Nisam imao prilike da vidim ostale poruke, ali su uglavnom razumljive i odmah ćeš znati šta ti je činiti. Hard na kome se ova poruka pojavila, habao je glavu u određenim intervalima na svakih, otprilike, 4-5 sati. Posle mesec dana je izdahnuo.

Sad, neki govore da S.M.A.R.T. ume i da laže, ali to ne mogu da potvrdim.

Ako sam negde pogrešio, neka me eksperti isprave!

Postoje i programi tipa SiGuardian koji rade pod windowsom i prate promenu parametara i na taj nacin predvidjaju kad ce hard disk potpuno otkazati, i jos gomilu informacija... koliko su tacni, ne znam...

Moj savet je da se ne obazirete mnogo na S.M.A.R.T jer cete se samo nervirati usled podataka koje ispisuje i stalno proveravati da li ima nekih gresaka...plasicete se i sl.
Zato redovan backup vasih podataka a ako nesto, konkretno HDD pocne da crkava, to nikako ne mozete spreciti i kupovina novog ili popravka starog ne gine.
Zato,nemojte da se opterecujete time jer samo moze da boli glava...
Ako se neko ipak odluci da prati te podatke, znajte i to da je potrebno oko mesec dana da se oni ustalei da mogu da budu merodavni tek tada je na pocetku ispisuje raznorazne probleme kojih uopste nema.
Cena CD medija je izuzetno povoljna i svako moze bez nekih vecih izdataka da radi backup vaznih podataka a nije ni zgoreg da se kupi jos jedan HDD koji ce sluziti samo za backup i po potrebi povezivati na racunar...
Ajd...

Poslednja izmena:
intruder je napisao(la):
Postoje i programi tipa SiGuardian koji rade pod windowsom i prate promenu parametara i na taj nacin predvidjaju kad ce hard disk potpuno otkazati, i jos gomilu informacija... koliko su tacni, ne znam...

siguardian je ****** na kvadrat, secate se jos onog kliktanja maxora,sam sam poveo nekoliko thredova na ti temu, disku koji je kliktao on je predvideo da ce da rikne za 7 dana, a jos radi skoro godina, ma radice godinama

npetar je napisao(la):
Moj savet je da se ne obazirete mnogo na S.M.A.R.T jer cete se samo nervirati usled podataka koje ispisuje i stalno proveravati da li ima nekih gresaka...plasicete se i sl.
Zato redovan backup vasih podataka a ako nesto, konkretno HDD pocne da crkava, to nikako ne mozete spreciti i kupovina novog ili popravka starog ne gine.
Ako se neko ipak odluci da prati te podatke, znajte i to da je potrebno oko mesec dana da se oni ustalei da mogu da budu merodavni tek tada je na pocetku ispisuje raznorazne probleme kojih uopste nema.
Cena CD medija je izuzetno povoljna i svako moze bez nekih vecih izdataka da radi backup vaznih podataka a nije ni zgoreg da se kupi jos jedan HDD koji ce sluziti samo za backup i po potrebi povezivati na racunar...
Ajd...
slazem se ali bolje ista nego nikakva kontrola,
SMART mi je samo jednom izbacio poruku tipa hdd bad replace, sto sam i sam video pre njega
pravilo broj jedan:

kome god su bitni podaci, neka ima mirror raid, ako to nema i ako mu crkne hard i izgubi podatke ko ga je*e kad je budala

pravilo broj 2:
kao sto je vec receno redovan backup , recimo na RW dikove da posle mogu da se update-ju , ma i obicni diskovi su dobro dosli

Poslednja izmena:
misterno je napisao(la):
siguardian je ****** na kvadrat, secate se jos onog kliktanja maxora,sam sam poveo nekoliko thredova na ti temu, disku koji je kliktao on je predvideo da ce da rikne za 7 dana, a jos radi skoro godina, ma radice godinama
Poenta SMART-a je da predvidi kad ce disk eventualno da ispusti dusu i u tom smislu je veoma koristan, ali da bi predvidjanje bilo sto pouzdanije potrebno je redovno ga pratiti (u pocetku ce izbacivati nebuloze, ali posle nekog vremena kad se pracenje ustali stvari dodju na svoje) da bi dijagnostika bila pouzdanija. E sad, nije sustina SMART-a da ti kaze tacan datum i vreme kad ce disk da crkne, vec da te upozori na eventualnu mogucnost da ce se mozda desiti nesto s njim sto moze da bude veoma korisno.
To naravno ne iskljucuje mogucnost da HDD naprasno crkne bez ikakvih simptoma pre toga, ali se na taj nacin verovatnoca takvog scenarija drasticno umanjuje, tako da ako se desi nakon normalnog rada da ti posle duzeg vremena program za pracenje SMART-a najavi otkaz, prvo odradis backup svih bitnih podataka, pa se tek posle razmisljas da li je uzbuna bila s razlogom ili je ipak bila lazna, pa tako i u tvom slucaju i problemima sa kliktanjem. Ne verujem da bi bio srecniji da ti je HDD zaista crkao posle tih 7 dana :D

Znaci, SMART jeste korisna opcija, ali daleko da je 100% pouzdana, pa je vecina usera iskljucuje/ne_koristi jer im je to smaranje i zahteva dugi period pracenja dok se promene SMART atributa ne ustale, ali se ne moze reci da je totalno beskorisna...

npetar je napisao(la):
Ajd...
Ali obavezno "prerezujte" CD-ove. Jer posle nekog vremena postanu neupotrebljivi. Iz licnog iskustva sa princo diskovima. Jos uvek pokusavam da nadjem neke pesme sa moje izgubljene MP3 kolekcije :crash: :crash: :crash:

Nazad
Vrh Dno