Šta je novo?

Sta je bitno znati pre kupovine novog TV-a

brbr

Cenjen
Učlanjen(a)
27.05.2010
Poena
150
Sa sajta Ministarstva za telekomunikacije:
http://www.mtid.gov.rs/najcesca_pit..._znati_pre_kupovine_novog_televizora.818.html

Najbitnije je znati da je Republika Srbija izabrala MPEG-4 i DVB-T2 standard.
Budući da su standardi koje je Republika Srbija izabrala najsavremeniji standardi u oblasti digitalne televizije, televizori koji ih podržavaju se još uvek ne prodaju na našem tržištu.
Građani Srbije će biti blagovremeno obavešteni o svim detaljima kupovine televizora, s obzirom da će prelazak na digitalno emitovanje terestrijalne televizije biti 4. aprila 2012. godine.
Ovom temom se bavio i Blic:
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/180619/Uz-kucnu-antenu-samo-najmoderniji-televizori
........Irini Reljin, pomoćnica ministra za telekomunikacije, objašnjava da će oni gledaoci koji program prate putem kablovske televizije po uvođenju digitalizacije, televizijski program nastaviti da prate nesmetano, što znači da njima neće biti potrebni ni dekoderi, niti zamena televizora.
- Promene će se odnositi samo na one građane koji TV program prate preko kućnih antena. Oni će morati ili da kupe dekoder koji analogni signal pretvara u digitalni, ili da pazare nov televizor, i to onaj koji podržava DVB-T2 standard sa MPEG 4 kompresijom signala. Taj standard izabralo je 15 zemalja u Evropi. Mi sada pokušavamo da pokrenemo proizvodnju dekodera i nadamo se da će oni na tržištu biti dostupni do kraja ove godine. Koliko će, međutim, koštati - još ne znamo - kaže Reljinova.
...... predstavnici ministarstva imali su sastanak sa uvoznicima „Samsungovih” televizora koji su na našem tržištu najrasprostranjeniji, na kome su predstavnici ovog brenda rekli da će televizori sa DVB-T2 standardima kupcima biti ponuđeni do kraja ove godine.......

najbolje da bude 2020...

majko mila,na zapadu vec uveliko,a mi moramo da cekamo jos skoro 2 godine...

Kakav bre sad DVB-T2 standard ?!?!?!
Pa ja za par dana kupujem LH2000, koji ima DVB-T.
Sta lupetaju bre, koji to televizori i na stranom trzistu podrzavaju DVB-T2 ?

Al dobro, to je za 2 godine, taman toliko traje garancija kod LG / Samsung LCD televizora :D.

Vec odavno se zna da ce biti T2. Posto standard ionako ne krece da se primenjuje odmah, ja ih potpuno podrzavam sto su se odlucili za noviji T2.

Ma pise ko gleda TV preko kablovske, da nece biti nikakvih promena za njih (mene), tj. nece biti potreban taj adapter/risiver, sta god.

Pa za sta je onda ovo, za antene :) ?

Poslednja izmena:
A u krajnjem slučaju, većina je na SBB-u, ili nekom drugom kablovskom operateru, ili kod Telekom-a na IPTV-u, pa nas digitalni broadcast mnogo i ne tangira...

Nešto mi takođe govori da će ovaj datum (4.4.2012) bit pomeren zbog nespremnosti operatera i tržišta (tj. jeftinih prijemnika za postojeće TV-ove, i visoke cene novih televizora, koji će tek u svojim najskupljim modelima imati podršku za DVB-T2).

Vrh Dno