Šta je novo?

Sta je pandan Cool and quiet-u kod Intel procesora?

Igvan

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2002
Poena
620
dugo vec koristim AMD procesore i uvek instaliram cool and quiet i na desktopu i na laptopu...
uzeo sam juce laptop(Fujitsu AH531) za oca koji u sebi ima procesor intel dualcore b950

i problem je sto on radi sve vreme na 2.1Ghz i u idle-u je temperatura oko 70 stepeni? i pri najmanjem opterecenju ventilator duva i buci sto je cista glupost

citao sam po net-u i pominje se neki speedstep ali ja ne znam kako da ga pokrenem u BIOS-u nema nista o tome...

?

Poslednja izmena:
program za automatsku regulaciju obrtaja kulera u racunaru u zavisnosti od opterecenja procesora tj njegove temerature. e sad nisam imao intel procesore ali mi to deluje dosta visoka temeratura u u idle modu pa me i ne cudi sto je ventialtor na maximumu,deluje mi to da nesto nije uredu kad se toliko greje u idle

pa sve vreme je na 2.1GHz

moj licni laptop ima AMD procesor i sa cool and quiet radi na svega 800MHz u idle, a tek kad je opterecen dize na 1.9GHz

Lepo si nasao. Opcija se zove speed step ili EIST sto je verovatnije da nadjes u samom biosu.

Mizerno, ali izgleda da ovaj laptop ne podrzava speedstep, u BIOS-u nema nista o tome.
Procesor podrzava (proverio sam na net-u) ali izgleda da je problem u cipset-u. BIOS je zadnja verzija.

ako si ga kupio u radnji ostaje ti opcija da ga vratiš i uzmeš neki koji podržava eist (po zakonu imaš valda 3 dana da vratiš kupljenu robu) mada mi je neverovatno da nema te opcije na laptopu

kontaktiraj podrsku i pitaj kako. bar bi laptopovi svi trebalo da imaju podrsku zbog stednje baterije.

Proveri u kontrol panelu (power options) koji je profil? Stavi na Power Saver ili sam nasteluj processor power management...Na mom laptopu nemam Eist u biosu tako da mi ovo jedino pomaze.
Untitled-6.png

podesavao sam i ovo sto si napisao ali nije bilo rezultata. Onda sam zvao podrsku i rekli su mi da preinstaliram drajvere jer EIST treba automatski da radi(normalno ako je u power options balanced ili power saver mod) .Dakle ponovo sam instalirao drajvere sa CD-a i proradilo je.
u svako slucaju hvala na savetima.

Vrh Dno