intruder je napisao(la):Postoje i programi tipa SiGuardian koji rade pod windowsom i prate promenu parametara i na taj nacin predvidjaju kad ce hard disk potpuno otkazati, i jos gomilu informacija... koliko su tacni, ne znam...
slazem se ali bolje ista nego nikakva kontrola,npetar je napisao(la):Moj savet je da se ne obazirete mnogo na S.M.A.R.T jer cete se samo nervirati usled podataka koje ispisuje i stalno proveravati da li ima nekih gresaka...plasicete se i sl.
Zato redovan backup vasih podataka a ako nesto, konkretno HDD pocne da crkava, to nikako ne mozete spreciti i kupovina novog ili popravka starog ne gine.
Zato,nemojte da se opterecujete time jer samo moze da boli glava...
Ako se neko ipak odluci da prati te podatke, znajte i to da je potrebno oko mesec dana da se oni ustalei da mogu da budu merodavni tek tada je na pocetku ispisuje raznorazne probleme kojih uopste nema.
Cena CD medija je izuzetno povoljna i svako moze bez nekih vecih izdataka da radi backup vaznih podataka a nije ni zgoreg da se kupi jos jedan HDD koji ce sluziti samo za backup i po potrebi povezivati na racunar...
Ajd...
Poenta SMART-a je da predvidi kad ce disk eventualno da ispusti dusu i u tom smislu je veoma koristan, ali da bi predvidjanje bilo sto pouzdanije potrebno je redovno ga pratiti (u pocetku ce izbacivati nebuloze, ali posle nekog vremena kad se pracenje ustali stvari dodju na svoje) da bi dijagnostika bila pouzdanija. E sad, nije sustina SMART-a da ti kaze tacan datum i vreme kad ce disk da crkne, vec da te upozori na eventualnu mogucnost da ce se mozda desiti nesto s njim sto moze da bude veoma korisno.misterno je napisao(la):siguardian je ****** na kvadrat, secate se jos onog kliktanja maxora,sam sam poveo nekoliko thredova na ti temu, disku koji je kliktao on je predvideo da ce da rikne za 7 dana, a jos radi skoro godina, ma radice godinama
Ali obavezno "prerezujte" CD-ove. Jer posle nekog vremena postanu neupotrebljivi. Iz licnog iskustva sa princo diskovima. Jos uvek pokusavam da nadjem neke pesme sa moje izgubljene MP3 kolekcije :crash: :crash: :crash:npetar je napisao(la):Moj savet je da se ne obazirete mnogo na S.M.A.R.T jer cete se samo nervirati usled podataka koje ispisuje i stalno proveravati da li ima nekih gresaka...plasicete se i sl.
Zato redovan backup vasih podataka a ako nesto, konkretno HDD pocne da crkava, to nikako ne mozete spreciti i kupovina novog ili popravka starog ne gine.
Zato,nemojte da se opterecujete time jer samo moze da boli glava...
Ako se neko ipak odluci da prati te podatke, znajte i to da je potrebno oko mesec dana da se oni ustalei da mogu da budu merodavni tek tada je na pocetku ispisuje raznorazne probleme kojih uopste nema.
Cena CD medija je izuzetno povoljna i svako moze bez nekih vecih izdataka da radi backup vaznih podataka a nije ni zgoreg da se kupi jos jedan HDD koji ce sluziti samo za backup i po potrebi povezivati na racunar...
Ajd...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari